Băsescu, ambasadorilor UE: România nu va mai accepta “condiţionări legate de MCV” la intrarea în Schengen

traian basescuPresedintele Traian Basescu a acuzat, miercuri, “agresiuni” ale unor parteneri europeni in ceea ce priveste masurile impuse romanilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, dar si problemele legate de Schengen.

Seful statului a afirmat, la intalnirea anuala cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca “cetatenii romani devin victime ale abordarilor nationaliste“, conform stirileprotv.ro.

“Suntem in mod particulari ingrijorati de modul in care a fost si este gandita intampinarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii”, a adaugat seful statului.

Mentionand ca unele state europene au imaginat masuri de protectie a sistemelor de ajutoare sociale, Traian Basescu a avertizat ca se fac astfel diferentieri intre cetatenii europeni. “Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism, ceea ce poate fi ingrijorator pentru UE”, a adaugat presedintele, potrivit sursei citate.

El a aratat, totodata, ca “impiedicarea” aderarii la Schengen incepe sa fie perceputa drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferentiat prevederile din tratatele europene.

Romania a acceptat un timp conditionalitatile, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca, la fel ca liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si accesul in spatiul Schengen este un element puternic de integrare in UE”, a adaugat Traian Basescu.

Declaratiile integrale ale presedintelui, AICI.

Surse: presidency.ro, stirileprotv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.