Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Autoritatea pentru Digitalizarea României: Adoptarea de către Guvern a politicii publice în domeniul e-guvernării, cel mai important livrabil al digitalizării administrației

Published

on

© Autoritatea pentru Digitalizarea României/ Facebook

Finalizarea documentului ”Barierele digitalizării mediului public şi privat din România”, care va fundamenta şi prioritiza proiectele derulate prin fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027, reprezintă una dintre ţintele atinse de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pe parcursul trimestrului II din acest an, reiese din Raportul Digitalizării, publicat miercuri de instituţie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Raportul Digitalizării Q2 2021 marchează cel mai important livrabil al digitalizării administraţiei pentru următorii 10 ani: adoptarea de către Guvernul României a Politicii Publice în domeniul e-guvernării. Acest document reprezintă foaia de parcurs a întregului proces de transformare digitală în sectorul public, în următorul deceniu”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele ADR.

Conform documentului, în intervalul aprilie – iunie 2021, ADR a deschis Sistemul Naţional Electronic de Plăţi – Ghişeul.ro pentru interconectarea cu platforme private de plăţi şi servicii, cu respectarea tuturor condiţiilor de securitate necesare.

De asemenea, a finalizat documentul “Barierele digitalizării mediului public şi privat din România”, care va fundamenta şi prioritiza proiectele derulate prin fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027, şi a prezentat Comitetului pentru E-guvernare şi Debirocratizare stadiul procesului de realizare a Catalogului Naţional al Serviciilor Publice, prin care se inventariază toate serviciile publice furnizate de statul român.

Raportul evidenţiază, totodată, că ADR dezvoltă şi va lansa primul sistem de interoperabilitate al instituţiilor administraţiei publice din România.

În plus, implementează proiectul Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a Secţiilor ATI, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătăţii, prin care va fi realizat un Centru operativ ce va distribui urgenţele medico-chirurgicale şi va monitoriza direcţionarea corectă a pacienţilor în cele mai importante 18 spitale de adulţi şi copii din România.

Autoritatea a organizat, de asemenea, conferinţa oficială de lansare a proiectului PSCID – Platforma Software Centralizată de Identificare Digitală, “poarta” de acces şi primul punct de securizare a serviciilor electronice de e-guvernare.

Nu în ultimul rând, ADR realizează schimburi de experienţă cu state europene care beneficiază de expertiză în transformarea digitală a instituţiilor publice, în acest caz fiind amintită întâlnirea şefului instituţiei din România, Octavian Oprea, cu ambasadorul Regatului Danemarcei, statul european cel mai performant în pilonul “Servicii publice digitale” în clasamentul DESI. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Autoritatea pentru Digitalizarea României: Scăpăm de coada de la DRPCIV. Plăcuțele și numerele preferențiale pot fi achitate online prin Ghișeul.ro

Published

on

Persoanele care trebuie să achite contravaloarea plăcilor cu număr de înmatriculare sau doresc păstrarea numerelor de înmatriculare o vor putea face online, a anunțat președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Aceste servicii pot fi plătite pe Ghișeul.ro, fără autentificare – de pe pagina principală a www.ghiseul.ro, dând click pe rubrica Plăți fără autentificare și, după completarea tuturor datelor, se va confirma plata pe adresa de mail indicată.

”Cu doar câteva click-uri, acum rezolvăm situații care înainte ne ocupau jumătate de zi. Iar pe Ghișeul.ro se pot achita și alte servicii conexe: taxele pentru permis, pentru certificatul de înmatriculare și pentru autorizația provizorie de circulație”, a mai spus președintele ADR.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a interconenctat Ghișeul.ro cu platforme private care respectă standarde stricte de securitate cibernetică și protecție a datelor.

Documentele solicitate în procedura de interconectare cu Ghișeul.ro vizează următoarele aspecte:

  • audit de securitate al aplicației;
  • audit de conformitate cu Directiva NIS (UE) 2016/1148 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice;
  • audit de conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. 

Un proiect de interconectare a Ghișeul.ro cu o platformă lansată de dezvoltatori IT români a fost deja implementat.

Reprezentanții ADR continuă demersurile pentru interconectarea cu alte platforme și aplicații ce beneficiază de un număr mare de utilizatori.

Continue Reading

ROMÂNIA

Agenția Națională a Funcționarilor Publici lansează ”E-bugetar – baza de date cu toţi bugetarii din România”

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a lansat joi proiectul ”E-bugetar – baza de date cu toţi bugetarii din România” în cadrul unei conferințe desfășurate la Hotelul Intercontinental.

La eveniment au participat, Violeta Vijulie, preşedintele ANFP, Adrian-Gabriel Corpădean, decanul Facultății de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – partener în cadrul proiectului, Anicuța-Aura Trăistaru, director general, şef al Autorității de management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă şi general-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, dar și reprezentanţi ai instituțiilor și autorităților publice, precum și ai echipei de implementare a proiectului.

“Scrierea proiectului și semnarea contractului de finanțare au fost realizate sub conducerea mea, în primul mandat de președinte al ANFP. Am obţinut prin POCA un buget de 12,221,760.00 lei pentru modernizarea sectorului public. Împreună cu echipa ANFP schimbăm paradigma în administrația publică: realizăm baza date cu toți bugetarii, operaționalizăm concursul naţional de recrutare în funcția publică, bazat exclusiv pe principii de transparență și performanță și instruim personalul din administrația publică pentru implementarea reformei”, a transmis Violeta Vijulie, președintele ANFP, potrivit unui comunicat al instituției.

În cadrul conferinței au fost prezentate activitățile principale ale proiectului:

1. Dezvoltarea Sistemului Electronic Național de Evidență a Ocupării în Sistemul Public – E-bugetar (SENEOSP): realizarea bazei de date cu peste 1,3 milioane de angajaţi din sectorul public;

2. Concursul național pentru funcționarii publici: dezvoltarea conceptului, operaționalizare şi pilotare;

3. Instruirea personalului din administraţia publică: dezvoltarea competenţelor în domeniile managementul resurselor umane şi digitalizare pentru7.300 persoane, din care 7.200 vor fi formate în sistem e-learning şi 100 în sistem clasic, prezență față în față.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele ADR invită reprezentanții industriei IT ”să aducă îmbunătățiri unuia dintre cele mai importante proiecte de digitalizare ale statului român, HUB-ul de servicii publice al MMPS”

Published

on

© Octavian Oprea/ Facebook

Beneficiarul proiectului HUB de servicii MMPS, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a publicat pe site-ul instituției caietul de sarcini pentru soluția informatică prevăzută în proiect. Aceasta este o etapă importantă în procesul de achiziție publică, prin care vor putea fi integrate în caietul de sarcini al sistemului informatic observații, completări sau recomandări formulate de companiile din piața IT. Consultarea publică asupra caietului de sarcini se încheie în 7 zile, arată Autoritatea pentru Digitalizarea României într-un comunicat

„De-a lungul timpului, industria IT din România a criticat modul în care s-au scris caietele de sarcini pentru marile proiecte de digitalizare a administrației. Însă acest lucru s-a întâmplat mereu în momentul în care caietele de sarcini erau deja în procedura de licitație publică. Reprezentanții industriei IT au acum ocazia de a contribui cu propuneri și de a aduce îmbunătățiri unuia dintre cele mai importante proiecte de digitalizare ale statului român – HUB-ul de servicii publice al MMPS. Consultarea publică a caietului de sarcini este un instrument de transparentizare și de actualizare a proiectului tehnic, care prevede specificațiile minimale ale soluției informatice”, a declarat Octavian Oprea, președintele ADR.

Caietul de sarcini pus în consultare publică este disponibil la adresa: http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/6397-anunt-implementare-sistem-informatic-integrat-01092021.

Propunerile pot fi transmise la adresele de email: licitatii@mmuncii.gov.rocarmen.tinta@mmuncii.gov.ro și cristina.burnar@mmuncii.gov.ro.

Termenul limită pentru acest proces este 21 septembrie.

Soluția informatică din proiect va crea un singur punct de contact al cetățeanului cu instituțiile beneficiare, prin care vor fi posibile:

  • depunerea online a cererilor de beneficii și de servicii sociale
  • consultarea online a dosarelor de către orice cetățean sau companie
  • realizarea dosarelor electronice ale beneficiarilor de servicii sociale
  • optimizarea și modernizarea activității asistenților sociali, prin implementarea unui modul de management de caz, care va permite și introducerea datelor prin terminale mobile (pentru ancheta socială, de pildă)
  • verificări încrucișate care să asigure mecanisme de prevenție, de semnalare automată a suspiciunii de fraudă
  • interoperabilitatea sistemelor informatice în plan intern, național și european

Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de partener, împreună cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în calitate de lider de parteneriat și beneficiar, implementează proiectul „HUB de servicii MMPS – SII MMPS”, cod MySmis 130963.

Proiectul este finanțat din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, în cadrul Programul Operațional Competivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Obiectiv specific 2.3 Consolidarea aplicațiilor TIC pentru guvernare electronică, e‐learning, Acțiunea 2.3.1. Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e‐guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data.

Bugetul total al proiectului este 133.136.679,70 lei din care 20.613.613,22 lei este co-finanțarea eligibilă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ6 hours ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

INDIA7 hours ago

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei pledează pentru o regiune indo-pacifică ”fără a fi intimidată de presiuni” și își asumă să ”își dubleze eforturile pentru a fi o forță pentru securitatea regională”

MAREA BRITANIE9 hours ago

MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor putea intra în Regatul Unit exclusiv în baza pașaportului valabil

U.E.9 hours ago

Premierul Viktor Orban apreciază că Balcanii vor reprezenta ”următoarea mare oportunitate” pentru Uniunea Europeană: Progresul economic al UE va veni din această regiune

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Charles Michel critică de la tribuna ONU ”actele de război împotriva mediului înconjurător”: Omenirea trebuie să semneze ”un tratat de pace cu planeta noastră”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Criza submarinelor: Boris Johnson încearcă să redreseze relațiile franco-britanice și îi propune lui Emmanuel Macron o ”restabilire a cooperării”. Președintele Franței, răspuns glacial: Aștept propunerile

Dacian Cioloș12 hours ago

Conferința privind viitorul Europei: Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, consideră că UE are nevoie de un președinte ales de cetățenii europeni: Va avea mai multă legitimitate în reprezentarea UE

POLITICĂ14 hours ago

Criza submarinelor: Președintele PMP, Cristian Diaconescu: O criză comercială, cum este cea provocată de Franța, nu poate declanșa așteptări geopolitice

S&D15 hours ago

Miniștrii muncii din PES: Uniunea Europeană trebuie să combată dezechilibrele sociale. Bunăstarea este un indicator vital pentru politici de succes

GENERAL16 hours ago

România a găzduit prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Ministrul Sorin Cîmpeanu, ales președinte al celei mai mari organizații academice internaționale, Agenția Universitară a Francofoniei

POLITICĂ6 hours ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU3 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU4 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI1 week ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

Team2Share

Trending