Connect with us

U.E.

“Avionul fără viză” a decolat. Peste 100 de moldoveni, împreună cu Iurie Leancă şi europarlamentarul Monica Macovei, se îndreaptă spre Atena

Published

on

Prima zi “Fără vize în UE” pentru cetăţenii R.Moldova

Un avion cu 100 de moldoveni a decolat in aceasta dimineata spre Atena. Toti au trecut de politia de frontiera fara viza, prezentand doar pasaportul biometric. In avion au urcat si oficiali, printre care prim-ministrul Iurie Leanca, presedintele Parlamentului, Igor Corman, seful delegatiei UE in Moldova, Pirkka Tapiola si europarlamentarul Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.
moldova unimedia
Foto: Unimedia

Printre pasageri sunt moldoveni care nu si-au mai vazut rudele, plecate peste hotare la munca, de ani buni, dar si tineri care studiaza in Europa.

Înainte de a urca în avion, membrii delegației au ținut un briefing de presă unde i-au felicitat pe toți moldovenii cu această ocazie. Premierul Iurie Leancă a identificat cuvântul cheie pentru această zi -„demnitate”.

„Este o zi importantă, o zi istorică, fiindcă începând de astăzi, noi cetățenii din Republica Moldova suntem mai liberi, pentru că putem călători fără vize. Deja 200 de cetățeni au beneficiat de acest regim liberalizat de vize. Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie de astăzi este demnitate pentru că sunt convins că majoritatea din noi am trecut prin situații jenante atunci când am solcitat vize pentru statele UE. Astăzi este o etapă importantă de revenire acasă, în UE”, a declarat Leancă, citat de Unimedia.

Macovei: Este un moment istoric pentru R. Moldova

“Sunt fericită şi emoţionată că sunt alături de dvs., în acest moment istoric pentru R.Moldova. Vom pleca împreună, în avionul “fără vize” şi vom intra fără vize în Europa. Astăzi se dărâmă bariere, se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor.

Vreau să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru eforturile făcute, vreau să mulțumesc guvernelor pro-europene din 2009 încoace pentru munca depusă și, desigur, celor din instituțiile europene care cu dăruire și determinare au făcut acest moment posibil.

Mă bucur că m-ați integrat în această delegație care pleacă în „avionul fără vize” pentru prima dată din Republica Moldova, pentru că și eu am lucrat și voi lucra în continuare cu determinare, cu dragoste pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru că acesta este scopul final al nostru.

Pe scurt, haideți să urcăm în „avionul fără vize!”, a declarat Monica Macovei, pe aeroportul din Chișinău, înainte de decolarea spre Atena.

Vizita organizată de Guvern, include elevi, studenţi, oameni simpli, jurnalişti şi oficiali politici. Astfel, din delegație fac parte douăzeci și cinci de studenți, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova”, și șase elevi olimpici selectați de Ministerul Educației însoțesc delegația oficială a Republicii Moldova care va zbura la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”.

În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști. Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat Republica Moldova

“Vreau să îmi exprim deplina satisfacţie pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize”, se arată în mesajul preşedintelui.

Ponta, despre eliminarea vizelor pentru Moldova: Dovadă a sprijinului pentru integrarea europeană

Premierul Ponta a transmis un mesaj în care felicită Guvernul de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european din 28 aprilie.

“Este o veste mult aşteptată de fiecare cetăţean de peste Prut, de toţi cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparţine în mod firesc şi acolo unde îi este locul – în Uniunea Europeană. Reamintesc că această decizie a fost anunţată, în premieră, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul Leanca, în noiembrie anul trecut. Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade şi, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obţinută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative şi administrative care a implicat întreaga administraţie de la Chişinău şi a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susţinerea clasei politice şi a societăţii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităţilor şi cetăţenilor deopotrivă, cât şi o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, afirmă premierul.

 Blaga: Mă bucur că europarlamentari PDL au contribuit la această realizare

” Liberalizarea vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova este, fără îndoială, un moment însemnat pentru toții românii și mă bucur că PDL, prin europarlamentarii săi activi și dedicați, a contribuit la această realizare. Este cunoscut sprijinul constant pe care reprezentanții noștri în instituțiile europene l-au oferit Republicii Moldova pe calea integrării europene, iar Marian Jean Marinescu, Monica Macovei, Theodor Stolojan și Traian Ungureanu își văd astăzi răsplătit efortul depus. În același timp, nu pot să nu remarc ipocrizia socialiștilor, în frunte cu Victor Ponta, care se trezesc astăzi să salute ridicarea vizelor deși nu au mișcat un deget pentru a facilita această decizie.” a comentat, pe facebook, liderul PDL, Vasile Blaga.

Predoiu: Eliminarea vizelor este un pas important al Republicii Moldova

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova reprezintă un pas important, la finalul a patru ani de negocieri, timp în care autoritățile de la Chișinău au demonstrat că sunt dedicate proiectului european.

”Salut faptul că, începând de astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot călători liber în Uniunea Europeană. (…) Chiar dacă românii de peste Prut nu vor avea încă acces pe piața europeană a muncii, simplul fapt că pot călători liber este un câștig, care trebuie dublat de noi eforturi privind integrarea în UE, integrare ce se dovedește a fi cu atât mai importantă în contextul politic creat de presiunile Federației Ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova”, scrie Predoiu, luni, pe Facebook.

Ramona Mănescu: Un pas simbolic dar foarte important

“Un pas simbolic dar foarte important pe care Moldova il face pe directia apropierii de structurile (si valorile) europene. Felicitari!” a fost mesajul transmis de candidatul PNL la europarlamentare, Ramona Mănescu după ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

 

.

 

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană ia în calcul impunerea unei taxe de 0,2% din cifra de afaceri a marilor companii pentru a finanța redresarea economică

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Impunerea unei noi taxe companiilor ar putea genera zece miliarde de euro pe an pentru a ajuta la finanţarea planurilor de stimulare, şi va reprezenta mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri a marilor companii care beneficiază de piaţa unică a UE, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Conform planului care ar urma să fie supus aprobării celor 27 de state membre ale UE, Comisia Europeană va împrumuta de pe piaţă o sumă fără precedent – 750 miliarde euro – pentru a finanţa cheltuielile menite să redreseze economiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. Executivul european a propus câteva posibile taxe pentru a ajuta la achitarea datoriei, inclusiv o nouă taxă pentru piaţa unică, care ar putea intra în vigoare în 2024 sau după acest an.

În funcţie de modul în care se stabileşte taxa, ar putea fi obţinuţi aproximativ zece miliarde de euro, fără a reprezenta un efort excesiv pentru orice firmă individuală. Zece miliarde de euro este mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operaţiunile din UE ale acelor mari companii“, a precizat un purtător de cuvânt al executivului european.

Oficialul UE a adăugat că veniturile anuale aşteptate reprezintă o estimare preliminară şi vor depinde de diversele opţiuni luate în considerare pentru noua taxă.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale.

Duminică, într-un interviu acordat Financial Times, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi o taxă anuală care va fi percepută de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică, în ideea de a finanţa programul de relansare economică.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European un plan bugetar reînnoit pentru următorii șapte ani, sub forma Cadrului Financiar Multianual și a unui instrument de redresare economică, menit să alimenteze o relansare a economiei Uniunii după criza coronavirusului. Șefa executivului european a propus, în plenul Parlamentului European, un Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 de 1.100 de miliarde de euro și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică “Next Generation EU” de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19, valoarea totală a planului fiind de 1.850 de miliarde de euro. Comisia Europeană a desemnat acest plan drept “momentul Europei” de a repara prejudiciile aduse de criză și de a pregăti viitorul pentru noua generație.

Cei 750 de miliarde de euro vor fi strânși prin ridicarea temporară a plafonului resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare. Potrivit lui von der Leyen, 500 de miliarde de euro vor fi acordate statelor membre sub formă de subvenții, iar 250 de miliarde sub formă de împrumut.

Această finanțare suplimentară va fi direcționată prin intermediul programelor UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu mai târziu de 2058. Pentru ca acest lucru să se realizeze în mod echitabil și partajat, Comisia propune o serie de resurse proprii noi, care vor proveni din taxarea digitală a giganțiilor IT, taxarea emisiilor poluante sau taxarea activelor marilor corporații.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac solicită măsuri urgente pentru protecția și dezvoltarea socială a copiiilor: Este incorect și revoltător că 38% din copiii României cresc în sărăcie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Este incorect și revoltător că 38% din copiii României cresc în sărăcie, neavând un start bun și nici șansa deplină de a se descurca în viață, atrage atenția eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-un mesaj de Ziua Copilului, cu scopul urgentării măsurilor pentru protecția și dezvoltarea socială armonioasă a copiiilor români din toate mediile. 

„Sărbătorim astăzi Ziua Copiilor, le adresăm urări, le împlinim dorințe, le dedicăm tot timpul și atenția. Asta în cazul celor mai norocoși dintre copiii României. Restul, foarte mulți, trăiesc într-o altă realitate, una de care puțini suntem conștienți. Despre ei voi vorbi săptămâna aceasta, în încercarea de a atrage atenția asupra urgenței unor măsuri care să îi protejeze, oferindu-le șanse egale în viață. Este incorect, este nedrept și revoltător, însă adevărul care trebuie spus, mai ales de Ziua Copiilor, este că 38,1% din copiii României cresc în sărăcie. Aceștia riscă să nu se descurce la școală, să aibă probleme de sănătate și să nu își atingă întregul potențial în viață. Peste ani, ei vor fi primii expuși la riscul de a deveni adulți excluși social, săraci, dependenți de ajutor social sau fără un loc de muncă”, menționează eurodeputatul PMP. 

Eugen Tomac explică că acest lucru înseamnă concret că unul din trei copii în România nu are un start bun și nici o șansă deplină de a se descurca în viață, fiins privați de oportunități educaționale, de servicii de îngrijire, de acces la asistență medicală, de o alimentație corespunzătoare și de locuințe adecvate.

În context, politicianul amintește că și Comisia Europeană evaluează „că serviciile sociale și serviciile esențiale de la noi rămân în mare măsură insuficiente pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil”:  „Vrem sau nu să recunoaștem, România este țara cu proporția cea mai ridicată de copii aflați în situația de risc de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Aceasta este realitatea zilei de astăzi!”, punctează Eugen Tomac în mesajul său. 

Continue Reading

U.E.

Germania, mediator între SUA și China în timpul președinției la Consiliul UE. Ministrul de externe Heiko Maas: Nu dorim ca tensiunile dintre cele două țări să devină ireconciliabile

Published

on

© Germany in the EU/ Facebook

Germania dorește să medieze relația tensionată dintre Statele Unite și China pe durata președinției la Consiliul Uniunii Europene, a declarat ministrul de externe, Heiko Maas, citat de Deutsche Welle.

În cadrul unui interviu pentru grupul media Funke, oficialul german a sublinait că lumea nu poate fi împărțită între două sfere de interese.

”Noi, în special europenii, nu putem avea un interes ca aceste ciocniri de interese între China și Statele Unite să devină ireconciliabile”, a declarat Maas în interviul dat publicității luni, completând că, în cadrul summitului UE-China, care va avea loc în septembrie, vor fi discutate numeroase subiecte importante, Bruxelles-ul dorind să obțină din partea Beijingului angajamente pentru ”obiective climatice ambiționase și o competiție globală echitabilă”.

Germania va prelua, de la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Croația. Astfel, președinția germană deschide calea unui nou trio, întregit de Portugalia (1 ianuarie – 30 iunie 2021) și Slovenia ( 1 iulie – 31 decembrie 2021).

Potrivit lui Maas, Germania vrea ca președinția la Consiliul UE să fie “în slujba cauzei europene”, să ofere un “impuls” și să fie un “facilitator de consens”.

De altfel, logo-ul președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, reprezentat printr-o bandă Möbius, figură geometrică cu lungime infitită, pe care dacă o parcurgi pornind dintr-un punct, ajungi aproape imperceptibil din interior în exterior, pentru ca mai apoi să revii din punctul în care ai plecat, traversând astfel toate laturile, este în armonie cu motto-ul ”Împreună pentru relansarea Europei”, reprezentând un mesaj că președinția germană va lucra în interesul tuturor statelor membre UE.

Germania preia, de altfel, președinția la Consiliul UE într-un context internațional tulburat de tensiunile existente între Statele Unite și China.

Să nu uităm că președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că își încheie relațiile cu Organizația Mondială a Sănătății, pe care a acuzat-o în repetate rânduri că este subordonată Chinei, și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite, demersuri care se doresc a fi o ofensivă împotriva Beijingului.

În același timp, Donald Trump a anunţat că SUA va suspenda intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor chinezi care prezintă un „risc” potenţial pentru securitatea ţării. În plus, președintele american le-a cerut colaboratorilor săi să ancheteze companiile chineze listate în SUA.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending