Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Barroso le răspunde din Vietnam criticilor care anunțau prăbușirea Euro. Cum vede UE competitia cu SUA si China

Published

on

de Andra AVRAM

Aflat în Vietnam pentru primirea distincției de Doctor Honoris Causa din partea National Economic University, Barroso a vorbit despre importanța cooperării la nivel global, într-o lume recent lovită de criza economică, și despre modul în care Uniunea Europeană a înțeles și a reușit, astfel, să treacă peste acest moment critic al existenței sale.

P025974001402-22665

După două mandate în fruntea Comisiei Europene într-o perioadă în care Uniunea Europeană a cunoscut atât valul de extindere din perioada 2004/2007, cât și puternica recesiune economică din prima decadă a acestui secol, Jose Manuel Barroso vorbește despre puternica întărire pe care UE a cunoscut-o și despre lecțiile învățate: „Uniunea Europeană nu este doar un proiect de integrare regională; nu este doar o piață internă; moneda Euro nu este doar un proiect economic; pentru că Uniunea Europeană este toate cele de mai sus și, mult mai important, este un proiect al valorilor, al democrației și al păcii. (…) Mai mult decât orice, lărgirea granițelor Uniunii demonstrează că UE a fost și este în continuare o lumină a speranței, ajutându-ne în depășirea cu succes a vechilor divizări, consolidarea democrației și rămânerea împreună.”

Barroso precizează faptul că este exact această unitate, acest ideal comun al valorilor și al ideilor, aspectul pe care analiștii și comentatorii economici l-au scăpat din vedere, în momentul în care au anunțat căderea monedei Euro și, odată cu aceasta, desființarea construcției europene. „Într-adevăr, aș spune că, odată cu această criză, am început împreună un nou capitol.” Pașii făcuți în vederea consolidării economice și, în consecință, a întregii scene europene, constau în trei aspecte identificate de Barroso ca fiind importante, în lupta Uniunii Europene cu recesiunea:

  1. un sistem economic extensiv și o guvernanță bugetară la nivel european, astfel încât, pentru a corecta eventualele ineficiențe înainte de a fi puse în aplicare, toate statele-membre trimit către Bruxelles bugetele naționale
  2. Mecanismul European de Stabilitate, prin intermediul căruia o cifră de 1 triliard de dolari este pusă la dispoziția statelor având nevoie de suport financiar, facilitându-se astfel mecanismul de cooperare și solidaritate în interiorul Uniunii Europene
  3. Reguli comune la nivel european, în domeniul bancar, și controlul Băncii Centrale Europene asupra băncilor naționale, în vederea sporirii gradului de transparență și responsabilitate în rândul acestora

Conform cifrelor înaintate de Barroso, la nivel global, Uniunea Europeană reprezintă prima mare putere economică a lumii, cu o cifră de 12,6 triliarde de euro. Doar SUA se dovedește a fi un competitor „din aceeași ligă”, cu 11,3 triliarde de euro, în timp ce China, conform acelorași surse, rămâne undeva în spate, cu 4,6 triliarde de euro. În acest context, Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață de interschimburi comerciale din lume, reprezentând peste 20% din PIB-ul la nivel global. „Suntem, simultan, atât cea mai mare sursă, cât și cea mai mare destinație a investițiilor străine directe din lume”, a precizat Barroso, adăugând negocierile avansate pentru Acordurile de Liber Schimb cu state precum Singapore, Canada, Statele Unite, Japonia, India, Malaesia și Vietnam.

Acordul de Parteneriat și Cooperare dintre Uniunea Europeană și Vietnam a fost lansat în anul 2007, unul dintre principalii promotori ai acestei idei fiind Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cu această ocazie, acesta a ținut să mulțumească Vietnamului pentru rolul activ îndeplinit în ASEAN și pentru sprijinirea cooperării dintre această asociație și Uniunea Europeană, adăugând totodată ideea cooperării și liberului schimb, atât material, cât și cultural, dintre state. „Recentele evenimente de pe continentul nostru, exemplul Ucrainei, al Fâșiei Gaza sau al Siriei, demonstrează că pacea este departe de a fi garantată. Trebuie să fie deopotrivă promovată și protejată, fără a fi vreun moment luată drept sigură. Vreau să reafirm faptul că Uniunea Europeană sprijină un proces politico-diplomatic și o rezoluție pașnică a disputei, în concordanță cu dreptul internațional.”

Jose Manuel Barroso se află la finalul celui de-al doilea mandat al său ca Președinte al Comisiei European, Jean-Claude Juncker urmând să preia această funcție în luna noiembrie a acestui an.

Găsiți varianta integrală a discursului accesând acest link.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană alocă 18,5 milioane de euro României pentru distribuția de fructe, legume și lapte în școli pentru anul școlar 2020-2021

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a publicat astăzi, 31 martie, bugetul alocat schemei UE pentru școli, în anul școlar 2020/2021, și anume: 145 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru distribuția de lapte către elevi. Din aceștia, România beneficiază de 7,8 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și de 10,7 milioane de euro pentru distribuția de lapte în școlile participante la program, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În contextul actual, este cu atât mai important ca toți copii din întreaga Europă să știe și să înțeleagă de unde vine hrana noastră. Putem fi mândri de mâncarea hrănitoare, sigură și de înaltă calitate produsă de fermierii noștri. Grație schemei UE pentru școli, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că școlile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să transmitem un semnal important că viața va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

Implementarea schemei în anul școlar curent 2019/2020 este afectată de închiderea școlilor pe întreg teritoriul UE, ca urmare a pandemiei de coronavirus în curs. În anul școlar 2018/2019, schema UE a garantat faptul că peste 20 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au primit lapte, fructe și legume în timpul școlii, la aceasta adăugându-se măsuri educaționale referitoare la agricultură și la o dietă echilibrată.

Comisia Europeană a oferit clarificări potrivit cărora criza curentă poate fi considerată un caz de ,,forța majoră”. Acest lucru permite statelor membre care recunosc un astfel de caz să ramburseze furnizorii pentru produsele perisabile (fructe, legume, lapte) ce erau prevăzute pentru distribuirea în școlile participante la schemă. Produsele în cauză pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizațiilor caritabile și băncilor de alimente sau altor organizații similare, pentru a ajunge la persoanele nevoiașe. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

România și alte șapte state UE cer Comisiei Europene să amâne reforma Pachetului Mobilitate și să ajute firmele de transport rutier afectate de COVID-19

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi de asemenea să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă, transmite Reuters.

Potrivit unei scrisori consultate de Reuters, miniştrii Transporturilor din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cipru, Letonia, Malta şi România au apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să susţină companiile de transport la fel cum a luat măsuri pentru a veni în ajutorul companiilor aeriene cu probleme, relatează Agerpres.

“În schimb, suntem pe cale să adoptăm primul Pachet Mobilitate, ale cărui prevederi, combinate cu consecinţele pandemiei de coronavirus, va însemna sfârşitul pentru multe companii europene de transport rutier”, se arată în scrisoarea trimisă preşedinţilor principalelor trei instituţii europene.

Încă înainte de izbucnirea pandemiei, acelaşi state membre din estul Europei se gândeau la posibilitatea de a ataca în justiţie încercările de a reforma regulile care guvernează sectorul european al transportului rutier, reformă care potrivit oponenţilor pune firmele de transport din estul Europei într-o poziţie dezavantajoasă prin aceea că le obligă să trimită camioanele goale în ţările de origine, ceea ce generează costuri suplimentare şi emisii suplimentare de CO2.

Însă, în luna decembrie 2019, majoritatea statelor UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la Pachetul Mobilitate, o reformă are este susţinută de statele membre bogate, precum Franţa şi Olanda. Reforma ar obliga camioanele să revină în ţările de origine odată la patru săptămâni, iar şoferii trebuie să beneficieze de perioadă de odihnă în afara cabinei vehiculului.

Uniunea Europeană intenţiona să adopte în mod definitiv noile norme din Pachetul Mobilitate la o reuniune programată pentru data de 24 martie, dar pandemia de coronavirus a modificat agenda.

Transportul rutier, care este responsabil pentru 75% din livrările de marfă în UE, a fost afectat puternic de pandemia de coronavirus în condiţiile în care ţările au impus restricţii la frontieră, ceea ce a creat timpi de aşteptare de peste 24 de ore la unele frontiere interne. Executivul european a cerut statelor membre să pună la punct “coridoare verzi” pentru a permite produselor proaspete şi medicamentelor să evite blocajele de trafic.

De altfel, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru transport Adina Vălean, și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să sisteze procedurile de adoptare a Pachetului Mobilitate la nivel european, în contextul crizei pandemiei cu COVID-19.

Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma condiţiilor de lucru ale transportatorilor ”Pachetul Mobilitate” a dat naştere unei dispute politice pe fondul unei concurenţe puternice într-un sector sensibil.

Pe de o parte, Franța, Germania și țările Benelex susţin aplicarea unei legislaţii stricte pentru a contracara dumping-ul social, în timp ce ţările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania) pledează pentru o viziune mai suplă, reproșând un protecționism ascuns și încălcarea liberei circulații.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană avertizează că va monitoriza aplicarea măsurilor de urgență în țările UE: Măsurile trebuie limitate la ceea ce este necesar

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a emis marți o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale.

Orice măsură de urgență trebuie limitată la ceea ce este necesar și strict proporțional. Nu trebuie să dureze la nesfârșit. Mai mult, guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse controlului regulat“, a spus ea, într-un comentariu care pare să vizeze mișcarea de luni a Parlamentului Ungariei care i-a acordat premierului Viktor Orban puteri sporite de a conduce țara prin decret și ordonanțe pe parcursul stării de urgență.

Ea a mai adăugat că Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgență în toate statele membre.

“În ultimele săptămâni, mai multe guverne ale UE au luat măsuri de urgență pentru a rezolva criza de sănătate provocată de izbucnirea coronavirusului. Este de maximă importanță ca măsurile de urgență să nu fie detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale, așa cum sunt prevăzute în tratate”, a spus von der Leyen, precizând că Uniunea Europeană se bazează pe valorile libertății, democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului.

Șefa executivului european a recunoscut că trăim în vremuri extraordinare, iar guvernele, în principiu, trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a acționa rapid și eficient pentru a proteja sănătatea publică a cetățenilor.

În prezent, toate țările membre ale Uniunii Europene sunt afectate de pandemia noului coronavirus, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Italia, Spania, Germania și Franța.

Țările Uniunii Europene au impus măsuri severe pentru controlarea răspândirii pandemiei, de la instituirea stării de urgență la intrarea în carantină totală, închiderea frontierelor terestre și restrângerea vieții sociale și a libertății de circulație la maximum.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending