Connect with us

INTERNAȚIONAL

UPDATE! AUDIO. O voce atribuită Victoriei Nuland adresează o înjurătură la adresa UE, potrivit unei înregistrări. Cum reacționează UE

Published

on

UPDATE: Nuland : “Nu voi comenta o conversaţie diplomatică privată”

Victoria Nuland a refuzat vineri să comenteze pe tema afirmaţiilor injurioase pe care le-a făcut la adresa rolului Uniunii Europene (UE) în criza din Ucraina, subliniind că este vorba despre o “conversaţie diplomatică privată”, înregistrată în mod “impresionant”.

“Nu voi comenta o conversaţie diplomatică privată”, a declarat adjuncta secretarului de Stat American John Kerry într-o conferinţă de presă la Kiev, potrivit Mediafax.

Reacția Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt al CE Pia Ahrenkilde Hansen a refuzat, vineri, să comenteze publicarea unei convorbiri telefonice între Victoria Nuland şi ambasadorul SUA la Kiev, precizând că UE va continua să coopereze cu partenerii internaţionali pentru soluţionarea crizei din Ucraina.

“Nu vom comenta, din principiu, publicarea unor astfel de interceptări şi nu mă voi aventura în interpretările pe care mi le cereţi”, a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, întrebată dacă publicarea acestei interceptări este interpretată de Bruxelles ca un act de transparenţă sau ca unul nociv pentru relaţia UE-SUA.

Oficialul european a mai precizat că “preocuparea” UE este de a încerca să-i ajute pe ucraineni “să găsească o soluţie la criza actuală”. “Şi vom continua, împreună cu partenerii noştri internaţionali, să facem toate eforturile pentru a susţine procesul în curs, dialogul, procesul politic în vederea găsirii unor soluţii pentru Ucraina. Evident că Ucraina decide, dar noi suntem acolo, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a o ajuta”, a spus Pia Ahrenkilde Hansen, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al CE a refuzat să se pronunţe asupra originii acestor interceptări sau a intenţiilor din spatele publicării înregistrării pe internet. 

victoria-nuland-state.gov

O voce dintr-o înregistrare audio atribuită Victoriei Nuland – asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afaceri Europene şi Eurasiatice – rosteşte o înjurătură la adresa Uniunii Europene într-o discuţie cu ambasadorul SUA la Kiev pe tema modului de gestionare a crizei din Ucraina, scrie gandul.info.

“F… UE”, afirmă vocea similară cu cea a Victoriei Nuland într-o conversaţie prin telefon cu ambasadorul SUA la Kiev, Geoff Pyatt, pe tema modalităţilor de gestionare a crizei politice din Ucraina, potrivit unei înregistrări difuzate pe YouTube (momentul apare la minutul 3:03).

Potrivit Agenţiei France-Presse, vocea pare a fi cea a Victoriei Nuland, însă acest lucru nu poate fi stabilit cu certitudine.

Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat, potrivit AFP: Faptul că înregistrarea a fost difuzată de “Guvernul rus spune ceva despre rolul Rusiei”.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki a precizat, de asemenea, că Victoria Nuland şi-a prezentat scuze.

“Colaborăm îndeaproape cu UE şi cu reprezentanţii săi şi acest lucru face şi secretarul de Stat adjunct în cazul Ucrainei”, a explicat purtătoarea de cuvânt. Victoria Nuland “a fost în contact strâns cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, a fost în contact cu omologii săi europeni şi şi-a prezentat scuze (…) pentru cuvintele respective”, adaugă Jennifer Psaki.

În înregistrare, vocile aparţinând lui Nuland şi Pyatt vorbesc despre situaţia din Ucraina şi despre propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de a-l numi pe Arseni Iaţeniuk premier şi pe Vitali Kliciko vicepremier. Cei doi lideri ai opoziţiei ucrainene au respins propunerea. Nuland, care a mers în decembrie în Piaţa Independenţei din Kiev, precizează că secretarul general ONU, Ban Ki-moon, urmează să îl numească pe un fost ambasador olandez la Kiev, Robert Serry, emisar în Ucraina. “Cred că acest lucru ar fi minunat pentru remedierea acestei situaţii, pentru ca ONU să o remedieze; f… UE”, adaugă vocea atribuită lui Nuland, referindu-se la disensiunile dintre Washington şi Bruxelles.

Continue Reading
4 Comments

INTERNAȚIONAL

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

Published

on

© MAE

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile, iar promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și este  indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă, a transmis marți Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului.

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică, punctează MAE. 

Ministerul român precizează că ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic.

„Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla”, subliniază MAE. 

În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU,  Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale.


Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, urmată și de alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Pactul Internaţional privind Drepturile Civile și Politice (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este, în prezent, cel mai tradus document din lume.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluție prin care invită toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră potrivit.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Comisia Europeană acordă Republicii Moldova o asistență macrofinanciară în valoare de 50 milioane de euro, din care 45 milioane de euro sub formă de împrumuturi și 5 milioane de euro sub formă de granturi. 

Potrivit unui comunicat de presă, plata va avea loc în zilele următoare. Aceasta va fi a cincea și ultima tranșă din asistența macrofinanciară (AMF) acordată în prezent Moldovei de la lansarea acesteia în iulie 2022. Cu această ultimă plată, Republica Moldova a primit un total de 295 milioane de euro în cadrul acestei operațiuni.

Acest sprijin financiar va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare pentru 2024 și să garanteze stabilitatea macroeconomică, sprijinind în același timp programul său de reformă în paralel cu programul actual al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Comisia Europeană va acorda acest ajutor după ce va concluziona că țara îndeplinește toate condițiile politice convenite cu UE. Moldova a consolidat, de exemplu, statul de drept, înregistrând progrese în ceea ce privește finalizarea procedurii de aprobare prealabilă pentru organele de autoadministrare ale sistemului judiciar.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în lupta împotriva corupției, prin definirea competențelor procuraturii anticorupție și ale centrului național anticorupție pentru investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.

Mai mult, țara continuă să combată economia informală prin adoptarea programului de ocupare a forței de muncă 2022-2026 și prin luarea de măsuri specifice pentru combaterea muncii nedeclarate. În plus, Moldova și-a consolidat sectorul energetic prin creșterea forței de muncă și consolidarea expertizei în cadrul Ministerului Energiei și al Centrului Național pentru Energie Durabilă.

AMF face parte din eforturile mai ample ale UE de a sprijini Republica Moldova în urma numeroaselor provocări cu care s-a confruntat în ultimii ani și de a ajuta țara să progreseze pe calea europeană.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales

Published

on

© Viktor Orban / X

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump şi cu miliardarul Elon Musk la proprietatea preşedintelui ales al SUA din Mar-a-Lago, în Florida, a anunţat liderul european pe platforma de socializare X,  informează Reuters. 

„Astăzi SUA. Viitorul a început! O după-amiază la Mar-a-Lago cu Donald Trump, Elon Musk şi Michael Waltz”, a scris premierul Orban, fără a da mai multe detalii.

Cei doi lideri s-au întâlnit, de asemenea, în luna iulie, când au discutat despre „posibilităţile păcii” în contextul eforturilor întreprinse de Viktor Orban pentru o încetare a focului în Ucraina, conform informaţiilor furnizate atunci de un purtător de cuvânt al premierului ungar.  

Viktor Orban, lider naționalist și susținător îndelungat al lui Donald Trump, a devenit din ce în ce mai izolat în cadrul Uniunii Europene. El a iritat Bruxellesul prin legăturile sale strânse cu Rusia, inclusiv așa-numitele misiuni de pace pe care le-a avut la Moscova și Beijing în luna iulie, dar şi prin opoziţia faţă de ajutorul pentru Ucraina.

El l-a lăudat pe Trump ca fiind un „om al păcii”, care va pune capăt rapid războiului din Ucraina. Viktor Orban se aşteaptă ca legăturile sale personale strânse cu preşedintele ales al SUA să îi ridice poziţia într-o Europă fracturată din punct de vedere politic şi să susţină sprijinul pentru aliaţii săi de extremă dreapta, într-un moment în care, în plan intern, se confruntă cu obstacole serioase. 

La scurt timp după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, Viktor Orban a vorbit cu acesta la telefon, precizând că au „planuri mari pentru viitor”.

Mai mult, luna trecută, Orban a declarat că, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite vor ieşi din războiul din Ucraina, pentru că liderul republican „urăşte războiul”, iar „Europa nu poate finanţa de una singură” acest război

Donald Trump a subliniat duminică, în cadrul întâlnirii tripartite cu Zelenski și Macron, că „ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile” pentru că „prea multe vieți sunt irosite inutil, prea multe familii sunt distruse și, dacă se continuă, se poate transforma în ceva mult mai mare și mult mai rău”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL44 minutes ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

U.E.3 hours ago

UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales

INTERNAȚIONAL4 hours ago

The Guardian: Anularea alegerilor din România și interferența Rusiei, un semnal de alarmă pentru statele democratice. Bucureștiul a avut dreptate să traseze o linie clară

CONSILIUL UE4 hours ago

Consiliul UE pavează calea pentru introducerea unui certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI7 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending