Fostul președinte american Barack Obama o consideră pe Angela Merkel “de încredere, cinstită și precisă din punct de vedere intelectual”, într-o carte de memorii care este lansată marți și în care Obama scrie numeroase laude referitoare la cancelarul german Angela Merkel, informează Deutsche Welle.
În cartea sa de memorii, “A Promised Land” (n.r. – Pământul Făgăduinței), fostul lider de la Casa Albă scrie că actualul cancelar al Germaniei a fost sceptic față de el la început, dar cei doi au ajuns să aibă încredere unul în celălalt.
Obama scrie că Merkel l-a privit inițial cu scepticism – susținând că acest lucru ar fi avut ca motiv discursurile sale puternice.
Cu toate acestea, Obama nu s-a supărat: “Pentru un șef german de guvern, aversiunea față de o posibilă demagogie a fost probabil o atitudine sănătoasă”.
De-a lungul anilor, acesta a considerat-o pe Merkel din ce în ce mai agreabilă, numind-o “de încredere, cinstită, precisă din punct de vedere intelectual și prietenoasă într-un mod natural”.
Cu toate acestea, fostul președinte al SUA a criticat politica Germaniei cu privire la Grecia în timpul dificultăților pe care le-a întâmpinat țara din cauza datoriei după prăbușirea financiară, când Merkel și ministrul de finanțe de atunci, Wolfgang Schäuble, “au ținut cu dinții” de austeritate și de reducerea împrumuturilor publice ca răspuns la aproape toate dificultățile economice.
Spre deosebire de Merkel, Barack Obama a precizat că fostul președinte francez Nicolas Sarkozy părea prea dezorganizat pentru a construi un plan serios de reformă economică, adăugând că abordării lui Sarkozy îi lipsește “consistența ideologică”.
În plus, în cartea sa, Obama a făcut face un scurt rezumat al carierei lui Merkel pentru cititori, spunând că, în timp ce creștea în fosta Germanie de Est, Merkel inițial “nu a ieșit în evidență”. Cu toate acestea, pe parcursul ascensiunii sale în fruntea partidului Uniunii Creștine Democrate (CDU), Obama scrie că Merkel a demonstrat mai multe lucruri care i-au marcat întreaga carieră: “abilități organizaționale”, “perspicacitate strategică” și “răbdare neclintită”.
Merkel este cancelar federal al Germaniei din noiembrie 2005. Ea a promis că se va retrage din funcție la finalul actualului mandat, programat să se încheie în toamna lui 2021 după alegerile generale, moment în care l-ar putea depăși pe Kohl în privința duratei mandatelor politice în fruntea Germaniei.
Primul volum al memoriilor lui Obama are 1.024 de pagini și este publicat marți, 17 noiembrie 2020, în 25 de limbi.
Coincidență sau nu, cartea lui Obama și pasajele referitoare la Merkel apar în aceeași zi în care se împlinesc patru ani de când fostul lider de la Casa Albă efectua ultima sa vizită în Europa, fiind primit la Berlin de Angela Merkel, într-un moment pe care presa l-a intitulat ca fiind predarea ștafetei transatlantice.
Urmăriți și VIDEO Predarea ștafetei transatlantice. Barack Obama, la Berlin: Dacă veți căuta un model în lume atunci uitați-vă la Germania și la povestea incredibilă a Angelei Merkel
Citiți și Cei mai importanți lideri transatlantici ai ultimului deceniu, față în față pentru ultima oară: Barack Obama și Angela Merkel, apel lansat de la Berlin pentru continuitatea relației Europa-SUA
Mai mult, în aceeași zi în care liderii țărilor NATO s-au întrunit pentru prima dată cu Donald Trump, când au inaugurat, la 25 mai 2017, noul sediu al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, Barack Obama a susținut un discurs la Berlin, la Poarta Brandenburg, alături de cancelarul Angela Merkel.
Poarta Brandenburg este locul în care Barack Obama s-a adresat germanilor și europenilor în calitate de președinte al SUA, în anul 2013, iar Berlin reprezintă capitala europeană în care candidatul la președinția SUA, Obama, a vorbit în fața a peste 200.000 de oameni în anul 2008 despre prosperitatea relațiilor transatlantice.