Băsescu: Când am spus că 99% mă întorc luni la Cotroceni, poate am exagerat cu proporţia şi cu data

”Când am spus că 99% mă întorc luni la Cotroceni, poate am exagerat cu proporţia şi cu data” a declarat președintele suspendat Traian Băsescu la o ediție specială  emisiunii Realitatea.net LIVE.

Principalele declarații ale președintelui:

– Despre boicotarea referendumului de către PDL: Nu am reuşit să conving PDL că soluţia este să mergem la vot  şi eu nu am altă infrastructură în momentul de faţă. In Colegiul Director al PDL, votul a fost 89 pentru neparticipare şi o singură abţinere. E clar că, în interiorul PDL, nu mai era cale de intors. Mie imi pare rău, dar nici nu pot merge chiar singur cu toţi impotriva mea la referendum. Al doilea argument foarte puternic al PDL a fost că nu pot garanta securizarea votului, având in vedere că PDL are un singur reprezentant in sectiile de votare. Se si adeveresc instructiunile date de PSD ca pe parcursul zilei să se introducă pachete de cate 10 voturi in urne. Arată că acest risc există, Miza fraudei ar fi atingerea pragului de validare, nu votul.

– Nu am făcut niciodată aucuzaţii de fraudă după ce BEC s-a pronunţat. Niciodată nu am contestat cifrele BEC, ceea ce voi face şi acum. E important ca aceste suspiciuni să fie prevenite. Eu dacă aş fi BEC, pe această informatie publică deja, legată de instructiunile PSD, aş lua nişte măsuri: unde nu corespunde numărul de cetăţeni in listă cu numărul de voturi pe care le găsim in urnă, se anulează toate voturile din sectia de votare. Pentru că n uputem tolera ca un referendum să fie viciat de fraudă. Eu nu acuz pe nimeni, doar previn.

– Nu am spus că cei care stau acasă tin cu mine. Sunt oameni care de felul lor nu participă la niciun fel de scrutin, ei nu sunt nici intr-o tabără nici in alta, pur si simplu nu-i interesează viaţa politică. Dar sunt foarte multi care nu vor veni la vot pentru că nu vor să legitimeze o lovitură de stat. Şi eu am spus că suntem in faţa unei lovituri de stat pe care USL vrea s-o acopere prin vot popular.

Despre cvorumul de 50% plus 1 la referendum: Eu nu am avut niciun fel de reacţie, nici când s-a spus referendum majoritar, nici când s-a spus 50 plus 1. Nu am făcut vreun fel de presiune la CCR. Greşeala USl a fost că n-a modificat legea pentru toate tipurile de referendum, au făcut o exceptie doar pentru destituirea preşedintelui. Şi atunci CCR a spus simplu, dacă pe un primar il destitui cu jumătate plus unu din listă, trebuie să avem o uniformitate a legii. Asta e explicaţia pe care eu mi-o dau, de ce CCR a impus ca la acest referendum să fie aceleaşi principii ca la celelalte. Pe mine nu m-aţi auzit bătându-mă pentru una sau alta din forme.

Cred că dincolo de interese, ar trebui să privim la experienţa Comisiei de la Veneţia şi să facem toate referendumurile cu jumătate plus unu din cei care se prezintă la vot. Dar are riscuri: pentru că pot veni 10% din oameni intr-un oraş in care primarul propune construirea unui turn de 50 metri. Cert e că eu nu am discutat nici inainte nici după decizia CCR, legea. Si nu m-am pronunţat pe ea.

 Despre criza economică: Spun ce văd. Dacă avem stabilitate politică, avem şanse să gestionăm criza, dacă pe fondul crizei nu avem stabilitate politică, indreptăm tara spre o situatie extrem de grea, chiar aş folosi “dezastru”. Dacă vom continua să fim in criză politică, indreptăm ţara spre dezastru. Criza pare a reizbunci, si de data asta mult mai puternic. Uitativî la Spania, a primit 100 miliarde pentru sistemul bancar si o izbucnit o altă criză . Incetarea platilor regiunilor autonome, care au inceput să ceară guvernului bani, pe care guvernul nu ii are. Va trebui un nou imprumut. Grecia a primit semnalul de la FMI: nu v-ati indepinit obligaţiile, nu vă mai finantăm. In SUA incepe criza porumbului din cauza secetei. Preturile la pormub cresc, care generează creşteri de pret si la carne si la orice. In Romania e seceta, productia va fi cu 30% mai mică decât in 2011. In România, UE a suspendat plăţile pentru toate programele de dezvoltare regională. După 2 luni nu mai poti spune că e mostenirea lăsată de vechiul guvern. Aceşti bani se duceau in BNR, care elibera lei pentru plăti, era un mod de a consolida rezervele BNR. Anul acesta sunt stopate intenţii de investiţii care trebuiau să inceapă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.

Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.