Connect with us

INTERNAȚIONAL

Banca Mondială anunță noul manager de țară pentru România și Ungaria

Published

on

world-bank-logoBanca Mondială anunță că doamna Elisabetta Capannelli este noul manager de țară pentru România, în cadrul vicepreședinției regionale Europa și Asia Centrală. Funcția este localizată în biroul de țară România, iar doamna Capannelli va îndeplini și atribuțiunile funcției de manager de țară pentru Ungaria. În noua ei calitate, doamna Capannelli va continua parteneriatul puternic împreună cu autoritățile celor două țări și va susține creșterea și calitatea portofoliului Băncii.

Doamna Capannelli, cetățean italian, s-a alăturat echipei Băncii Mondiale în 1998 ca economist în departamentul de dezvoltare urbană din regiunea  Asia de Est și Pacific. A deținut mai multe poziții de-a lungul timpului, inclusiv pe cea de manager de program pentru Participarea Sectorului Privat la Infrastructură în regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și lider de sector pentru departamentul Dezvoltare Sustenabilă în regiunea Europa și Asia Centrală.

Între 2005 și 2008, doamna Capannelli a lucrat în cadrul Comisiei Europene unde, printre altele, a fost membru al biroului Comisarului Joaquin Almunia, pe atunci comisar pentru Afaceri economice și monetare. Doamna Capannelli a răspuns de portofoliul internațional al acelui birou.

Înainte de a lucra la Banca Mondială, doamna Capannelli a trăit la Manila din 1992, unde a lucrat la Asian Development Bank pentru regiunile Asia de Sud, Asia de Est, și Pacific. Înainte de cariera sa internațională, a mai lucrat în Italia ca economist la Nomisma în Bologna, ca partner la o firmă de consultanță în economie și econometrie, ca profesor și cercetător.

Doamna Capannelli deține o diplomă în Studii politice cu  specializarea Economie la Universitatea Bologna, și un masterat în Economia dezvoltării la Sussex University.

Mandatul doamnei Capannelli este în vigoare din 7 mai 2013.

Sursa: comunicat BM
Foto: wikipedia

G7

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a plătit cea de-a cincea tranșă din împrumutul excepțional de asistență macrofinanciară (AMF) acordat Ucrainei, în valoare de 1 miliard de euro.

Gestul, care vine înainte de summitul G7 din Canada, consolidează și mai mult rolul UE de cel mai mare donator al Ucrainei de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, cu un sprijin total care se apropie de 150 de miliarde de euro.

Asistența macrofinanciară (AMF) în valoare de 18,1 miliarde de euro acordată de UE face parte din inițiativa privind accelerarea veniturilor extraordinare (ERA) condusă de G7, care urmărește să ofere Ucrainei sprijin în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro.

Aceste împrumuturi urmează să fie rambursate folosind veniturile provenite din inghețaea activelor statului rus deținute în UE, arată Comisia Europeană într-un comunicat

Cu această ultimă plată, totalul împrumuturilor acordate de Comisie Ucrainei în cadrul mecanismului mai sus menționat ajunge la 7 miliarde de euro de la începutul anului 2025.

După cum au convenit liderii europeni în cadrul Consiliului European extraordinar de la începutul lunii martie și după cum a reiterat președinta Ursula von der Leyen, Comisia este pregătită să suplimenteze contribuția UE la inițiativa împrumuturilor ERA, dacă este necesar. Comisia rămâne în contact strâns cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește plățile viitoare.

În cazul în care Ucraina prezintă o cerere, Comisia este pregătită să răspundă rapid.

Acest lucru ar permite UE să sprijine orice creștere esențială a cheltuielilor militare în săptămânile și lunile următoare, contribuind la asigurarea unei poziții puternice a Ucrainei înaintea oricăror potențiale negocieri de pace.

Continue Reading

IRAN

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat Iranul să “încheie un acord” înainte să fie “prea târziu”, după ce Israelul a bombardat instalații nucleare iraniene și a ucis oficiali de rang înalt ai regimului, în cursul nopții.

“Au existat deja moarte și distrugere pe scară largă, dar încă mai este timp ca acest masacru — următoarele atacuri deja planificate fiind și mai brutale — să ia sfârșit. Iranul trebuie să încheie un acord, înainte să nu mai rămână nimic”, a scris Trump în primele ore ale dimineții de vineri pe rețeaua sa socială, Truth Social.

Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului în noaptea de joi spre vineri, vizând inclusiv instalații nucleare, oficiali ai regimului, lideri militari și oameni de știință cheie din domeniul atomic, relatează Politico Europe.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, Teheranul a ripostat cu peste 100 de drone.

Loviturile au stârnit temeri că Orientul Mijlociu riscă să alunece într-un nou război regional catastrofal.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat vineri Israelul și a avertizat că “regimul sionist și-a pregătit un destin amar și dureros”.

Trump a declarat că “a oferit Iranului șansă după șansă să încheie un acord” pentru a-și închide programul nuclear, dar că „oricât de mult s-au străduit, oricât de aproape au ajuns, pur și simplu nu au reușit”.

“Le-am spus că va fi mult mai rău decât orice cunosc, au anticipat sau li s-a spus, că Statele Unite fabrică cel mai bun și mai letal echipament militar din lume, CU MULT, și că Israelul deține deja o mare parte din acesta, cu mult mai mult pe drum”, a adăugat el.

“Linii dure” ale regimului iranian nu au dat ascultare avertismentelor, a scris Trump, “iar acum sunt toți MORȚI, și va fi și mai rău!”

Escaladarea dramatică i-a șocat pe liderii internaționali. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat situația drept “profund îngrijorătoare” și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, să detensioneze și să evite orice represalii.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că este “crucial” ca aliații Israelului să lucreze pentru detensionarea conflictului. “Cred că aceasta este acum prima prioritate”, a declarat Rutte jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă la Stockholm.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, la Kiev, cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pentru a discuta despre dezvoltarea comună a unor sisteme de armament moderne, precum rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, dronele și rachetele tactice. Cu acest prilej, oficialul german a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, relatează DW.

„Imaginea războiului s-a schimbat”, a declarat Pistorius în cadrul vizitei. „Dacă la început erau în centrul atenției avioanele de luptă și tancurile, apoi mulți ani a fost vorba despre artilerie — și încă este —, acum conflictele moderne se concentrează tot mai mult pe războiul electromagnetic și pe drone”, a subliniat ministrul german.

Cei doi oficiali au discutat despre localizarea producției de sisteme de apărare aeriană în Ucraina și au convenit asupra unor investiții suplimentare în industria de apărare – în special creșterea producției comune de arme atât în Ucraina, cât și în Germania, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Kiev.

„Când vorbim despre producție, ne referim la capacitățile noastre pe distanțe lungi – dronele noastre, tehnologiile ucrainene în domeniul rachetelor și alte instrumente cu rază lungă de acțiune”, a declarat Zelenski.

La rândul său, ministrul german al apărării a subliniat eficacitatea dronelor ucrainene, utilizarea lor pe câmpul de luptă și expertiza tehnologică dobândită de Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse.

„Cu toții trebuie să învățăm din asta. Și cred că trebuie să avansăm și în sectorul industrial. De aceea vorbim despre parteneriatele pe care vrem să le construim. Vrem mai multe astfel de parteneriate, atât în Germania, cât și în Ucraina, pentru a accelera producția de arme în interesul comun și pentru a ne consolida astfel capacitățile de descurajare și apărare”, a declarat Boris Pistorius.

Conform planului, Germania va contribui cu finanțarea, în timp ce Ucraina va furniza expertiza tehnică. Primele sisteme produse în comun ar putea deveni operaționale în următoarele luni.

În cadrul aceleiași vizite, Pistorius a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro pentru anul 2025, reafirmând astfel angajamentul noii guvernări germane față de Kiev. „Vizita mea subliniază sprijinul constant al Germaniei pentru Ucraina”, a declarat oficialul. O parte a finanțării va fi direcționată spre producția de arme cu rază lungă de acțiune.

Totuși, Pistorius a reiterat poziția Berlinului privind refuzul de a livra rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în ciuda cererilor repetate ale autorităților de la Kiev.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G715 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE15 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN15 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.16 hours ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ16 hours ago

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

ROMÂNIA17 hours ago

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

NATO17 hours ago

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

NATO18 hours ago

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending