Avem nevoie de o nouă cale pentru Europa!

De-Matteis“Naționalismul nu este o soluție”, argumentează președintele Partidului Federalist European, Pietro De Matteis care pledează pentru viziunea unei nou contract social european. Într-adevăr, cea mai gravă criză economică din 1930 încoace, cinci ani de austeritate și atitudinea reticentă a politicienilor din statele membre față de UE, destinată să ascundă propriile eșecuri a determinat prăbușirea nivelului de încredere al cetățenilor în proiectul european.

Într-un moment în care naționaliștii și euroscepticii se cațără pe temerile și insatisfacțiile rezultate de pe urma crizei, a devenit crucial ca fiecare dintre noi să își asume responsabilitatea asigurării viitoarelor generații de europeni o calitate ridicată a vieții, mobilitate, pace și cel mai important, speranță. Una pentru un viitor mai bun. Speranța a devenit o resursă rară astăzi în Europa. Modalitatea în care criza a fost gestionată ne arată că anumite politici nu își justifică modul cum au fost implementate. Este evident că trebuie să schimbăm cursul, dar întrebarea care rămâne este ce cale vom urma? Pe de o parte avem liderii statelor membre care se comportă ca întotdeauna, iar pe de altă parte avem naționaliștii și euroscepticii care au sesizat problemele Europei, dar aplică soluții eronate. Ieșirea din Uniunea Europeană, restabilirea frontierelor interne și renunțarea la euro este ca și cum declinul Europei s-ar accelera.

Din fericire, există o nouă cale. Într-un puternic contrast cu scenariul propus de principalele partide, Europa se poate baza pe viziunile pragmatice ale celor ce cred că singura cale de a aborda provocările de azi și de mâine este construirea unei mai bune Europe. Această nouă viziune poate fi construită doar alături de europenii de pe întreg continentul, europeni care să își împartă grijile și să propună soluții comune. Este evident că statele, pe cont propriu, nu mai sunt capabile să garanteze creștere economică și locuri de muncă. În același timp, Europa de astăzi nu are mandatul democratic de a prelua conducerea. Acest fapt creează un enorm decalaj între capabilități și așteptări. Pentru a aborda această discrepanță avem nevoie de un nou contract social european care ia în calcul o dimensiune europeana și nu numai situații naționale.

Dacă vrem să abordăm provocările curente trebuie să gândim european și avem nevoie să sprijinim acele mișcări politice care au o viziune ambițioasă a unei priorități politice europene. Actuala generație europeană, dar și viitoarele nu vor ierta inacțiunea noastră și tot pe noi ne vor face responsabili. Acum este timpul să construim o Europă democratică și federală și să dăm semnalul unei noi renașteri europene.

Varianta integrală a editorialului lui Pietro De Matteis este disponibilă pe CaleaEuropeana.ro.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.