Connect with us

U.E.

Banca Centrală Europeană, „foarte îngrijorată” de răspândirea coronavirusului: Implicațiile pe termen mediu asupra zonei euro, încă neclare

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Banca Centrală Europeană este „foarte îngrijorată” de răspândirea coronavirusului, a declarat joi, noua membră a Comitetului Executiv al BCE, Isabel Schnabel, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Cu toții suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în prezent cu privire la răspândirea coronavirusului”, a spus Schnabel în timpul unui discurs la Londra. „Știm că acest lucru crește într-adevăr incertitudinea, într-o mare măsură, pentru perspectivele de creștere globală, dar, desigur, și pentru perspectivele pentru zona euro”, a adăugat aceasta.

Schanbel a explicat că ceea ce trebuie înțeles „cu adevărat atunci când facem politică monetară este care sunt implicațiile potențiale pe termen mediu, iar momentan acest lucru nu este clar.”

Coronavirusul, care a apărut pentru prima dată în China, s-a extins în nordul Italiei săptămâna trecută, crescând temerile că o răspândire serioasă în restul Europei ar putea împinge regiunea în recesiune.

Piețele monetare au început să scadă prețurile dobânzilor cu încă 10 puncte de bază, în condițiile în care BCE are deja rate negative ale dobânzii.

Datele de joi au arătat, de asemenea, că împrumuturile bancare acordate companiilor din zona euro au fost blocate la un nivel minim de doi ani, luna trecută, chiar înainte ca problemele iscate de epidemia de coronavirus să fi atins nivelurile actuale.

În plus, Uniunea Europeană este prinsă și  sub greutatea unui război comercial global care a afectat deja negativ domeniul producției. 

Răspunzând la o întrebare legată de modul în care politica monetară poate răspunde la coronavirus, Schnabel a declarat: „Dacă se va dovedi că epidemia devine mai persistentă, nu vom putea ignora asta. Încă ne confruntăm cu o mulţime de incertitudini privind evoluţia epidemiei”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a aprobat României un ajutor de stat de aproape 800 de milioane de euro pentru sprijinirea companiilor afectate de COVID-19

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Comisia Europeană a aprobat joi o schemă în valoare de 4 miliarde lei, aproximativ 800 milioane de euro, pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus, informează executivul european într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Acesta este cea de-a doua schemă de ajutor de stat aprobată României de către Comisia Europeană, după ajutorul de 3,3 miliarde de euro aprobat în luna martie pentru susținerea IMM-urilor.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pe care statele membre le pot oferi companiilor. În cadrul acestui sistem, sprijinul public care va fi oferit de autoritățile din România va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane de lei, aproximativ 4 milioane EUR în 2019, precum și întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele măsuri:

– scadența împrumuturilor este limitată la șase ani;

– valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor;

– împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții;

– autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Continue Reading

U.E.

Bruxelles: Pe timpul izolării, hoții au spart mai multe birouri ale deputaților din Parlamentul European, furând computere și tablete

Published

on

© European Parliament

Cel puțin 50 de eurodeputați au avut computere, tablete și alte obiecte furate din birourile Parlamentului European în timp ce se aflau departe de Bruxelles la începutulu pandemiei de COVID-19, relatează Politico.

Furturile par să fie avut loc în principal în timp ce sediul din Bruxelles al legislativului european era practic gol, autorii furturilor răscolind prin hârtii şi spărgând dulapuri din birourile eurodeputaţilor pentru a sustrage bunuri de valoare.

Europarlamentarul german Nico Semsrott, care a avut două laptopuri furate, a declarat că este dezamăgit de lipsa de răspuns din partea Direcției generale pentru securitate a Parlamentului European, cunoscută sub numele de DG SAFE: “Acesta este un scandal uriaș și nu știu de ce toată lumea nu vorbește despre el”, a spus el pentru POLITICO.

“Suntem destul de siguri că hoții au cotrobăit prin toate lucrurile noastre, deoarece părea destul de dezordonat”, a spus Semsrott.

În martie, președintele Parlamentului, David Sassoli, a introdus măsuri stricte de interzicere a accesului vizitatorilor externi și i-a încurajat pe europarlamentari și personalul acestora să lucreze din țările lor de origine ca o precauție împotriva răspândirii virusului. Parlamentul a rămas aproape gol până în mai.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE român solicită Greciei să reducă timpul de așteptare pentru turiștii români la punctul de frontieră Kulata 

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

 

Ministrul Afacerilor Exterme, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia, făcând apel la identificarea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi sugerând deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere demararea sezonului turistic, se arată în comunicatul MAE, remis Caleaeuropeana.ro.

Acesta a menţionat ponderea importantă a turiştilor români în Grecia şi necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru ca aceştia să poată ajunge în cele mai bune condiţii la locul de petrecere a vacanţei.

Mesajul ministerului român este transmis în contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor care călătoresc în Grecia să completeze online, anterior călătoriei, formularul online solicitat de autorităţile elene.

Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt prezentate şi condiţiile de călătorie valabile pentru această perioadă, precizează un comunicat MAE transmis AGERPRES.

“Pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, este important ca cetăţenii români să completeze acest formular anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră”, arată sursa citată.

După completare, solicitanţii vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending