Avertismentul lui Donald Trump înaintea summitului NATO din luna iulie: SUA vor lua măsuri față de aliații care nu își respectă obligațiile

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis un nou avertisment la adresa aliaților europeni din cadrul NATO care nu „își respectă obligațiile” față de Alianța Nord-Atlantică, menționând explicit Germania, stat aliat pe care liderul american l-a criticat în mai multe rânduri. Semnalul dat de președintele SUA intervine la mai puțin de două luni distanță de summitul NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie.

Trump a făcut aceste declarații la Washington în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrevedere care a avut loc împreună cu cei mai importanți oficiali din administrația americană, vicepreședintele Mike Pence, secretarul de Stat Mike Pompeo și secretarul Apărării Jim Mattis.

 

Președintele SUA a promis că Washingtonul “se va ocupa” de ţările membre NATO care nu îşi respectă obligaţiile faţă de Alianţă, informează Reuters, potrivit Agerpres. Ca exemplu de ţară care nu face suficiente eforturi, el a menţionat explicit Germania, în condițiile în care liderul SUA a avut luna trecută o întrevedere cu Angela Merkel la Casa Albă și în contextul în care Donald Trump a criticat îndelung Germania pentru că nu își „plătește contribuția corectă”.

Citiți și Donald Trump nu micșorează presiunea asupra Angelei Merkel privind cheltuielile pentru apărare: NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât SUA

Citiți și SUA pun presiune pe Germania în timpul întâlnirii Merkel-Trump: De la NATO, Mike Pompeo cere ca Berlinul să crească bugetul militar la 2% din PIB

În completare, Jens Stoltenberg elogiat activitatea lui Trump în sprijinul NATO, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro

“Rolul dumneavoastră conducător în privinţa cheltuielilor pentru apărare a contribuit într-adevăr la o schimbare”. Stoltenberg a arătat că în prezent toţi aliaţii îşi sporesc cheltuielile militare şi niciunul nu a mai redus bugetele alocate acestui sector.

Țările NATO din Europa și Canada au înregistrat în 2017 al treilea an consecutiv de creștere a contribuțiilor în materie de apărare, generând o contribuție adițională de 46 de miliarde de dolari. Statele NATO au decis în cadrul summitului din Țara Galilor din anul 2014 să pună capăt tăierilor bugetare în dimensiunea apărării și să reia creșterea cheltuielilor militare până la atingerea a 2% din PIB pentru Apărare. Începând cu anul 2017, România s-a alăturat țărilor NATO care alocă procentul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

Conform unei simulări realizate de Institutul Internațional de Studii pentru Pace (SIPRI) din Stockholm în raportul său anual privind cheltuielile militare la nivel mondial, dacă bugetele apărării din Germania, Canada, Spania, Olanda, Belgia și Danemarca ar atinge cota de 2% din Produsul Intern Brut, ar reduce cu aproximativ 68.4 miliarde de dolari diferența dintre bugetul SUA (611 miliarde) și bugetele celorlalte țări aliate (254 miliarde).

În anul 2016 Germania a cheltuit 41 de miliarde de dolari în domeniul Apărării, o creștere simulată până la 2% din PIB însemnând că Berlinul ar ajunge la suma de 69 de miliarde de dolari, bani destinați cheltuielilor militare, o sumă care ar echivala cu bugetul militar pe care îl are Rusia și ar depăși Franța și Marea Britanie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.