Connect with us

POLITICĂ

Băsescu respinge memorandumul cu FMI din cauza accizei la carburanţi. Reacția Comisiei Europene

Published

on

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat că nu aprobă memorandumul trimis de Guvern privind aprobarea rezultatelor discuţiilor cu FMI şi Banca Mondială.

Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu aprobă memorandumul trimis de Guvern către Preşedinţie pentru aprobare, din cauza accizei la carburanţi. Mai mult, şeful statului a declarat că nu a fost consultat în legătură cu aceste negocieri şi că a informat deja Washington-ul cu privire la poziţia sa.

”Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi la litru. Deci nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider anti-economică, împotriva intereselor românilor şi împotriva şanselor de relansare a economiei”, a atenţionat preşedintele.

Preşedintele a explicat că măsura aceasta este fără precedent, iar Guvernul actual nu are nevoie urgentă de această taxă, ci vrea doar să strângă bani pentru alegerile din 2014.

”Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economiei, iar banii care s-ar obţine din această acciză suplimentară, care în scrisoare este trecută la 7 cenţi, dar la pompă ea se va reflecta în 12 cenţi, pentru că i se aplică şi TVA. inflaţia din 2012 şi cursul de schimb din 1 octombrie 2012.

Astfel ea ajunge la pompă 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% a preţurilor combustibililor pentru popor şi societate. Efectele vor fi creşterile preţurilor, o creştere suplimentară a inflaţiei. Şi cel mai rău efect va fi acela la adresa celor pe care Guvernul spune că vrea să îi ajute. Această creştere a accizei la carburanţi va afecta mult mai mult pensiile decât creştere de 3,75% pe care legea obligă Guvernul să o facă”, a mai declarat Traian Băsescu”, citat de RomaniaLibera.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru StirileProTV că refuzul preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI înseamnă că “nu mai avem, practic, acord cu FMI si Comisia Europeană”.

Guvernul nu-şi asumă memorandumul fără semnătura preşedintelui. Discutarea acordului cu Romania in board-ul FMI din decembrie va fi amânată întrucat documentele trebuie să conţină şi semnatura preşedintelui ţării.

Reacția COMISIEI EUROPENE

Prima reacție oficială a Comisiei Europene, după anunțul președintelui Traian Băsescu nu a întârziat să apară. România trebuie să decidă dacă va continua acordul cu FMI, dar indiferent de alegere este esențial ca țara să ia mãsurile fiscale pentru atingerea obiectivelor bugetare și să realizeze reformele structurale convenite.

Declarația a fost făcută de Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare Olli Rehn, pentru hotnews.ro.

În acordul de precauție pentru România 2013-2015, Comisia Europeană contribuie cu două miliarde de euro, asistența fiind aprobată în Consiliul Uniunii Europene.

„Indiferent ce alegere face România, este esențial ca țara să continue punerea în aplicare a recomandărilor emise de către Consiliul Uniunii Europene în iulie. Acestea includ măsuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite și ample reforme structurale pentru îmbunătățirea capacității administrative a României și pentru a îi ridica potențialul de creștere economică”, a precizat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare, Olli Rehn.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Klaus Iohannis, mesaj după incendiul de la celebra catedrală Notre-Dame: Un simbol istoric al culturii europene. România este solidară cu Franța

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, luni seara, pe Twitter, la vestea „dureroasă” că arde catedrala Notre-Dame din Paris, edificiu pe care șeful statului îl numește „un simbol istoric al culturii europene”.  Șeful statului spune că România este solidară cu Franța și îi stă alături.

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea unuia dintre „cele mai vizitate monumente istorice din lume”. Una dintre turlele catedralei și acoperișul s-au prăbușit.

Tragicul eveniment a avut loc cu doar câteva zile înainte de Paștele Catolic. 

“Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis preşedintele Franței, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala simbol al arhitecturii gotice, suscitând o vie emoţie în Franţa şi în lumea întreagă.

“Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câştigată complet”, a mai declarat şeful statului francez, vizibil emoţionat, în apropierea catedralei devastate, adăugând că “următoarele ore vor fi dificile”.

Continue Reading

NATO

Președintele Klaus Iohannis deschide conferința internațională ”Întărirea Flancului Estic al NATO”, organizată de think-tank-ul american CEPA la Palatul Cotroceni

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va deschide miercuri, 17 aprilie, lucrările conferinței internaționale „Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări și strategii pentru coerența măsurilor din regiunea Mării Baltice și a celor din regiunea Mării Negre” („Strengthening NATO’s Eastern Flank: Challenges and Strategies for Baltic-Black Sea Coherence”), organizate de think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA) la Palatul Cotroceni, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cu prilejul reuniunii, găzduite de Administrația Prezidențială, oficiali, experți, analiști și reprezentanți ai industriei apărării din România, Statele Unite ale Americii și din regiunea Mării Negre vor discuta despre coerența Flancului Estic al NATO, cu accent pe provocările la adresa securității regiunii și modalitățile concrete de contracarare a acestora. Totodată, dezbaterea își propune să evidențieze contribuția și așteptările României cu privire la securitatea pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre.

În cadrul conferinței, vor mai lua cuvântul Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA în cadrul Biroului de Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat, Peter Doran, președintele CEPA, și general-locotenent Ben Hodges, fost Comandant al forțelor americane din Europa, în prezent expert al CEPA.

Conferința va fi precedată de un seminar organizat de CEPA la nivel de experți pe teme de securitate și apărare, dedicat dezbaterii în profunzime a temelor privind Flancul Estic al NATO, care va avea loc marți, 16 aprilie a.c.

Administrația Prezidențială a mai găzduit alte două evenimente organizate de CEPA – conferința ,,Romania’s Security Leadership in South East Europe” (iunie 2016) și seminarul ,,Reshaping the Security Environment in Southeastern Europe – A View from Bucharest” (aprilie 2018).

Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) este un institut de cercetare non-profit şi non-partizan, dedicat studiului Europei Centrale şi de Est. Fondat în 2005, CEPA este unicul think-tank american a cărui activitate este concentrată exclusiv asupra statelor şi societăților europene.

Continue Reading

POLITICĂ

Generalul Nicolae Ciucă revine la șefia Armatei. Președintele Klaus Iohannis a câștigat din nou procesul cu MApN, care mai are o ultimă cale de atac la ÎCCJ

Published

on

©️ Administrația Prezidențială/ SMAp

Președintele Klaus Iohannis a câștigat din nou în instanță repunerea în funcție a generalului Nicolae Ciucă pe funcția de Șef al Marelui Stat Major după ce, marți, Curtea de Apel a admis recursul Administrației Prezidențiale și a anulat suspendarea din funcție a generalului Ciucă, scrie Digi24.ro.

Administrația Prezidențiale câștigase și în urmă cu două săptămâni unul din cele trei procese deschise de ministrul Apărării, Gabriels Leș, și acesta a fost obligat să îl repună în funcție pe Șeful Armatei. 

”Domnul general Ciucă a fost repus în funcție, pentru că  instanța a decis că se ridică suspendarea.  Domnia sa este Șeful Marelui Sat Major,  are toate drepturile care rezidă din această  funcție”, a declarat ministrul Leș pentru Digi24.ro.

Ministrul Apărării a precizat că va face recurs și la decizia de ieri a Curții de Apel: ”Facem recurs la ÎCCJ, este ultima cale de atac”. 

La 31 ianuarie, Curtea de Apel București a decis suspendarea decretului prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii (SMAp), generalul Nicolae Ciuca, decizia nefiind definitivă, dar executorie, ca urmare a plângerii depuse de Ministerul Apărării Naționale.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de preşedintele Iohannis încalcă dispoziţiile prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, şi anume articolul 32, alineatul 5, conform căruia “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţinea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă “s-a făcut ilegal”, adăugând că “instanţa este cea care va stabili” care este situaţia de drept.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers “inoportun” şi “riscant” contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării. Preşedintele a adăugat că “pur şi simplu” propunerea ministrului Apărării a fost nelegală.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending