Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri, la finalul ultimului său Consiliu European după o carieră prodigioasă de 16 ani în slujba Germaniei și a Europei și 107 summit-uri europene, un omagiu special din partea liderilor actuali dar și în numele foștilor lideri cu care a împărțit scena decizională europeană și transatlantică.
În cadrul unei ceremonii de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.
“Mulțumită ție, centrul a rezistat la multe furtuni“, a spus Barack Obama, într-un mesaj video difuzat de președintele Consiliului European, Charles Michel, în care fostul lider de la Casa Albă i-a adresat câteva cuvinte cancelarului Merkel, în timp ce liderii și-au luat rămas bun de la ea în cadrul Consiliului European.
“Dragă Angela, mă alătur prietenilor, colegilor și admiratorilor tăi din întreaga lume care îți aduc astăzi un omagiu. Este o dovadă a caracterului tău faptul că probabil ți-ar plăcea mai mult să lucrezi la o reuniune a Consiliului European decât să fii în centrul atenției ca acum. Am fost mândru să te onorez cu Medalia Libertății pentru angajamentul tău față de ceea ce poate însemna pentru lume alianța dintre Statele Unite, Germania și Europa. Am avut privilegiul să mă bazez pe parteneriatul tău și pe depășirea unei serii de crize cu care s-au confruntat popoarele noastre. Și am fost fericit să îți devin prieten pe măsură ce te-am urmărit cum ai adus bunul umor, pragmatismul înțelept și o busolă morală neclintită și cum ai luat decizii dificile de-a lungul multor ani. Pe foarte puțini lideri politici se poate conta că își pun principiile, mai presus de orice definiție îngustă a interesului personal“, a spus Barack Obama, în mesajul său.
“Iubitul tău popor german și întreaga lume îți datorează recunoștință (…) Mulțumită ție, centrul a rezistat prin multe furtuni. Atât de mulți oameni, fete și băieți, bărbați și femei, au avut un model de urmat la care au putut să privească, în vremuri dificile. Știu, pentru că eu sunt unul dintre ei”, a adăugat Obama, cel care a colaborat cu Merkel în calitate de președinte al SUA vreme de opt ani din cei 16 ai cancelarului german.
În finalul mesajului său, Obama a adus un tribut prieteniei, leadership-ului și fidelității față de valorile universale pe care Merkel le-a îmbrățișat încă de când era o tânără fată în Germania de Est.
Consiliul European de toamnă de la Bruxelles, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene.
“Ai participat la 107 din cele 214 reuniuni ale Consiliului European de la înființarea acestuia. Îți mulțumim pentru experiența, înțelepciunea și capacitatea ta de a te concentra asupra lucrurilor esențiale. Dankeschön, dragă Angela“, a scris Charles Michel, liderul Consiliului European, pe Twitter. Michel a publicat un scurt montaj video cu ilustrații de la cele mai importante summituri europene la care Merkel a luat parte, de la primul astfel de Consiliu, în decembrie 2005, când a fost întâmpinată, între alții de Tony Blair sau Jacques Chirac, și până în prezent.
Aflată la finalul celui de-al patrulea și ultim mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a participat joi și vineri, probabil, la cel din urmă summit european dintr-o lungă și prodigioasă carieră politică în slujba intereselor Germaniei și ale Uniunii Europene.
După alegerile generale din Germania, la care Merkel nu a mai candidat, și cu negocierile privind o coaliție “semafor” între SPD, Verzi și liberali care înclină către formarea unui guvern până la Consiliul European din decembrie, summitul de la Bruxelles din aceste zile pare fi ultimul pentru cel mai longeviv lider din Consiliul European, ștafetă pe care le-o va preda premierului maghiar Viktor Orban și premierului olandez Mark Rutte, ambii în funcție din anul 2010.
Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere. Mai mult, în funcție de durata negocierilor post-electorale pentru constituirea unui nou guvern federal, Merkel are șansa de a-l detrona pe Kohl din poziția neoficială de cel mai longeviv cancelar postbelic al Germaniei.
Despărțirea Angelei Merkel de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă. De asemenea, pe 30-31 octombrie ar urma să participe la ultimul său summit G20.
Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. Cel mai recent, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.
De-a lungul celor aproape 16 ani la putere, Angela Merkel a colaborat cu patru președinți americani (George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden), patru președinți francezi (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande și Emmanuel Macron), cinci prim-miniștrii britanici (Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson) și alți zeci de lideri europeni, transatlantici și internaționali.