Băsescu, după summitul UE: Dacă Rusia nu încetează se va ajunge la un război economic. Aşa a început şi al Doilea Război Mondial

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un scurt rezumat despre deciziile luate la reuniunea Consiliului European. Şeful statului a anunţat că UE va trece la cea de-a treia etapă de sancţiuni ca va provoca un război economic dacă Rusia nu va înceta.traian basescu otopeni

Principalele declaraţii ale preşedintelui, redate de Adevarul.ro:

O să mă limitez la Ucraina. Subiectele care s-au mai discutat au fost legată de politica de competitivitate,a cum sunt în discuţie paragrafele din conluziile referitoare la climă. Fac declaraţie înainte de terminare pentru că trebuie să plec la avion.

În concluziile care vizează Ucraina, Consiliul European susţine aspiraţiile Ucrainei în a-şi decide singură viitorul, nu influenţată de ţări vecine.

În baza acestei opţiuni a Consiliului European, astăzi s-a semnat acordul de asociere şi liber schimb, dar numai în partea politică. Este un semn de încurajare a Ucrainei, iar restul, după alegerile din 25 mai.

Prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. Situaţia economică se datorează unei guvernări de proastă calitate şi a corupţiei extrem de ridicată.

UE poate pune acum la dispoziţia Ucrainei 1,6 mld. de euro bani lichizi, apoi 11,5 mld. de euro. Condiţia este încheierea unui acord cu Fondul. UE va fi partenera Fondului în încercarea de restabilire a echilibrelor macroeconomice ale ţării.

Consiliul European cere Ucrainei ca alegerile pentru Preşedinţie să se desfăşoare la standarde europene, democratice, în nişte procese corecte. Un semnal politic va fi modul în care se va desfăşura alegerile prezidenţiale.

UE nu recunoaşte rezultatele referendumului ilegal care s-a desfăşurat în Crimeea

Despre sancțiunile asupra RUSIEI:

– S-a covenit să nu se facă publică până în această după-amiază. La cele 21 de persoane s-au mai adăugat 12. Pot să vă spun că sunt persoane destul de importante. Activele pe care le deţin aceste persoane pe teritoriul UE vor fi anulate

-S-a cerut tuturor şefilor de stat şi de Guvern să nu desfăşoare întâlniri bilaterale cu Federaţia Rusă. S-a cerut Federaţiei Ruse să intre în dialog cu Guvernul Ucrainei. Consiliul Europen a hotărât să susţină hotărârea OSCE dacă va reuşi să-şi desfăşoare activităţile. În cazul în care OSCE nu va fi o soluţie credibilă, UE va organiza o misiune proprie

– UE atenţionează Rusia că orice escaladare a situaţiei duce la cea de-a treia parte de sancţiuni, măsuri care se referă la îngheţări de active a oamenilor de afaceri, încetarea oricăror cooperări bancare, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament. În pregătirea etapei a treia, ce ar însemna o izolare a Rusiei şi declanşarea unui război economic, se va lucra pentru a definitiva tipul de acţiuni pe toate palierele care ar putea fi luate în cazul escaladării (…)

– Cam aşa a început şi al doilea război mondial. Neaplicarea unor măsuri la vreme s-ar putea ducă la costuri infinit mai mar

-Este foarte grav ca un stat să fie exmatriculat ca un copil care a dat cu bolduri în educatoare. G8 ne cam spune care este direcţia.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.