Connect with us

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI

Băsescu: Când am spus că 99% mă întorc luni la Cotroceni, poate am exagerat cu proporţia şi cu data

Published

on

”Când am spus că 99% mă întorc luni la Cotroceni, poate am exagerat cu proporţia şi cu data” a declarat președintele suspendat Traian Băsescu la o ediție specială  emisiunii Realitatea.net LIVE.

Principalele declarații ale președintelui:

– Despre boicotarea referendumului de către PDL: Nu am reuşit să conving PDL că soluţia este să mergem la vot  şi eu nu am altă infrastructură în momentul de faţă. In Colegiul Director al PDL, votul a fost 89 pentru neparticipare şi o singură abţinere. E clar că, în interiorul PDL, nu mai era cale de intors. Mie imi pare rău, dar nici nu pot merge chiar singur cu toţi impotriva mea la referendum. Al doilea argument foarte puternic al PDL a fost că nu pot garanta securizarea votului, având in vedere că PDL are un singur reprezentant in sectiile de votare. Se si adeveresc instructiunile date de PSD ca pe parcursul zilei să se introducă pachete de cate 10 voturi in urne. Arată că acest risc există, Miza fraudei ar fi atingerea pragului de validare, nu votul.

– Nu am făcut niciodată aucuzaţii de fraudă după ce BEC s-a pronunţat. Niciodată nu am contestat cifrele BEC, ceea ce voi face şi acum. E important ca aceste suspiciuni să fie prevenite. Eu dacă aş fi BEC, pe această informatie publică deja, legată de instructiunile PSD, aş lua nişte măsuri: unde nu corespunde numărul de cetăţeni in listă cu numărul de voturi pe care le găsim in urnă, se anulează toate voturile din sectia de votare. Pentru că n uputem tolera ca un referendum să fie viciat de fraudă. Eu nu acuz pe nimeni, doar previn.

– Nu am spus că cei care stau acasă tin cu mine. Sunt oameni care de felul lor nu participă la niciun fel de scrutin, ei nu sunt nici intr-o tabără nici in alta, pur si simplu nu-i interesează viaţa politică. Dar sunt foarte multi care nu vor veni la vot pentru că nu vor să legitimeze o lovitură de stat. Şi eu am spus că suntem in faţa unei lovituri de stat pe care USL vrea s-o acopere prin vot popular.

Despre cvorumul de 50% plus 1 la referendum: Eu nu am avut niciun fel de reacţie, nici când s-a spus referendum majoritar, nici când s-a spus 50 plus 1. Nu am făcut vreun fel de presiune la CCR. Greşeala USl a fost că n-a modificat legea pentru toate tipurile de referendum, au făcut o exceptie doar pentru destituirea preşedintelui. Şi atunci CCR a spus simplu, dacă pe un primar il destitui cu jumătate plus unu din listă, trebuie să avem o uniformitate a legii. Asta e explicaţia pe care eu mi-o dau, de ce CCR a impus ca la acest referendum să fie aceleaşi principii ca la celelalte. Pe mine nu m-aţi auzit bătându-mă pentru una sau alta din forme.

Cred că dincolo de interese, ar trebui să privim la experienţa Comisiei de la Veneţia şi să facem toate referendumurile cu jumătate plus unu din cei care se prezintă la vot. Dar are riscuri: pentru că pot veni 10% din oameni intr-un oraş in care primarul propune construirea unui turn de 50 metri. Cert e că eu nu am discutat nici inainte nici după decizia CCR, legea. Si nu m-am pronunţat pe ea.

 Despre criza economică: Spun ce văd. Dacă avem stabilitate politică, avem şanse să gestionăm criza, dacă pe fondul crizei nu avem stabilitate politică, indreptăm tara spre o situatie extrem de grea, chiar aş folosi “dezastru”. Dacă vom continua să fim in criză politică, indreptăm ţara spre dezastru. Criza pare a reizbunci, si de data asta mult mai puternic. Uitativî la Spania, a primit 100 miliarde pentru sistemul bancar si o izbucnit o altă criză . Incetarea platilor regiunilor autonome, care au inceput să ceară guvernului bani, pe care guvernul nu ii are. Va trebui un nou imprumut. Grecia a primit semnalul de la FMI: nu v-ati indepinit obligaţiile, nu vă mai finantăm. In SUA incepe criza porumbului din cauza secetei. Preturile la pormub cresc, care generează creşteri de pret si la carne si la orice. In Romania e seceta, productia va fi cu 30% mai mică decât in 2011. In România, UE a suspendat plăţile pentru toate programele de dezvoltare regională. După 2 luni nu mai poti spune că e mostenirea lăsată de vechiul guvern. Aceşti bani se duceau in BNR, care elibera lei pentru plăti, era un mod de a consolida rezervele BNR. Anul acesta sunt stopate intenţii de investiţii care trebuiau să inceapă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.

Foto: presidency.ro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Victor Ponta: Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale, PSD nu a luat încă o decizie politică

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPresedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marti ca social-democratii nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea demersului initiat de Calin Popescu Tariceanu pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, aratand ca suspendarea presupune o procedura constitutional-juridica si politica si, totodata, “niste implicatii interne si internationale”.

“Noi (PSD, n.r.) nu am luat inca o decizie politica. In ce ma priveste, stiti ca am votat pentru suspendarea lui Basescu si in 2007 si in 2012 si cred in continuare ca, din punct de vedere moral si social, el nu poate pur si simplu sa plece asa din functie, dupa toate lucrurile rele pe care le-a facut la adresa Romaniei si romanilor, fara niciun fel de sanctiune morala. Dar, dincolo de acest lucru, suspendarea presedintelui presupune o procedura constitutional-juridica si politica si niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte este un act de dreptate la adresa romanilor, si pot sa asum responsabilitatea ca prim-ministru si candidat la Presedintie a evaluarii tuturor rezultatelor si efectelor implicatiilor unei asemenea actiuni. Din acest punct de vedere, o sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, le-a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, potrivit HotNews.

Seful Guvernului a mai declarat ca Romania este “cea mai stabila si mai predictibila tara din regiune, atat din punct de vedere politic, cat si economic”. “Orice procedura constitutionala, daca este inceputa, trebuie explicata foarte bine”, a precizat Ponta.

.

 

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

Ponta: Nu declanşez suspendarea preşedintelui dacă CC decide că a încălcat Constituţia

Published

on

pontaPremierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.

Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.

Nu. Dacă CC decide şi eu sper că aşa se va întâmpla, dar nu pot să mă pronunţ eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunţa, eu nu am voie să mă antepronunţ. Pe 21 mai se decide acest lucru. Dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele ţării, aşa cum sunt judecătorii, procurorii, ambasadorii, militarii, înalţii funcţionari, are drept de vot, dar nu are voie să facă campanie electorală, evident că până şi domnul Băsescu trebuie să respecte această decizie a Curţii Constituţionale să nu încalce Constituţia. Dar asta putem să stabilim pe 21, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale, citat de Gandul.info.

.

.

Continue Reading

COABITARE

Ponta: Potrivit INS, la referendumul din 29 iulie a fost cvorum de 50%. Replica lui Traian Băsescu

Published

on

victor ponta traian basescuPremierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la rezultatele Institutului Naţional de Statistică privind recensământul din 2011, că, potrivit acestor date, referendumul privind demiterea preşedintelui a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului. Mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie 2012, data la care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din rămaşii în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte foarte mult acum, însă o să vă rog dl ministru de Interne şi cu ministrul Administraţiei să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră (…) Dacă o dată s-a întâmplat nu mai trebuie să se întâmple şi a doua oară”, a declarat Ponta, citat de Jurnalul.ro.

“Dacă Victor Ponta a făcut asemenea declaraţii, atunci dovedeşte că este acelaşi om lipsit de responsabilitate”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: preisdency.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending