Connect with us

NATO

Avioane americane F-15 au aterizat la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Forțele aeriene ale SUA vor proteja și apăra spațiul aerian al României și al NATO la Marea Neagră

Published

on

© United States Air Forces in Europe

Mai multe avioane americane F-15 au aterizat miercuri la Baza Aeriană Câmpia Turzii din România pentru a opera alături de gazdele lor și de detașamentul italian de Eurofighter de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în perioada 18-22 decembrie, informează un comunicat al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE).

Forțele aeriene italiene, românești și americane vor zbura împreună în această perioadă pentru a proteja și apăra spațiul aerian aliat. Această desfășurare planificată se concentrează pe asigurarea prezenței aeriene aliate în regiunea Mării Negre, pe consolidarea relațiilor multinaționale și pe îmbunătățirea interoperabilității între aliați.

 

“Avioanele americane F-15 suplimentare sunt un bun binevenit și vor avea un impact pozitiv asupra descurajării aeriene aliate în regiune”, a declarat generalul de brigadă Joel Carey, adjunctul șefului Statului Major al Comandamentului aerian aliat pentru operațiuni.

“Capacitatea de a desfășura rapid mijloace aeriene aliate în sprijinul NATO este vitală pentru pregătirea noastră și demonstrează agilitatea forței”, a adăugat acesta.

© United States Air Forces in Europe

Citiți și Forțele Aeriene Italiene revin la Marea Neagră: Patru avioane de luptă și 140 de militari vor apăra spațiul aerian al României și al NATO pe flancul estic

Avioanele Typhoon Eurofighter al Forțelor Aeriene Italiene asigură în prezent misiunile de poliție aeriană consolidată și vor opera din România în următoarele trei luni. Din 2014, Alianța NATO a implementat Măsuri de asigurare cu scopul de a asigura aliații de-a lungul flancului estic. Un instrument din acest set de măsuri este conceptul de Poliție Aeriană îmbunătățită, care demonstrează solidaritatea NATO, hotărârea colectivă și capacitatea sa de a adapta și de a-și scala misiunile defensive și postura de descurajare ca răspuns la o situație de securitate în evoluție.

Italia și SUA au fost un susținător puternic al misiunii de poliție aeriană consolidată a NATO, demonstrând coeziunea și capacitatea Alianței, mai arată sursa citată, precizând că desfășurarea forțelor lor aeriene în România este un exemplu de interoperabilitate puternică și de legătură transatlantică a Alianței.

Dislocarea avioanelor americane la Baza de la Câmpia Turzii nu este întâmplătoare. Americanii au început lunile trecute lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul în curs și reprezintă cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană.

Prezența militară americană la Câmpia Turzii întărește poziționarea SUA în România, fiind a treia bază din România în care forțele americane operează, după Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și dupa Baza de la Deveselu unde este găzduită facilitatea antirachetă a NATO.

Baza de la Câmpia Turzii a găzduit la începutul acestui an, dar și în ani anteriori, aparate MQ-9 Reaper, un tip de aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome.

Potrivit unui raport realizat de grupul american de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft, SUA au investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România în ultimii 20 de ani, România fiind al doilea cel mai mare beneficiar regional după Polonia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

MApN: NATO a desfășurat un exercițiu de dislocare rapidă a trupelor și mijloacelor militare pe ruta Italia – Slovenia – Ungaria – România

Published

on

© NFIU Romania/ Twitter

Ministerul Apărării Naționale a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria și România, precum și de a verifica sistemele de comunicații și informatică.

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și NATO Force Integration Unit (NFIU) au sprijinit desfășurarea exercițiului pe teritoriul României, arată sursa citată într-un comunicat.

EAOV24 a reprezentat un important pas înainte în ceea ce privește interoperabilitatea, atât în faza de planificare, cât și în cea de execuție.

Acest exercițiu a fost un nou exemplu al colaborării dintre aliați în contextul activităților simultane desfășurate de NATO în regiune, conchide sursa citată.

Mobilitatea militară este o dimensiune de interes major la nivelul Alianței Nord-Atlantice, atât din perspectiva procedurilor de trecere a granițelor, cât și din perspectiva necesității unei infrastructuri cu utilizare duală civil-militară pentru a putea transporta echipamente militare.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Germania și Regatul Unit au adoptat un document comun privind securitatea și apărarea, cu Olaf Scholz pronunțându-se pentru un “pilon european al NATO”

Published

on

© No 10/ Flickr

Cancelarul german Olaf Scholz este de p[rere pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol.

Pentru noi, aici, în Europa, aceasta înseamnă că trebuie să consolidăm pilonul european al Alianţei Nord-Atlantice“, a declarat Scholz în cadrul vizitei lui Rishi Sunak la Berlin, prima deplasare a acestuia în Germania în calitate de prim-ministru al Marii Britanii, soldată cu adoptarea unui document bilateral intitulat “Înțelegere comună privind securitatea și apărarea”.

Capacitatea noastră europeană de descurajare şi apărare trebuie să fie întotdeauna credibilă“, a afirmat cancelarul german, menţionând că Germania şi Marea Britanie au fost cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa.

În acelaşi timp, a spus el, este un semnal încurajator şi necesar faptul că Congresul SUA a deblocat în fondurile pentru a sprijini Ucraina. În timp ce Scholz și Sunak s-au reunit la Berlin,președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Această decizie arată că preşedintele rus Vladimir Putin “calculează greşit” dacă crede că ţările europene, SUA şi toţi ceilalţi susţinători vor abandona Ucraina la un moment dat, a afirmat Olaf Scholz, informează Agerpres, citând dpa.

“Nu vom face asta!”, a spus el. “Fără securitate, totul este un nimic”, a remarcat cancelarul german. “Germania şi Marea Britanie sunt împreună alături de Ucraina”, a dat asigurări el.

Premierul britanic s-a deplasat la Berlin după ce marți a anunțat că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până în 2030. Aflat într-o vizită în Polonia, Sunak a lansat planul de creștere constantă a cheltuielilor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

“Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit“, a adăugat premierul britanic, precizând că fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei, fiind urma despre cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei.

Continue Reading

NATO

Șeful Pentagonului, discuție telefonică cu ministrul român al apărării după ce Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina. Susținerea Kievului împotriva agresiunii Rusiei, principala temă a convorbirii

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate.

“Alături de Statele Unite și de aliați, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susținerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a transmis ministrul român al apărării.

În cadrul discuțiilor a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securităţii euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA.

“Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioriate pentru România şi pentru Ministerul Apărării Naționale. Continuăm să avansăm în dezvoltarea proiectelor comune, consolidând, astfel, cooperarea între țările noastre în plan militar. Am mulțumit secretarului american al apărării pentru prezența consistentă a trupelor americane pe teritoriul național”, a arătat ministrul apărării naţionale.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, 26 aprilie, precum și stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summit-ului de la Washington din această vară.

În final, atât partea română, cât și partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu5 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.8 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA8 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA8 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE9 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE10 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending