Barack Obama, în Europa. Preşedintele american merge la Bruxelles, Vatican şi Roma

obamaPreşedintele SUA a început pe 24 martie un turneu în Europa de aproape o săptămână, care include Amsterdam, Haga, Bruxelles, Vatican, Roma, urmat de o vizită în Arabia Saudită.

Prezent la Haga, preşedintele american a participat la Summitul Securităţii Nucleare. Liderii din G7, grupul celor mai industrializate ţări, au discutat acolo despre posibila excludere a Rusiei din G8, în urma anexării Peninsulei Crimeea.

„Interesul nostru constă în faptul ca situația să nu escaladeze și să nu se transforme într-un conflict fierbinte”, a declarat jurnaliștilor, la Washington, Susan Rice, consiliera pentru securitate națională la Casa Albă. „Interesul nostru este o soluție diplomatică, o de-escaladare, desigur ajutor economic pentru Ucraina și, în măsura în care va fi necesar, costuri noi impuse Rusiei pentru acțiunile ei”, a mai spus Rice.

Din Olanda, Barack Obama va merge miercuri la Bruxelles, în Belgia, la summitul Statele Unite-Uniunea Europeană, după care se va întâlni cu Papa Francisc la Vatican, dar şi cu preşedintele şi premierul italian, la Roma.

Miercuri, la Bruxelles, președintele Obama va mai purta discuții cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen despre posibilitățile de întărire a capacităților alianței. Va mai lua în discuție cu liderii europeni un Parteneriat Transatlantic de Comerț și Investiții Economic, precum și eforturile comune de a obține un acord comprehensiv cu Iranul în privința programului nuclear iranian.

Turneul preşedintelui american se va încheia pe 27  martie în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu Regele saudit Abdullah.

Detalii aici.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.