Connect with us

ROMÂNIA

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat miercuri că, încă din prima zi de depunere a proiectelor pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice, finanțate din Fondul pentru Modernizare, au fost deja depuse peste 700 de aplicații. Valoarea tuturor proiectelor depuse până la acest moment este de aproape 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ 70% din valoarea bugetului alocat.

 

Încă din prima zi de depunere a aplicațiilor, în cadrul apelului prin Fondul pentru Modernizare, Programul-Cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocare a energiei au fost depuse 700 de aplicații, iar numărul lor este în continuă creștere, anunță ministrul Sebastian Burduja:

„Am promis investiții și asta livrăm în fiecare zi. Prin acest apel am pus la bătaie un buget de 500 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru a susține, în premieră, autoritățile publice locale care doresc să-și acopere parte din consumul de energie electrică prin instalarea de sisteme de producție a energiei din surse regenerabile. Nivelul de interes pentru apelul lansat astăzi dimineață arată că și instituțiile publice de nivel local au înțeles importanța energiei verzi. Mă bucur că am reușit să găsim forme de finanțare pentru o tranziție energetică sigură pentru România. Faptul că încă din prima zi au fost depuse proiecte care ating 70% din bugetul proiectului demonstrează necesitatea acestor finanțări. Acest sprijin financiar oferit de Ministerul Energiei va reduce cheltuielile publice la nivelul unităților administrativ-teritoriale, iar cetățenii vor avea acces la servicii publice mai bune și mai ieftine.”

Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel sunt:

  • Unitățile administrativ teritoriale, sub-diviziuni ale unităților administrativ teritoriale,
  • Unitățile și subunitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională,
  • Instituții publice, astfel cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare la art. 2 pct. 30, (inclusiv entitățile publice subordonate sau aflate sub autoritatea/în coordonarea acestora exclusiv Regiile autonome și societățile cu capital de stat) ,
  • Cultele recunoscute oficial în România, și unitățile locale ale acestora, definite potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată,
  • Instituţiile de învăţământ superior de stat,
  • Institutele naționale, institutele, centrele și stațiunile de cercetare dezvoltare de drept public, astfel cum sunt acestea prevăzute în O.G. nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare,
  • Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite conform prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Pot fi eligibile și parteneriatele realizate între entitățile de mai sus, în baza acordului de parteneriat întocmit conform Anexei 6 la prezentul ghid, încheiat anterior depunerii cererii de finanțate ce se va depune odată cu  cererea de finanțare.

Sprijinul financiar sub formă de grant, în cadrul apelului de proiecte, are la bază principiul ,,primul venit, primul evaluat evaluat și contractat, cu respectarea condițiilor din ghid” și este acordat pentru investiţii destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice, la obiectivele Pactului verde european ca strategie de creștere sustenabilă a Europei și de combatere a schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele Uniunii de punere în aplicare a Acordului de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei și în cadrul PNIESC.

Cererile de finanțare împreună cu toate anexele solicitate prin ghid se pot depune prin platforma electronică dedicată FM, MySMIS 2021 ce poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro/.

Ministerul Energiei susține un apel cât mai atractiv. Datele privitoare la aplicațiile primite și progresele realizate în evaluarea și contactarea lor vor fi anunțate pe site pentru asigurarea unui proces transparent și obiectiv.

Fondul pentru Modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune in Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE (10 state).

Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obtinute prin licitarea pe piată a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030 iar Romania are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2 %.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Published

on

© European Union, 2014

Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a adoptat miercuri actul normativ privind avizarea și autorizarea construcțiilor.

”Dintre țările membre ale UE, procesul de autorizare a construcțiilor este cel mai greoi în România, din cauza numărului mare de avize și aprobări separate pe care constructorii trebuie să le obțină înainte de a solicita o autorizație de construire. Eliminăm birocrația din domeniul construcțiilor, responsabilizăm instituțiile publice și accelerăm procesul de dezvoltare a României”, a transmis ministrul Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDPLA.

Conform noului act normativ, care intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României:

  • se reduce timpul de avizare,
  • se introduce avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă,
  • nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize, construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, și nu va mai fi nevoie de studii și documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație.

Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.

”Nu se mai plătesc taxe pentru avizarea investițiilor finanțate din bani publici, se introduc termene mai scurte pentru avizarea construcțiilor și a planurilor urbanistice generale și zonale și se accelerează, astfel, procesul de dezvoltare a localităților din România”, a mai arătat ministrul Dezvoltării.

O altă noutate a reglementărilor adoptate astăzi de Guvern este avizarea tacită în cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz, iar, pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, actul normativ prevede sancțiuni.

Respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării.

Totodată, conform proiectului de act normativ, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar.

”În patru luni, cel mult șase luni și jumătate, se pot obține toate avizele necesare autorizării unei construcții private sau finanțate din bani publici. Până acum, acest proces dura ani. Procesul de adoptare a planurilor urbanistice generale și zonale, necesare pentru dezvoltarea localităților, va fi, de asemenea, mai rapid. În prezent, avem investiții în execuție, în comunitățile locale, în valoare de 234 de miliarde de lei în România, iar execuția acestora este o prioritate a mandatului meu și al Guvernului”, a conchis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Published

on

© Angel Tîlvăr / Facebook

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat, la Craiova, că România, în calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie, precum și de oportunități fără precedent pentru consolidarea capacităților sale de apărare.

Tîlvăr a menționat că, în 2024, execuția bugetară a fost de aproape 100%, iar anul acesta bugetul pentru apărare se ridică la 2,24% din PIB, din care circa 30 de procente vor fi destinate achiziționării de echipamente majore de ultimă generație și activităților de cercetare, scrie Agerpres.

„Din păcate, regiunea Mării Negre, până nu demult un spațiu al comerțului liber și al cooperării, a devenit un teatru de război, în care agresivitatea Federației Ruse se manifestă prin acțiuni pe care le credeam rămase doar în cărțile de istorie. România, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent, atât prin eforturi proprii, cât și în cadrul unor proiecte de cooperare europene”, a spus ministrul. 

Acesta a evidențiat că decizia, luată în urmă cu aproape un deceniu, de a crește alocările bugetare pentru apărare la cel puțin 2% din PIB își demonstrează astăzi „valabilitatea și înțelepciunea”, întrucât a permis realizarea de investiții în modernizarea forțelor armate și a infrastructurii strategice, „de mare importanță în ecuația securității regionale”.

Angel Tîlvăr a mai adăugat că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați.

„Dar cel mai important, investim în resursa umană și ne străduim să găsim cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor cu care vă confruntați dumneavoastră și camarazii dumneavoastră din Armata României. Știm că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați, foarte bine instruiți și mai ales respectați pentru eforturile pe care le fac. Traversăm o perioadă solicitantă, motiv pentru care ne bazăm pe fiecare militar, indiferent de grad și funcție. Am convingerea că pregătirea dumneavoastră la standardele cele mai ridicate și experiența noastră în domeniul în care ne desfășurăm activitatea ne vor ajuta să răspundem din plin la provocările care ne așteaptă”, a mai spus el.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare 

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

În perioada 27 aprilie – 3 mai se desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării, prilej cu care Comisia Europeană reamintește instrumentele de care dispună să vină în ajutorul statelor membre pentru a crește rata de vaccinare în rândul populației. 

„Vaccinarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică de care dispunem. Ea a revoluționat sănătatea publică și se estimează că a salvat peste 154 de milioane de vieți doar în ultimii 50 de ani, inclusiv cele aproximativ 1,4 milioane de vieți din regiunea europeană a OMS care au fost salvate datorită vaccinării COVID-19”, a transmis Marianne Takki, șefa interimară a unității pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății din cadrul Comisiei Europene. 

Executivul Europeană semnalează ca rata de vaccinare pentru boli precum rujeola, poliomelita și variola continuă să scadă: „Numărul cazurilor de rujeolă raportate în Europa, de exemplu, s-a dublat din 2023 până în 2024.”

Ce face Comisia Europeană pentru îmbunătății imunizarea în rândul statelor UE?

Executivul European colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți rata de vaccinare, pentru a promova programe de vaccinare durabile și pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât toți cei care doresc să fie vaccinați să poată fi vaccinați.

  • Informațiile bazate pe dovezi privind vaccinarea, ușor accesibile prin intermediul Portalului European de Informații privind Vaccinarea.  În baza acestora, statele membre își pot construi propriile campanii de vaccinare prin intermediul setului de instrumente #UnitedinProtection.
  • Comisia Europeană reduce barierele structurale în calea vaccinării prin acțiuni finanțate în cadrul programului EU4Health. Proiectul Depășirea obstacolelor în calea vaccinării, care identifică și pilotează cele mai bune practici, este un prim exemplu în acest sens.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății și asociațiile de studenți pot colabora în cadrul Coaliției UE pentru vaccinare, care, printre altele, sprijină acțiunile legate de comunicarea privind vaccinarea.
  • Planul european de luptă împotriva cancerului promovează, de asemenea, vaccinarea împotriva HPV, care provoacă cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, și a virusului hepatitei B, care poate duce la cancer hepatic.

Reamintim că în 2024, miniștrii sănătății din UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, la propunerea Comisiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PPE26 minutes ago

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

INTERNAȚIONAL46 minutes ago

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

ROMÂNIA50 minutes ago

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

U.E.1 hour ago

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

SĂNĂTATE2 hours ago

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare 

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending