Connect with us

U.E.

Auditorii UE atrag atenția asupra riscurilor privind implementarea cu succes a PNRR-urilor: Trebuie să existe transparență deplină și controale eficace

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Curtea de Conturi Europeană atrage atenția într-un raport special că evaluarea Comisiei este în general adecvată, dar persistă riscuri pentru implementarea cu succes a planurilor naționale de redresare și reziliență, cum ar fi jaloanele și țintele neclare.

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) a fost instituit în 2021 pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19. Pentru a primi o parte din sprijinul financiar al UE de peste 700 de miliarde de euro disponibil în cadrul MRR, statele membre trebuie să prezinte planuri naționale de redresare și reziliență, care sunt examinate de Comisia Europeană.

„Mecanismul de redresare și reziliență este un instrument unic menit să sprijine reformele și investițiile statelor membre și, prin urmare, redresarea și reziliența acestora.  Disponibilitatea în timp util a sprijinului este esențială, dar ea nu trebuie să fie asigurată în detrimentul bunei gestiuni financiare. Trebuie să existe transparență deplină și controale eficace pentru a se asigura faptul că fondurile UE sunt utilizate în scopul pentru care au fost alocate și produc impactul preconizat”, a declarat Ivana Maletić, membra Curții de Conturi Europene care a condus auditul, potrivit unui comunicat al instituției.

Auditorii au examinat procesul de evaluare de către Comisie a planurilor naționale de redresare și reziliență și orientările oferite statelor membre în acest context. Pentru șase state membre (Germania, Grecia, Spania, Franța, Croația și Italia), auditorii au verificat, de asemenea, dacă evaluarea efectuată de Comisie a asigurat respectarea condițiilor Mecanismului de redresare și reziliență.

Ei au constatat că, în general, evaluarea era adecvată. Comisia și-a bazat evaluările pe orientări interne și pe liste de verificare cuprinzătoare. Evaluatorii nu le-au folosit însă în mod sistematic sau uniform pentru evaluarea calitativă, ceea ce a făcut uneori dificilă urmărirea evaluării.

Potrivit auditorilor, este probabil ca planurile de redresare și reziliență să contribuie la domeniile de politică relevante pentru MRR, dar amploarea contribuției lor variază, iar impactul rămâne de văzut în practică. În mod similar cu concluzia la care a ajuns Comisia în cadrul propriei evaluări, auditorii au constatat că niciuna dintre măsurile incluse în eșantionul de audit al Curții nu este susceptibilă să aducă prejudicii semnificative mediului. Totuși, în planurile de redresare și reziliență nu au fost incluse în mod sistematic, sub formă de jaloane sau ținte, măsuri de atenuare a impactului asupra mediului.

Auditorii au constatat că evaluarea efectuată de Comisie a dus la îmbunătățirea calității jaloanelor și a țintelor. Totuși, unele dintre acestea nu erau clare și nu acopereau etapele esențiale ale implementării, iar la nivelul de ansamblu al statelor membre nu a fost întotdeauna aplicată o abordare armonizată.

Evaluarea costurilor estimate efectuată de Comisie a reflectat o lipsă de informații pentru anumite măsuri, precum și faptul că profilurile de plăți au fost mai degrabă rezultatul unor negocieri decât o reflectare a costurilor subiacente.

În plus, auditorii au examinat dacă evaluarea efectuată de Comisie a asigurat faptul că planurile de redresare și reziliență au abordat toate recomandările sau o parte semnificativă a recomandărilor specifice fiecărei țări formulate în contextul semestrului european – ciclul UE de coordonare a politicilor economice, fiscal-bugetare, de ocupare a forței de muncă și sociale.

Auditorii au observat că evaluarea a ceea ce constituie o „parte semnificativă” a recomandărilor specifice fiecărei țări nu este definită și, prin urmare, rămâne într-o anumită măsură subiectivă, în special în cazurile în care Comisia a identificat lacune. Auditorii au constatat, de asemenea, că unele elemente ale recomandărilor specifice fiecărei țări au rămas neabordate în statele membre incluse în eșantionul de audit.

În iulie 2020, Consiliul European a instituit un fond de redresare în valoare de peste 800 de miliarde de euro, denumit Next Generation EU.

Elementul central al acestuia este Mecanismul de redresare și reziliență, cu o finanțare totală de 723,8 miliarde de euro (în prețuri curente). Acest audit este primul dintr-o serie de audituri privind Mecanismul de redresare și reziliență și răspunde uneia dintre prioritățile Curții, care constă în a analiza răspunsul UE la pandemia de COVID-19 din diferite perspective de politică, inclusiv guvernanța economică.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

U.E.

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Ca urmare a discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii din luna septembrie a anului trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat marți dublarea flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU pentru sezonul de incendii din acest an, în cadrul discursului rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al UE.

Flota de stingere a incendiilor rescEU pentru 2023

Rezerva de aeronave de stingere a incendiilor rescEU include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:

  • două avioane medii de stingere a incendiilor din Croația
  • două avioane ușoare din Cipru
  • două elicoptere din Cehia
  • două avioane medii și un elicopter din Franța
  • două avioane ușoare din Germania
  • două avioane de cercetare medii, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia.
  • două avioane de cercetare medii și două avioane ușoare din Italia.
  • două avioane ușoare din Portugalia
  • două avioane de cercetare medii din Spania.
  • datru avioane ușoare din Suedia

În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproape 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.
Măsuri preventive și de monitorizare

Ca urmare a solicitărilor miniștrilor UE și ale Parlamentului European, în 2022, Comisia a elaborat, de asemenea, un Plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Acest plan de acțiune este organizat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative; 2) îmbunătățirea cunoștințelor; 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație.

Ca parte a planului de acțiune pentru prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de vegetație. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de prevenire și de pregătire pentru incendiile de vegetație și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

În plus, este creată o echipă de sprijin pentru incendii de vegetație a Centrului de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor de vegetație de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Continue Reading

U.E.

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a solicitat marți sârbilor și kosovarilor să ”dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmite AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a avut discuții telefonice cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierul kosovar, Albin Kurti, în urma cărora a evidențiat că statele membre ale UE ”discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părțile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”.

Josep Borrell le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%, puși recent în funcție de guvernul kosovar, în pofida apelurilor lansate de SUA și UE. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.9 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE9 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO11 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA11 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.11 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.11 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA12 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending