Connect with us

U.E.

“Avionul fără viză” a decolat. Peste 100 de moldoveni, împreună cu Iurie Leancă şi europarlamentarul Monica Macovei, se îndreaptă spre Atena

Published

on

Prima zi “Fără vize în UE” pentru cetăţenii R.Moldova

Un avion cu 100 de moldoveni a decolat in aceasta dimineata spre Atena. Toti au trecut de politia de frontiera fara viza, prezentand doar pasaportul biometric. In avion au urcat si oficiali, printre care prim-ministrul Iurie Leanca, presedintele Parlamentului, Igor Corman, seful delegatiei UE in Moldova, Pirkka Tapiola si europarlamentarul Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.
moldova unimedia
Foto: Unimedia

Printre pasageri sunt moldoveni care nu si-au mai vazut rudele, plecate peste hotare la munca, de ani buni, dar si tineri care studiaza in Europa.

Înainte de a urca în avion, membrii delegației au ținut un briefing de presă unde i-au felicitat pe toți moldovenii cu această ocazie. Premierul Iurie Leancă a identificat cuvântul cheie pentru această zi -„demnitate”.

„Este o zi importantă, o zi istorică, fiindcă începând de astăzi, noi cetățenii din Republica Moldova suntem mai liberi, pentru că putem călători fără vize. Deja 200 de cetățeni au beneficiat de acest regim liberalizat de vize. Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie de astăzi este demnitate pentru că sunt convins că majoritatea din noi am trecut prin situații jenante atunci când am solcitat vize pentru statele UE. Astăzi este o etapă importantă de revenire acasă, în UE”, a declarat Leancă, citat de Unimedia.

Macovei: Este un moment istoric pentru R. Moldova

“Sunt fericită şi emoţionată că sunt alături de dvs., în acest moment istoric pentru R.Moldova. Vom pleca împreună, în avionul “fără vize” şi vom intra fără vize în Europa. Astăzi se dărâmă bariere, se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor.

Vreau să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru eforturile făcute, vreau să mulțumesc guvernelor pro-europene din 2009 încoace pentru munca depusă și, desigur, celor din instituțiile europene care cu dăruire și determinare au făcut acest moment posibil.

Mă bucur că m-ați integrat în această delegație care pleacă în „avionul fără vize” pentru prima dată din Republica Moldova, pentru că și eu am lucrat și voi lucra în continuare cu determinare, cu dragoste pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru că acesta este scopul final al nostru.

Pe scurt, haideți să urcăm în „avionul fără vize!”, a declarat Monica Macovei, pe aeroportul din Chișinău, înainte de decolarea spre Atena.

Vizita organizată de Guvern, include elevi, studenţi, oameni simpli, jurnalişti şi oficiali politici. Astfel, din delegație fac parte douăzeci și cinci de studenți, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova”, și șase elevi olimpici selectați de Ministerul Educației însoțesc delegația oficială a Republicii Moldova care va zbura la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”.

În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști. Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat Republica Moldova

“Vreau să îmi exprim deplina satisfacţie pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize”, se arată în mesajul preşedintelui.

Ponta, despre eliminarea vizelor pentru Moldova: Dovadă a sprijinului pentru integrarea europeană

Premierul Ponta a transmis un mesaj în care felicită Guvernul de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european din 28 aprilie.

“Este o veste mult aşteptată de fiecare cetăţean de peste Prut, de toţi cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparţine în mod firesc şi acolo unde îi este locul – în Uniunea Europeană. Reamintesc că această decizie a fost anunţată, în premieră, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul Leanca, în noiembrie anul trecut. Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade şi, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obţinută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative şi administrative care a implicat întreaga administraţie de la Chişinău şi a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susţinerea clasei politice şi a societăţii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităţilor şi cetăţenilor deopotrivă, cât şi o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, afirmă premierul.

 Blaga: Mă bucur că europarlamentari PDL au contribuit la această realizare

” Liberalizarea vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova este, fără îndoială, un moment însemnat pentru toții românii și mă bucur că PDL, prin europarlamentarii săi activi și dedicați, a contribuit la această realizare. Este cunoscut sprijinul constant pe care reprezentanții noștri în instituțiile europene l-au oferit Republicii Moldova pe calea integrării europene, iar Marian Jean Marinescu, Monica Macovei, Theodor Stolojan și Traian Ungureanu își văd astăzi răsplătit efortul depus. În același timp, nu pot să nu remarc ipocrizia socialiștilor, în frunte cu Victor Ponta, care se trezesc astăzi să salute ridicarea vizelor deși nu au mișcat un deget pentru a facilita această decizie.” a comentat, pe facebook, liderul PDL, Vasile Blaga.

Predoiu: Eliminarea vizelor este un pas important al Republicii Moldova

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova reprezintă un pas important, la finalul a patru ani de negocieri, timp în care autoritățile de la Chișinău au demonstrat că sunt dedicate proiectului european.

”Salut faptul că, începând de astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot călători liber în Uniunea Europeană. (…) Chiar dacă românii de peste Prut nu vor avea încă acces pe piața europeană a muncii, simplul fapt că pot călători liber este un câștig, care trebuie dublat de noi eforturi privind integrarea în UE, integrare ce se dovedește a fi cu atât mai importantă în contextul politic creat de presiunile Federației Ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova”, scrie Predoiu, luni, pe Facebook.

Ramona Mănescu: Un pas simbolic dar foarte important

“Un pas simbolic dar foarte important pe care Moldova il face pe directia apropierii de structurile (si valorile) europene. Felicitari!” a fost mesajul transmis de candidatul PNL la europarlamentare, Ramona Mănescu după ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

 

.

 

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, mesaj pentru tinerii din Toulouse: Imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva populiștilor

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a participat la o ceremonie organizată de Facultatea de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse și a susținut un discurs în fața absolvenților din generația 2019.

Aceasta a reiterat importanța promovării valorilor europene, a modului de viață european, și totodată i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să lupte împotriva provocărilor populiste, care vor să distrugă imaginea armonioasă a blocului comunitar și să formeze un scut îmoptriva celor care vor să deformeze realitatea istorică a europenilor, care au luptat pentru pace și bună înțelegere: ”La crearea imaginii puzzle-ului european veți întâmpina numeroase provocări.”

”Va trebui să luptați împotriva prejudecăților realizate cu ajutorul  ”fake news-urilor” și va trebui să vedeți imaginea de ansamblu, din spatele cadrelor și nu cum vor alții să percepem Uniunea Europeană.”

”Cu toate acestea, imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva celor care doresc să distorsioneze realitatea și modul în care înțelegem lupta istorică a europenilor pentru pace și bună înțelegere. Pe măsură ce munca voastră va avansa, veți fi descurajați de către populiști, care vă vor să vă arate defecte reale sau inventate, imperfecțiuni inerente unei astfel de lucrări monumentale.”, le-a transmis fostul comsiar european tinerilor aflați la ceremonie.

Corina Crețu le-a trasnmis tinerilor absolvenți, că ei, noua generația, au un rol fundamentul în comunicarea despre Uniunea Europeană: ”Comunicarea Uniunii Europene este unul dintre aspectele fundamentale pe care trebuie să o  perfecționți, acesta va fi rolul vostru. Va fi incredibil de dificil, dar sunteți parte a unei generații de tineri care împărtășesc interese comune mult mai mult decât  în orice altă generație trecută sau prezentă. Astfel, perdelele vechi sunt ridicate și barierele de ieri se estompează.”

Citiți și: Eurodeputatul Corina Crețu, discurs în Toulouse: ”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate”

Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, discurs în Toulouse: ”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate”

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a participat la o ceremonie organizată de Facultatea de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse și a susținut un discurs în fața absolvenților din generația 2019.

Aceasta a reiterat importanța promovării valorilor europene, a modului de viață european, și totodată i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să lupte împotriva provocărilor populiste, care vor să distrugă imaginea armonioasă a blocului comunitar și să formeze un scut îmoptriva celor care vor să deformeze realitatea istorică a europenilor, care au luptat pentru pace și bună înțelegere.

”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate. Niciodată diferențele de dezvoltare nu au fost atât de reduse între statele membre. Niciodată europenii nu au fost atât de aproape unul de altul și atât de bine protejați”, a menționat fostul comisar european în alocuțiunea sa.

Reamintim că astăzi, 21 septembrie, este Ziua Internațională a Păcii. Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare .

În discursul său, Corina Crețu a făcut referire la un subiect sensibil cu care Uniunuea Europeană se confruntă de mai bine de trei ani de zile, și anume Brexit-ul: ”În timpul mandatului meu de comisar european, am spus în mod repetat că Uniunea Europeană nu își poate permite luxul unui „exit” – așa cum este cazul nefericit al Regatului Unit de  BREXIT.”

Corina Crețu nu s-a referit doar la probleme econonimice pe care le provoacă procesul Brexit, aceasta a tratat acest subiect din punct de vedere social și istoric: ”Acest exit l-am privit din punct de vedere social și istoric. Pașii pe care i-am făcut împreună, prin eforturile comune dintre Est și Vest, în aceste câteva decenii, sunt cu adevărat remarcabili.”


Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, prezentă în orașul Toulouse, va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse, generația 2019, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a redacției CaleaEuropeană.ro, începând cu ora 19:00.

 


Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending