Băsescu participă, joi şi vineri, la Summit-ul PPE şi la Consiliul European la Bruxelles. Ce se află pe agenda discuţiilor

consiliul europeanPreşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European şi la Reuniunea Consiliului European de iarnă.

Potrivit programului publicat de Preşedinţie, Traian Băsescu va participa, joi, de la ora 11.55, la Summitul Partidului Popular European.

De asemenea, de la ora 16.00 (ora României), preşedintele are programată participarea la Reuniunea Consiliului European cu președintele PE.

De la ora 17.00 preşedintele Băsescu participă la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar de la ora 19.45, la Dineul de lucru separat al șefilor de stat și de guvern.

Președintele Băsescu participă, vineri, de la ora 10.30, la ora României, la Cea de-a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European. Şeful statului va susţine o declaraţie de presă după terminarea lucrărilor Consiliului,  la ora 13.30.

La Consiliul European din 19 şi 20 decembrie, şefii statelor şi guvernelor europene vor discuta despre politica de securitate şi apărare comună.

Consiliul European din decembrie 2012 a solicitat desfășurarea de lucrări privind trei obiective legate între ele:

  • Eficacitate operațională. Se referă la capacitatea de a răspunde mai bine crizelor și de a desfășura capabilitățile adecvate într-un mod rapid și eficace. De asemenea, este vorba de dezvoltarea abordării cuprinzătoare a UE, astfel încât UE să își reunească toate instrumentele în vederea prevenirii conflictelor și gestionării crizelor.
  • Capabilități de apărare. Se referă la ajustarea capabilităților militare și civile la necesitățile viitorului. O cooperarea europeană mai sistematică și pe termen mai lung în domeniul apărării ar putea ajuta în eliminarea lacunelor în materie de capabilități, de exemplu prin „punerea în comun și partajarea” bunurilor în planificarea națională, încă de la început.
  • O industrie europeană a apărării mai puternică. Se referă la dezvoltarea unei baze industriale mai integrate și mai competitive pentru industria europeană a apărării, de exemplu printr-o piață a apărării funcțională și activități de cercetare și dezvoltare. Este vorba totodată despre locuri de muncă, inovație și creștere economică. Industria europeană de apărare angajează în jur de 400 000 de persoane și generează până la 960 000 de locuri de muncă indirecte, precum și numeroase inovații.

Consiliul European din decembrie 2013 va analiza progresele înregistrate și va oferi în continuare orientări.

Liderii europeni vor discuta totdată despre uniunea economică și monetară, precum și politica economică și socială. Extinderea, migrația și energia, sunt, de asemenea, subiecte actuale ce se vor afla pe masa dezbaterilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.