Departamentul american al Justiției a anunțat joi o nouă politică referitoare la atacurile cibernetice ale altor state împotriva Statelor Unite. Conform Reuters, citat de Adevărul.ro, publicul american va fi informat despre operațiuni similare cu cele pe care le-ar fi derulat Rusia în perioada campaniei prezidențiale din SUA, din anul 2016.
Până în prezent, autoritățile americane au avut dubii privind expunerea unor astfel de operații străine, fiind de părere că aducerea lor la cunoștință publicului ar putea fi considerată o modalitate de a influența electoratul.
În viziunea procurorului general adjunct al SUA, Rod Rosenstein, avertizarea populației poate contribui la reducerea efectelor unor astfel de acțiuni și poate să le permită americanilor să ia decizii în cunoștință de cauză, cunoscând toate informațiile.
”Demascarea publică a acestor scheme este o cale importantă pentru a le neutraliza”, a explicat Rosenstein la Forumul de Securitate Aspen, anunţând această nouă politică. ”Poporul american are dreptul să ştie dacă guverne străine îl atacă prin propagandă”, a completat acesta.
Politica anunțată vine pe fondul publicării unui raport de către grupul operativ în domeniul cibernetic și digital al Departamentului Justiției, înființat în luna februarie a acestui an. Documentul în cauză stabilește o reglemntare a deciziilor de informare a publicului, a grupurilor private și a firmelor despre atacurile clandestine.
Directorul comunității americane a informațiilor, Dan Coats, a punctat că amenințarea din partea Rusiei nu a încetat, fiind omniprezentă, un avertisment care survine înaintea alegerilor din noiembrie prin Congresul Statelor Unite.
O poziție similară a adoptat și secretarul american pentru securitate internă, Kirstjen Nielsen. În viziunea sa, SUA ar trebui să fie pregătită pentru încercările Rusiei de a influența alegerile care vor avea loc anul acesta în cele 50 de state americane, fiind, de asemenea, de părere că nu există dubiu privind ingerința Moscovei în alegerile din 2016.
”Nu cred că există vreo îndoială în comunitatea de informaţii sau la DHS (Departamentul pentru Securitate Internă – n. red.) că ruşii au încercat să se infiltreze şi să interfereze cu sistemul nostru electoral. Nu cred că există vreo îndoială că au făcut-o şi cred că ar trebui să fim pregătiţi cu toţii, dată fiind această capacitate şi voinţă, să o facă din nou”, a precizat Nielsen.
În cadrul conferinței comune de presă cu președintele american, Donald Trump, după summitul de la Helsinki, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a afirmat că Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi nu are vreo astfel de intenţie, transmițând și ironii la adresa anchetatorilor americani cu privire la dovezile privind această imixtiune.
„Am fost și eu un ofițer de intelligence și știu cum se fac astfel de dosare”, a răspuns Putin unei întrebări adresate inițial lui Trump cu privire la încrederea liderului SUA: în cuvântul lui Vladimir Putin sau în concluziile analizelor comunității americane de intelligence care afirmă implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
Mai mult, liderul rus a arătat că el și-a dorit ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA pentru că și-a dorit normalizarea relațiilor cu Rusia.