Cristian Bușoi
Avizul elaborat de Cristian Bușoi referitor la Spațiul european al datelor privind sănătatea, adoptat cu largă majoritate de Comisia pentru cercetare din Parlamentul European
Published
7 months agoon
By
Teodora Ion
Avizul la dosarul ”Spațiul european de date privind sănătatea” (EHDS) pentru care eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) este responsabil din calitate de raportor, a fost votat, cu largă majoritate, în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, pe care europarlamentarul o conduce.
”Pentru ca datele de sănătate să fie utile în diferite sisteme este esențial să stabilim reguli și standarde interoperabile și comune. Aceasta înseamnă că datele ar trebui să poată fi schimbate fără probleme între diferite sisteme de sănătate, indiferent de platforma sau software-ul utilizat. Foarte important! Să ne asigurăm că schimbul se face într-un mod care să respecte confidențialitatea și drepturile pacienților”, a precizat Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).
Avizul întocmit de acesta a fost adoptat cu 58 de voturi pentru, 3 împotrivă și 2 abțineri.
EU #health data space – ITRE adopts opinion by @CristianSBusoi to @EP_Environment with 58 votes to 3, 2 abstentions
— ITRE Committee Press (@EP_Industry) May 23, 2023
La începutul lunii mai a anului trecut, Comisia Europeană a lansat Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), unul dintre elementele constitutive centrale ale unei Uniuni Europene a Sănătății puternice.
Cetățenii își controlează propriile date privind sănătatea, în țara lor de origine și la nivel transfrontalier
- Datorită EHDS, cetățenii vor avea acces imediat, gratuit și ușor la datele lor în format electronic. Ei pot partaja cu ușurință aceste date cu alți profesioniști din domeniul sănătății în interiorul statelor membre și la nivel transfrontalier, pentru a îmbunătăți furnizarea de îngrijiri de sănătate. Cetățenii vor avea acces deplin asupra datelor lor și vor putea adăuga informații, rectifica date eronate, restricționa accesul altor persoane și obține informații cu privire la modul în care sunt utilizate datele lor și în ce scop.
- Statele membre se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienților, prescripțiile electronice, imaginile medicale și rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator și biletele de externare sunt eliberate și acceptate într-un format european comun.
- Interoperabilitatea și securitatea vor deveni cerințe obligatorii. Producătorii de sisteme de evidență electronică a datelor privind sănătatea vor trebui să certifice respectarea acestor standarde.
- Pentru a garanta faptul că drepturile cetățenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie să desemneze autorități în domeniul sănătății digitale. Aceste autorități vor participa la o infrastructură digitală transfrontalieră (MyHealth@EU) care va sprijini pacienții să-și partajeze datele la nivel transfrontalier.
Îmbunătățirea utilizării datelor privind sănătatea pentru cercetare, inovare și elaborarea politicilor
- EHDS creează un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare, sănătate publică, elaborarea politicilor și reglementare. În condiții stricte, cercetătorii, inovatorii, instituțiile publice sau întreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantități mari de date privind sănătatea de înaltă calitate, esențiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieți omenești și pentru asigurarea unui acces mai bun la îngrijiri de sănătate și la sisteme de sănătate mai reziliente.
- Pentru a obține acces la astfel de date, cercetătorii, întreprinderile sau instituțiile vor solicita o autorizație din partea organismului de acces la datele privind sănătatea, care urmează să fie înființat în fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai dacă datele solicitate sunt utilizate în scopuri specifice, în medii închise și sigure și fără a dezvălui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisă utilizarea datelor pentru decizii care sunt în detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii dăunătoare sau majorarea unei prime de asigurare.
- Organismele de acces la datele privind sănătatea vor fi conectate la noua infrastructură descentralizată a UE pentru utilizare secundară (HealthData@EU), care va fi creată pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Consiliul UE și-a stabilit mandatul de negociere pentru Spațiul european al datelor privind sănătatea: Vor fi create platforma HealthData@EU și o autoritate privind sănătatea digitală
Comisia Europeană a inclus în propunerea de prevenire a penuriei grave de medicamente în UE sugestiile înaintate de Dan Motreanu și de alți colegi eurodeputați
Digitalizarea sistemelor de sănătate va duce la creșterea rezilienței și accesibilității lor și la economii de 11 mld. de euro în următorii zece ani
Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport
Acord al instituțiilor UE privind sustenabilitatea și agilitatea financiară a Agenției Europene pentru Medicamente, anunță Cristian Bușoi, raportorul din partea Parlamentului European
Comisia Europeană propune ca bugetul UE pentru 2024 să fie de 189,3 miliarde de euro, având în centru dubla tranziție, ecologică și digitală, pentru a face Europa mai rezilientă și mai pregătită pentru viitor
Cristian Bușoi
Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport
Published
2 months agoon
October 3, 2023By
Teodora Ion
Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului, combustibilul viitorului, a fost răspunsul oferit de Maros Sefcovic întrebării adresate de eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele comisiei ITRE din Parlamentul European.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a fost audiat de comisiile reunite ale legislativului european ITRE, ENVI, TRAN și AGRI, în contextul în care urmează să își asume responsabilitatea pentru implementarea Pactului verde european.
”Pentru a realiza țintele din Pactul verde european avem nevoie de o transformare a sistemelor energetice și Comisia ITRE susține foarte mult tehnologiile curate și eficiența energetică. Totuși, în contextul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei ne confruntăm cu probleme în securitatea furnizării și cu prețuri ridicate la electricitate, care pun o povară suplimentară pe umerii industriei care deja este afectată. Cum veți reconcilia nevoia de a fi ambițioși privind țintele climatice, să avem o perspectivă mai echilibrată a nevoilor energetice, cu nevoia de a folosi cât mai bine potențialul de capturare și stocare a carbonului și tehnologiile cu emisii reduse de carbon pentru a avea o abordare neutră din punct de vedere tehnologic și nu o abordare dogmatică și excesiv de entuziastă pentru că domnul Timmermans nu a reușit?”, a fost întrebarea adresată de Bușoi.
Sofcovic a pledat pentru o rețea a transportului energetic mai inteligentă, mai digitală.
”În ce privește întrebarea legată de prețurile mari la energie, cred că ați subliniat foarte clar ceea ce reprezintă cea mai frecventă întrebare pe care o primesc din partea industriei: cum ne asigurăm că prețurile energetice vor scădea? Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră de transport energetic. Dacă vrem mai multe regenerabile, rețeaua trebuie să fie mai inteligentă, mai digitală. Trebuie să stocăm în mod intermitent energia care vine din producție solară și eoliană. Trebuie să fim mai bine interconectați și să pregătim rețelele noastre ca să ne asigurăm că europenii au de 2-3 ori mai multă capacitate de generare în Europa pentru că în 2050 totul va fi electric și trebuie să ne pregătim pentru asta. Investiția noastră în infrastructură prin facilitatea RepowerEU trebuie să meargă în această direcție. Trebuie să ne asigurăm că vom accelera construirea de regenerabile și să pariem mai mult pe hidrogen pentru că acesta este combustibilul viitorului”, a evidențiat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
În contextul politic din Slovacia și al declarațiilor îngrijorătoare pro-ruse ale lui Robert Fico, desemnat să formeze guvernul, Cristian Bușoi a cerut asigurări că noile sancțiuni energetice împotriva Rusiei nu sunt în pericol.
”În ce privește Rusia, este absolut clar că trebuie să stimulăm orice întreprindere aflată pe platformă că nu va face comerț cu nicio moleculă de gaz din Rusia și să ne asigurăm că nu vom mai fi dependenți niciodată de gazul rusesc”, a replicat Sefcovic.
Președintele Comisiei ITRE a fost interesat să afle dacă viitorul responsabil pentru implementarea Pactului verde european intenționează să acorde o prioritate sporită interconectorilor de gaze pentru a accelera tranziția ecologică justă.
”Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului. Acolo unde este posibil să ne modernizăm, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului pe viitor pentru că ai nevoie de un oțel diferit față de gazele naturale. Renovarea, interconectarea ar trebui să țină seama de această necesitate de modernizare a infrastructurii pentru a face față provocărilor de viitor”, a evidențiat Maros Sefcovic.
Așadar, ”avem nevoie contribuția bugetelor naționale, de contribuția Băncii Europene de Investiții, de contribuția sectorului financiar în general pentru că este vorba despre o contribuție în viitor și rețele inteligente, interconectate, care să facă față și necesităților de transport de hidrogen. Sunt investițiile de care avem nevoie pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a fi neutri din punct de vedere climatic”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
Cristian Bușoi
Acord al instituțiilor UE privind sustenabilitatea și agilitatea financiară a Agenției Europene pentru Medicamente, anunță Cristian Bușoi, raportorul din partea Parlamentului European
Published
3 months agoon
September 26, 2023
Acordul dintre Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente va asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA, a declarat marți europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor din partea PE pentru acest dosar.
“Salut munca constructivă care a fost depusă și acordul la care am ajuns astăzi, la numai trei săptămâni de la primul trialog. Cred că am transmis un mesaj important că acest act legislativ este o prioritate-cheie pentru Parlament și că, prin acordul de astăzi, vom asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA. Ne-am asigurat că agenția își poate îndeplini în continuare responsabilitățile în mod eficient și am înțeles, de asemenea, că EMA este în mare măsură asistată de autoritățile naționale competente (ANC) în îndeplinirea sarcinilor care îi revin. În plus, prin stabilirea unei structuri adecvate a taxelor, regulamentul poate promova inovarea în sectorul farmaceutic, asigurând în același timp accesul echitabil al pacienților la medicamente sigure și eficiente”, a transmis Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, într-un comunicat.
”Acordul marchează tranziția către un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Pentru a asigura siguranța și calitatea medicamentelor pe piața Uniunii, este extrem de important să se asigure o finanțare adecvată pentru agenție și pentru autoritățile naționale competente, astfel încât acestea să asigure un sistem de reglementare de primă clasă”, a precizat José Manuel Minones Conde, ministrul spaniol al Sănătății în exercițiu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
”Salut călduros acordul dintre Parlamentul European și Consiliu. Aceste noi norme vor permite Agenției să perceapă taxe care să reflecte mai bine funcția sa crucială de evaluare a calității, siguranței și eficacității medicamentelor în UE. De asemenea, acestea vor permite EMA să ofere o compensație adecvată autorităților naționale pentru contribuția lor științifică. Acordul de astăzi marchează un alt progres în crearea unei Uniuni Europene a Sănătății puternice, durabile și reziliente, având ca unul dintre piloni o EMA flexibilă și pregătită pentru viitor, capabilă să se adapteze la noile provocări”, a reacționat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.
Date și cifre privind taxele EMA
EMA percepe o taxă pentru procesarea cererilor depuse de companiile care doresc să lanseze un medicament pe piață, precum și pentru alte sarcini, cum ar fi monitorizarea siguranței medicamentelor (farmacovigilență). Pentru anul 2023, taxele și tarifele au reprezentat aproximativ 89% din bugetul agenției.
Agenția plătește, de asemenea, autoritățile naționale pentru evaluarea științifică a cererilor. În 2023, se estimează că 163 de milioane de euro vor fi plătite agențiilor naționale de reglementare a medicamentelor din bugetul agenției.
De ce este necesară actualizarea structurii taxelor EMA?
EMA joacă un rol crucial în protejarea și promovarea sănătății umane și animale prin evaluarea și monitorizarea medicamentelor. Pentru a-și îndeplini misiunea, agenția are nevoie de o bază financiară solidă pentru a-și susține operațiunile. Cu toate acestea, structura actuală a taxelor este din ce în ce mai complexă și nu mai reflectă natura activității și provocările implicate.
Elemente-cheie ale acordului provizoriu
Textul convenit provizoriu prevede că taxele percepute de EMA ar trebui să se bazeze pe costuri. Textul prevede o simplificare a cadrului juridic actual prin stabilirea unui instrument juridic unic pentru toate taxele (farmacovigilență și autorizații de introducere pe piață).
De asemenea, acesta prevede un sistem de taxe mai durabil și mai flexibil, care va asigura atât o finanțare adecvată pentru EMA, cât și un sprijin suficient pentru autoritățile naționale competente în îndeplinirea sarcinilor lor. În acest scop, au fost introduse trei modificări în propunerea inițială:
- ajustarea anumitor taxe pentru a reflecta ratele inflației, inclusiv pentru medicamentele de uz uman, și o creștere mai mică pentru produsele veterinare
- creșterea taxelor pentru consultanță științifică și proceduri privind medicamentele generice, pentru a asigura o bază financiară sustenabilă a EMA
- creșterea remunerației alocate autorităților naționale competente pentru a acoperi costurile integrale ale activității pe care acestea o desfășoară pentru EMA și pentru a se asigura că acestea dispun de personalul calificat necesar pentru a face acest lucru
Textul convenit provizoriu conține, de asemenea, modificări privind monitorizarea și revizuirea taxelor. Scopul este de a crește flexibilitatea sistemului și de a-l face adaptabil la nevoile viitoare. În special, modificările sunt menite să extindă rolul consiliului de administrație al EMA, acoperind domenii precum actualizarea taxelor sau adaptarea acestora la circumstanțe în schimbare.
Cele două instituții cu rol de colegiuitor trebuie acum să aprobe formal acordul pentru ca acesta să poată intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Cristian Bușoi
Cristian Bușoi: Adoptarea Legii privind refacerea stocului de muniție este o prioritate pentru UE
Published
6 months agoon
June 2, 2023
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), salută adoptarea, ieri, într-o proporție covârșitoare, a poziției Parlamentului European față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție în UE.
„Parlamentul European a votat adoptarea poziției sale față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție. Este o legislație cu o importanță deosebită pentru țările membre UE, dar și pentru Ucraina. Odată adoptată forma finală, ne va permite urgentarea ajutorului logistic pentru armata ucrainiană, cât și refacerea stocului armatelor statelor membre UE. Salut această decizie luată astazi de Parlamentul European, într-o proporție covârșitoare, cu 446 voturi”, scrie eurodeputatul Cristian Bușoi, într-un comunicat publicat pe Facebook.
Ca președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și conducător al negocierilor cu Consilul UE, Cristian Bușoi transmite că va începe discuțiile „cât mai repede pentru a ne armoniza și a ajunge la un punct comun, astfel încât, în cel mai scurt timp să avem această legislatie funcțională”. „Consider că este o prioritate a noastră, a tuturor țărilor membre UE!”, adaugă eurodeputatul.
Acesta mai spune că „este vital să avem mecanismele necesare pentru a asigura disponibilitatea acestor produse din domeniul Apărării țărilor membre UE, cum la fel de important este să ne consolidăm industria de apărare europeană”. „Un lucru de bază în conceptul de descurajare este să ai instrumentele și pregătirea necesară pentru a face față în orice situație”.
De aceea, votul dat ieri în Parlamentul European este „extrem de important, iar în perioada următoare vom accelera la maximum negocierile cu Consiliul UE, pentru adoptarea acestui act, care ne va face mai puternici și ne va oferi un grad de siguranță și mai mare!”, explică președintele ITRE.
Concrete & Design Solutions

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

Patru lideri europeni solicită o dezbatere la summitul Consiliului European pentru a stabili o poziție clară asupra situației din Gaza, considerând urgentă sprijinirea unui proces politic pentru soluția a două state

“Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

Premierul Estoniei atrage atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei care urmărește ”să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă”: Putem demonstra contrariul

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

Luminița Odobescu va discuta cu omologii din UE despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina și despre situația din Israel și Gaza, cu accent pe posibile măsuri pentru a evita escaladarea conflictului

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească
Trending
- CONSILIUL UE1 week ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
- ENERGIE1 week ago
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
- ENERGIE1 week ago
Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă
- COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago
eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver