Avioane militare britanice sosesc la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a apăra spațiul aerian al României

Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au aterizat luni la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu pentru a proteja spațiul aerian al României, desfășurând misiuni de poliție aeriană alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române.

FOTO: Forțele Aeriene Române – Facebook/ Christian Timming

Detașamentul britanic format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) cu aeronave Typhoon va fi prezent la baza Mihail Kogălniceanu în perioada 1 mai – 31 august, informează un comunicat MApN remis CaleaEuropeana.ro.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice, mai notează sursa citată.

Anunțul privind sosirea avioanelor militare britanice survine în contextul în care cel mai puternic distrugător al forțelor navale britanice – HMS During – a sosit în portul Constanța pentru a participa la un amplu exercițiu naval în Marea Neagră alături de Fregata “Regele Ferdinand”.

Citiți și Marea Britanie contribuie la securitatea României: Forțele aeriene britanice trimit patru avioane Eurofighter și 150 de militari la baza Mihail Kogălniceanu

Dislocarea unui detașament al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii de la Baza Aeriană Coningsby format din 150 de militari și patru avioane Eurofighter Typhoon fusese anunțată luna trecută.

Totodată, dislocarea acestor avioane în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud.

Citiți și România, din nou în centrul deciziilor NATO: Forțe aliate din șapte țări, printre care SUA, Germania și Canada, vin la Marea Neagră pentru a asigura securitatea/ Spațiul aerian al României, apărat de avioane britanice

Prezența trupelor și a avioanelor britanice pe teritoriu românesc a fost reafirmată la ministeriala Apărării NATO din octombrie anului trecut, România aflându-se atunci în centrul deciziilor euro-atlantice.

Potrivit deciziilor de atunci, spaţiul aerian al României urma să fie apărat din 2017 de avioane de luptă din Marea Britanie. Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles de atunci, “Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securităţii aliaţilor din zona Mării Negre”.

În prezent, trei alte exerciții militare se mai desfășoară în țara noastră.

Citiți și Exercițiu militar de amploare în România: Forțe terestre române, americane și britanice participă la ”Resolute Castle 2017”

Citiți și Un nou exercițiu militar în România: Peste 350 de soldați români și americani participă la ”Justice Eagle 17”

Citiți și Trei exerciții militare se desfășoară simultan în România: Un nou exercițiu, la care participă 200 de militari români și 400 de soldați din șase țări, a început astăzi

.

One Response to Avioane militare britanice sosesc la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a apăra spațiul aerian al României

  1. NICU 11/07/2018 at 21:20

    Un pilot din NATO a precizat că nu ar dori să se întâlnească cu un S-400 în zbor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.