BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
Banca Europeană de Investiții se angajează să asigure o finanțare record pentru infrastructura de securitate a Europei și promite mai mult sprijin pentru Ucraina
Published
1 year agoon
By
Teodora IonGrupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI) va crește finanțarea pentru industria securității până la cel mai înalt nivel de până acum, afirmându-și angajamentul de a sprijini apărarea Europei, autonomia sa strategică, precum și agenda sa ambițioasă privind clima.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, la reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor BEI din Luxemburg de astăzi, miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au salutat rolul cheie al BEI în atenuarea impactului șocurilor economice declanșate de invazia brutală și nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Reuniunea a avut loc în urma unei decizii a Consiliului de administrație al BEI din 15 iunie de a crește investițiile în securitate de la 6 miliarde de euro la 8 miliarde de euro până în 2027.
Consiliul de administrație al BEI a aprobat o creștere a dimensiunii planului privind Inițiativa strategică pentru securitatea europeană pentru investițiile din domeniul securității, adoptat anul trecut. Chiar dacă prioritățile identificate rămân valabile, se va pune un accent suplimentar pe mobilitatea militară, spațiu, securitatea ecologică și infrastructura critică.
Separat, Consiliul de administrație a aprobat noi împrumuturi în valoare de 1,6 miliarde de euro, inclusiv sprijinirea celei mai mari gigafabrici de panouri solare din Europa, situate în Italia, modernizarea încălzirii centralizate în orașele din toată Franța, intensificarea gestionării și reciclării deșeurilor în România, construcția a două noi parcuri eoliene în țările baltice, precum și îmbunătățirea conexiunilor de telecomunicații în Africa.
”Ne intensificăm sprijinul pentru competitivitatea industrială a Europei, investițiile prioritare și tehnologiile de vârf cu dublă utilizare, folosindu-ne toate resursele în modul cel mai flexibil posibil. Mesajul meu de astăzi către guvernatori a fost acela că vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare. Este în joc credibilitatea Uniunii Europene, pe plan intern și internațional”, a spus președintele BEI Werner Hoyer.
Președintele Hoyer a informat miniștrii cu privire la activitățile Grupului BEI din ultimul an, inclusiv la noile finanțări în valoare de 72,5 miliarde de euro acordate în 2022, precum și cu privire la operațiunile din Ucraina. ”Liderii UE ne-au dat un mandat clar de a ne „intensifica” sprijinul pentru nevoile cele mai urgente ale Ucrainei și exact asta facem prin lansarea inițiativei și Fondului UE pentru Ucraina. Suntem hotărâți să continuăm să jucăm rolul central pe care Grupul BEI l-a avut în ultimii ani în punerea în aplicare a politicilor și strategiei UE”, a spus Hoyer.
În 2022, BEI a acordat noi finanțări în valoare de peste 1,5 miliarde de euro pentru proiecte aliniate la Inițiativa strategică pentru securitatea europeană și își menține angajamentul deplin de a sprijini securitatea europeană. O prioritate esențială în cadrul Inițiativei strategice pentru securitatea europeană rămân noile tehnologii cu dublă utilizare de care va avea nevoie Europa pentru a se menține în siguranță pe termen lung.
Deciziile luate săptămâna aceasta nu schimbă ceea ce este eligibil pentru finanțare și nici nu modifică definiția activităților excluse sau a sectoarelor excluse din sfera de acoperire a BEI.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Regatul Unit va furniza Ucrainei în următoarele luni sute de sisteme de rachete: Vor ajuta Kievul să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin
Joe Biden condamnă în ”cei mai fermi termeni cu putință atacul deplorabil” al Rusiei asupra Poltava: Vom continua să fim alături de poporul ucrainean
La câțiva zeci de kilometri de linia frontului, Volodimir Zelenski reiterează în prezența premierului Olandei apelul de a i se permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
Forumul Globsec de la Praga. Luminița Odobescu a evidențiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea europeană și euro-atlantică și a reiterat sprijinul politic și practic pentru Ucraina și R. Moldova
Ministrul Luminița Odobescu a subliniat în întâlnirea cu omologii din UE importanța intensificării sprijinului multidimensional european pentru Ucraina cu accent pe cel militar
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
BEI a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro companiei Nokian Tyres pentru a construi la Oradea prima fabrică ecologică de anvelope din lume
Published
1 month agoon
July 31, 2024Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Nokian Tyres un împrumut de 150 de milioane de euro pentru construirea în România a primei fabrici din lume care va produce anvelope de autoturism, fără emisii de dioxid de carbon (CO2), a anunţat instituţia financiară internaţională, printr-un comunicat.
“Finanţarea companiei finlandeze are drept scop construirea unei fabrici de ultimă generaţie în nord-vestul României, la Oradea. Acest sprijin reafirmă angajamentul BEI faţă de acţiunile climatice, precum şi faţă de dezvoltarea regională şi coeziunea socială în Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul BEI.
Fabrica de la Oradea, prevăzută să fie finalizată în 2027, va crea aproximativ 500 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va ajuta la combaterea declinului demografic din regiune, precizează sursa citată.
“Colaborarea noastră cu Nokian Tyres va contribui semnificativ la dezvoltarea zonei de nord-vest a României. De asemenea, va face regiunea mai atrăgătoare pentru alţi posibili investitori”, a declarat vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris, citat în comunicat.
Fabrica va avea aproximativ 100.000 de metri pătraţi şi se va baza pe energie verde obţinută din surse cu zero emisii CO2, inclusiv energie verde produsă local, precum şi pe tehnologii avansate, pentru a preveni emisiile de CO2.
Uzina va produce până la 6 milioane de anvelope anual, odată ce va atinge capacitatea maximă în 2027. Operaţiunile comerciale vor începe în prima parte a anului 2025 iar capacitatea se va mări gradual în 2026. Amplasamentul va include şi un depozit pentru distribuţia de anvelope.
“Fabrica noastră din România va fi un reper în industria de profil şi va avea o abordare holistică a durabilităţii, ceea ce va include utilizarea doar de surse de energie fără emisii de CO2 şi de procese extrem de automatizate, eficiente din punct de vedere energetic. BEI este un partener important în proiectul nostru de investiţii, iar acordul de finanţare ne permite să dezvoltăm şi mai mult durabilitatea industriei de anvelope”, a declarat Leena Kaipainen, vicepreşedintă şi trezorieră a grupului Nokian Tyres.
Potrivit comunicatului citat, acordul de împrumut se aliniază cu obiectivele BEI privind acţiunile climatice şi durabilitatea mediului, şi aderă la principiile Acordului de la Paris. Pe lângă acţiunile climatice, acest proiect vizează şi câteva obiective de dezvoltare durabilă, inclusiv condiţii de muncă decente şi creştere economică, industrie, inovare şi infrastructură, consum şi producţie responsabile şi politici climatice.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia.
“Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanţează investiţii în combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1.000 de miliarde de euro pentru a sprijini investiţiile în durabilitatea climei şi a mediului în deceniul până în 2030, aşa cum ne-am angajat în Foaia de parcurs a băncii climatice”, se arată în document.
Nokian Tyres dezvoltă şi produce anvelope premium iar în 2023 a raportat vânzări nete în valoare totală de 1,17 miliarde de euro. La sfârşitul lui 2023, compania avea peste 3.400 de angajaţi. Nokian Tyres este listată pe bursa Nasdaq Helsinki.
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
Sondaj BEI cu privire la climă: Românii cunosc într-o oarecare măsură cauzele și consecințele schimbărilor climatice, dar le lipsesc cunoștințele despre soluții
Published
2 months agoon
July 8, 2024By
Teodora IonRomânii cunosc într-o oarecare măsură cauzele și consecințele schimbărilor climatice, dar le lipsesc cunoștințele despre soluții, relevă un sondaj realizat de Banca Europeană de Investiții cu privire la climă, care ne clasează sub media Uniunii Europene când vine vorba de punctatul obținut.
Potrivit unui comunicat al instituției financiare remis CaleaEuropeană.ro, a VI-a ediție a sondajului BEI cu privire la climă se concentrează asupra a trei zone cheie: definiții și cauze, consecințe și, în fine, soluții.
Participanții au răspuns la 12 întrebări și au fost clasificați pe o scară de la 0 la 10, unde 10 indică nivelul cel mai înalt de cunoștințe.
Cu peste 30 000 de participanți din 35 de țări, inclusiv UE, Regatul Unit, SUA, China, Japonia, India și Canada, Sondajul BEI cu privire la climă oferă informații valoroase despre înțelegerea schimbărilor climatice de către cetățeni la nivel global.
Potrivit acestui sondaj, respondenții români au obținut un punctaj de 5,77/10, situându-se destul de mult sub media UE de 6,37/10.
Pe tabela de marcaj, Finlanda conduce (7,22/10), urmată de Luxemburg (7,9/10) și de Suedia (6,96/10).
Asemănător cu constatările din majoritatea țărilor europene, o mare parte dintre respondenții români nu au știut că reducerea limitelor de viteză pe șosele (80 %) și o mai bună izolare a clădirilor (65%) pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.
Înțelegerea cauzelor schimbărilor climatice
Prima sub-dimensiune a indexului se concentrează pe definiția și cauzele schimbărilor climatice. În această zonă, românii au obținut punctaje mult sub media UE (6,83/10 față de 7,21/10).
În ceea ce privește definiția schimbărilor climatice, majoritatea respondenților români (70 %) au selectat definiția corectă („O schimbare pe termen lung a modelelor climatice la nivel global”), în timp ce numai 5 % consideră că schimbările climatice sunt o farsă.
De asemenea, aproape trei sferturi (72 %) știu că principalele cauze ale schimbărilor climatice sunt activitățile umane, precum defrișările, agricultura, industria și transporturile.
În același timp, peste un sfert din populație are altă părere (20 % consideră că schimbările climatice sunt provocate de fenomene naturale extreme, precum erupțiile vulcanice și valurile de căldură, iar 9 % consideră că sunt cauzate de gaura de ozon).
Întrebați care sunt principalii trei emitenți de gaze cu efect de seră din lume, cei mai mulți români (64 %, dar cu 8 puncte sub media UE) au selectat corect SUA, China și India.
Totuși, peste o treime (36 %) dintre respondenți au ales un răspuns din care China era absentă, indicând că nu au neapărat cunoștințe despre prezența acesteia în clasamentul primilor trei emitenți, cu atât mai puțin despre statutul Chinei ca principal emitent de CO2 la nivel global.
Conștientizarea consecințelor schimbărilor climatice
Întrebați despre consecințele schimbărilor climatice, românii au obținut un punctaj de 6,90/10 puncte, destul de mult sub media europeană de 7,65/10.
80 % dintre respondenți au menționat corect că schimbările climatice agravează foametea la nivel mondial prin afectarea randamentului culturilor ca urmare a condițiilor meteorologice extreme.
68 % știu că acestea au un impact negativ asupra sănătății umane (de exemplu, pot duce la creșterea poluanților atmosferici, precum ozonul la nivelul solului și particulele în suspensie).
În ceea ce privește impactul schimbărilor climatice asupra nivelului mării, numai 57 % dintre români au răspuns corect că nivelul global al mării este în creștere, peste patru din zece respondenți (43 %) dând răspunsuri greșite: mai exact, 20 % dintre respondenți au indicat că este în scădere, iar 23 %, că schimbările climatice nu au niciun impact specific asupra nivelului mării.
Impactul schimbărilor climatice asupra migrației, cu strămutări forțate mai mari la nivel mondial, este clar pentru două treimi dintre respondenții români (66 %).
Cunoaștere mixtă a noțiunilor și acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice
În ultima sub-dimensiune a indexului, românii au primit un punctaj de 3,59/10 (față de media UE de 4,25/10), ceea ce arată cunoștințe semnificativ mai reduse despre acțiunile care pot contribui la atenuarea schimbărilor climatice, față de celelalte două zone investigate. Acest lucru evidențiază o tendință generală în toate țările europene, majoritatea obținând un punctaj mic la acest capitol. În urma acestui punctaj, România s-a situat pe locul 27 în UE.
Cei mai mulți români (69 %) știu că folosirea unor produse reciclabile poate contribui la atenuarea schimbărilor climatice.
De asemenea, 64 % au menționat corect că folosirea transportului în comun în locul mașinilor personale este o altă metodă de combatere.
Dar numai o minoritate (35 %, cu 9 puncte sub media UE) pare să știe că și o mai bună izolare termică a clădirilor poate să ajute.
Deocamdată, doar un sfert dintre respondenți (27 %, cu 15 puncte sub media UE) sunt conștienți de faptul că achiziționarea mai puțin frecventă de haine noi ar putea fi o altă pârghie relevantă..
Foarte puțini respondenți (20 %, cu 6 puncte sub media UE) par să știe că reducerea limitei de viteză pe șosele ar ajuta la atenuarea schimbărilor climatice.
În fine, majoritatea românilor nu sunt conștienți de emisiile semnificative de CO2 legate de utilizarea digitală, doar 6 % declarând că și vizionarea unui număr mai mic de videoclipuri pe internet ar putea ajuta.
Ca în majoritatea țărilor europene, numai o minoritate a românilor atribuie corect definiția amprentei de carbon a unui individ drept „cantitatea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră emisă de o persoană într-un an”(34 %).
Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Este activă în peste 160 țări și pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
Banca Transilvania, acord cu Grupul BEI pentru prima sa tranzacție de securitizare sintetică în valoare de 2 miliarde de lei: Accelerăm accesul la finanțare a IMM-urilor locale, unul dintre pilonii economiei romanești
Published
2 months agoon
June 27, 2024By
Teodora IonGrupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI), format din Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), consolidează cooperarea pe termen lung cu Banca Transilvania (BT) prin aprobarea unei securitizări sintetice și a unor noi angajamente de creditare.
Potrivit unui comunicat al BT, acordul are ca scop eliberarea capitalului alocat unui portofoliu de active care fac obiectul abordării standardizate, creând astfel o capacitate de creditare care va fi folosită pentru a sprijini IMM-urile și companiile medii din România. FEI oferă protecție pentru o tranșă în valoare de peste 324 de milioane de lei, care la rândul său este contragarantată de BEI. F
EI oferă, de asemenea, protecție pentru o tranșă în valoare de peste 1,67 miliarde lei, din care 50% este contragarantată de BEI. Structura provine dintr-un portofoliu de credite micro, IMM și corporate, cu un sold total de peste 2 miliarde lei.
Banca Transilvania marchează astfel prima tranzacție de securizate și prima tranzacție de recuperare a capitalului (capital relief) cu Grupul BEI.
”Mă bucur să văd un nou proiect în cadrul colaborării noastre cu Grupul BEI, prin care accelerăm accesul la finanțare a IMM-urilor locale, unul dintre pilonii economiei romanești. Pe lângă consolidarea capacității de finanțare, BEI aduce expertiză și bune practici, capabilități care ne ajută la o gestionare și mai eficientă a capitalului”, a declarat Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.
”Această tranzacție cu Banca Transilvania subliniază angajamentul nostru de a sprijini afacerile din România pentru ca ele să se poată dezvolta cât mai bine în astfel de vremuri dificile. Mă bucur că Banca Transilvania s-a bazat pe expertiza noastră dovedită pentru prima lor tranzacție de securitizare și că suntem, împreună, în poziția de a crea noi ocazii de dezvoltare pentru economia românească, valorificând securitizarea pentru promovarea investițiilor durabile”, a menționat, la rândul său, Marjut Falkstedt, directorul executiv al FEI.
În cele din urmă, Ioannis Tsakiris, vicepreședinte BEI, și-a exprimat încrederea că participarea instituției din care face parte ”va reprezenta un semnal pentru alte instituții financiare internaționale și va contribui la dezvoltarea pieței de capital din România”.
În cadrul acestui acord, BT se angajează să acorde noi credite de peste 2,64 miliarde de lei IMM-urilor și companiilor medii pe o perioadă de trei ani.
Cel puțin 20% din această finanțare va fi alocată unor proiecte aliniate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de sustenabilitate a mediului, subliniind angajamentul BT și al Grupului BEI de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienți și linii de business din sectorul financiar. Are peste 20% cotă de piață, 4,3 milioane de clienți, peste 10.000 de angajați, soluții de online banking și 500 de sedii în 180 de localități. Valoarea brandului Banca Transilvania a ajuns la 686,5 milioane de dolari, pe locul 252 în Brand Finance Banking 500 2024.
Concrete & Design Solutions
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”
Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
- POLITICĂ2 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă