Barroso si Merkel lanseaza la Berlin NOUA VIZIUNE pentru EUROPA. Cum arata viitorul nostru? Aflati doar daca stiti engleza si germana!

Pentru cine se plangea ca Europa Unita nu are nicio viziune si ca a iesit slabita din criza economico-financiara, ignorata de partenerul transatlntic si ignorata de restul lumii, neori de proprii cetateni, a aparut o raza de speranta. Una filosofica, judecand dupa titlul proiectului lansat de dl Barroso, anul trecut. La 1 martie a.c., dupa un an de dezbateri – mai exact doua dezbateri, proiectul a lansat, la cea de-a treia dezbatere, organizata unde altundeva decat la Berlin, in prezenta dnei Angela Merkel, “NOUA VIZIUNE PENTRU EUROPA”. Caleaeuropeana.ro a consultat documentul si va prezinta principalele concluzii.

barroso merkel

“Ca organism politic, Europa trebuie sa foloseasca pe deplin calitatile de soft power, nu doar pe continent, dar si dincolo de granitele sale, pentru a se bucura de respect ca partener international, promovand un nou model global de societate bazata pe valori etice, estetice si sutenabile, se arata in documentul citat. Pentru ca noul organism politic sa prinda forma, Europa are nevoie de angajament colectiv puternic:

-are nevoie de lideri politici curajosi, imaginativi si luminati, care vorbesc si inteleg limbajul Europei ca organism politic, animat si energizat prin cultura.

-Europa are nevoi de artisti si oameni de stiinta, educatori si jurnalisti, istorici si sociologi, intreprinzatori si functionari cuvili pregatiti sa treaca de starea de confort al autonomiei lor si sa isi asume noi responsabilitati spre un organism politic european.

-In final, Europa are nevoid de cetateni sa isi ridice vocile si sa ia parte la spatiul public European al dezbaterilor, impartasind povestile si preocuparile lor. Aceste viziuni vor spune povestea a ce inseamna a fi European in secolul 21.

Ca artisti, intelectuali si oameni de stiinta, este misiunea noastra sa oferim o viziune asupra perspectivei noastre ca suntem increzatori ca va stimula dezbaterea viitorului Europei. Renasterea si cosmopolitanismul sunt doua idealuri culturale pe care le consideram vitale ca parte a Europei astazi si maine.”

Rezultat al contributiilor oamenilor de cultura si de stiinta, filosofilor europeni, documentul insumeaza patru – 4- pagini, pe care le puteti consulta aici. Noua viziune este accesibila celor care stiu engleza si germana. Pentru ceilalti, Noua Viziune ramane, inca, o necunoscuta. Cat de clara este aceasta viziune pentru cei care citesc in engleza si germana, ramane de vazut.
Puteti urmari aici declaratia de la Berlin:

 Iata cateva informatii suplimentare oferite de catre Comisia Europeana:

„Avem nevoie de o nouă viziune asupra Europei. Nu pentru că nu vrem să rămânem loiali rațiunii de a fi a Comunității Europene și a Uniunii Europene. Acest lucru rămâne, desigur, valabil. Ci pentru că acum, la începutul secolului al XXI-lea, cred că trebuie să continuăm povestea Europei, în special pentru noua generație, care nu se identifică prea mult cu istoria proiectului european. Exact cum am face cu o carte: nu putem rămâne doar la primele pagini, chiar dacă ele au fost foarte frumoase. Trebuie să urmăm firul narativ, să continuăm să scriem cartea prezentului și a viitorului. De aceea avem nevoie de o nouă viziune asupra Europei.”

Președintele Barroso
Lansarea inițiativei „O nouă viziune asupra Europei”
Bozar – Bruxelles, 23 aprilie 2013

“În ultimele luni, artiștii, oamenii de știință și intelectualii din Europa au discutat intens „Noua viziune pentru Europa”, menită să mobilizeze sectorul cultural și cetățenii în favoarea Europei, prin identificarea motivelor pentru care aceasta este importantă la ora actuală și de ce este esențial să luptăm împotriva naționalismului și populismului și să sprijinim viitorul nostru european comun, se arata intr-un comunicat al CE, din 5 martie a.c..

La 1 martie, declarația finală privind „O nouă viziune asupra Europei” a fost făcută publică în prezența președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și a cancelarului german Angela Merkel, în cadrul celei de a 3-a, respectiv ultimei, adunări generale a proiectului, care a avut loc la Academia de Arte (Akademie der Künste) din Berlin.

Declarația a fost coordonată de un comitet cultural format din reprezentanți de marcă ai lumii culturale și artistice, însărcinat cu gestionarea proiectului. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană.

Context:

„O nouă viziune asupra Europei” este un proiect propus de Parlamentul European și pus în practică de Comisia Europeană în urma apelului lansat de președintele Comisiei, José Manuel Barroso, în cadrul „Discursului privind starea Uniunii” (2012), apel adresat artiștilor, scriitorilor, gânditorilor, oamenilor de știință și persoanelor care profesează în sectorul cultural, care s-au angajat să contribuie la viitorul Europei și la proiectul european.

Președintele a declarat la evenimentul de lansare din aprilie 2013: „Trebuie să continuăm să spunem povestea Europei. Să luăm exemplul unei cărți: nu ne putem opri la primele pagini, chiar dacă ele sunt extrem de frumoase. Trebuie să continuăm firul narativ, să continuăm să scriem cartea prezentului şi a viitorului. De aceea avem nevoie de o nouă viziune pentru Europa.”

După lansarea evenimentului, la Bruxelles, în data de 23 aprilie 2013, și cele două adunări generale ce au avut loc la Varșovia (11 iulie 2013) și Milano (8-9 decembrie 2013), cea de a 3-a și ultimă adunare generală a avut loc la Berlin și a marcat finalizarea primei etape a proiectului dedicat noii viziuni, intitulat „Imaginație și reflecție pentru Europa”.

Evenimentul de la Berlin s-a încheiat cu un spectacol artistic ce a ilustrat legătura dintre cultură și proiectul european”, se arata in comunicatul Comisiei din 5 martie a.c..

Evenimentul a fost transmis în direct pe internet și este disponibil la adresele:

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/_v_fl_300_en/player/index_player.html?id=21970
și
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=03/01/2014#

Mai multe detalii AICI.

FOTO – Comisia Europeana

2 Responses to Barroso si Merkel lanseaza la Berlin NOUA VIZIUNE pentru EUROPA. Cum arata viitorul nostru? Aflati doar daca stiti engleza si germana!

  1. Pingback: Partidul Noua Republică critică “NOUA VIZIUNE” privind UE a lui Barroso si Merkel: Cuvinte goale într-un turn de fildeş | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Marian Jean Marinescu: Acum e la modă să fii eurosceptic. Proiectul “Noua viziune pentru Europa” e binevenit | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.