Avertismentul Comisiei Europene. Gunther Oettinger anticipează probleme în alimentarea cu gaze a UE la iarnă

Gunther_h_oettingerProbleme în aprovizionarea cu gaze a țărilor europene ar putea să apară dacă “până la venirea iernii nu vor fi umplute depozitele subterane de gaze” de pe teritoriul Ucrainei, în vederea tranzitului de hidrocarburi spre Uniunea Europeană, a declarat luni comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, citat de ITAR-TASS şi Agerpres.

Potrivit comisarului european, societatea ucraineană Naftogaz a pompat circa 12 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele sale în ultimele săptămâni. Ucraina a achitat factura la gaze pentru ianuarie-martie acest an, iar arieratele pentru noiembrie-decembrie 2013 și aprilie-mai 2014 se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

Încă există șanse pentru găsirea unei soluții la negocierile trilaterale Ucraina-Rusia-UE, declarase anterior oficialul european, pledând ca o nouă rundă de discuții în acest format să aibă loc în iunie, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a propus anterior un plan de reglementare a conflictului privind gazele între Rusia și Ucraina, ce prevede rambursarea datoriei ucrainene la gazele rusești până la sfârșitul acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.