Connect with us

U.E.

“Avionul fără viză” a decolat. Peste 100 de moldoveni, împreună cu Iurie Leancă şi europarlamentarul Monica Macovei, se îndreaptă spre Atena

Published

on

Prima zi “Fără vize în UE” pentru cetăţenii R.Moldova

Un avion cu 100 de moldoveni a decolat in aceasta dimineata spre Atena. Toti au trecut de politia de frontiera fara viza, prezentand doar pasaportul biometric. In avion au urcat si oficiali, printre care prim-ministrul Iurie Leanca, presedintele Parlamentului, Igor Corman, seful delegatiei UE in Moldova, Pirkka Tapiola si europarlamentarul Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.
moldova unimedia
Foto: Unimedia

Printre pasageri sunt moldoveni care nu si-au mai vazut rudele, plecate peste hotare la munca, de ani buni, dar si tineri care studiaza in Europa.

Înainte de a urca în avion, membrii delegației au ținut un briefing de presă unde i-au felicitat pe toți moldovenii cu această ocazie. Premierul Iurie Leancă a identificat cuvântul cheie pentru această zi -„demnitate”.

„Este o zi importantă, o zi istorică, fiindcă începând de astăzi, noi cetățenii din Republica Moldova suntem mai liberi, pentru că putem călători fără vize. Deja 200 de cetățeni au beneficiat de acest regim liberalizat de vize. Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie de astăzi este demnitate pentru că sunt convins că majoritatea din noi am trecut prin situații jenante atunci când am solcitat vize pentru statele UE. Astăzi este o etapă importantă de revenire acasă, în UE”, a declarat Leancă, citat de Unimedia.

Macovei: Este un moment istoric pentru R. Moldova

“Sunt fericită şi emoţionată că sunt alături de dvs., în acest moment istoric pentru R.Moldova. Vom pleca împreună, în avionul “fără vize” şi vom intra fără vize în Europa. Astăzi se dărâmă bariere, se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor.

Vreau să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru eforturile făcute, vreau să mulțumesc guvernelor pro-europene din 2009 încoace pentru munca depusă și, desigur, celor din instituțiile europene care cu dăruire și determinare au făcut acest moment posibil.

Mă bucur că m-ați integrat în această delegație care pleacă în „avionul fără vize” pentru prima dată din Republica Moldova, pentru că și eu am lucrat și voi lucra în continuare cu determinare, cu dragoste pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru că acesta este scopul final al nostru.

Pe scurt, haideți să urcăm în „avionul fără vize!”, a declarat Monica Macovei, pe aeroportul din Chișinău, înainte de decolarea spre Atena.

Vizita organizată de Guvern, include elevi, studenţi, oameni simpli, jurnalişti şi oficiali politici. Astfel, din delegație fac parte douăzeci și cinci de studenți, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova”, și șase elevi olimpici selectați de Ministerul Educației însoțesc delegația oficială a Republicii Moldova care va zbura la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”.

În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști. Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat Republica Moldova

“Vreau să îmi exprim deplina satisfacţie pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize”, se arată în mesajul preşedintelui.

Ponta, despre eliminarea vizelor pentru Moldova: Dovadă a sprijinului pentru integrarea europeană

Premierul Ponta a transmis un mesaj în care felicită Guvernul de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european din 28 aprilie.

“Este o veste mult aşteptată de fiecare cetăţean de peste Prut, de toţi cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparţine în mod firesc şi acolo unde îi este locul – în Uniunea Europeană. Reamintesc că această decizie a fost anunţată, în premieră, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul Leanca, în noiembrie anul trecut. Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade şi, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obţinută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative şi administrative care a implicat întreaga administraţie de la Chişinău şi a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susţinerea clasei politice şi a societăţii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităţilor şi cetăţenilor deopotrivă, cât şi o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, afirmă premierul.

 Blaga: Mă bucur că europarlamentari PDL au contribuit la această realizare

” Liberalizarea vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova este, fără îndoială, un moment însemnat pentru toții românii și mă bucur că PDL, prin europarlamentarii săi activi și dedicați, a contribuit la această realizare. Este cunoscut sprijinul constant pe care reprezentanții noștri în instituțiile europene l-au oferit Republicii Moldova pe calea integrării europene, iar Marian Jean Marinescu, Monica Macovei, Theodor Stolojan și Traian Ungureanu își văd astăzi răsplătit efortul depus. În același timp, nu pot să nu remarc ipocrizia socialiștilor, în frunte cu Victor Ponta, care se trezesc astăzi să salute ridicarea vizelor deși nu au mișcat un deget pentru a facilita această decizie.” a comentat, pe facebook, liderul PDL, Vasile Blaga.

Predoiu: Eliminarea vizelor este un pas important al Republicii Moldova

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova reprezintă un pas important, la finalul a patru ani de negocieri, timp în care autoritățile de la Chișinău au demonstrat că sunt dedicate proiectului european.

”Salut faptul că, începând de astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot călători liber în Uniunea Europeană. (…) Chiar dacă românii de peste Prut nu vor avea încă acces pe piața europeană a muncii, simplul fapt că pot călători liber este un câștig, care trebuie dublat de noi eforturi privind integrarea în UE, integrare ce se dovedește a fi cu atât mai importantă în contextul politic creat de presiunile Federației Ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova”, scrie Predoiu, luni, pe Facebook.

Ramona Mănescu: Un pas simbolic dar foarte important

“Un pas simbolic dar foarte important pe care Moldova il face pe directia apropierii de structurile (si valorile) europene. Felicitari!” a fost mesajul transmis de candidatul PNL la europarlamentare, Ramona Mănescu după ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

 

.

 

PPE

Ludovic Orban merge la Congresul PPE de la Zagreb: Susținem candidatura lui Donald Tusk la funcția de președinte și pe cea a lui Siegfried Mureșan la cea de vicepreședinte

Published

on

© Guvernul Romaniei

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii îi susţin la Congresul Partidului Popular European (PPE) pe Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte şi pe Siegfried Mureşan pentru funcţia de vicepreşedinte.

“Susţinem un candidat la funcţia de vicepreşedinte al PPE, în persoana lui Siegfried Mureşan, susţinem candidatura lui Donald Tusk la funcţia de preşedinte al PPE. De asemenea, cu ocazia Congresului vom avea foarte multe întâlniri bilaterale. (…) În ceea ce mă priveşte mine, până acum am stabilit în marja Congresului PPE opt bilaterale cu premieri din diferite ţări care sunt din partide membre ale PPE, de asemenea cu comisari europeni, cu viitori comisari europeni, întâlniri foarte importante care ne permit întărirea legăturilor cu partenerii noştri şi creşterea influenţei pe care o avem la nivel european cu beneficii pentru români”, a spus Orban, întrebat cu ce mandat va merge PNL la Congresul PPE, informează Agerpres.

El a arătat că preşedintele PPE va propune secretarul general al formaţiunii.

“Noi i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, ne-am bucura foarte mult dacă propunerea ar fi în persoana lui Antonio Lopez Isturiz”, a precizat Orban, conchide sursa citată

Partidul Popular European (PPE) organizează miercuri şi joi, la Zagreb, congresul său statutar în care vor fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii, trezorierul şi secretarul general ai acestei formaţiuni politice paneuropene. La reuniune vor participa aproximativ 2.000 de delegaţi din 40 de ţări.

Citiți și

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Congresul PPE de la Zagreb: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European

Donald Tusk este unicul candidat pentru șefia PPE, în vreme ce pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).

Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).

Congresul PPE, la care vor participa 2000 de delegați din 40 de țări, va fi găzduit de prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, precum și de actuala conducere a PPE, formată din președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez Isturiz-White. Trei partide din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România.

Vor mai fi prezenți la Congresul PPE și liderii statelor membre afiliați popularilor europene, între care președintele Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, actuali lideri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele Ciprului, prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Undă verde pentru votul de validare a Comisiei Ursulei von der Leyen: Candidatul maghiar Olivér Várhelyi a fost acceptat de Parlamentul European

Published

on

© European Parliament

Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen se află în linie dreaptă pentru a fi supusă votului de validare al Parlamentului European pe 27 noiembrie și pentru a fi instalată în funcție la 1 decembrie după ce propunerea Ungariei pentru poziția de comisar european, Olivér Várhelyi, a fost acceptată, în cele din urmă, de Parlamentul European, relatează Politico Europe.

Un anunț oficial a fost făcut și de către purtătorul de cuvânt al Parlamentului European. ”Coordonatorii grupurilor politice din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European recomandă aprobarea comisarului desemnat Várhelyi în baza răspunsurilor acestuia la întrebările scrise suplimentare”, a scris Jaume Duch, pe Twitter.

Olivér Várhelyi, comisarul european desemnat pentru vecinătate și extindere, a primit undă verde din partea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European după ce, în urma audierii de săptămâna trecută, candidatul maghiar a trebuit să mai răspundă unei runde de întrebări suplimentare scrise pe fondul temerilor că ar putea fi influențat în exercitarea mandatului de către premierul Ungariei Viktor Orban.

De altfel, Várhelyi și-a reînnoit luni promisiunea că își va desfășura activitatea de membru al Comisiei Europene, în cazul în care va fi aprobat de Parlamentul European, în deplină independență față de orice guvern național.

În afară de Marea Britanie, în raport cu care Comisia Europeană a declanșat procedura de neîndeplinire a obligațiilor, Ungaria era ultima țară al cărei candidat pentru Comisia Europeană nu a fost aprobat de Parlamentul European. Tot joia trecută, eurodeputații au dat undă verde candidaturilor Adinei Vălean din partea României și a lui Thierry Breton din partea Franței.

Potrivit Comisiei Europene, Regatul Unit este invitat să își prezinte poziția cu privire la desemnarea unui comisar european până cel târziu vineri, 22 noiembrie. Potrivit calendarului adoptat de Parlamentul European, Conferința Președinților va trebui să decidă asupra organizării votului pentru validarea Comisiei Europene la ședința sa din 21 noiembrie, iar serviciile juridice ale instituțiilor UE lucrează la o soluție pentru a desfășura votul de validare a Comisiei Europene formată din 27 de membri, dată fiind excepționalitatea situației și a faptului că Marea Britanie este un stat aflat în procedură de retragere din UE.

Acceptarea comisarului european propus de Ungaria facilitează însă organizarea votului de învestire a Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, un vot preconizat a avea loc pe 27 noiembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Olivér Várhelyi, ambasadorul Ungariei în UE, a fost evaluat joia trecută de eurodeputații pentru a fi confirmat drept următorul comisar pentru vecinătate și extindere. Funcționar public de carieră cunoscut pentru loialitatea sa față de premierul Viktor Orbán, Várhelyi a fost nominalizat pentru această funcție după ce europarlamentarii au respins prima alegere a Ungariei, fostul ministru al justiției Laszlo Trocsanyi, din cauza problemelor legate de conflictul de interese.

Audierea lui  Várhelyi a fost una dificilă, având în vedere că există critici asupra faptului că Ungaria nu ar trebui să primească portofoliul de vecinătate extindere, având în vedere relația strânsă a lui Orbán cu președintele rus Vladimir Putin, acțiunile guvernului de la Budapesta cu privire la statul de drept și subminarea legăturilor de securitate ale Ucrainei cu NATO.

În cursul audierii, Olivér Várhelyi a pledat pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, și-a manifestat sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a precizat că va fi loial Uniunii Europene și că va aplica standardele Uniunii Europene în materie de stat de drept.

Puteți citi despre audierea lui Olivér Várhelyi, pe larg, aici.

Continue Reading

Bugetul UE

Se reiau negoicerile pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2020. Parlamentul European caută soluții pozitive pentru o finanțare mai mare privind clima, digitalizarea și tineretul

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 este renegociat, astăzi, pentru a treia oară, după ce Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord, chiar dacă s-au negociat 14 ore, duminică, 17 noiembrie.

Potrivit raportorului general, Monika Hohlmeier, europarlamentar și vice-președinte în Comisia Bugete din Parlamentul European, dorește menținerea priotiăților în domeniul climei, digitalizării și tinereutului din cadrul viitorului buget.

“Vom continua să colaborăm cu Consiliul pentru a găsi soluții pozitive cu privire la prioritățile noastre – climă, digitalizare și tineret”, se arată în mesajul deputatului european, Monika Hohlmeier postat pe contul de Twitter.

Dacă nici după a treia rundă de negoiceri nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia  trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde de euro, iar al plăților la 153,6 miliarde de euro.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde de euro și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde de euro și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde de euro și a totalului plăților la 159,1 miliarde de euro. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Statele membre au revervat o mare parte din buget pentru evenimente neprevăzute, în special pentru a acoperi costurile unui eventual Brexit fără acord, dar și pentru situațiile în care Turcia va avea nevoie de fonduri europene suplimentare pentru a-i găzdui pe refugiați.

Pe de altă parte, PE ar vrea să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru combaterea schimbării climatice, crearea de locuri de muncă, cercetare şi programe care oferă oportunităţi pentru tineri.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending