Connect with us

ROMÂNIA

Barometrul Global al Corupției-UE 2021: România, în top 5 state membre cu o creștere a corupției în sectorul guvernamental și sanitar

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Țările din Uniunea Europeană (UE) sunt cunoscute pentru bogăția, stabilitatea și caracterul democratic al acestora. Totuși, această imagine curată este compromisă de probleme care variază de la inegalitatea regională și erodarea statului de drept până la probleme de corupție.

Noul Barometru Global al Corupției – UE 2021 realizat de Transparency International este unul dintre cele mai ample și mai detaliate sondaje privind opiniile și experiențele oamenilor în materie de corupție în întregul bloc comunitar.

În cadrul sondajului au fost chestionate peste 40 000 de persoane din toate cele 27 de țări ale UE. Rezultatele arată că aproape o treime dintre cetățeni consideră că fenomenul corupției se înrăutățește în țara lor. Alți 44% cred ca aceasta nu se îmbunătățește.

Fie că este vorba de percepția corupției guvernamentale și a impunității pentru infracțiuni, fie că este vorba de utilizarea relațiilor personale pentru a avea acces la serviciile publice, rezultatele contestă imaginea UE ca fiind un spațiu de integritate. De asemenea, rezultatele îndeamnă la acțiuni imediate și coordonate împotriva unei probleme în creștere.

Corupția este în creștere când afacerile și politica se întrepătrund

În UE, cetățenii analizează din ce în ce mai atent relația intimă dintre mediul de afaceri și guvernare. Atunci când nu este clar ce legături au decidenții politici cu mediul de afaceri, există riscul ca politicile și reglementările să fie elaborate în favoarea unor interese private restrânse, mai degrabă decât a binelui comun.

S-a constatat că mai puțin de o treime dintre europeni (32%) consideră că guvernul lor ține cont de opiniile lor atunci când ia decizii.

Aproximativ jumătate dintre ei consideră că mita sau legăturile sunt folosite în mod obișnuit de întreprinderi pentru a obține contracte guvernamentale profitabile și că marile companii evită adesea să-și plătească impozitele.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că mai mult de jumătate dintre cetățenii UE consideră că guvernul lor este condus de interese private.

Procentul persoanelor care consideră că corupția a crescut în ultimele 12 luni este cel mai ridicat în Cipru (65%), Slovenia (51%), Bulgaria (48%) și România (45%).

Cine este văzut ca fiind cel mai corupt?

S-a constatat că aproape două treimi dintre cetățenii UE consideră că în țara lor corupția guvernamentală reprezintă o problemă. Acest lucru este agravat de percepția larg răspândită privind impunitatea, doar 21 % dintre oameni considerând că funcționarii se confruntă adesea cu sancțiuni adecvate pentru corupție.

Cetățenii sunt împărțiți în ceea ce privește instituțiile care au cele mai mari probleme de corupție. În jumătate dintre țările UE, prim-miniștrii și membrii parlamentului sunt considerați ca fiind cei mai corupți. În cealaltă jumătate, sunt directorii de întreprinderi și bancherii.

Cu toate acestea, încrederea în poliție, în administrațiile locale și în instanțe este ridicată în întreaga regiune. Peste 60 % dintre locuitorii UE au declarat că au încredere în aceste instituții.

Cât de egal este accesul la serviciile publice?

În timp ce rata dării de mită rămâne scăzută, la 7%, s-a constatat că aproximativ trei din zece persoane au folosit o legătură personală pentru a avea acces la serviciile de sănătate, educație și alte servicii publice. Acest lucru echivalează cu peste 106 milioane de persoane din întregul bloc.

Asistența medicală reprezintă un focar de corupție. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în timpul actualei pandemii COVID-19, când cetățenii au nevoie urgentă de asistență medicală și de vaccinări. Deși doar 6 % dintre persoane au plătit mită pentru asistență medicală, 29 % dintre rezidenții UE au folosit relații personale pentru a primi asistență medicală.

„În timpul unei crize de sănătate, folosirea relațiilor personale pentru a avea acces la serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca și darea de mită. Se pot pierde vieți atunci când persoanele cu relații primesc un vaccin COVID-19 sau un tratament medical înaintea celor cu nevoi mai urgente. Este esențial ca guvernele din întreaga UE să își dubleze eforturile pentru a asigura o redresare corectă și echitabilă în urma pandemiei în curs”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.

Frecvenţa mitei în sectorul sanitar, raportată de respondenţi, este mai ridicată în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi Portugalia (46%).

Șantajul sexual pentru obținerea de favoruri sau servicii

Barometrul global al corupției – UE 2021 evidențiază date privind șantajul sexual, care reprezintă abuzul de putere pentru a obține un beneficiu sau un avantaj sexual. Acest lucru se întâmplă adesea în schimbul unor servicii publice, cum ar fi asistența medicală sau educația.

În timp ce 75 % dintre rezidenții UE consideră că șantajul sexual are loc cel puțin ocazional, doar 7 % dintre persoane declară fie că au experimentat acest lucru în mod direct, fie că cunosc pe cineva care a făcut acest lucru.

Bulgaria, Croația și România au cele mai ridicate rate de șantaj în cazul persoanelor care accesează servicii publice.

Per ansamblu, sondajul a arătat că în UE opiniile sunt împărțite în ceea ce privește siguranța semnalării faptelor de corupție – aproximativ jumătate dintre cetățeni cred că vor suferi represalii dacă raportează fapte de corupție, iar un număr similar consideră că este sigur să facă acest lucru.

Dar persoanele din întreaga regiune sunt încrezătoare. Aproape două treimi dintre rezidenții UE consideră că oamenii obișnuiți pot face diferența în lupta împotriva corupției.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a afirmat, cu ocazia discursului susținut de Ziua Marinei, că bugetul Apărării va crește din 2023 cu 0,5%, de la 2% din PIB la 2,5%, urmând ca fondurile să fie folosite pentru înzestrarea înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor la standarde NATO.

„Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO”, a afirmat președintele României.

Klaus Iohannis a amintit că Marea Neagră a devenit o „zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică”, fapt recunoscut în noul Concept Strategic al NATO, recent adoptat la Madrid, iar România a devenit un „simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică” în contextul războiului ilegal desfășurat de Rusia în Ucraina. De asemenea, vizibilitatea fără precedent a acestei zone este dată și de „prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România”, precum și de găzduirea unei „palete largi de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu”.

Astfel, șeful statului a dat asigurări că țara noastră „va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

În context, președintele României a adus un omagiu „eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național”, încurajându-i totodată pe marinarii aflați în serviciu activ. 

„Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

Published

on

© MApN

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a exprimat convingerea că, începând de anul viitor, Ziua Marinei va găsi Forțele Navale Române mai bine echipate și pregătite, la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare. 

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, sărbătorită la 15 august, Dîncu a punctat că războiul din Ucraina arată cât de importantă este pentru România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă.

„Forţele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul şi dedicarea de care daţi dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente. Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naţionale cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor Navale şi înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente şi interoperabile cu care să vă puteţi îndeplini misiunile încredinţate”, se arată în mesajul transmis de Vasile Dîncu marinarilor.

Ministrul menţionează o serie de echipamente de care Forţele Navale au nevoie, adăugând că majorarea bugetului Apărării va permite accelerarea ritmului de achiziţie.

„Vorbim aici despre sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncţionale, a căror procedură de achiziţie sperăm să o finalizam în cel mai scurt timp, dar şi de alte proiecte care vizează modernizarea capacităţilor şi infrastructurii şi asigurarea unei dotări corespunzătoare forţelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2,5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi şi accelerarea ritmului achiziţiilor. Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi şi noi realizări”, afirmă ministrul Vasile Dîncu.

În context, oficialul a mai transmis „aprecierea şi recunoştinţa mea tuturor celor care ați ales să serviți Patria în cadrul Forțelor Navale, atât celor aflați în activitate, cât și celor care au trecut în rezervă sau în retragere, precum și tuturor celor care activează sau și-au desfășurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave”. 

„Gânduri bune și urări de sănătate transmit și familiilor dumneavoastră, care vă sunt alături și vă sprijină necondiționat. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea marinarilor români, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde vă vor purta misiunile, oriunde veți naviga având la catarg mândrul drapel al României!”, a adăugat ministrul Apărării.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

Published

on

© Marcel Ciolacu/Facebook

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a adresat un mesaj de felicitare tuturor marinarilor, cu prilejul Zilei Marinei și a Forțelor Navale, în care a subliniat rolul important al acestora.

„La mulți ani întregului personal al Forțelor Navale Române! Ziua Marinei Române îmi dă ocazia de a-i felicita pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii și au onorat până la capăt demnitatea uniformei și a steagului tricolor”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

„Fie ca această zi să aducă bucurie, speranță și optimism tuturor marinarilor, oriunde s-ar afla!”, a subliniat liderul PSD. 

Continue Reading

Facebook

INDIA1 hour ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.2 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA3 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA5 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

NATO5 hours ago

Leviatan Design, compania care implementează două proiecte strategice pentru securitatea României, împlinește zece ani de activitate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

UE și alte peste 40 de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

U.E.23 hours ago

UE recomandă Georgiei în raportul anual privind punerea în aplicare a Acordului de asociere să fie ”conștiincioasă” în consolidarea statului de drept, având în vedere regresele înregistrate

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending