Barroso și Rompuy: Acordul de asociere cu Ucraina este ”încă pe masă”

Herman van Rompuy, Vladimir Putin and José Manuel Barroso (from right to left)Uniunea Europeană a dat asigurări Ucrainei, în ce privește  Acordul de Asociere la UE, susținând că oferta europeană este ”încă pe masă”.

”Poziția Uniunii Europene rămâne clară. Oferta de semnare a Acordului de Asociere este încă pe masă” au declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si Herman van Rompy, președintele Consiliului European, într-un comunicat comun, cu doar câteva zile înaintea începerii summitului de la Vilnius.

Cei doi oficiali susțin că ”Ucraina trebuie să decidă liber ce tip de angajament dorește cu Uniunea Europeană” și au criticat poziția Rusiei în această privință.

”Cunoscând presiunile externe suportate de Ucraina, noi credem că argumentele pe termen scurt nu trebuie să fie ocultate de beneficiile pe termen lung pe care ar putea să le aducă acest parteneriat”, au adăugat cei doi  lideri europeni în comunicatul lor.

Relațiile mai puternice cu Uniunea Europeană nu se fac în detrimentul relațiilor dintre partenerii noștri din Est și alți vecini ai lor, precum Rusia”, au argumentat Rompuy și Barroso.

”Uniunea Europeană așteaptă cu interes Summitul Partneriatuui Estic de la Vilnius din această săptămână. Acesta va fi un moment  important pentru a face un bilanț al situației și de a duce mai departe relațiile cu partnerii noștri estici.” încheie cei doi oficiali comunicatul.

Sursa: Consiliul European
Foto: ec.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.