Connect with us

U.E.

Austria ar putea avea o coaliție de guvernare între conservatori și Verzi până la jumătatea lui ianuarie

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Negocierile dintre conservatorii (OeVP) fostului cancelar austriac Sebastian Kurz și Verzi (Die Grünen) se află în faza finală și sunt așteptate să conducă la formarea unui guvern de coaliție cel târziu la jumătatea lunii ianuarie, au declarat vineri liderii celor două partide, informează Agerpres.

„Sunt foarte optimist cu privire la posibilitatea formării unui guvern cu Verzii”, a declarat dl Kurz jurnaliștilor, „Scopul nostru este de a avea un guvern operaţional şi puternic care să depună jurământul la începutul lui ianuarie sau cel mai târziu la jumătatea lui ianaurie 2020”, a adăugat acesta.

Pozițiile celor două partide  diferă considerabil în multe aspecte, de la mediu la migrație și taxe, făcându-i pe mulți austrieci  sceptici cu privire la perspectivele unei înțelegeri – însă ambele părți nu au alte opțiuni decât să găsească modalități de compromis.

Coaliția de guvernare anterioară, condusă de Sebastian Kurz, cu Partidul Libertății de extremă dreapta (FPO) s-a prăbușit după apariția în spațiul public a unei filmări care îl arăta pe fostul vice-cancelar și lider FPO, Heinz-Christian Strache, la o cină în Ibiza, oferind contractele guvernamentale nepoatei unui oligarh rus în schimbul unor favoruri politice. 

O coaliție între Verzi și OeVP ar fi biletul de retur în fruntea guvernului austriac pentru politicianul în vârstă de 33 de ani, dar și o șansă de a-și modela viziunea politică în acord cu mișcarea climatică globală, care are un impact mare asupra elaborării politicilor publice în Europa. .

La rândul său, liderul Verzilor, Werner Kogler, a fost de acord că un astfel de interval de timp este posibil, calendarul fiind „foarte important pentru noi şi bazat pe un program comun viabil”, însă nici el, nici Kurz nu au oferit informații clare cu privire la distribuția portofoliilor guvernamentale sau data exactă a depunerii jurământului.

„Alegătorii noștri ne-au oferit mandate diferite, de aceea vom încerca să formăm o nouă cultură politică necesară atunci când formațiuni atât de diverse formează un guvern”, a spus Kogler. „Ca guvern, încercăm să fim un model pentru felul în care pot fi împăcate contradicțiile existente în această țară de ani buni”, a adăugat acesta, citat de Bloomberg

OeVP a obținut cele mai multe voturi (37,5%) – la alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii septembrie, iar Verzii au obținut cel mai bun rezultat al lor de la intrarea pea scena politică în anii ’80 (13,9%).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

U.E.

Estonia are în vedere să livreze Ucrainei arme suplimentare

Published

on

© MoD Estonia - Twitter

Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortare şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn, transmit dpa și Agerpres

Estonia intenţionează, de asemenea, să sprijine o iniţiativă britanică de extindere a pregătirii forţelor armate ucrainene şi să doneze Ucrainei un al doilea spital de campanie, în cooperare cu Germania, a declarat într-un comunicat ministerul apărării de la Tallinn.

“Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deşi din ce în ce mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este să continuăm să sprijinim Ucraina”, a afirmat ministrul apărării Hanno Pevkur.

Citiți și: Estonia face presiuni pentru o interdicție paneuropeană a vizelor pentru cetățenii ruși: Este un obiectiv rezonabil și permis de legislația UE

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending