FOTO Băsescu, în Israel: Pacea nu se obţine uşor. În Europa, s-a obţinut cu sacrificii uriaşe

Preşedintele Traian Băsescu se află astăzi şi mâine, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene şi a fost primit, luni dimineaţă, la Ierusalim, de omologul israelian Shimon Peres.

traian basescu israel“Avem domenii de excelentă colaborare”

“În privinţa relaţiei bilaterale, avem domenii de excelentă colaborare: domeniul tehnicii militare, lupta anti-terorism, combaterea crimei transfrontariere” a comentat preşedintele Băsescu relaţiile dintre cle două ţări.

“Discuţiile pe care le vom avea azi vor consolida aceste lucruri şi vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a mai spus Traian Băsescu.

Despre securitate:

Acesta a mai declarat că a venit în Istrael într-un moment important, când “israelienii şi palestinienii încearcă găsirea unei formule de pace”.

“Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israel va face tot ce îi stă în putinţă să asigure pacea. Pacea nu se obţine uşor. În Europa, s-a obţinut cu sacrificii uriaşe, uneori sacrificii de suveranitate. Compromisul franco-german poate fi o lecţie şi pentru această regiune”, a declarat Traian Băsescu.

Detalii despre vizita preşedintelui in Israel, AICI.

Programul vizitei preşedintelui

Pe agenda intalnirii de la Resedinta Prezidentiala “Beit Hanasi” se afla de asemenea un cuvant de multumire adresat de presedintele Romaniei, semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat si vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala “Beit Hanasi”.

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

La ora 11.45, presedintele Traian Basescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), in Complexul Prezidential al Teritoriilor Palestiniene “Mikata¬a”, unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat.

La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc primirea oficiala de catre presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmata de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Potrivit programului, presedintele Basescu va sustine, la ora 13.10, o declaratie de presa comuna cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaratiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas in onoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundatia “The Peres Centre for Peace”, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei “The Peres Centre for Peace”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.