Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții și Deutsche Leasing România acordă un sprijin de 370 de milioane de euro IMM-urilor din România afectate de criza COVID-19

Published

on

© European External Action Service

Banca Europeană de Investiții și Deutsche Leasing România au ajuns la un acord de cooperare care deblochează o finanțare în valoare de 370 milioane de euro a sectorului privat din România. Prin acest acord, IMM-urile din România vor beneficia de finanțare in leasing mai ieftină, finanțarea pentru agricultură va fi sporită, în timp ce spriijinul financiar va direcționat pentru obiective precum reducerea emisiilor și susținerea întreprinderilor din regiunile mai puțin dezvoltate și din zonele rurale pentru a ridica nivelul de coeziune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prima cooperare dintre Grupul BEI și Deutsche Leasing România va contribui la consolidarea investițiilor companiilor românești active în sectoarele afectate de COVID-19. Noua cooperare dintre Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții și Deutsche Leasing România va permite companiilor locale de pe întreg teritoriul României să beneficieze de finanțare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane de euro.

Sprijinul Grupului EIB este susținut de o garanție de la Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS).

Noua inițiativă va spori reziliența întreprinderilor românești la impactul economic, social și asupra sănătății al COVID-19 și face parte din răspunsul Grupului BEI către sectorul privat în privința pandemiei.

„Deutsche Leasing este prezentă în România de peste 12 de ani, iar în această perioadă a fost partenerul de finanțare preferat al IMM-urilor locale pentru investițiile în echipamente. Datorită specializării noastre în finanțarea echipamentelor agricole, majoritatea debitorilor noștri se află în zonele rurale și, prin leasing și alte soluții de finanțare, ne-am adus contribuția la dezvoltarea acestor zone. Cooperarea cu parteneri puternici precum Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții consolidează și mai mult capacitatea Deutsche Leasing România de a sprijini în mod eficient investițiile întreprinderilor locale, chiar și în aceste vremuri dificile”, a declarat Laurențiu Zaharia, Director General al Deutsche Leasing România.

„Această tranzacție de securitizare cu impact ridicat demonstrează angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiții de a se asigura că investițiile IMM-urilor din întreaga Europă pot continua în perioade dificile. Cooperarea inovatoare dintre instituțiile financiare europene și partenerii locali de leasing va ajuta companiile românești să depășească dificultățile provocate de COVID-19”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru România.

„Fondul European de Investiții este încântat să colaboreze pentru prima dată cu Deutsche Leasing România. Împreună vom contribui la accelerarea și extinderea sprijinului pentru investiții din partea a sute de întreprinderi din România”, a declarat Alain Godard, director executiv al Fondului European de Investiții.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a spus: „Susținut de Planul de investiții pentru Europa, acest acord dintre Grupul BEI și Deutsche Leasing va pune la dispoziția întreprinderilor locale din România finanțări suplimentare prin leasing. Acestea vor ajuta în primul rând IMM-urile din mediul rural să finanțeze echipamentele specializate de care au nevoie pentru operațiunile lor, contribuind astfel la susținerea dezvoltării economice și a locurilor de muncă în această perioadă dificilă.”

Aceasta este prima tranzacție de securitizare sintetică din România și permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii financiare din țară.

Securitizarea va ajuta la asigurarea capitalului reglementat și totodată va aduce Deutsche Leasing România capacitate de finanțare suplimentară pentru a sprijini investițiile întreprinderilor locale.

Sprijinirea investițiilor întreprinderilor în vederea reducerii consumului de energie și a emisiilor

Noua inițiativă include un sprijin în valoare de 25 milioane de euro orientat către investițiile în combaterea schimbărilor climatice.

Asigurarea faptului că România beneficiază de Planul de investiții pentru Europa

Acest nou sprijin pentru investițiile locale din partea Deutsche Leasing România este susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa, în cadrul căruia Grupul BEI și Comisia Europeană colaborează pentru a stimula competitivitatea economiei europene.

Sprijin sporit pentru investițiile întreprinderilor în regiunile de coeziune

Noul sistem face parte dintr-un program mai amplu de finanțare prin titluri garantate cu active al Grupului BEI, în valoare de 2 miliarde EUR, pentru a acoperi capitalul circulant, nevoile de lichiditate și provocările în materie de investiții cu care se confruntă întreprinderile din întreaga Europă, exacerbate de pandemia COVID-19. Acest lucru va viza sprijinul acordat regiunilor de coeziune.

În ultimele săptămâni, Grupul BEI a permis creșterea finanțării pentru investițiile întreprinderilor din România, în cooperare cu principalii parteneri financiari locali.

Peste 185 milioane de euro din finanțarea sectorului privat în legătură cu COVID-19 vor sprijini companiile locale prin intermediul noilor linii de credit ale Băncii Europene de Investiții cu bănci publice și private din România.

Grupul Deutsche Leasing este principalul partener de finanțare a activelor orientat către soluții pentru IMM-urile germane și oferă o gamă largă de soluții de finanțare legate de investiții (finanțări pentru active), precum și servicii suplimentare (servicii pentru active). În cadrul Sparkassen-Finanzgruppe, Deutsche Leasing este centrul de excelență pentru leasing și factoring și alte soluții de finanțare a activelor orientate către IMM-uri și servicii suplimentare în Germania și alte țări. Pe segmentul său de activitate internațional, Deutsche Leasing sprijină activitățile clienților săi din 23 de țări, inclusiv piețele de export europene de bază, precum și cele din China, Rusia, SUA, Canada și Brazilia.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE în Europa și în afara acesteia.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa, facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE privind inovarea, cercetarea și dezvoltarea, spiritul antreprenorial, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Fondul European pentru Investiții Strategices (FEIS) este pilonul principal al Planului de Investiții pentru Europa. Acesta oferă garanții de primă pierdere, permițând Grupului BEI să investească în proiecte mai riscante. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul FEIS au mobilizat până în prezent 535,4 miliarde EUR sub formă de investiții, de care au beneficiat peste 1,4 milioane IMM-uri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania şi Franţa s-au alăturat altor 12 state membre UE, prin care se numără şi România, care cer Băncii Europene de Investiţii să îşi majoreze finanţarea pentru sectorul apărării, ca o modalitate pentru a consolida securitatea europeană în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Bloomberg.

Aceste ţări au trimis o scrisoare, datată 17 martie, către preşedintele BEI, Nadia Calvino, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul belgian, Alexander De Croo, în care cer o nouă strategie de finanţare, susţine Bloomberg care a consultat o copie a acestei scrisori.

Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru Consiliul European de primăvară pentru a discuta și aspecte ce ţin de securitate, inclusiv rolul Băncii Europene de Investiții în pregătirea apărării europene.

Scrisoarea vine într-un moment în care Ucraina are dificultăţi în a obţine mai multă muniţie şi încearcă să îi convingă pe aliaţi să îi acorde ajutoare mai mari. 

“Trebuie să analizăm diferite posibilităţi care ar permite BEI să investească în activităţi care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuţii şi re-evaluarea actualelor definiţii ale proiectelor cu dublă utilizare şi a listei activităţilor excluse precum şi regândirea politicilor de creditare către industria de apărare şi a altor elemente restrictive”, se precizează în scrisoarea consultată de Bloomberg și citată de Agerpres.

Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia au semnat scrisoarea. De altfel, președintele Klaus Iohannis a ridicat acest subiect în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o pe 8 martie, la București, cu președinta BEI, Nadia Calvino. Atunci, șeful statului, candidat la funcția de secretar general al NATO,  a insistat asupra “importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”.

Anterior, Bloomberg a informat că BEI, instituţie denumită şi braţul financiar al UE, a avut discuţii cu Executivul european şi alţi decidenţi cu privire la începutul investiţiilor în companii care realizează produse de apărare.

În scrisoarea lor, liderii statelor membre susţin că o nouă politică din partea BEI ar putea avea un “efect de semnal” care ar aduce noi investiţii private şi ar face acest tip de credite mai acceptabil pentru pieţele financiar şi bănci.

“În prezent, finanţarea BEI în domeniul securităţii şi apărării este, totuşi, limitată la proiectele cu dublă utilizare. Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate a BEI şi recentul Fond european de apărare (EIF) sunt iniţiative binevenite dar acestea formează doar o mică parte din activităţile actuale ale BEI”, se mai arată în scrisoarea consultată de Bloomberg.

Cu bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume în funcţie de active, cu împrumuturi acordate şi promise de 562 miliarde de euro în 2022, faţă de cele 171 miliarde de dolari ale Băncii Mondiale.

Este un jucător cheie în finanţarea tranziţiei ambiţioase a Europei către zero emisii de dioxid de carbon şi o economie mai digitalizată, dar nu poate finanţa producţia de arme sau infrastructură pentru scopuri militare.

Citiți și Un proiect Germania-România privind producția de pulberi pentru muniții, finanțat de UE cu 47 de milioane de euro. UE alocă 500 de milioane de euro pentru a produce 2 milioane de obuze până în 2025

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente ambițioase urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Klaus Iohannis și președinta Băncii Europene de Investiții au discutat despre securitate și industria apărării în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de președinta instituției de finanțare a proiectelor strategice ale UE, Nadia Calvino, în cadrul întrevederii fiind abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul întâlnirii, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Nadia Calvino pentru preluarea mandatului de Președinte al BEI începând cu 1 ianuarie 2024 și a subliniat cooperarea foarte bună dintre țara noastră și instituția financiară a UE, cooperare consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor a fost evidențiat “portofoliul consistent al BEI în țara noastră”, concentrat pe finanțarea programelor operaționale, susținerea finanțării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică și socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană și educație.

La întâlnirea șefului statului cu delegația BEI au fost abordate și teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

“Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”, precizează Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investițiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe piețele internaționale.

În domeniul tranziției verzi, România este interesată să continue și să dezvolte cooperarea cu BEI.

Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toți și să implice constructiv cetățenii și mediul economic. Finanțarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiții care să susțină dezvoltarea industriilor verzi și competitivitatea economică.

Șeful statului și șefa Băncii Europene de Investiții au convenit că “implementarea agendei climatice este strâns legată de creșterea competitivității și a coeziunii la nivelul UE” și au subliniat, totodată, faptul că dialogul în domeniul finanțării și cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat și cu state din afara Uniunii”, pentru o tranziție verde incluzivă și eficientă.

În ceea privește prioritățile României în colaborarea cu BEI pentru următorii ani, președintele Klaus Iohannis “a indicat avantajul competitiv regional pe care țara noastră îl are în anumite domenii”, iar parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții “poate facilita o serie de proiecte ambițioase, aflate deja în implementare, în domeniul infrastructurii de transport, precum și a infrastructurii de sănătate”.

La rândul său, președinta BEI, Nadia Calvino, “a confirmat importanța României în calitate de stat membru al Grupului BEI și a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a serviciilor financiare oferite țării noastre”. 

Totodată ea a mulțumit pentru buna cooperare și a apreciat implicarea autorităților române, atât în derularea proiectelor BEI din România, cât și în efortul comun de construire a unei economii europene competitive și coezive.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Noua președintă a BEI, vizită la București. Marcel Ciolacu: Banca Europeană de investiții, un partener strategic pentru România

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a primit-o astăzi, 8 martie, pe noua președintă a Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, la Palatul Victoria. 

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat importanța cooperării dintre țara noastră și BEI: „Banca Europeană de investiții este un partener cheie și strategic pentru România. Vom accelera implementarea proiectelor noastre comune cu sprijinul noului președinte, Nadia Calviño”, a transmis prim-ministrul român într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit discuțiilor, proiecte importante se vor implementa în sectorul sănătății, energiei, agriculturii și infrastructurii. 

Citiți și: Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

Nadia Calviño, care este prim-vicepreședinte al Guvernului Spaniei și ministru al economiei, comerțului și întreprinderilor, ar urma să îi succeadă lui Werner Hoyer, al cărui al doilea mandat la conducerea băncii UE se încheie la 31 decembrie 2023.

Economistă de formație, Calviño a ocupat anterior, între 2014 și 2018, funcția de director general pentru buget în cadrul Comisiei Europene.

“BEI, brațul financiar al UE, este o instituție-cheie pentru economia europeană. Ea va avea un rol și mai important în viitor pentru a finanța tranziția ecologică, pentru a oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și, de asemenea, pentru a sprijini rolul Europei în lume. Sunt onorată de încrederea și sprijinul miniștrilor pentru a mă afla la conducerea Grupului BEI”, a declarat Calviño.

Candidatura lui Calviño a fost înaintată la scurt timp după alegerile din Spania, în iulie, când existau deja alți patru candidați: italianul Daniele Franco, suedezul Thomas Östros, poloneza Teresa Czerwinska și daneza Margrethe Vestager, care și-a luat concediu din poziția sa de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru a candida la președinția BEI.

BEI este cel mai mare creditor multilateral din lume, cu un bilanț de 547 de miliarde de euro. Actualul său președinte este politicianul german Werner Hoyer, care se află în funcție din 2012, după ce a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 mins ago

Siegfried Mureșan, vice-liderul grupului PPE: Susținem ca profiturile din activele înghețate ale rușilor să fie utilizate pentru ca ucrainenii să scoată agresorul din țară

CHINA20 mins ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO24 mins ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.1 hour ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI24 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending