Connect with us

NEWS

Băsescu: Învăţământul românesc produce academicieni şomeri şi ingineri insuficient pregătiţi

Published

on

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung” si preluat de adevarul.ro că România reformează sistemul sănătăţii, lucru ce presupune măsuri extrem de dureroase precum închiderea a zeci de spitale. Şeful statului a mai spus că învăţământul românesc trebuie reformat şi el pentru că produce academicieni şomeri şi prea puţini ingineri pregătiţi şi a susţinut că PDL obţine 30% din voturi ,,dacă nu va fi slăbit de scandaluri interne de corupţie”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu acordat cotidianului german ,,Frankfurter Allgemeine Zietung” (Faz) că pâna la adoptarea euro, programată în 2015, România are multe de făcut. Restructurarea sectorul energetic, modernizarea infrastructurii şi reforma sănătăţii sunt câteva dintre obiective.
El a amintit şi de nevoia ca învăţământul român să fie schimbat. ,,Trebuie să reformăm învăţământul pentru că produce academicieni şomeri. Avem prea mulţi filosofi şi prea puţini ingineri. Inginerii pe care-i avem nu sunt specializaţi în domeniile de care este nevoie”, a declarat Băsescu, precizând că toate aceste schimbări au ca scop să facă România competitivă pentru zona euro. „Nu avem voie să ne îndatorăm pe cheltuiala generaţiei viitoare şi să ne irosim resursele”, a mai spus preşedintele român.Datoria statului nu-l lasă să doarmă. În 2013 vom avea buget echilibrat

Întrebat de îndatorarea statului român (31,8% din PIB), care este scăzută în comparaţie cu alte state din zona euro, Traian Băsescu a răspuns că asta nu-l linişteşte. ,,Cu toate acestea nu putem dormi liniştiţi, pentru că datoriile cresc în fiecare an, dacă nu diminuăm deficitul bugetar”, a spus Băsescu, precizând că ţara a avut un deficit de 6,5 % în 2010, că anul acesta ţinta e de 4,4 iar în 2012 de 1,9%. ,,Ne dorim în 2013 un buget echilibrat”, a spus el.

Şeful statului a subliniat că România va reuşi să aibă un buget echilibrat pentru că ,,oamenii, chiar dacă nu sunt prea fericiţi cu măsurile de austeritate, încep să înţeleagă necesitatea acestora”. Băsescu a amintit că în sectorul bugetar au fost tăiate salariile cu 25%, că au fost concediaţi 185.000 de funcţionari, asistenţa socială a fost diminuată cu 15%. ,,Vă închipuiţi aşa ceva într-o altă ţară?”, a întrebat retoric preşedintele.

Întrebat cât mai pot suporta românii măsurile de austeritate şi de unde au atâta răbdare, preşedintele Băsescu a răspuns: ,,Românii nu sunt nici ei prea răbdători. Am avut şi noi proteste”. ,,Pe de-o parte oamenii critică măsurile pe care luăm, pe de altă parte înţeleg că trebuie să facem ceea ce facem, chiar dacă nu este plăcut. Oamenii văd că ţări mai bogate precum Italia, Spania, Portugalia şi Irlanda au dificultăţi”, a explicat şeful statului. precizând că ceea ce se întâmplă în Grecia acum se poate întâmpla şi în alte ţări. ,,Costurile politice pentru faptul că în Romnia nu se întâmplă asta sunt foarte ridicate şi trebuie să le luăm în calcul”, a adaugat el.

Traian Băsescu a amintit că România a înregistrat succese în combaterea corupţiei în rândul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră. El a respins încă o dată legătura care se face între corupţie şi aderarea la Schengen a României, care este pregătită de aderare. „Ca să fim sinceri: Opoziţia (privind aderarea României la Schengen) are de-a face cu faptul că în Olanda, la guvernare, există un partid de dreapta”, a mai spus preşedintele ţării. ,,Europa nu are voie să se lase şantajată de un partid eurosceptic, de extrema dreapta”, a mai spus preşedintele.

Întrebat de jurnaliştii germani dacă în contextul actualei crize mai este ,,realist şi o idee bună” ca România să adopte moneda euro în 2015, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că aderarea ţării noastre la zona euro este şi în interesul Europei.
,,Adoptarea monedei euro este în continuare o decizie realistă, dacă ne gândim la măsurile pe care România le-a luat în ultimii doi ani. Este şi o idee bună, pentru că în definitiv, este interesul Europei, iar noi îndeplinim cu aceasta condiţiile din Tratul de Aderare a României la UE”, a declarat şeful statului în interviul Faz.

Băsescu a precizat că nu este suficent ca un stat să îndeplinească criteriile Tratatului de la Maastricht ca să adere la zona euro, că că trebuie să aibă o economie funcţională şi eficientă. ,,Dacă nu are o economie eficientă, acel stat mai bine nu aderă la zona euro”, a adăugat preşedintele Băsescu. ,,Ne menţinem ţinta de adoptare a euro în 2015 pentru că ea reprezintă un impuls pentru toată lumea”, a precizat el.

Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro.

Sursa foto: rferl.org

COMISIA EUROPEANA

Președinta Comisiei Europene cere ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției internaționale pentru „crimele de război” comise în Ucraina

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP, conform Agerpres.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.

Fără îndoială că în Ucraina au fost comise „crime de război”, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, „de aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa Executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei.

„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea.

Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: „Cred că este posibil”.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene a promis joi, în cursul vizitei la Kiev, că UE va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor.

Reamintim că Ursula von der Leyen a fost decorată, joi, la Kiev cu „Ordinul Iaroslav cel Înțelept” de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană l-a acordat Ucrainei pentru a face față războiului declanșat de Federația Rusă, inclusiv prin acordarea statutului.

Șefa Comisiei Europene s-a deplasat miercuri într-o vizită la Kiev, imediat după discursul său privind Starea Uniunii Europene din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acolo unde a avut-o drept invitată de onoare pe Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski și Prima Doamnă a Ucrainei.

De altfel, în cadrul discursului său privind Starea UE, șefa Comisiei Europene a precizat că „oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia sunt parte din familia europeană. „Viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a spus von der Leyen.

Ucraina va participa la prima reuniune a „Comunităţii politice europene”, care îi va reuni pe 6 octombrie, la Praga, pe liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene şi pe cei ai ţărilor candidate sau vecine ale UE, summitul având loc după ce liderii UE au decis, la 23 iunie, să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Evocând „spiritul de la Maastricht”, von der Leyen anunță noi propuneri privind regulile bugetare ale UE care să deschidă calea pentru investiții strategice

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, președinta Executivului european, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va prezenta, în luna octombrie, noi idei pentru guvernanța economică. 

„Pentru a asigura viitorul copiilor noștri, trebuie să investim în sustenabilitate, dar și să facem investiții sustenabile. Trebuie să finanțăm tranziția către o economie digitală, neutră din punct de vedere climatic. Trebuie însă, totodată, să recunoaștem că există o nouă realitate, aceea a creșterii datoriei publice”, a declarat șefa Comisiei Europene. 

De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană are nevoie de reguli ale politicii fiscal-bugetare care să permită efectuarea de investiții strategice, protejând, în același timp, sustenabilitatea finanțelor publice.

 

Făcând trimitere la regulile care vor ajuta țările membre să facă față provocărilor acestui deceniu, președinta Comisiei Europene a împărtășit câteva principii de bază. Ea a subliniat că statele membre ar trebui să dispună de mai multă flexibilitate în ceea ce privește modalitățile de reducere a datoriei și ar trebui, de asemenea, să existe „mai multă responsabilitate” cu privire la realizarea obiectivelor convenite.

Mai mult, Ursula von der Leyen a afirmat că ar trebui să existe reguli mai simple, pe care să le poată urma toate statele membre.

„Ar trebui să se deschidă calea pentru investiții strategice și să li se dea piețelor financiare încrederea de care au nevoie. Haideți să stabilim din nou o cale comună pe care să o urmăm cu toții! Care să prevadă mai multă libertate în ceea ce privește investițiile. Și un control mai strict al progreselor înregistrate. Un grad mai mare de implicare din partea statelor membre. Și rezultate mai bune pentru cetățeni. Haideți să redescoperim spiritul de la Maastricht, deoarece stabilitatea și creșterea economică nu pot merge decât mână în mână”, a punctat aceasta. 

În plus, Ursula von der Leyen a amintit că Uniunea Europeană trebuie să se bazeze  pe valorile durabile ale economiei  sociale de piață: „economia noastră socială de piață ne încurajează pe toți să excelăm, dar are grijă, în același timp, de fragilitatea noastră în calitate de ființe umane”, a spus ea. 

Aceasta a pledat și pentru un mediu de afaceri favorabil, o forță de muncă dotată cu competențele potrivite și de acces la materiile prime „de care are nevoie industria noastră”.

„Competitivitatea noastră viitoare depinde de toate acestea. Trebuie să eliminăm acele obstacolele care stau în continuare în calea micilor noastre întreprinderi”, a mai menționat Ursula von der Leyen. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

SOTEU 2022. Ursula von der Leyen anunță că UE va intensifica sancțiunile împotriva Moscovei: „Sectorul financiar al Rusiei este în agonie. Acesta este prețul pentru distrugerea lăsată în urmă”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne de nezdruncinat, a transmis miercuri președinta Comisiei Europene în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene. Cu acest prilej, Ursula von der Leyen  a amintit că Europa a fost alături de această țară încă din prima zi a războiului: „cu arme, cu fonduri,  oferind ospitalitate refugiaților și adoptând cele mai aspre sancțiuni care au fost vreodată aplicate oriunde în lume”. 

„Sectorul financiar al Rusiei este în agonie. Am tăiat accesul pe piețele internaționale pentru trei sferturi din băncile Rusiei. Aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara. Producția de autoturisme a scăzut cu trei sferturi față de anul trecut. Aeroflot ține avioanele la sol pentru că nu mai există piese de schimb. Armata rusă ia cipuri de la mașinile de spălat vase și de la frigidere pentru a-și repara echipamentul militar pentru că nu mai are semiconductori. Industria rusă e la pământ”, a declarat Ursula von der Leyen în prezența Primei Doamne a Ucrainei, invitata de onoare a șefei Executivului european la discursul din plenul Parlamentului European. 

Potrivit șefei Comisiei Europene, din cauza acțiunilor Kremlinului, economia Rusiei este acum pe cale „să treacă în uitare”.

 

Acesta este prețul pentru dâra de moarte și distrugere lăsată în urmă de războiul lui Putin. Și vreau să clarific aici un fapt – sancțiunile vor fi menținute. Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu să facem compromisuri pentru detensionarea situației”, a subliniat aceasta. 

Mai mult, Ursula von der Leyen a amintit că, de îndată ce trupele rusești au trecut granița în Ucraina, răspunsul UE a fost „unitar, hotărât și imediat”.

Astfel, ea a pledat pentru a această „forță” să continue în lunile dificile care urmează, referindu-se la sprijinirea Ucrainei, la gestionarea crizei energetice adâncite de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și la necesitatea continuării sancțiunilor împotriva Rusiei.

Citiți și: SOTEU 2022. Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să ascultăm vocile din Europa Centrală și de Est, care ne-au spus că Putin nu se va opri. Războiul Rusiei este un război împotriva energiei, valorilor și viitorului Europei

Temele centrale ale discursului de miercuri privesc solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie.

Continue Reading

Facebook

SUA11 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA16 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA16 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL16 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE17 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA17 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

Daniel Buda18 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

UE crede într-un ”viitor luminos pentru Ucraina”: Astăzi, albastru și galben sunt culori ale curajului. Mâine, vor fi cele ale ”aspirațiilor împlinite” pentru că ”există soare după furtună”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Avioane ecologice: Actori din industria aeronautică și nu numai se înscriu în Alianța pentru o Aviație cu Zero Emisii

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU5 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending