Băncile centrale din Italia şi Germania se contrazic pe tema rolului BCE în combaterea crizei

Un director al Băncii Italiei a cerut miercuri ca BCE să fie mai activă în combaterea crizei din zona zona euro, iniţiativă neobişnuită venită din partea unei bănci centrale din zona euro, care a fost contrazisă imediat de instituţia germană de profil, Bundesbank.

Banca Centrală Europeană (BCE) a dovedit că poate lua măsuri neconvenţionale şi are capacitatea să asigure stabilitatea pieţei financiare, a declarat Fabrizio Saccomanni, director general la Băncii Italiei, potrivit Mediafax.

Cred că BCE ar trebui să aibă un rol mai activ, să i se permită să joace un rol mai activ în stabilizarea pieţei. Respectând prevederile Tratatului, BCE poate face destul de multe şi a şi făcut-o“, a afirmat Saccomanni la o conferinţă la Florenţa.

Cu numai o zi în urmă, şefii băncilor centrale din Germania şi Irlanda au respins astfel de presiuni, precum cele venite din Franţa, unde preşedintele ales Francois Hollande a cerut BCE să împrumute ţările cu probleme financiare, prin intermediul fondului de stabilitate.

Bundesbank este principalul oponent al acestor presiuni, în consiliul guvernatorilor BCE, iar miercuri a emis o declaraţie diametral opusă comentariilor lui Saccomanni.

“Motivele reale ale crizei datoriilor suverane nu pot fi rezolvate prin politică monetară”, se arată în comunicatul pregătit pentru o audiere în Parlamentul german, pe tema crizei.

Bundesbank a subliniat importanţa separării politicii monetare de cea fiscală, pentru a menţine independenţa băncilor centrale şi a încrederii în moneda euro.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: steliadis.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.