Connect with us

EVENIMENTE

AXA SORBONA-BUCURESTI. Sute de juristi romani pregatiti la Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene Bucuresti

Published

on

colegiufrIntr-o perioada de racire a relatiilor romano-franceze, pe fondul declaratiilor acide de la Paris pe tema aderarii Romaniei la Schengen, caleaeuropeana.ro a descoperit, in multitudinea legaturilor dintre Franta si Romania, o veriga esentiala pentru conectarea tarii noastre la spatial European. De aproape 20 de ani, sute de studenti romani au urmat cursurile Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene, un proiect derulat cu sprijinul direct al Frantei, prin implicarea activa a Ambasadei surorii noastre mai mari la Bucuresti.

Miercuri, 2 octombrie, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, ES M. Philippe Gustin va participa la deschiderea anului universitar in cadrul Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si primarul Chisinaului, Dorin Chirotaca, printre absolventii de marca ai Colegiului Franco-Roman

Bogdan Aurescu Printre absolventii acestui Colegiu se numara personalitati ale Diplomatiei romane, judecatori, avocati, functionari europeni, care lucreaza in prezent la Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sau demnitari din Executivul roman. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, “eroul” care a pledat cu success cauza Romaniei in disputant teritoriala cu Ucraina si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca sunt doar doua dintre cele mai semnificative exemple ale unor cariere de success derulate de absolventii Colegiului de la Bucuresti, institutie care formeaza specialist in Drept European.

Scopul principal al crearii Colegiului a fost acela de a forma juristi francofoni cu un inalt nivel de pregatire in perspectiva aderarii si integrarii in UE a Romaniei. Cursantii au beneficiat de prezenta unora dintre cei mai buni profesori romani si francezi, pe parcursul unui process de pregatire cuprins intre 3 si 8 ani. Parteneriatele institutionale au creat posibilitatea efectuarii de stagii de pregatire la mari cabinet de avocatura si institutii de jurisdictie franceza – Curtea de Casatie, Consiliul de Stat sau europeana – Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la care s-au adaugat facilitate de cercetare la mari Universitati franceze”, ne-a declarat Rhoda Serban, secretar general al Colegiului Juridic de Studii Europene.

Infiintat in 1994, Colegiul Juridic de Studii Europene este rezultatul unui  parteneriat academic de exceptie intre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si un consortiu de universitati franceze in fruntea carora se afla Universitatea Paris I Sorbonne. Spatiu universitar de elita al francofoniei, Colegiul Juridic ofera cursuri de Drept cu  specializare in Dreptul European al Afacerilor. Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne elibereaza pentru absolventii colegiului  diplôme franceze de Licente in Drept sau Diplome de Master I si II in Dreptul international si European al Afacerilor.

Activitatile Colegiului s-au dezvoltat, in ultimii ani, avand potentialul de a devin un pol regional francofon de cercetare in domeniul Dreptului, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei europene, obligatie a oricarui stat membru UE”, a mai precizat Rhoda Serban.

Traditia cooperarii romano-franceze

In 1864, dupa ce a adoptat Codul Comercial si Codul Penal si in entuziasmul ce caracteriza la cea data elita francofona si francofila din tara, Romania a adoptat Codul Civil Francez. Dreptul francez nu s-a impus in spatiul romanesc ca urmare a unei dominatii de ordin politic ori militar, ci prin intermediul unei profunde influente culturale, facilitata neindoielnic de existenta unui patrimoniu juridic mostenit din Dreptul Roman.

Astfel, Franta si Romania impartasesc acelasi spirit in abordarea chestiunilor juridice si a institutiilor statului.

 Prima femeie avocat in Europa, o romanca licentiata in Drept la Paris

Traditia indelungata a relatiilor dintre juristii francezii si cei romani a condus astfel in mod firesc la o colaborare universitara extrem de bogata, in mod special intre Facultatea de Drept din Paris si Facultatea de Drept din Bucuresti. Numerosi studenti romani au venit in capitala franceza pentru a-si desavarsi pregatirea si s-au intors apoi acasa, pastrand o legatura speciala cu Franta ca si cu toti cei pe care i-au intalnit la cursurile  de Drept Civil ori la cele de Institutii Politice. Printre cei mai cunoscuti se numara si d-na  Sarmiza care s-a remarcat  ca prima femeie care a obtinut licenta in drept in Franta si  apoi titlul de  Doctor in Drept, devenind ulterior intoarcerii sale in Romania prima femeie avocat din Europa.

Axa “Sorbona-Paris”, deschisa in 1994

 La initiativa Universitatii Paris I si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Educatiei Nationale din Franta a luat  fiinta in anul 1994 Institutul Franco-Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperare Internationala Nicoae Titulescu- Henrri Capitant, acesta asigurand tinerilor diplomati romani si juristilor de profesie pregatirea post universitara in domeniul dreptului si  al economiei. Institutul oferea la absolvire o diploma comuna in Dreptul Afacerilor, diploma eliberata de cele doua institutii academice, Facultatea de Paris I Pantheon Sorbonne si  Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Vazand succesul  inregistat la deschidere sa, foarte repede s-a trecut la o noua etapa: deschiderea unei reprezentante juridice francophone care sa permita studentilor romani din cadrul Facultatii de Drept din Bucuresti obtinerea unei diplome franceze, in completarea studilor lor juridice. Colegiul juridic Franco-Roman de studii europene si-a deschisa astfel portile in anul 1995.

El permite celor interesati obtinerea unei diplome de Licenta in Drept eliberata de Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, ca si si o diploma de Master in Dreptul Afacerilor.

Colegiul  este sprijinit pe un Consortium de Universitati franceze dintre cele mai prestigioase .

Activitatiile institutului au fost treptat integrate celor  de la Colegiu  pana in anul 2003 cand Diploma universitara in Dreptul Afacerilor face loc Masterului Profesional de Drept European si Drept International al Afacerilor, program ce vine in completarea programei oferite de colegiu.

Colegiul este astazi un loc de elita  foarte cunoscut in lumea academica fiind apreciat  pentru calitatea pregatirii « a la francaise ». Insusi presedintele Romaniei, dl Traian Basescu a tinut sa sublinieze acest lucru acordand Colegiului titlul de Cavaler al ordinului national cultural in 27 Noiembrie 2009.

EVENIMENTE

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.

“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Continue Reading

EVENIMENTE

Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0

Published

on

© CMSB

Colegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.

Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.

La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
 
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.

Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/

Continue Reading

EVENIMENTE

CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”

Published

on

Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.

Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu.  Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.

Deschiderea Forumului  va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.

Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va  reuni  oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul  și colaborarea. 

Principalele subiecte ale forumului

Ziua 1

  • Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
  • Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
  • Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
  • Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre. 

Ziua 2

  • Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
  • Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
  • Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
  • Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
  • Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
  • Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA7 hours ago

MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica

SIRIA7 hours ago

“Cruda dictatură Assad s-a prăbușit”: Reacțiile la căderea regimului sirian, de la apelul la stabilitate din partea Europei la emoții contradictorii în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Fostul dictator sirian Bashar al-Assad a ajuns la Moscova, primind azil în Rusia din partea regimului Putin

NATO16 hours ago

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

POLITICĂ16 hours ago

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

ROMÂNIA16 hours ago

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

NATO17 hours ago

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

SECURITATE18 hours ago

Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean

ROMÂNIA19 hours ago

MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII5 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending