Barack Obama anunţă ridicarea embargoului asupra armelor impus Vietnamului

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni ridicarea completă a embargoului asupra armelor impus Vietnamului, în cadrul vizitei sale de trei zile din statul vietnamez, ceea ce ar putea intensifica tensiunile deja ridicate cu China pe fondul teritoriiilor disputate în Marea Chinei de Sud.

obama white house SOTUObama a făcut anunţul după întâlnirea cu liderii partidului comunist aflat la putere în Vietnam, relatează BBC News online, potrivit Gandul.info.

Preşedintele american a motivat decizia Washingtonului prin faptul că ambele state “au ajuns la un nivel ridicat de încredere şi cooperare”.

Obama a început o vizită de trei zile în Vietnam unde a ajuns duminică noapte, în speranţa de a întări legăturile economice şi diplomatice dintre cele două state, analizând posibilitatea ridicării unui embargou asupra armelor impus Vietnamului.

Prin ridicarea embargoului asupra armelor impus din 1975, dar relaxat la finalul lui 2014, statul vietnamez va avea acces la tehnologia militară americană.

Deşi partidele comuniste care se află la conducerea Chinei şi Vietnamului au legături strânse, politica Chinei a forţat Vietnamul să-şi revizuiască strategia militară concentrându-se pe întărirea capacităţii militare în zona de coastă pentru a descuraja orice ofensivă din partea Chinei în zona Mării Chinei de Sud.

Mare parte din tehnologia militară a Vietnamului provine din Rusia şi Israel.

Ridicarea embargoului ar putea ofensa China, care percepe susţinerea Statelor Unite oferită unor ţări precum Vietnam şi Filipine care solicită teritorii în zona respectivă ca o interferenţă şi o încercare de a câştiga influenţă în regiune.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.