Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții: România, unul dintre cele cinci state membre ale UE care vor beneficia de 1 mld. de euro pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România este unul dintre cele cinci state membre ale UE, alături de Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Cipru și Slovacia,  care vor beneficia de 1 miliard de euro pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19, informează un comunicat al Băncii Europene de Investiții, remis caleaeuropeana.ro.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat astăzi 16,6 miliarde de euro finanțare nouă pentru proiecte din Europa și din întreaga lume. Aceasta include mai mult de 10 miliarde de euro pentru investiții legate de COVID-19 pentru îmbunătățirea sănătății publice, consolidarea serviciilor publice și a rezilienței companiilor din sectoarele afectate de pandemie.

Consiliul BEI, reunit prin videoconferință, a susținut, de asemenea, investiții în proiecte de climă, transport, energie curată și locuințe în Europa, Africa, Asia și America Latină.

„Este posibil ca pandemia COVID-19 să fi fost în mare parte limitată deocamdată în Europa, însă numărul companiilor grav afectate de criză continuă să crească, iar numărul celor infectați și bolnavi grav crește rapid pe alte continente. BEI a colaborat cu sute de parteneri din sectorul public și privat din întreaga lume pentru a identifica unde este nevoie de ajutorul nostru și pentru a ne asigura că banii se mișcă rapid. Aprobările de astăzi cresc volumul de finanțare pus în mișcare de BEI la 19 miliarde de euro de la începutul acestei crize. În această săptămână, liderii europeni vor discuta despre modul în care BEI poate consolida în continuare sprijinul pentru investiții esențiale pentru a reduce impactul COVID-19, pentru a aborda schimbările climatice și pentru a reconstrui o economie UE puternică și competitivă”, a declarat Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții.

10,2 miliarde de euro pentru a ajuta întreprinderile și sectorul public să facă față pandemiei

Consiliul BEI a aprobat 10,2 miliarde de euro finanțare nouă pentru îmbunătățirea răspunsului la COVID-19 al sistemelor de sănătate publică, pentru a se asigura că serviciile publice cheie se pot adapta la noile provocări și pentru a permite companiilor să supraviețuiască șocurilor economice rezultate din pandemie și să investească în viitorul lor.

Aceasta finanțaren include 2 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile COVID-19 în sănătate publică și asistență medicală în Italia și 1,5 miliarde de euro pentru a ajuta autoritățile locale din Franța să răspundă mai bine la pandemie.

Un miliard de euro suplimentar a fost aprobat pentru a consolida răspunsul sectorului public la COVID-19 în Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Cipru, România și Slovacia, 900 de milioane EUR pentru investiții publice și private legate de provocările COVID-19 din Balcanii de Vest și 800 de milioane EUR pentru investițiile în afaceri afectate COVID-19 în Egipt.

Companiile din Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia și Slovacia cel mai afectate de pandemie vor fi, de asemenea, sprijinite prin noi linii de credit dedicate.

În afara Europei, BEI va permite, de asemenea, companiilor din Africa de Nord și sub-Sahariană, din Vecinătatea Estică și sudul Caucazului să acceseze finanțări în cadrul unui program regional dedicat COVID-19.

În plus, 1,9 miliarde EUR au fost aprobate pentru îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor și creșterea accesului la energie

Facturile și emisiile la energie vor fi reduse în mod semnificativ în urma noilor investiții în termoficare în Franța și Olanda.

BEI a mai aprobat 900 de milioane de euro pentru investiții noi în energie ecologică în Italia și Spania și sprijină o nouă legătură energetică transfrontalieră între Grecia și Macedonia de Nord pentru a reduce emisiile de carbon și a elimina treptat utilizarea lignitului.

 De asemenea, a aprobat finanțarea pentru două noi interconectoare de electricitate din Mali și Madagascar, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili, pentru a crește accesul la energie și a crește utilizarea surselor de energie mai ieftine. În Mali, capitala Bamako va fi conectată la bazinul de energie din Africa de Vest și la noi surse de energie regenerabilă din toată regiunea.

Generarea de energie verde în Columbia, Ecuador și Mexic va fi consolidată în cadrul unui nou program de finanțare aprobat de BEI.

Îmbunătățirea transportului urban și a transporturilor verzi
Navetiștii și locuitorii din Cracovia vor beneficia de transport public mai curat și mai calitativ, în urma sprijinului acordat de BEI pentru investiții noi în oraș.

BEI a convenit, de asemenea, un nou sprijin de 1,1 miliarde de euro, care va transforma transportul public în orașele din Egipt și 650 de milioane de euro pentru construirea a două noi linii de metrou cu 30 de stații în orașul indian Kanpur.

Logistica fluvială, feroviară și rutieră din Europa va fi îmbunătățită și emisiile vor fi reduse prin modernizarea portului Duisburg, un alt proiect susținut astăzi de BEI.

Îmbunătățirea dezvoltării urbane și a locuințelor sociale
Mii de familii vor beneficia de investiții noi în locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Germania și locuințe eficiente din punct de vedere energetic în Kenya.

Un nou proiect pentru accelerarea investițiilor în proiecte durabile la Barcelona va contribui la atingerea obiectivului de reducere cu 50% a emisiilor de carbon pe cap de locuitor în capitala catalană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Published

on

© eiah.eib.org

Guvernul României a aprobat Memorandumul privind negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj, informează Adevărul.ro.

”Avem nevoie spitale şi ele trebuie construite. Am aprobat un memorandum privind negocierea contractului de finanţare dintre România şi BEI. La semnarea acestuia şi acord de împuternicire – desemnarea ministrului Finanţelor. Contractul de finanţare este în valoare de 305 milioane euro şi are în vedere susţinerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgenţă Cluj”, a precizat premierul interimar Florin Cîțu, într-o declarație după ședința de Guvern.

Acest împrumut se adaugă celor 480 de milioane de euro, tot de la Banca Europeană de Investiții, destinate construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova, a căror contractare a fost aprobată de Guvern la finalul lunii mai.

Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net.

Citiți și:
România și Comisia Europeană au semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj. Investiția de 500 de milioane de euro va fi realizată prin fonduri europene
Cluj: România primește de la Comisia Europeană 47 milioane de euro pentru construirea unui spital de urgență care va deservi regiunea NV

Spitalul va aparține unei rețele de spitale regionale de urgență menite să îmbunătățească sistemul de sănătate al României și să asigure o abordare multidisciplinară pentru tratarea cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va crește accesul la servicii medicale pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale sau sărace. Acesta va ajuta la asigurarea diagnosticului și tratamentului precoce și, prin urmare, va ajuta la reducerea ratei de deces și a dizabilităților pe termen lung.

Astfel, unitatea sanitară va avea șapte etaje (inclusiv subsolul, parterul și 5 etaje superioare) și 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport și de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Ministrul mediului, Barna Tánczos, întâlnire cu vicepreședintele BEI pentru ”a identifica noi surse pentru investiții de impact în domeniul mediului, al apei și al politicilor climatice din România”

Published

on

© BEI

Ministrul mediului, Barna Tánczos, a avut miercuri o întrevedere la Luxemburg cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, în vederea asigurării sprijinului din partea BEI pentru acțiuni climatice și investiții în sustenabilitatea mediului.

”Banca Europeană de Investiții este un partener-cheie pentru investițiile în domeniul mediului în România. Vizita de astăzi reprezintă o oportunitate pentru consolidarea, în continuare, unei cooperări strânse și pentru a identifica noi surse pentru investiții de mare impact în domeniul mediului, al apei și al politicilor climatice din România”, a declarat Barna Tanczos, ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, aflat la Luxemburg, pentru a participa la Consiliul de Mediu, organizat sub egida președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene.

La rândul său, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, a punctat că instituția pe care o conduce se ”angajează să sporească sprijinul pentru acțiuni climatice și investiții în domeniul mediului în România și să consolideze cooperarea cu partenerii români. Este o plăcere să îi urez astăzi bun venit la BEI domnului ministru Tanczos pentru discuții fructuoase și constructive despre cum să accelerăm investițiile cu impact ridicat în domeniul apei și al mediului și să ne bazăm pe istoricul solid al BEI în ceea ce privește susținerea investițiilor și schimbul de experiență tehnică și financiară. BEI așteaptă cu nerăbdare o cooperare și mai strânsă cu autoritățile române pentru a maximiza impactul viitoarelor investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a completat Thomsen.

Grupul BEI s-a angajat să mobilizeze 1 000 de miliarde de euro pentru noi investiții până în 2030 pentru a accelera tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, rezilientă la schimbările climatice.

Această întrevedere a fost facilitată de prezența ministrului Barna Tánczos la Consiliul de Mediu, desfășurat la Luxemburg, în cadrul căruia au fost dezbătute Pachetul Fit for 55, Pregătirea pentru Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), creșterea prețurilor la energie electrică și gaz.

„Pentru România, acest domeniu are o relevanță deosebită, în condițiile în care aproximativ 29,56% din suprafața țării este acoperită cu păduri. Pentru implementarea strategiei este important să fie luate în considerare circumstanțele naționale, eforturile depuse până în prezent, precum și asigurarea unei finanțări corespunzătoare. Începând din anul 2016, România deja implementează un program național pentru identificarea, cartografierea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, care sunt definite clar conform Convenției Carpatice. Până în prezent, este inclusă o suprafață totală de 62.655 ha de astfel de păduri, ceea ce dovedește preocuparea noastră de a aplica un sistem de management forestier prietenos mediului”, a precizat oficialul român în intervenția sa.

De asemenea, România a apreciat obiectivul UE privind plantarea suplimentară a 3 miliarde de copaci, fiind evidențiat faptul că a fost inclus, ca obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, plantarea a 56.700 ha de păduri. În acest sens, accentul va fi pus pe creșterea suprafeței de terenuri împădurite și păduri urbane pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, precum și pe refacerea și regenerarea naturală a unor ecosisteme forestiere degradate, inclusiv habitate forestiere incluse în rețeaua Natura 2000.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții pune la dispoziția fermierilor români alte 7,5 milioane de euro prin Agricover

Published

on

© BEI

Fermierii mici și mijlocii din România vor beneficia de acces îmbunătățit la finanțare datorită noilor fonduri acordate, prin Agricover Credit IFN, de Banca Europeană de Investiții, în baza acordului formalizat în 2020 a cărui valoare se ridică la 15 milioane de euro, anunță BEI printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Aceste fonduri sunt puse la dispoziția Agricover Credit IFN, în plus față de prima tranșă de 7,5 milioane de euro acordată deja în 2020.

Finanțarea BEI este garantată de Fondul european pentru investiții strategice (EFSI).

”Deblocarea investițiilor în sectorul agricol este crucială pentru a permite agrobusiness-ului să crească, să valorifice noi oportunități de afaceri și să creeze locuri de muncă. Banca Europeană de Investiții este încântată să consolideze în continuare cooperarea cu partenerul nostru român specializat și dedicat finanțării fermierilor, Agricover Credit, prin noua finanțare de 7,5 milioane de euro”, a transmis vicepreședintele BEI, Christian Kettel-Thomsen.

”Această a doua tranșă de finanțare de la BEI consolidează poziția Agricover Credit ca partener strategic pentru fermierii români, oferind sprijin financiar specializat pentru toate nevoile lor de dezvoltare. Pe lângă finanțarea marilor fermieri, sprijinim foarte mult fermierii mici și mijlocii care au nevoie de ajutor financiar pentru a-și dezvolta activitățile agricole într-un mod sustenabil”, a precizat directorul Agricover Credit IFN, Robert Rekkers.

Această a doua tranșă de fonduri noi va permite Agricover Credit IFN să ofere sprijin prin împrumuturi fermierilor mici și mijlocii, extinzându-și finanțarea pentru a facilita creșterea durabilă a agriculturii și a întreprinderilor agricole.

Agricover Credit IFN finanțează sectorul agricol și lucrează cu mai mult de 15% din totalul fermierilor profesioniști din România. Este o filială a Agricover Holding S.A., care oferă servicii financiare și de agribusiness fermierilor printr-un model de afaceri extrem de integrat, axat pe satisfacerea nevoilor esențiale de afaceri ale fermierilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL UE8 mins ago

Consiliul EYCS: România propune ca 2023 să fie desemnat Anul European al Rezilienţei prin Cultură

COMISIA EUROPEANA36 mins ago

Comisia Europeană prezintă o abordare comună la nivelul UE în contextul dublei provocări în lupta împotriva COVID-19: Ne confruntăm cu o recrudescență a variantei Delta și apariția uneia noi

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Modernizarea cooperării judiciare: Comisia Europeană pregătește terenul pentru sporirea digitalizării sistemelor de justiție din UE

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană propune măsuri juridice temporare pentru a aborda criza migrației de la frontiera externă a UE cu Belarus

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

NextGenerationEU: Noi reguli pentru a asigura raportarea transparentă a reformelor și a investițiilor pentru redresare și cheltuieli sociale din PNRR-urile statelor membre

Dan Motreanu2 hours ago

Dan Motreanu: Țările UE vor trebui să distribuie minim 3% din plățile directe din PAC către tinerii agricultori. Reînnoirea generațiilor este extrem de importantă

NATO2 hours ago

Consilierii pentru securitate națională ai lui Klaus Iohannis și Joe Biden au convenit o “coordonare strânsă” între România și SUA privind securitatea la Marea Neagră

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La doi ani de la instalarea Comisiei von der Leyen, UE lansează „Global Gateway”, noua strategie europeană în materie de conectivitate în valoare de 300 de miliarde de euro

Daniel Buda3 hours ago

Daniel Buda îi cere Ursulei von der Leyen să garanteze “respectarea valorilor creștine” după ce un document al Comisiei Europene sugera înlocuirea “Crăciunului” cu “sezonul sărbătorilor”

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE7 hours ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ9 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.2 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA3 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Team2Share

Trending