Criza economică, corupția și educația reprezintă principalele amenințări la adresa României, arată datele unui Barometru de securitate realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, care relevă că în cazul unei agresiuni militare externe, românii se bazează pe NATO și SUA, 43% dintre cetățenii țării noastre considerând că România este mai siguranță ca oricând după aderarea la Alianța Nord-Atlantică.
Potrivit barometrului, Uniunea Europeană este principala garanție pentru securitate și ordine în Europa, iar din punct de vedere economic este mai bine să fim membri ai Uniunii, decât în afara ei, arată Barometrul citat de Radio Europa Liberă.
Potrivit răspunsurilor, majoritatea românilor cred că UE nu va fi niciodată o putere globală.
Mai mult, 43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță decât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada Războiului Rece.
Actualul președinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparație, doar 33,3% îl văd pe președintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, și doar 37,6% pe cel chinez, Xi Jinping.
În condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte state. 23,6% sunt pro-europeni fermi, 6,9% sunt pro-americani fermi.
NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulți români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.
România ar trebui să fie la fel de apropiată de SUA și UE spun 36,6% din cei care au răspuns, iar 31,1% spun că România ar trebui să fie mai degrabă atentă ca apropierea de cele două să nu ducă la “tensiuni cu alte state”.
În privința dotării armatei, 83,4% dintre respondenți spun că producătorii de arme ar trebui să fabrice în România armele pe care le cumpără Armata României.
Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române au lansat Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021.
Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul AstraZeneca, DAMEN, Lockheed Martin și analizează percepțiile românilor în 7 capitole distincte: Securitate națională și globală, Relații Internaționale, Relațiile cu Republica Moldova, Percepții ale Amenințărilor, Relații Interetnice, Industria de Apărare, Pandemia.
Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în București și în toate județele României pe baza unui chestionar telefonic.