Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

holocaust basescuPreședintele Traian Băsescu a transmis luni un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care își exprimă convingerea că societatea românească poate oferi un exemplu de bună conviețuire, care să cultive demnitatea fiecărui cetățean.

Mesajul preşedintelui, redat de Administraţia Prezidenţială:

„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, pentru noi toți, un prilej de a reflecta la semnificația pe care o au gesturile și atitudinile noastre în fața istoriei. Această zi ne oferă posibilitatea de a ne gândi la greșelile pe care le-am comis împotriva semenilor noștri. Condamnarea Holocaustului, alături de condamnarea regimurilor totalitate și a tuturor crimelor săvârșite împotriva umanității sunt pași necesari pe care statul român i-a făcut și continuă să îi facă din dorința de a putea, în deplină libertate și responsabilitate, să-și continue evoluția. Am convingerea că societatea românească este capabilă să ofere un exemplu de bună conviețuire care să cultive demnitatea fiecărui cetățean, indiferent de minoritatea etnică sau religioasă căreia îi aparține. Avem o tradiție care poate să ne ofere premisele reale ale unui dialog constructiv, dincolo de momentele care ne-au dovedit slăbiciunea în fața extremismului și a ideologiilor totalitare.

Am încrederea că, purtând permanent în conștiință responsabilitatea împărtășită față de trecutul istoric, vom putea să consolidăm o societate a solidarității și a dialogului, prin care să dovedim, mai ales pentru generațiile care vor veni, fermitatea noastră împotriva a tot ceea ce ne poate dezumaniza.
«Să ne amintim!» respectând memoria suferinței printr-o responsabilitate asumată zi de zi și cultivând, totodată, ca fundament al acțiunii noastre individuale și politice, vocația păcii și a reconcilierii.”
Preşedintele a reluat astfel, ideile susţinute în vizita sa din Israel şi Teritoriile Palestiniene, din 19-21 ianuarie, unde  a vizitat Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”.
Foto: caleaeuropeana.ro (Traian Băsescu, în vizită laMuzeului Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.