Connect with us

INTERNAȚIONAL

Banca Europeană de Investiții: România, unul dintre cele cinci state membre ale UE care vor beneficia de 1 mld. de euro pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România este unul dintre cele cinci state membre ale UE, alături de Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Cipru și Slovacia,  care vor beneficia de 1 miliard de euro pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19, informează un comunicat al Băncii Europene de Investiții, remis caleaeuropeana.ro.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat astăzi 16,6 miliarde de euro finanțare nouă pentru proiecte din Europa și din întreaga lume. Aceasta include mai mult de 10 miliarde de euro pentru investiții legate de COVID-19 pentru îmbunătățirea sănătății publice, consolidarea serviciilor publice și a rezilienței companiilor din sectoarele afectate de pandemie.

Consiliul BEI, reunit prin videoconferință, a susținut, de asemenea, investiții în proiecte de climă, transport, energie curată și locuințe în Europa, Africa, Asia și America Latină.

„Este posibil ca pandemia COVID-19 să fi fost în mare parte limitată deocamdată în Europa, însă numărul companiilor grav afectate de criză continuă să crească, iar numărul celor infectați și bolnavi grav crește rapid pe alte continente. BEI a colaborat cu sute de parteneri din sectorul public și privat din întreaga lume pentru a identifica unde este nevoie de ajutorul nostru și pentru a ne asigura că banii se mișcă rapid. Aprobările de astăzi cresc volumul de finanțare pus în mișcare de BEI la 19 miliarde de euro de la începutul acestei crize. În această săptămână, liderii europeni vor discuta despre modul în care BEI poate consolida în continuare sprijinul pentru investiții esențiale pentru a reduce impactul COVID-19, pentru a aborda schimbările climatice și pentru a reconstrui o economie UE puternică și competitivă”, a declarat Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții.

10,2 miliarde de euro pentru a ajuta întreprinderile și sectorul public să facă față pandemiei

Consiliul BEI a aprobat 10,2 miliarde de euro finanțare nouă pentru îmbunătățirea răspunsului la COVID-19 al sistemelor de sănătate publică, pentru a se asigura că serviciile publice cheie se pot adapta la noile provocări și pentru a permite companiilor să supraviețuiască șocurilor economice rezultate din pandemie și să investească în viitorul lor.

Aceasta finanțaren include 2 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile COVID-19 în sănătate publică și asistență medicală în Italia și 1,5 miliarde de euro pentru a ajuta autoritățile locale din Franța să răspundă mai bine la pandemie.

Un miliard de euro suplimentar a fost aprobat pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19 în Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Cipru, România și Slovacia, 900 de milioane EUR pentru investiții publice și private legate de provocările COVID-19 din Balcanii de Vest și 800 de milioane EUR pentru investițiile în afaceri afectate COVID-19 în Egipt.

Companiile din Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia și Slovacia cel mai afectate de pandemie vor fi, de asemenea, sprijinite prin noi linii de credit dedicate.

În afara Europei, BEI va permite, de asemenea, companiilor din Africa de Nord și sub-Sahariană, din Vecinătatea Estică și sudul Caucazului să acceseze finanțări în cadrul unui program regional dedicat COVID-19.

În plus, 1,9 miliarde EUR au fost aprobate pentru îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor și creșterea accesului la energie

Facturile și emisiile la energie vor fi reduse în mod semnificativ în urma noilor investiții în termoficare în Franța și Olanda.

BEI a mai aprobat 900 de milioane de euro pentru investiții noi în energie ecologică în Italia și Spania și sprijină o nouă legătură energetică transfrontalieră între Grecia și Macedonia de Nord pentru a reduce emisiile de carbon și a elimina treptat utilizarea lignitului.

 De asemenea, a aprobat finanțarea pentru două noi interconectoare de electricitate din Mali și Madagascar, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili, pentru a crește accesul la energie și a crește utilizarea surselor de energie mai ieftine. În Mali, capitala Bamako va fi conectată la bazinul de energie din Africa de Vest și la noi surse de energie regenerabilă din toată regiunea.

Generarea de energie verde în Columbia, Ecuador și Mexic va fi consolidată în cadrul unui nou program de finanțare aprobat de BEI.

Îmbunătățirea transportului urban și a transporturilor verzi
Navetiștii și locuitorii din Cracovia vor beneficia de transport public mai curat și mai calitativ, în urma sprijinului acordat de BEI pentru investiții noi în oraș.

BEI a convenit, de asemenea, un nou sprijin de 1,1 miliarde de euro, care va transforma transportul public în orașele din Egipt și 650 de milioane de euro pentru construirea a două noi linii de metrou cu 30 de stații în orașul indian Kanpur.

Logistica fluvială, feroviară și rutieră din Europa va fi îmbunătățită și emisiile vor fi reduse prin modernizarea portului Duisburg, un alt proiect susținut astăzi de BEI.

Îmbunătățirea dezvoltării urbane și a locuințelor sociale
Mii de familii vor beneficia de investiții noi în locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Germania și locuințe eficiente din punct de vedere energetic în Kenya.

Un nou proiect pentru accelerarea investițiilor în proiecte durabile la Barcelona va contribui la atingerea obiectivului de reducere cu 50% a emisiilor de carbon pe cap de locuitor în capitala catalană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Brexit: Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile în format fizic la Londra, în încercarea de a depăși aceleași ”divergențe fundamentale”

Published

on

© Biroul Parlamentului European în România

Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile în format fizic la Londra, în încercarea de a depăși aceleași ”divergențe fundamentale” pentru a ajunge la un consens cu privire la un acord comercial post-Brexit, în contextul în care mai sunt doar 34 de zile până la încheierea perioadei de tranziție.

”În conformitate cu regulile belgiene, eu și echipa mea am ieșit din carantină. Negocierile în format fizic pot continua. Voi informa statele membre și Parlamentul European astăzi, Persistă aceleași divergene fundamentale. Voi călători la Londra în această seară pentru a continua discuțiile cu David Frost și echipa sa”, a transmis negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, explicând faptul că a ieșit din carantină după ce un membru al echipei sale a fost testat pozitiv pentru COVID-19, lucru care a determinat ca tratativele între UE și Regatul Unit să se desfășoare în format online.

Joi, era neclar dacă negocierile în format fizic vor fi reluate la Londra, presa relatând că Michel Barnier l-a avertizat pe omologul său, David Frost, că nu va mai continua tratativele dacă nu observă o schimbate de poziție din partea Regatului Unit, potrivit BBC.

Întrebat dacă Marea Britanie îl așteaptă vineri la Londra pe Barnier, un purtător de cuvânt al Downing Street a răspuns că ”este o decizie a Uniunii Europene”.

Potrivit RTE, Barnier a convocat pentru vineri o întrevedere cu miniștrii pescuitului din opt state de coastă, între care și Irlanda, care se va desfășura în format de videoconferință, pentru a discuta despre unul dintre cele trei puncte sensibile asupra cărora cele două părți nu au ajuns la o înțelegere, lucru care provoacă îngrijorare în rândul oficialilor europeni.

În cadrul unei declarații, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a menționat că aceste tratative sunt ”foarte, foarte dificile”.

Într-o cheie similară, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a precizat înaintea unei vizite la Lisabona că ”în domeniul pescuitului, suntem încă departe de acordul” care să le permită europenilor să aibă acces la apele britanice, conform AFP, citat de Agerpres.

Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că încheierea unui acord comercial post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit încă nu este sigură și urmează ”zile decisive” pentru aceste tratative, dar a exclus un scenariu în care un posibil acord ar aduce atingere ”integrității pieței unice europene”.

Mai sunt mai puţin de 40 de zile până la 31 decembrie, data la care se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale atât în UE, cât şi în Regatul Unit.

Continue Reading

SUA

Donald Trump a declarat că va părăsi Casa Albă dacă victoria lui Joe Biden este confirmată de Colegiul Electoral

Published

on

© Team Trump/ Facebook

Donald Trump a declarat că va părăsi Casa Albă dacă Colegiul Electoral confirmă victoria președintelui ales Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie, făcând astfel un alt pas în direcția acceptării înfrângerii sale, relatează AFP, preluat de Agerpres. 

Întrebat dacă va părăsi Casa Albă dacă votul Colegiului se dovedește în favoarea lui Joe Biden, Trump a spus: „Cu siguranță voi face asta. Și o știți” adăugând că: „Dacă o fac, va fi o greșeală”, a mai spus președintele în funcție cu privire la confirmarea rivalului său politic. 

Colegiul Electoral se va întruni pe 14 decembrie pentru desemna oficial câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Deși administrația Trump a dat deja undă verde pentru începerea tranziției formale în fruntea Casei Albe, președintele în exercițiu nu a renunțat la contestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Actualul șef de la Casa Albă a sfidat până acum tradiția prin refuzul de a-și recunoaște înfrângerea electorală, preferând să lanseze o serie de acuzații nefondate cu privire la presupusa fraudă în procesul electoral, precum și încercări legale de a contesta rezultatele în mai multe state, cum ar fi Pennsylvania și Michigan.

Cu toate acestea, eforturile disperate ale lui Trump și ale apropiaților săi de a răsturna rezultatele în statele-cheie, fie prin procese, fie prin presiuni asupra legiuitorilor statului, au eșuat.

Biden a câștigat alegerile prezidențiale cu 306 de voturi în Colegiul Electoral – cu mult peste cele 270 cerute – în timp ce Trump a obținut doar 232 de voturi. În plus, președintele ales a obținut peste 6 de milioane de voturi în plus față de Trump în alegerile prezidențiale. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, invitată de președintele Poloniei să efectueze o vizită la Varșovia: Polonia sprijină direcția pro-occidentală a Republicii Moldova

Published

on

© Photo Collage (Official Photos)

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a purtat joi o convorbire telefonică cu Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Poloniei la Chișinău, informează Radio Chișinău, ocazie cu care șeful statului polonez a invitat-o pe Sandu să efectueze o vizită la Varșovia.

În cadrul discuțiilor au fost abordate temele legate de intensificarea și consolidarea relațiilor bilaterale la nivel înalt, atât pe plan bilateral, cât și pe plan european.
 
Președintele polonez a subliniat sprijinul Poloniei pentru direcția pro occidentală a politicii Republicii Moldova, care are o susținere clară din partea majorității populației.
 
Președintele Duda a atras atenția și asupra prezenței minorității naționale poloneze în Republica Moldova și asupra necesităților acesteia. Totodată, Andrzej Duda a invitat-o pe Maia Sandu să efectueze o vizită în Polonia.

Separat, într-o postare pe Facebook, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis că “Polonia a fost mereu un partener important pentru Moldova”.

“Președintele Andrzej Duda m-a asigurat de sprijinul Poloniei în consolidarea democrației și în parcursul nostru european. Am discutat despre mandatul puternic oferit de popor pentru a lupta împotriva corupției. Astfel, vom apropia Moldova de Uniunea Europeană și o vom face mai puternică. Am discutat despre prioritățile importante pe care le-am stabilit pentru perioada următoare și mi-am exprimat speranța să putem coopera pe aceste dimensiuni – scoaterea țării din izolare, depășirea și atenuarea efectelor crizei provocate de pandemie”, a spus Maia Sandu.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

MAREA BRITANIE9 mins ago

Brexit: Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile în format fizic la Londra, în încercarea de a depăși aceleași ”divergențe fundamentale”

ROMÂNIA1 hour ago

Eurostat: România, țara din Uniunea Europeană care investește cel mai puțin în cercetare

ROMÂNIA1 hour ago

Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a fost ales președinte al Asociației Orașelor din România

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru vrea să convingă guvernele din UE să sprijine generațiile viitoare în planurile naționale de redresare și reziliență

EDITORIALE2 hours ago

Op-ed | Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la 25 de ani la lansarea cooperării euro-mediteraneene: Putem fi mai puternici numai dacă rămânem împreună

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Deputații europeni se așteaptă ca UE să își intensifice producția de medicamente prin noua Strategie farmaceutică pentru Europa

U.E.2 hours ago

Ungaria și Polonia anunță vor continua să blocheze bugetul multianual al UE în cazul condiţionării fondurilor europene de respectarea statului de drept: Un astfel de mecanism necesită modificarea tratatelor

FONDURI EUROPENE2 hours ago

DOCUMENT Planul Național de Redresare și Reziliență: Cum vor fi investite cele 30,44 miliarde de euro pe care Guvernul se angajează să le folosească integral pentru dezvoltarea României

SUA2 hours ago

Donald Trump a declarat că va părăsi Casa Albă dacă victoria lui Joe Biden este confirmată de Colegiul Electoral

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Eurodeputații condamnă noua lege a avortului din Polonia: UE trebuie să reacționeze la ”prăbușirea statului de drept”

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.5 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu6 days ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă6 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

ROMÂNIA6 days ago

MFE a organizat prima dezbatere publică privind reforma sistemului de sănătate, care poate atrage investiții de 6 mld. euro

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Advertisement
Advertisement

Trending