Connect with us

ROMÂNIA

Autostrada Moldovei arată importanța apartenenței la UE, subliniază Marcel Ciolacu: România nu se va putea dezvolta fără fondurile europene

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu și-a arătat încântarea față de ritmul de derulare a lucrărilor la Autostrada Moldovei, un proiect finanțat ”integral din fonduri europene”, bani fără de care România nu se va putea dezvolta.

”În sfârșit, nu vorbim de promisiuni, vorbim de certitudine. Este pentru prima oară când, cu certitudine, Moldova va avea autostradă. Vom avea Autostrada Moldovei, A7. Dacă constructorul va continua în acest ritm, până la sfârșitul anului, vom deschide circulației în jur de 148 de kilometri, din câte am înțeles de la domnul ministru, ceea ce este o veste extraordinară”, și-a exprimat optimismul Ciolacu, aflat în vizită la șantierul de infrastructură rutieră pentru Lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni din Autostrada A7, în zona localității Adjud.

Prim-ministrul a amintit că România și-a asumat construirea A7 în Planul Național de Redresare și Reziliență.

”A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR. Asta arată cât de mult înseamnă apartenența României la Uniunea Europeană și vorbim de stabilitate politică. Când am hotărât împreună să venim cu această coaliție de guvernare, nu exista nici un metru de autostradă, Autostrada Moldovei. Şi acum vorbim ca anul acesta să avem în jur de 148 de km și anul viitor să se finalizeze în integralitate.  Asta înseamnă, pe de o parte, fondurile europene, și România nu se va putea dezvolta fără fondurile europene. Prin PNRR avem aproape 30 miliarde, prin exercițiul financiar actual în jur de 46 de miliarde. Sunt cele mai consistente fonduri și cele mai consistente reforme prin care trebuie să treacă România”, a punct Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a oferit detalii legate de stadiul lucrărilor, spunând că din 13 tronsoane ale A7, se lucrează pe toate 13.

”Conform contractelor, pe patru dintre ele, ar trebui să se termine lucrările anul acesta, adică pe primele două loturi, de la Ploiești la Buzău, și pe loturile 1 și 4, între Buzău și Focșani. Acum, beneficiind de faptul că avem un constructor român foarte bun, care ne-a obișnuit să devanseze termenele, eu cred, având în vedere ceea ce am văzut și astăzi, că pe lângă aceste patru loturi care se vor finaliza anul acesta, mai putem vorbi de încă două şi jumătate, și anume loturile 2 și 3 dintre Buzău și Focșani, adică vom avea în întregime Buzău – Focșani autostradă și aici, la Adjud, pentru că e extrem de important să se finalizeze și să poată fi ocolit Adjudul, pierzându-se foarte mult timp în Adjud. Deci, despre asta este vorba. Ca și progres, fiindcă am văzut săptămâna aceasta că cel puțin pe loturile dintre Ploiești și Buzău s-au dat niște procente care nu sunt chiar conforme cu realitatea, pot să vă spun că pe primul lot, între Ploiești și Buzău, suntem undeva la 55%, pe Lotul 2 s-a trecut de 60%. Așa cum bine știți – o parte dintre voi ați fost prezenți – acum o lună le-am dat ca țintă la primul să fie 55% la finalul lunii martie și la Lotul 2 să fie la 60%. Au depășit deja. Probabil că până la sfârșitul lunii se vor mai duce câteva procente, ceea ce e un lucru foarte bun; iar progresul pe loturile de aici, de la Buzău la Focșani, este între 30 și 50%, ceea ce iarăși ne duce într-o zonă de siguranță că ceea ce a promis constructorul, și anume darea în circulație până la sfârșitul anului, înainte de termen – chiar vreau să subliniez asta, fiindcă e extrem de important, înainte de termen – să fie îndeplinit”, a detaliat Grindeanu.

Autostrada Moldovei va avea aproximativ 440 de kilometri și este sprijinită de Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene.

Aceasta va face parte din rețeaua centrală și va avea un impact economic și social substanțial pentru regiune, reducând semnificativ timpul de călătorie și îmbunătățind siguranța.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a participat vineri, 26 aprilie, la a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Federația Camerelor de Comerț din Emiratele Arabe Unite.

Sesiunea a reprezentat o oportunitate importantă de consolidare a relațiilor diplomatice și tehnologice dintre cele două țări. În cadrul întâlnirii, au fost abordate și tematici privind colaborări în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, precum și proiecte de inovare și transfer tehnologic.

Participarea ICI București subliniază angajamentul ferm al țării noastre în consolidarea cooperării și dialogului cu Emiratele Arabe Unite în domeniul TIC.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

Published

on

Vicepreședintele Sorin Mihai Cimpeanu, senator PNL, a condus o delegație a Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, care a avut loc la Palma de Mallorca, în perioada 21-23 aprilie 2024, potrivit unui comunicat transmis pe Facebook.

Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea a deschis oficial conferința, urmat de discursuri din partea președinților ambelor Camere ale Parlamentului Spaniei: Francina Armengol (Congresul Deputaților) și Pedro Rollan (Senat).

Discuțiile s-au concentrat pe teme esențiale: autonomia strategică a UE; provocările la adresa democrațiilor liberale și impactul Inteligenței Artificiale asupra politicii externe și de apărare.

Un moment important a fost inaugurarea Summitului Femeilor Președinți de Parlamente din UE. Conferința s-a încheiat cu adoptarea unor Concluzii și a unei Carte care definesc rolul Parlamentelor în democrație.

Potrivit Senatului, „participarea României la acest eveniment demonstrează angajamentul ferm pentru consolidarea democrației europene”.

 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a arătat, vineri, că investiţiile realizate în primul trimestru al anului au ajuns la 4,5 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde mai mult decât în 2023.

„Investiţii de 4,5 miliarde euro în primul trimestru al anului 2024! Plus de 1,9 mld. euro fata de 2023! Valoarea investiţiilor publice realizate în primul trimestru al anului 2024 a crescut cu 70% faţă de perioada similara a anului trecut, ajungând la 22,5 miliarde lei”, a scris vineri, pe Facebook, Adrian Câciu.

Acesta arată că, în primul trimestru, au fost atrase finanţări europene de 2,9 miliarde de euro.

„Totodată, potrivit execuţiei bugetare aferente primului trimestru, finanţările privind din fonduri externe nerambursabile au fost de 14,28 mld. lei, cu 32,55% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Execuţia bugetului general consolidat în primele 3 luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 mld lei, respectiv 2,06% din PIB faţă de deficitul de 22,75 mld lei, respectiv 1,42% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2023, informează Ministerul Finanţelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

U.E.2 hours ago

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

U.E.15 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.16 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ24 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.24 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA1 day ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE1 day ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO1 day ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending