Connect with us

INTERNAȚIONAL

Banca Mondială: Locurile de muncă sunt esențiale pentru a scoate oamenii din sărăcie

Published

on

În Europa și Asia Centrală (EAC) șomajul este înalt și crearea locurilor de muncă este slabă, în pofida eforturilor impresionante de reformă din multe țări din regiune și a unui deceniu de creștere economică puternică înainte de criza din 2009, se constată în noul raport al Băncii Mondiale „Înapoi la lucru: Creștere prin locuri de muncă în Europa și Asia Centrală”.

People on the Move„Locurile de muncă sunt esențiale pentru a scoate oamenii din sărăcie și pentru a asigura că prosperitatea este comună pentru toți. De asemenea locurile bune de muncă pot abilita oamenii și consolida vocea și participarea lor în societate”, a declarat Laura Tuck, Vice-președintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală„Provocarea legată de locurile de muncă în țările din Europa și Asia Centrală este una presantă. Însă ea nu e este insurmontabilă și noutatea bună e că multe țări din regiune indică deja calea prin realizarea reformelor necesare. Sperăm că analiza și recomandările din noul nostru raport vor informa în continuare elaborarea politicilor în regiune.”

Acest raport recomandă acțiuni în două domenii principale de politici cu scopul de a crea locuri de muncă mai numeroase și mai bune în EAC:

  • Punerea bazelor pentru crearea locurilor de muncă prin intermediul unui mediu macroeconomic și de afaceri favorabil care să permită companiilor existente să crească și companiilor noi să apară și să reușească sau să eșueze rapid și cu costuri mici și
  • Susținerea lucrătorilor în obținerea accesului la oportunități noi de muncă, astfel ca ei să dispună de calificările corecte și stimulenții de muncă, acces nestânjenit la piața muncii și să se poată muta în locuri cu potențial mai mare de creare a locurilor de muncă.

Conform raportului, crearea locurilor de muncă în regiune a fost una înceată chiar și înainte de criză (2000-2009), când regiunea creștea mai rapid decât alte economii în dezvoltare. Economiile EAC, și în special ratele șomajului, au fost apoi afectate grav de criza din 2009; crearea locurilor de muncă rămâne a fi una înceată și în perioada de recuperare de după criză. Doar 52 din 100 persoane cu vârsta aptă de muncă erau angajate în EAC înainte de criza din 2009, comparativ cu 59 în America Latină și Caraibe (LAC), 66 în Asia de Est și Pacific (AEP) și 57 în țările OECD. Participarea forței de muncă (a celor angajați sau în căutare de muncă) a fost de asemenea una redusă, de 58 procente în mediu. Odată cu criza financiară și recesiunea ulterioară din zona euro, rata șomajului în regiune a ajuns în 2012 la 14 procente. Un factor îngrijorător este că circa jumătate din persoanele neangajate au fost în căutarea unui loc de muncă timp de mai mult de un an. Lucrătorii tineri și în vârstă, femeile și minoritățile etnice vor fi mai probabil fără loc de muncă sau angajate la munci neformale sau prost plătite. Spre exemplu, una din cinci persoane tinere din EAC fie nu lucrează, fie nu este în căutare de muncă, fie nu studiază.

Analizând factorii ce stau la baza acestei situații îngrijorătoare, raportul ajunge la cinci concluzii principale:

  1. Reformele de piață care sporesc competitivitatea pe piețele locale reușesc în materie de realizare atât a creării locurilor de muncă, cât și a creșterii productivității, deși este nevoie de timp pentru materializarea rezultatelor. Inițial restructurarea economică înseamnă atât crearea, cât și distrugerea locurilor de muncă. Odată ce țările își modernizează în continuare economiile, crearea locurilor de muncă depășește distrugerea acestora și aceasta se transpune atunci în nivele mai înalte de ocupare a forței de muncă. Țările care au realizat reformele devreme și s-au integrat pe piețele locale, așa-numiții „modernizatori avansați” au avut mai mult succes în crearea mai multor locuri de muncă, decât „modernizatorii târzii”, care au implementat reformele încet și neuniform.
  2. O porțiune mică a companiilor cu creștere înaltă (așa-numitele „gazele”), în mare parte tinere, reprezintă majoritatea locurilor noi de muncă create în regiune. Totuși, nivelul antreprenorialului rămâne redus, în special în rândul reformatorilor târzii, comparativ cu alte regiuni cu venit mediu și OECD. Prin urmare, țările trebuie să transpună potențialul antreprenorial într-o creare cu succes a afacerilor noi care pot accelera crearea locurilor de muncă.
  3. Lacunele în calificări împiedică perspectivele de angajare, în special pentru lucrătorii tineri și în vârstă, din cauza răspunsului neadecvat al sistemelor educaționale și de instruire la cererile pentru calificări ale angajatorilor. Abordarea acestei provocări va necesita regândirea bazelor sistemelor educaționale, de instruire și de învățământ continuu.
  4. Angajarea este împiedicată și de taxele implicite înalte pe muncă pentru cei ce trec de la inactivitate sau șomaj la locuri de muncă formale și de alte bariere în angajare care afectează în special lucrătorii cu salarii mici și cu program parțial și cei ce sunt al doilea generator de venituri din gospodăria casnică, care tind să fie femei, minorități, tineret și lucrători în vârstă.
  5. Mobilitatea redusă a forței de muncă în cadrul țărilor previne relocalizarea lucrătorilor în locuri cu un potențial mai mare de creare a locurilor de muncă. Migrația peste hotare este un substituent al mobilității interne reduse, dar agravează perspectivele demografice din multe țări.

Politicile de abordare a provocării legate de locurile de muncă în regiune trebuie să ia în considerare moștenirea economiilor planificate centralizat, care are legătură cu viteza reformelor spre economii de piață moderne, și de presiunile demografice în creștere cauzate de îmbătrânirea rapidă a populației în majoritatea țărilor EAC și un număr mare de tineri care intră pe piața muncii în Turcia și țările Asiei Centrale.

„Pentru a crea locuri de muncă mai numeroase și mai bune, factorii de decizie politică trebuie să meargă peste politicile și reglementările tradiționale ale pieței muncii,” a declaratCarolina Sanchez-Paramo, manager de sector al Băncii Mondiale pentru reducerea sărăciei și managementul economic în Europa și Asia Centrală și coautor al raportului. „Deși politicile vor fi ajustate la etapa de modernizare economică a fiecărei țări și imperativele sale demografice, sunt necesare eforturi pe mai multe fronturi pentru un sector privat vibrant care creează locuri de muncă: continuarea procesului de reforme și restructurarea întreprinderilor; promovarea antreprenorialului; îmbunătățirea mediului de afaceri și accesul prudent la finanțe pentru a permite extinderea afacerilor; sporirea integrării pe piețele globale; promovarea economiilor de aglomerare prin intermediul conectivității de infrastructură și logisticii mai bune.”

În scopul pregătirii mai bune a lucrătorilor pentru oportunitățile noi de muncă, raportul recomandă politici care să ajute lucrătorii să obțină calificări pentru un loc de lucru modern; înlăturarea anti-stimulenților de muncă și altor bariere care nu țin oamenii înafara angajării productive, inclusiv obstacole în migrația internă.

„Din cauza impozitelor mari pe forța de muncă și sistemele de protecție socială care anulează brusc beneficiile sau interzic munca formală pentru beneficiarii de ajutor social, deseori nu are sens pentru lucrători, în special cei ce câștigă salarii mici, să aibă locuri de muncă formale,” a declarat Omar Arias, manager de sector al Băncii Mondiale pentru economia de dezvoltare umană și coautor al raportului„Crearea mai rapidă a locurilor de muncă necesită schimbări în contractul social dintre lucrători, întreprinderi și guverne. Modernizarea sistemelor educaționale și de instruire în vederea adaptării mai bune la piețele muncii în schimbare rapidă și compatibilitatea pensiilor, beneficiilor sociale, impozitelor pe forța de muncă și a reglementărilor cu cariere mai lungi și mai productive sunt critice pentru realizarea creării durabile a locurilor de muncă și a prosperității comune în Europa și Asia Centrală.”

 

Sursa: Banca Mondiala
Foto: freefoto.com

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump, primul lider care îl felicită pe Boris Johnson: Va fi un prim-ministru grozav

Published

on

Președintele american Donald Trump l-a felicitat pe Boris Johnson, care se descrie ca fiind un prieten al liderului de la Casa Albă, pentru alegerea sa, de către membrii Partidului Conservator, aflat la guvernare în Marea Britanie, să o succeadă în funcție pe premierul Theresa May, potrivit agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres.

Citiți și:
Cursa pentru Downing Street a luat sfârșit. Boris Johnson este noul prim-ministru al Marii Britanii, cel care va avea sarcina de a pune în aplicare Brexit-ul

”Felicitări lui Boris Johnson pentru că a devenit noul premier al Marii Britanii. Va fi grozav”, a scris Trump pe Twitter.


Liderul de la Casa Albă spunea încă de săptămâna trecută că fostul primar al Londrei va face o ”treabă excelentă” în funcţia de prim-ministru.

La rândul său, Comisia Europeană l-a felicitat pe Boris Johnson şi a transmis că se pregăteşte să lucreze cu el ”în cel mai bun mod posibil”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ”mi-a cerut să îi transmit felicitările sale lui Boris Johnson”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului european, într-o conferinţă de presă.

O reacție a venit și din partea negociatorului-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Într-o postare pe Twitter, acesta și-a arătat deschiderea pentru o ”colaborare constructivă” cu viitorul premier britanic Boris Johnson pentru ”a facilita ratificarea Acordului de retragere și pentru a obține un Brexit ordonat”.


Cel mai probabil, Barnier se va confrunta cu opoziția lui Johnson privind ratificarea acordului convenit în luna noiembrie a anului trecut de Theresa May cu negociatorii europeni.

Fostul ministru de Externe și primar al Londrei a precizat că actuala înțelegere privind retragerea, care cuprinde și mecanismul de backstop referitor la granița irlandeză, este inacceptabil, potrivit The Guardian.

Johnson, care a militat pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a promis că va pune în aplicare Brexit-ul, amânat deja de două ori, nu mai târziu de 31 octombrie, noul termen al ieșirii Marii Britanii, cu sau fără acord.

Boris Johnson a fost ales marți lider al Partidului Conservator, devenind astfel viitorul premier al Regatului Unit, câștigând detașat în fața contracadidatului său, Jeremy Hunt, după săptămâni de competiție în urma cărora 160.000 de membri ai Partidului Conservator l-au ales pe cel care va avea de dus la bun final acest dosar care s-a aflat printre prioritățile agendei europene și britanice în ultimii trei ani și jumătate.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Comisia Europeană își reia sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, cu tranșă de 14,54 milioane euro

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Comisia Europeană a reluat marţi sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, alocând suma de 14,54 milioane de euro pentru a susţine punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize, se arată într-un comunicat al executivului de la Bruxelles.

Plăţile au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani ca urmare a deteriorării situaţiei din această ţară în ceea ce priveşte statul de drept. Guvernul recent învestit a luat o serie de decizii importante care au permis UE să aprecieze că sunt îndeplinite condiţiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova, se arată în comunicatul citat.

Pachetul aprobat marţi este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova şi cetăţenilor săi. Acesta este, de asemenea, o dovadă a aprecierii acţiunilor deja întreprinse şi o încurajare adresată autorităţilor să-şi continue eforturile, în special în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi a democraţiei şi lupta împotriva corupţiei. UE se angajează ferm să sprijine şi să însoţească Republica Moldova pe această cale a reformei“, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea. 

Citiți și UE a decis reluarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. Ministrul Nicolae Popescu: Apropierea de Europa reprezintă geografia și istoria noastră

În special, UE recunoaşte progrese în ceea ce priveşte angajamentul ferm al noului Guvern de a pune în aplicare agenda de reforme prevăzută în Acordul de asociere dintre UE şi Republica Moldova. Acesta a identificat lupta împotriva corupţiei ca prioritate absolută a programului sau.

De asemenea, Parlamentul de la Chişinău a început să lucreze la o nouă agendă legislativă. Printre primele decizii luate s-a numărat iniţiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt anterior şi punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de anchetă privind frauda bancară din 2014 şi a adoptat decizii de sprijinire a depolitizării instituţiilor statului şi de combatere a corupţiei.

Alegerile locale au fost stabilite pentru 20 octombrie, iar noile autorităţi s-au angajat să se asigure că acestea se desfăşoară în mod credibil, transparent şi favorabil incluziunii.

Comisia Europeană salută faptul că noul Guvern a restabilit relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). La 10 iulie, reprezentanţii FMI şi autorităţile de la Chişinău au ajuns la un acord la nivel tehnic cu privire la cea de-a patra şi cea de-a cincea revizuire din cadrul programului economic sprijinit de FMI. Acesta a recunoscut, de asemenea, progresele realizate de autorităţi în ceea ce priveşte consolidarea politicilor macroeconomice şi a subliniat necesitatea de a susţine dinamica reformelor şi de a lua măsuri decisive pentru combaterea corupţiei.

Suma de 14,54 milioane EUR a fost acordată ca sprijin bugetar în cadrul a trei programe:

Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb dintre Moldova și UE: datorită zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și a sprijinului acordat de UE, exporturile Moldovei către UE au crescut cu 62 % între 2014 și 2018. În 2018, UE a continuat să își consolideze poziția de principal partener comercial al Moldovei, reprezentând aproximativ 70 % din totalul exporturilor și 50 % din totalul importurilor.

Programul de educație și formare profesională: cu sprijinul UE, Republica Moldova a pus bazele unui sistem modern și eficient de educație și formare profesională, bazat în special pe învățământul dual. Acest program sprijină emanciparea tinerei generații, în special în ceea ce privește dezvoltarea competențelor și îmbunătățirea capacității de inserție profesională.

Programul de sprijin al Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize a ajutat autoritățile să respecte în continuare criteriile de referință pentru a beneficia de acest regim, care oferă beneficii concrete importante pentru cetățenii moldoveni. În al doilea raport al său privind mecanismul de suspendare în materie de vize, din decembrie 2018, Comisia a confirmat că Republica Moldova continuă să respecte criteriul de referință; de asemenea, Comisia a formulat recomandări pentru Republica Moldova cu privire la combaterea corupției și a migrației neregulamentare, iar noul guvern și-a demonstrat în mod credibil angajamentul de a lua măsuri în acest sens.

Continue Reading

SUA

Sondaj de opinie: Majoritatea americanilor nu au încredere în guvernul federal și în clasa politică. Donald Trump este una dintre sursele neîncrederii

Published

on

Majoritatea americanilor nu au încredere în mass-media şi mult mai mulţi nu cred în guvern sau clasa politică, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni de Pew Research Center,  informează Agerpres și The New York Times

Două treimi dintre americanii de vârstă adultă consideră că alți compatrioți au puțină sau nicio încredere în guvernul federal. Majoritatea cred că încrederea publicului în guvernul SUA și unul în celălalt este în scădere și cei mai mulți cred că lipsa de încredere în guvern și în ceilalți cetățeni face mai dificilă rezolvarea unor probleme cheie ale națiunii. Ca urmare, mulți cred că este necesar ca încrederea să fie reabilitată: 68% consideră că este foarte important să se repare nivelul de încredere al publicului în guvernul federal, iar 58% spun același lucru despre îmbunătățirea încrederii între americani.

Una dintre cauzele acestei lipse de încredere în guvern este însuşi preşedintele Donald Trump, consideră 14% dintre respondenţi. Miliardarul republican a făcut, potrivit unei baze de date de verificare a informaţiilor, peste 10.000 de afirmaţii eronate, şi acuză în mod constant mass-media de răspândire a unor informaţii false despre el.

Aproximativ 10% dintre respondenţi şi-au exprimat de asemenea lipsa de încredere în mass-media.

Mai mult, unii americani consideră că încrederea se estompează ca un semn al unei ,,suferințe” culturale și al declinului național. Unii leagă aceast lucru de percepția unei singurătăți crescute și a unui individualism excesiv. Mai exact, aproximativ jumătate dintre americani (49%) corelează declinul încrederii interpersonale cu convingerea că oamenii nu mai sunt la fel de demni de încredere ca altădată. Mulți atribuie această lipsă de încredere unei culturi politice care generează suspiciuni, chiar și cinism.

Chiar și atunci când exprimă opinii negative despre starea de încredere de astăzi, mulți americani cred că situația poate fi schimbată. În total 84% dintre americani cred că nivelul de încredere al americanilor în guvernul federal poate fi îmbunătățit, iar 86% consideră că îmbunătățirea este posibilă atunci când vine vorba de încrederea pe care americanii o au unul în celălalt. Printre soluțiile pe care le oferă pentru reabilitarea încrederii se numără diminuarea partizanatului politic și a tribalismului centralizat pe grupuri, reorientarea conținutului știrilor pe conținut de calitate, lăsând în urmă senzaționalul și intriga, timpul petrecut între oameni și mai puțin în fața ecranelor digitale și empatia practică, exprimată prin colaborarea în proiecte comunitare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending