Connect with us

ROMÂNIA

Avertismentul fostului ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu: Constructorii nu vor putea absorbi banii din PNRR dacă li se taie facilitățile fiscale

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Constructorii nu vor putea absorbi banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dacă li se taie facilitățile fiscale, avertizează fostul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, într-o postare pe Facebook. 

„Firmele și lucrătorii construcții determină absorbția fondurilor europene. Să reținem asta. Da, hulita OUG 114/2018, dată de guvern PSD, a introdus scutiri de taxe salariale care, în doar doi ani, au dat rezultate foarte bune în construcții. Plus 2% în PIB-ul României, +115.000 locuri de munca înregistrate, munca la negru eliminată. Astăzi, sectorul avertizează decidenții (e vorba de PNL) să fie foarte atenți cum cumpănesc ceea ce pierde vs. ceea ce câștigă Statul din păstrarea sau din renunțarea la aceste scutiri, pentru un sector fără de care investițiile publice sau private se vor bloca. Chiar dacă reintroducerea taxării este reformă din PNRR, fix tot ea va bloca investițiile PNRR și absorbția de fonduri europene, dependentă de firmele de construcții, în proporție covârșitoare”, explică Roxana Mînzatu. 

Fostul ministru oferă, în sprijinul afirmațiilor sale, scrisoarea deschisă adresată decidenţilor politici din România de către Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), care avertizează că eliminarea facilităţilor fiscale acordate companiilor din această industrie va reactiva fenomenul muncii la negru sau la gri şi va redeschide poarta plecărilor masive ale lucrătorilor români necalificaţi, dar şi calificaţi spre alte pieţe mai bine plătite din Europa.

În scrisoare, FPSC subliniază că rezultatele OUG 114/2018, prin care au fost introduse facilităţile au fost pozitive, impulsionând creşterea ponderii construcţiilor în PIB până la 7%.

Redăm integral scrisoarea:

”Stimate Doamne,

Stimaţi Domni,

FEDERAŢIA PATRONATELOR SOCIETĂŢILOR DIN CONSTRUCŢII – FPSC, în calitate de organizaţie reprezentativă pentru sectoarele de activitate “Construcţii civile şi industriale” şi “Industria sticlei şi a ceramicii fine. Industria materialelor de construcţii – fabricarea altor produse din minerale nemetalice” în conformitate cu Legea 62/2011 – Legea dialogului social, îngrijorată de aşteptările de la piaţă construcţiilor şi a materialelor de construcţii din Romania, pentru următorii ani vă aduce la cunoştinţă următoarele:

Prin Acordul semnat de Guvernul României cu Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii la sfârşitul anului 2018, Sectorul Construcţii a fost declarat “sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 01.01.2019”

Aceasta măsură a apărut că o necesitate, într-un moment când construcţiile reprezentau doar 5% din PIB, când criza de forţă de muncă atinsese cote îngrijorătoare, când muncă la negru în acest sector devenise un fenomen cu un spectru din ce în ce mai larg.

În ciuda faptului că PNRR a fost anunţat ca program al investiţiilor din România pe următorii 7 ani, sub pretextul unei echităţi a sistemului, Programul prevede eliminarea acestor facilitaţi fiind considerate “distorsiuni şi lacune ale sistemului fiscal”. Mai mult decât atât, în spaţiul public se vehiculează ideea ministerului de finanţe că aceste facilitaţi ar trebui retrase din anul 2022.

Faţă de aceasta situaţie, dorim să vă prezentăm spre analiză următoarele:

1. Rezultatele aplicării OUG 114/2018 după primul an au fost pozitive, în sensul că în sept. 2019 numărul de contracte noi de muncă (contracte venite mai ales din “piaţă neagra”) crescuse cu cca 60.000, iar încasările la bugetul de stat aferente sectorului construcţii înregistrau cu peste 12 procente mai mult decât în anul anterior.

2. În oct. 2021 se înregistrează cca 430.000 de angajaţi în construcţii, faţă de 317.732 angajaţi în 2018 conform Institutului Naţional de Statistică.

3. Ponderea construcţiilor în PIB-ul României a crescut în aceşti trei ani, ajungând la cca 7%. Anularea facilitaţilor pe salariile constructorilor ar aduce imediat efecte în lanţ, ce nu vor mai putea fi gestionate:

1. Întrucât facilităţile fiscale sunt aplicate la angajat, acesta vă fi primul grav afectat, apoi sectorul construcţiilor şi întregul sistem economic. Vom constata în primul rând scăderea salariilor angajatiilor. Firmele de construcţii afectate în plus anul acesta şi de explozia preturilor la materialele de construcţii nu-şi vor putea asuma menţinerea salariilor nete ale angajaţilor în noile condiţii.

2. Revenirea la fenomenul de “muncă la negru” sau “muncă la gri”.

3. Măsura vă redeschide poarta spre plecări masive ale lucrătorilor români de la necalificaţi până la muncitori cu înaltă calificare dar şi specialişti ingineri şi arhitecţi, spre alte pieţe mai bine plătite din Europa. Plusul de peste 100.000 angajaţi în construcţii înregistraţi în ultimii 3 ani se va reorienta spre acele ţări din Europa de vest care îi aşteaptă cu şantiere deschise şi cu salarii mult mai ofertante decât în România.

4. Atragem atenţia că aceştia vor lua cu ei şi o producţie de cca 80.000 euro/om/an cu care vor construi acolo PNRR-uri şi PIB-uri. La 100.000 muncitori plecaţi (foarte posibil a se întâmpla), în România vom avea un minus de 8.000.000.000 euro/an producţie, adică jumătate din PNRR-ul din România. Din evaluările noastre, din cei 29,3 mld.euro alocaţi PNRR, cca 16-17,0 mld euro sunt dedicaţi investiţiilor. În plus, va fi necesara forţă de munca şi pentru alte proiecte cu finanţare europeană sau naţională (ex. programul Anghel Saligny) precum şi lucrări private.

5. Din informaţiile noastre, fiscalitatea pe munca angajaţilor din România este una dintre cele mai mari din Europa: cca 70% (este depăşită doar de Portugalia), aceasta creând o distorsiune în piaţă “unică” a muncii în plan European, total în defavoarea procesului investiţional din ţara noastră. România va rămâne în continuare doar furnizor de forţă de muncă calificată pentru ţările Europei şi ale lumii.

6. Prin anularea înainte de termen a unei măsuri stabilită pe termen lung, se anulează şi indicatorul de predictibilitate pentru agenţii economici şi implicit pentru autorităţile contractante care desi vor avea bani pentru investiţii, nu vor avea cu cine construi. În aceasta situaţie, întrevedem un Program de investiţii pentru România irealizabil, programe de investiţii realizate în diverse ţări cu forţă de muncă românească şi un decalaj şi mai mare între Romania şi celelalte ţări europene, adică un eşec pe care cineva va trebui să şi-l asume.

Având în vedere cele prezentate, vă solicităm că înainte de a se decide măsuri ce pot influenţa pentru mult timp sectorul construcţiilor şi materialelor de

construcţii, economia dar şi imaginea României, să acceptaţi un dialog transparent, democratic şi responsabil cu reprezentanţii breslei constructorilor din România.

Aşteptăm invitaţia Dumneavoastră de participare la dialog.

Cu stimă,

Adriana IFTIME

Director General”.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a participat marți la lansarea celei de-a 22-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, unde a discutat despre provocările și realizările guvernului său. El a subliniat că cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„De obicei sunt obişnuit cu lucrurile negre şi sunt obişnuit să vină reproşurile şi ce nu funcţionează”, a declarat Marcel Ciolacu, evidențiind astfel dificultățile întâmpinate la preluarea guvernării.

Premierul a remarcat că, la preluarea guvernării, încrederea în guvern era la un nivel negativ de aproximativ -72%, iar 79% dintre cetățeni aveau o percepție negativă asupra direcției în care se îndrepta România. „Direcție greșită, aproape 79%, între timp, lucrurile s-au mai remediat. Suntem în zona cu inflația de 50 la 100, care va fi și mai evidentă pentru dumneavoastră,” a spus Ciolacu, subliniind că situația s-a mai îmbunătățit de atunci.

Marcel Ciolacu a menționat și provocările guvernării, punctând că România a avut 10 premieri în ultimii 10 ani, o situație pe care speră să o depășească. „Este nevoie de o stabilitate politică de 4 ani, cu un buget multianual exact ca în business, la dumneavoastră, cu o legislație predictibilă și neschimbabilă pe o perioadă medie și acest lucru trebuie să-l facem,” a afirmat premierul.

El a adăugat că cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României. În ceea ce privește investițiile publice, Ciolacu a afirmat că, în ciuda pandemiei, crizei energetice, scumpirilor materialelor de construcții și războiului din Ucraina, guvernul a reușit să mențină investițiile fără blocaje.

„Trebuia găsit un echilibru și, mai ales, un ritm, pentru că nimeni nu poate cumpăra timp. Asta am aflat cu toții. În schimb, printr-o decizie rapidă, poți să-ți mărești viteza. Cred că asta este marea provocare și pentru dumneavoastră, mediul de afaceri, dar și pentru guvern,” a declarat Ciolacu, subliniind necesitatea deciziilor rapide și colaborării eficiente.

Premierul a concluzionat că guvernul trebuie să colaboreze cu toți partenerii sociali pentru a asigura o guvernare eficientă și orientată spre rezultate pozitive.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității din București, șeful statului subliniind că instituția academică “a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident”, chiar și în perioada în care “Cortina de Fier separa cele două emisfere”.

Mesajul prezidențial a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul instituției.

“Mă bucur să aduc astăzi un omagiu acestei instituții de învățământ superior care a demonstrat un angajament constant pentru excelență în educație și cercetare și care s-a afirmat ca un reper esențial în construirea și consolidarea României moderne și democratice,” a spus președintele în mesajul său.

El a subliniat importanța istorică a Universității din București, înființată prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1864, și legătura sa cu Academia Domnească întemeiată în 1694 de Constantin Brâncoveanu.

Președintele Iohannis a evidențiat rolul crucial al Universității din București în formarea unei școli de gândire care a definit idealul național prin contribuții remarcabile în toate sferele cunoașterii. El a lăudat capacitatea instituției de a dăinui și a se dezvolta organic chiar și în cele mai dificile perioade istorice.

“Universitatea din București este o dovadă clară că ceea ce se dezvoltă organic dăinuie chiar și în cele mai dificile perioade”, a afirmat președintele, adăugând că aceasta nu susține doar excelența în educație și cercetare, ci se implică activ și în susținerea valorilor civice.

Președintele a menționat că, în ultimii 35 de ani, Universitatea din București a devenit “Kilometrul 0 al democrației,” subliniind rolul studenților săi în promovarea democrației liberale și a statului de drept.

Pe întreaga durată a istoriei sale, Universitatea din București a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident. Atunci când Cortina de Fier separa cele două emisfere, Universitatea a fost un spațiu al rezistenței pașnice prin cultură și umanism”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a evidențiat, de asemenea, contribuțiile actuale ale studenților Universității din București în diverse domenii, de la participarea la Summituri digitale și dezbateri legate de problemele de mediu, la explorarea aplicațiilor inteligenței artificiale în îngrijirea vârstnicilor.

Citiți și Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

“Ceea ce leagă trecutul și prezentul acestei mari instituții a culturii române este orientarea spre viitor, angajamentul de a fi în avangarda cunoașterii,” a subliniat Iohannis. El și-a exprimat încrederea că soluțiile și liderii capabili să ghideze tranzițiile viitoare se află în rândurile Universității din București.

În încheiere, șeful statului a mulțumit tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea și prestigiul Universității din București, îndemnându-i pe toți să onoreze această istorie deosebită și să continue tradiția de a urmări excelența.

“La mulți ani, Universitatea din București!” a încheiat Klaus Iohannis mesajul său.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Sebastian Burduja a prezentat la Energy Leaders Forum câteva dintre proiectele lansate în mandatele la ministerele Digitalizării și Energiei care ”vor transforma modul în care gestionăm consumul de energie, crescând eficiența și securitatea sistemului și scăzând costurile”.

”Astăzi am participat la Energy Leaders Forum, unde am prezentat câteva dintre proiectele lansate în mandatele mele la ministerele Digitalizării și Energiei. Aceste proiecte sunt axate pe inovare și integrarea noilor tehnologii în acțiunile instituțiilor publice, având ca obiectiv simplificarea relației stat-cetățean și reducerea costurilor”, a menționat acesta.

Cloud-ul guvernamental

Acesta a amintit de cloud-ul guvernamental, primul proiect pe care l-a inițiat în mandatul de ministru al Digitalizării care ”va permite statului să aibă o viziune integrată asupra serviciilor publice de energie prin aplicații SaaS”.

”Vom putea colecta și analiza date în timp real despre consumul industrial și casnic, eficiența energetică a clădirilor și estimarea consumului. Soluțiile de tip cloud vor integra toți operatorii din sistem, oferind o imagine completă a fluctuațiilor de preț, a ofertei de energie și a performanței”, a explicat Burduja.

Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie

Sebastian Burduja a detaliat că ”modulele AI adăugate în sistemele IT energetice vor permite estimarea precisă a curbelor de consum, identificarea surplusurilor sau deficitelor și realizarea de proiecții pentru echilibrarea sistemului”.

Acest lucru se va traduce prin ”prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur”, conform explicațiilor oferite de ministrul Energiei.

”Inteligența Artificială este esențială pentru evaluarea riscurilor infrastructurii energetice și pentru îmbunătățirea performanței”, consideră Burduja.

Securitatea energetică

”După 10 ani de eforturi, am adoptat prima lege de securitate cibernetică din UE. În sectorul energetic, am format un task force pentru a construi un Centru de Operațiuni de Securitate (SOC) sectorial”, a adăugat oficialul român.

Ministerul Energiei și companiile subordonate vor migra datele în cloud-ul privat guvernamental și vor sprijini crearea de servicii SaaS pentru sectorul energetic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI23 mins ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA50 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE55 mins ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE2 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

ROMÂNIA50 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending