Connect with us

POLITICĂ

Băsescu, la 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România: Astăzi suntem împărțiți în două state, dar suntem același popor

Published

on

rp_traian-basescu1-1024x681.jpgPreşedintele României, Traian Băsescu, a decorat joi, 27 martie 2014, când s-au împlinit 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, mai multe personalități din Republica Moldova.

Președintele a rostit o alocuțiune în cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni:

„Doamnelor și domnilor,

Sunt bucuros că astăzi, în zi de sărbătoare, când aniversăm 96 de ani de la făurirea unirii Basarabiei cu țara-mamă, România, am invitat la Palatul Cotroceni români de peste Prut pentru a le oferi unsemn de recunoștință pentru tot ceea ce au realizat pentru a promova limba, cultura și spiritualitatea românească în Republica Moldova.

Am ales acest prilej pentru că ziua de 27 martie reprezintă o zi importantă in istoria națiunii române, iar unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un ideal la care poporul român a aspirat veacuri întregi. Noi nu avem voie să uităm faptul că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României Mari, atunci când Sfatul Țării, organul legislativ al Republicii Democratice Moldovenești a decis prin vot democratic unirea provinciei Basarabia cu România.

Astăzi suntem împărțiți în două state, dar suntem același popor, iar românii de peste Prut fac parte din corpul națiunii române și de aceea am acționat întotdeauna cu această convingere că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a fi din nou împreună. Noi avem o relație de sânge, vorbim aceeași limbă și vrem ca între statele noastre să existe această relație unică, care să ne permită să fim cât mai aproape unii de alții.

Doresc să știți că noi respectăm Republica Moldova și pe toți cetățenii ei, indiferent de etnie, la fel cum îi prețuim pe toți cetățenii români. Și mai vreau să știți că și în România există minoritari ruși, care se bucura de toate conditiile necesare, la standarde europene, pentru a-si păstra specificul, limba, identitatea spirituală, pentru că această diversitate culturală contribuie la împlinirea statul român.

Susținem integrarea europeană a Republicii Moldova pentru că vrem ca toți românii să se bucure de aceleași drepturi și libertăți pe care Uniunea Europeană le garantează cetățenilor săi. Am simplificat în ultimii ani procedura de redobândire a cetățeniei române si am suplimentat la 5000 de locuri numărul de burse tocmai pentru că vrem să susținem deschis acest proces al apropierii între cele două state românești și între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Vom continua să sprjinim spiritualitatea și cultura română în Basarabia. Sunt convins că sunt foarte mulți români basarabeni care ar merita să fie astăzi aici, în sala Unirii de la Palatul Cotroceni, pentru a fi decorați. Este pentru mine un adevăr că fără devotamentul dascălilor, fără implicarea scriitorilor și a jurnaliștilor, fără dăruirea preoților români și a tuturor celor care cu credință în apărarea a ceea ce aparține neamului romanesc, nu putem realiza idealul unirii, care ne obligă să privim cu încredere spre un viitor comun.

Vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți pentru românism, pentru România și pentru Republica Moldova.”.

Personalitățile din Republica Moldova, decorate de Președintele României

Preşedintele României a semnat miercuri, 26 martie a.c., decretul de decorare a mai multor personalități din Republica Moldova.

Astfel, în semn de înaltă preţuire pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba promovării culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti în Republica Moldova, contribuind, pe această cale, la întărirea relaţiilor bilaterale speciale, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Mare Ofiţer domnului Mircea Druc, primul premier al Republicii Moldova, și domnului Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Comandor domnului academician Mihai Cimpoi, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Ofiţer domnului Dorin Chirtoacă, primar al Municipiului Chişinău, și domnului Anatol Vidraşcu, director general al Grupului Editorial „Litera” și Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler doamnei Eugenia Marin, profesor de limba şi literatura română, preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „Două Inimi Gemene”.

De asemenea, președintele României, domnul Traian Băsescu, a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Ofiţer domnului Eugen Doga, compozitor, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, domnului Nicolae Mătcaş, lingvist, publicist, poet, și domnului Constantin Tănase, director al cotidianului „Timpul” din Chişinău, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Comandor domnului Leonid Bujor, fost ministru al Educaţiei din Republica Moldova, și domnului Anatol Petrencu, om de ştiinţă, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler, domnului Marian Voicu, jurnalist, și Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Comandor domnului Ion Buga, profesor, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, și doamnei Valentina Ursu, jurnalist.

Domnul președinte Traian Băsescu a oferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Ofiţer, doamnei Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului „Ziarul de Gardă” din Chişinău, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Mare Ofiţer, Categoria A – „Literatură”, domnului Nicolae Dabija, scriitor, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Comandor, Categoria A – „Literatură” domnului Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria A – „Literatură” domnului Vitalie Ciobanu, redactor-şef al revistei literare a tinerilor scriitori din Republica Moldova „Contrafort”, domnului Ion Găină, director şi fondator al Muzeului Memorial „Alexei Mateevici” – filiala Zaim, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Mare Ofiţer, Categoria B – „Muzică” domnului Nicolae Botgros, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” și Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Comandor, Categoria F – „Promovarea culturii” domnului Petru Bogatu, jurnalist, eseist și scriitor, și domnului Sandu Grecu, director al Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău, fost ministru al Culturii şi Cultelor.

Totodată, președintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria F – „Promovarea culturii”, domnului Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, eseist şi editor, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii” domnului Valeriu Ostaş, consilier, Primăria Oraşului Căuşeni, director al „Casei Limbii Române” din Căuşeni, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Comandor, Categoria G – „Culte” Preacucernicului Părinte Petru Buburuz, preot paroh al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria G – „Culte” Preacucernicului Părinte Sergiu Aga, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, Preacucernicului Părinte Vasile Burduja, preot paroh al „Catedralei Oaselor” cu hramurile „Sfântul Dumitru” şi „Tuturor Sfinţii Români” din Cania, și Preacucernicului Părinte Sorin George Huluţă-Saftiuc, preot paroh al Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca, și Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria H -„Cercetarea ştiinţifică” domnului Silviu Andrieş-Tabac, doctor în istorie, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Heraldică a Republicii Moldova.

Decorarea a fost făcută la propunerea doamnei consilier prezidențial Anca-Ileana Ilinoiu, șef al departamentului Politică Externă al Administrației Prezidențiale.

 

 

.

POLITICĂ

Teodor Meleșcanu cere dublarea bugetului MAE: Natura războiului se schimbă. Apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a propus dublarea cadrului bugetar de care dispune Ministerul Afacerilor Externe, aflat actualmente la aproximativ 0,5% din PIB, invocând faptul că apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică, dar şi de rezilienţa societăţii în general în condițiile în care ”natura războiului” se află în transformare.

Dacă vă uitaţi la (…) schimbarea naturii războiului, la accentul şi priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte combaterea războiului hibrid, în principal prin consolidarea rezilienţei, prin toate metodele dedicate comunicării strategice, fără aceste elemente nu putem să ne simţim cu adevărat în siguranţă“, a afirmat şeful diplomaţiei române la “Atlantic-Black Sea Security Forum”, eveniment organizat de Aspen Institute Romania și biroul de la București al German Marshall Fund.

El a spus că apărarea văzută doar din punct de vedere militar nu este suficientă și a vorbit despre o eventuală creştere a bugetului Ministerului Afacerilor Externe la 1% din Produsul Intern Brut.

Faptul că alocăm 2% din PIB Ministerului Apărării cred că este o idee foarte bună şi există un consens politic legat de aceasta. Cred că a venit momentul să ne gândim, de asemenea, la creşterea posibilităţilor şi activităţilor din domeniul nostru. (…) Cred că ar trebui să ne gândim, de asemenea, la 1% din buget pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia noastră. În prezent nu este rău, avem 0,54%, dar 1% din PIB ar putea fi un instrument foarte important pentru dezvoltare“, a punctat el, potrivit Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe a participat joi a deschiderea „Atlantic – Black Sea Security Forum: The New Great Game? Return to Power Politics”, organizat de Institutul Aspen din România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States.

Șeful diplomației române a mai evocat, în alocuțiunea sa, evoluțiile politico-militare și de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre cu implicații la nivelul întregii comunități euro-atlantice.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis va primi premiul ”Garantul democrației” la Gala Tineretului Național Liberal

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Tineretul Național Liberal organizează sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 18:00, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino” din Sinaia, Gala Premiilor TNL „Mircea Ionescu Quintus”, eveniment ce are ca scop recunoașterea și promovarea activității tinerilor liberali din întreaga țară, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Gala din acest an se va bucura de prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și de participarea președintelui PNL, Ludovic Orban, și a unor candidați PNL la alegerile europarlamentare. De asemenea, la reuniune vor mai lua parte lideri locali liberali și aproximativ 400 de tineri liberali din toată țara.

Cu acest prilej, Tineretul Național Liberal va acorda Președintelui Klaus Iohannis premiul „Garantul democrației”, activitatea domniei sale oferind garanția că respectarea statului de drept și apărarea democrației sunt valori esențiale.

Totodată, în cadrul evenimentului, vor fi decernate premii membrilor și filialelor Tineretului Național Liberal care s-au remarcat prin activitatea desfășurată pe parcursul anului 2018, dar nu numai. În plus, vor fi acordate distincții și premii speciale organizațiilor partenere sau unor membri ai societății civile a căror activitate este rezonantă cu principiile și valorile TNL.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Klaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare” a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum, vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat el.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending