Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO si FOTO. Corespondenţă specială. Traian Basescu, intalnire cu presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas. Preşedintele oferă compromisul franco-german drept model pentru negocierile Israel – Palestina

Published

on

Corespondenta speciala. Caleaeuropeana.ro  va transmite cele mai importante informatii din cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Israel şi Palestina.

basescu abbas conferintaPreşedintele Băsescu şi omologul palestinian Mahmoud Abbas
Foto: caleaeuropeana.ro


Live VIDEO coming soon.

***Orice preluare video sau foto se va face cu mentionarea sursei, conform legislatiei in vigoare.

UPDATE 15:33

romani basescu

Traian Băsescu s-a întâlnit la Ramallah, cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene. Preşedintele a fost întrebat despre acordarea de vize şi  de cetatenie, însă “majoritatea depind de procesul de pace”, a susţinut Băsescu.

De asemenea, românii au cerut şi cărţi în limba română şi o bibliotecă . Preşedintele le-a răspuns glumind “Vă promit că o rezolvăm. Cărţile sunt mai uşor de trimis decât vizele”.

BASESCU C

Video:

Video streaming by Ustream

UPDATE 14: 47

Ultimul punct in programul oficial al preşedintelui este intalnirea cu membrii comunitatilor romanesti. La ora 15:00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16:45, la Tel Aviv, la Fundatia “The Peres Centre for Peace”, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei “The Peres Centre for Peace”.

Băsescu este deja aşteptat la Ramallah:

9850_703956986292165_1050401848_n

photo (2)photo (1)

Ce vor românii de la Băsescu

Video streaming by Ustream

UPDATE 1:15

Traian Băsescu: Problemele dintre Israel şi Palestina se pot rezolva doar „printr-un compromis care să însemne două state şi pace”

Principalele declaraţii făcute de şeful statului:

Este pt mine o onoare sa fiu primit de dvs. cu ocazia acestei vizite

Ca de obicei, de cate ori ne-am intalnit, discutiile au avut substanta si au fost pragmatice

In ceea ce priveste relatia bilaterala:

Obiectivul este sa crestem nivelul de cooperare

Romania va continua programele de asistenta

Romania va continua aa ofere burse pentru tineri palestinieni asa incat sa contibuie la cresterea capacitatii administrative

Am discutat un subiect de mare interes: negocierile de pace

L-am informat pe dl presedinte ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry si am subiniat faptul ca ne sunt cunoscute dificultatile negocierilor.

In acelasi timp, am mentionat ca (…) niciuna dintre probleme nu poate fi rezolvata fara compromisuri. Un compromis care sa aiba un singur obiectiv: doua state in securitate si pace.

Este foarte usor cand nu vrei sa ajungi la un compromis sa te cramponezi in istorie, dar rostul negocierilor dintre Palestina si Israel este sa adca pacea, nu sa restabileasca adevarul istoric

Nimeni nu va nega istoria, insa scopul procesului de pace nu este restabilirea adevarului istoric, ci pacea

O Europa care in toata istoria ei a fost bantuita de razboaie, singura solutie care a garantata pacea a fost compromisul franco-german, un compromis foarte dureros

Cele doua tari au inchis cartea de istorie si au negociat viitorul

Toate cele 28 de state din UE au cedat cate o bucatica mica din suvernitatea lor si au pus-o intr-un cosluet la Bruxelles si au asigurat pacea

Eu mi-am exprimat speranta ca se va gasi formula compromisului

Niciun compromis nu va fi posibil pana cand din negocieri nu se va ajunge la garantarea securitatii pentru Israel si Palestina.

Pentru Israel securitatea este vitala – este o tara mica intr-o lume araba

Pentru Palestina, de asemenea, securitatea este fundamentala

Aceasta oportunitate va trebui valorificata de cele doua parti

Romania va fi un partener bilateral al celor doua tari si va incerca sa le incurajeze sa ajunga la un compromis favorabil popoarelor lor.

Niciun popor nu poate spera la prosperitate fara pace

Va multumesc, dle presedinte!

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor:

Fiind un proces de negociere in desfasurare, Romania nu doreste sa se pronunte public pe niciuna din aceste chestiuni. Deci nu ma voi pronunta transant, dar o sa fac referire la ce am spus in interventia mea: ca in toate probleme, inclusiv cea teritoriala, trebuie gasit un compromis. Cand imi adresati intrebarea mie, adresati unui politician care stie situatia. Si stiu care ar fi dificultatile solutiilor radicale si de o parte, si de cealalta.

Romania nu sustine nicio soutie radicala pentru ca ne dam seama ca ar bloca pacea, dar solutiile intelepte le sustinem. (…)

Compromisul franco-german poate fi utilizat nu numai in Orientul Mijlociu, ci oriunde acolo unde razboaiele tine de cantonarea in istorie, fara sa existe o capacitate de a privi in viitor. (…) A fost un compromis care a adus pacea.

Video in Exclusivitate:

 

UPDATE 12:20

Băsescu va susţine o conferinţă de presă alături de omologul său, președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas în jurul orei 13:00.

UPDATE 11:40

Traian Băsescu se va afla, începând cu ora 11.45, în Ramallah (Teritoriile Palestiniene), la Complexul Prezidențial al Teritoriilor Palestiniene „Mikata’a” pentru depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat.

Băsescu va avea convorbiri tete-a-tete şi cu omologul său, președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Cei doi vor discuta despre continuarea asistentei Romaniei pentru constructie institutionala, acordarea de burse si asistenta umanitara pentru cetatenii palestinieni, dupa cum a declarat Traian Basescu, duminica, la plecarea din tara.

Luni, Traian Basescu a avut o intalnire cu omologul sau israelian Shimon Peres, in cadrul careia si-a exprimat speranta ca Israelul va face tot posibilul pentru a obtine pacea cu Palestina.

basescu palestina

Traian Băsescu şi omologul său palestinian, Mahmoud Abbas

basescu abbas

Preşedintele Traian Băsescu a depus o coroană de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat:

base arafat

Video1 – Traian Băsescu, primit la Complexul Prezidențial al Teritoriilor Palestiniene „Mikata’a”

Video 2:

Video 3

UPDATE  marți, 21 ianuarie, 9:10

Traian Băsescu are programată o întâlnire cu liderul opoziției din Knessetul Statului Israel, Isaac Herzog, începând cu ora 10:00.

1609793_703852036302660_1971250617_n

VIDEO:


UPDATE 16:30

In jurul orelor 16:30, presedintele s-a aflat in Orasul Vechi, unde a vizitat Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 a avut loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala “Beit Hanasi”.

UPDATE 13:20:

VIDEO Traian Basescu a vizitat Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” si a participat la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului, preşedintele fiind reprezentat de consilierul sau prezidential Cristian Diaconescu.

Declaratiile integrale facute de seful statului, după vizitarea Muzeului Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”

«Yah Vashem-ul» este un loc care pe mine mă impresionează pentru că el reflectă ce s-a putut întâmpla mai rău și mai urât omenirii ca urmare a abordărilor extremiste. «Yad Vashem-ul» te impresionează, în primul rând, pentru că este simplu, Poate la fel de simplu cum niște ticăloși în istoria omenirii, în istoria Europei au gândit să extermine un neam, o națiune, și națiunea nu era alta decât poporul sfânt. Cred că «Yad Vashem-ul» de aici, de la Ierusalim, Muzeul «Yad Vashem» de la Washington, Monumentul Holocaustului din București, sunt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie să facă niciodată plecând de la discriminare. Sunt simboluri care ne arată unde se poate ajunge atunci când oamenii urăsc alți oameni, atunci când politicieni iresponsabili încearcă să parvină la putere stimulând ce este mai rău în om: capacitatea de a-și urî semenii. Mă voi întoarce aici întotdeauna cu pioșenie, cu respect și mă bucur că o comunitate românească a avut contribuții importante la mobilarea cu exponate specifice, au fost donate din diverse sinagogi, de la Bârlad, de la Rădăuți, de la București și din alte părți, și completează imaginea a ceea ce este un lăcaș de cult, o sinagogă, un loc în care credincioșii își găsesc liniștea și își descarcă sufletul. Vă mulțumesc mult pentru ospitalitate și voi reveni aici întotdeauna cu respect pentru ceea ce simbolizează Muzeul «Yad Vashem» din Ierusalim. Vă mulțumesc mult!”

“Prin acest acord stabilim lărgirea acestui cadru de cooperare şi încercăm să ne adresăm clasei politice din România, tinerilor care studiază şi care dincolo de aspectele stricte educaţionale înţeleg că formarea într-o astfel de ştiinţă a recunoştinţei şi a amintirii reprezintă un argument foarte puternic în a combate ceea ce astăzi considerăm a fi un lucru rău, faţă de care şi noi, românii, suferim, şi anume discriminarea, separarea pe criterii etnice, lipsa de respect pentru identitate culturală şi religioasă”, a spus Cristian Diaconescu.

traian basesu muzeu h

semnare protocol

photo (1)

VIDEO: DECLARATIILE PRESEDINTELUI


Ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

 

UPDATE 10:45

VIDEO Basescu va vizita, la ora 12:20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, iar la 12:40 va urma ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

In programului presedintelui mai sunt trecute vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, dar si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

UPDATE 10:00

traian basescu israelPreşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită de stat în Israel, a fost primit, luni dimineaţă, la Ierusalim, de omologul israelian Shimon Peres care l-a numit pe şeful statului român “prieten” şi “căpitan de navă”.

“Vă primesc aici cu toată inima, domnule preşedinte şi un prieten. Pentru mine este şi mai important că sunteţi căpitan de navă şi de aceea antrenamentul de căpitan, pentru preşedinte, este foarte bun”, a declarat Shimon Peres.

Basescu: “Avem domenii de excelentă colaborare”

“În privinţa relaţiei bilaterale, avem domenii de excelentă colaborare: domeniul tehnicii militare, lupta anti-terorism, combaterea crimei transfrontariere” a comentat preşedintele Băsescu relaţiile dintre cle două ţări.

“Discuţiile pe care le vom avea azi vor consolida aceste lucruri şi vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a mai spus Traian Băsescu.

Despre securitate:

Acesta a mai declarat că a venit în Istrael într-un moment important, când “israelienii şi palestinienii încearcă găsirea unei formule de pace”.

“Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israel va face tot ce îi stă în putinţă să asigure pacea. Pacea nu se obţine uşor. În Europa, s-a obţinut cu sacrificii uriaşe, uneori sacrificii de suveranitate. Compromisul franco-german poate fi o lecţie şi pentru această regiune”, a declarat Traian Băsescu.

Declaratiile integrale ale presedintelui:

Stimate domnul președinte Shimon Peres, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru invitația ce mi-ați adresat-o să vizitez Israelul. Este pentru mine nu numai o onoare să fiu invitatul dumneavoastră, dar este și o bucurie să vizitez Țara Sfântă. O țară de care suntem legați, în primul rând prin numărul mare de evrei români care au plecat din țara de origine pentru a contribui la construcția și dezvoltarea Israelului. Suntem mândri de acest lucru și, mai ales, suntem mândri că aprecierea pentru evreii plecați din România este foarte bună aici, în Israel. Ei au două țări, țara de origine şi ţara pe care au servit-o şi au slujit-o cu credinţă pentru valorile ei, pentru valorile Israelului. N-au plecat din România de dragul de a se plimba, au plecat din România, o ţară în care era pace, pentru a veni într-o ţară şi a trece prin războaie, prin pericole, prin viaţa care, în anumite perioade, le era ameninţată zi de zi. Aceasta cred că este puntea extraordinar de solidă dintre România şi Israel.

Am venit într-un moment important pentru Israel, un moment în care Israelul şi palestinienii încearcă găsirea formulei de pace, de pace continuă, de pace temeinică, de pace care să aducă prosperitatea şi în lumea arabă. Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israelul va face tot ce ţine de el pentru a asigura poporului lui şi regiunii pacea. Cred că nu este lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, să spună poporului: «eu v-am adus pacea». Sigur, pacea nu se obţine uşor. În Europa s-a obţinut cu sacrificii uriaşe şi chiar cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. Marea concepţie reciprocă, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani şi care n-a mai fost întâlnită în Europa. Compromisul franco-german poate fi lecţie şi pentru această regiune.

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, o să vă spun un lucru care pare lipsit de importanţă, dar am foarte mulţi martori: lângă locuinţa mea din Bucureşti este un loc cu o grădină, unde se poate servi masa în weekend şi unde mă duc adesea, pentru că ştiu că sâmbătă seara întâlnesc grupuri de israelieni care vizitează România. Este pentru mine o mare plăcere să petrec o oră-două împreună cu grupurile care ne vizitează şi impresionant este că nu vin numai foşti cetăţeni români, acum cetăţeni israelieni, dar vin şi copiii lor şi constat că ştiu limba română, că ştiu multe despre locurile în care părinţii lor s-au născut. Este impresionant pentru mine acest lucru.

Venind la relaţia bilaterală, domnule preşedinte, trebuie să vă spun – şi cu siguranţă ştiţi aceste lucruri – avem domenii de excelentă colaborare cum ar fi domeniul tehnicii militare, colaborăm excelent în lupta antiteroristă, colaborăm excelent în combaterea crimei transfrontaliere şi – trebuie să o spun – cele peste 6.200 de firme israeliene reprezintă investiţii ale oamenilor de afaceri israelieni în dezvoltarea României. În domeniul medical, un mare număr de clinici au fost deschise de cetăţeni israelieni în România şi oferă cea mai bună asistenţă medicală în sectorul privat. Cu siguranţă, discuţiile pe care le vom avea astăzi vor consolida aceste lucruri deja făcute şi vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre România şi Israel.

Şi simt nevoia să mai spun un lucru, ca urmare a ceea ce am văzut în presa israeliană. Așa este, încă mai avem, sporadic, câte un politician, câte un om care are tentația de a nu recunoaște Holocaustul. Am văzut preluările în presa israeliană ale declarațiilor unui politician care și-a cerut scuze și vreau să vă asigur că în România nu există un sentiment antisemit, că încă avem oameni care nu știu și nu au apucat să învețe la școală istoria adevărată a țării lor, dar România și-a asumat prin voința predecesorului meu, președintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realităților Holocaustului, România a recunoscut Holocaustul și România încearcă acum să transfere generațiilor de astăzi ceea ce nu li s-a spus în timpul comunismului, realitatea începutului anilor 1940. În România există un monument al Holocaustului în București care este vizitat de foarte mulți copii care vin din țară și vizitează capitala. În România este o lege care pedepsește drastic discriminarea, în România nu există instituție a statului care să tolereze discriminarea sau nerecunoașterea realităților istorice ale începutului anilor 1940.

Pot să vă spun că cei 65 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Statul Israel sunt, de asemenea, un element cu care ne mândrim. Ne aducem aminte, în anul 1967 toate țările foste comuniste au întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul. România nu a făcut-o din credința că Israelul este o țară prietenă, o țară de la care avem ce învăța și o țară care are ce învăța de la noi, o țară pe care o considerăm un pilon de stabilitate în Orientul Mijlociu și, de ce nu, o țară care a demonstrat, așa cum spuneați, că se poate face o grădină în Orientul Mijlociu, în nisipurile deșertului din regiune. Vă mulțumesc, domnule președinte, dumneavoastră, guvernului dumneavoastră și poporului israelian pentru ospitalitate.”

Traian Băsescu a semnat totodată un cuvant de multumire in Cartea de Onoare:

carte onoare

UPDATE 9:07

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, aseară, la Tel Aviv, iar astăzi urmează să fie primit oficial de către preşedintele israelian, Shimon Peres, la Reşedinţa Prezidenţială „Beit Hanasi” începând cu ora 9:30

garda

masuri siguranta

UPDATE 16:05

traian basescuPresedintele Traian Basescu a sustinut duminica, in jurul orei 16:15, o declaratie de presa in salonul oficial al Aeroportului International “Henri Coanda”, inaintea de inceperea vizitelor de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, informeaza Administratia Prezidentiala.

Basescu efectueaza de duminica pana marti in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene. In cadrul vizitei in Israel, seful statului va fi primit de presedintele Shimon Peres, si va avea intalniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu si cu presedintele Knessetului Yuli Edelstein.

Declaratiile sefului statului, redate de Administratia prezidentiala:

Bună ziua! În Israel mă întâlnesc cu preşedintele Peres, cu premierul Netanyahu, cu preşedintele Knessetului, cu ministrul de Externe Lieberman, cu românii şi, bineînţeles, voi vizita Muzeul Holocaustului – Yad Vashem-ul şi alte obiective de interes care se includ într-o vizită de stat. În Palestina voi avea doar o întâlnire cu preşedintele Mahmoud Abbas, după care voi reveni la Tel Aviv pentru revenire în ţară.

Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. După cum ştiţi, avem o colaborare consistentă atât din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al operaţiunilor comune, fie că vorbim de cooperare economică, fie că vorbim de cooperare în domeniul militar sau cooperare ştiinţifică. De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică este cu privire la transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi, în acelaşi timp, la invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul Laserului de la Măgurele. În acelaşi timp, dorim extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare. Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist – motiv pentru care şi o delegaţie a SRI-ului se va afla în delegaţia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere; nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri – sunt alte obiective în discuţiile cu demnitarii şi instituţiile din Israel. De asemenea, un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry. Şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate, sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului.

În ceea ce priveşte discuţiile cu preşedintele Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, în pregătirea specialiştilor – România oferă anual 30 de burse începând cu 2014 pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti. Nu în ultimul rând, continurea asistenţei pentru construcţie instituţională, dar şi asistenţa umanitară pe care România o asigură Palestinei în perioada 2012 – 2013 – asistenţa României a fost în valoare de 400.000 de euro; pentru anul 2014 avem prevăzută o asistenţă de 100.000 de dolari pentru Autoritatea Palestiniană. Cu preşedintele Abbas voi discuta şi problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei. După cum ştiţi, România a asigurat asistenţă umanitară, a participat la asistenţa umanitară pentru cetăţenii sirieni, fie aflaţi pe teritoriul Siriei, sau refugiaţi din Siria.

Nu în ultimul rând, atât în Israel, cât şi la Ramallah, voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului şi a teritoriilor palestiniene, este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune. O oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată. Iar România este una din ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care ştim foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, ştim şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi avem şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc făcute. În orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul că oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum, deci, este mai bun un compromis, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru proprii tăi cetăţeni. Cam acestea vor fi problemele, în linii mari. Sigur, cu ocazia conferinţelor de presă din timpul deplasării şi de la întoarcere, voi da mult mai multe amănunte în urma discuţiilor. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o şedere plăcută în ţară, luni şi marţi, cât lipsesc.

——

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Kol Israel, că în cadrul vizitei pe care o va face în următoarele zile în Israel va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu românii din zonă.

Traian Băsescu a anunţat că în cadrul vizitei oficiale în Israel se va întâlni de asemenea cu preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, şi cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, potrivit Gandul.info.

Şeful statului a mai spus că va avea o întâlnire şi cu românii din Israel.

“Pe fondul acestei multitudini de întâlniri cu personalităţi extrem de importante ale statului Israel, vom discuta probleme extrem de serioase care vizează relaţia bilaterală Israel-România”, a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că motivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, relaţii care sunt “excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate”.

“Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite”, a mai spus Traian Băsescu.

“Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecvenţi din România”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să transmită salutările sale şi israelienilor vorbitori de limbă română, dar şi multora dintre colegii săi de şcoală generală şi liceu care astăzi sunt cetăţeni ai Statului Israel, inclusiv o fostă colegă de bancă.

Programul vizitei preşedintelui

Pe agenda intalnirii de la Resedinta Prezidentiala “Beit Hanasi” se afla de asemenea un cuvant de multumire adresat de presedintele Romaniei, semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat si vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala “Beit Hanasi”.

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

La ora 11.45, presedintele Traian Basescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), in Complexul Prezidential al Teritoriilor Palestiniene “Mikata¬a”, unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat.

La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc primirea oficiala de catre presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmata de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Potrivit programului, presedintele Basescu va sustine, la ora 13.10, o declaratie de presa comuna cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaratiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas in onoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundatia “The Peres Centre for Peace”, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei “The Peres Centre for Peace”.

Foto: presidency.ro

Continue Reading
Advertisement
5 Comments

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Antonio Tajani face apel la cetățenii europeni să voteze la alegerile europene din mai deoarece Parlamentul European are nevoie de mai multă putere și legitimitate

Published

on

Corespondență Bruxelles

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, face apel la cetățenii europeni să iasă la vot în cadrul alegerilor europene din 23-26 mai deoarece este singura cale pentru a oferi mai multă legitimitate instituției care legiferează în interesul lor. 

Antonio Tajani a lansat acest apel în cadrul unui eveniment organizat de PE, la Bruxelles, pentru presa din statele membre. Acesta a spus că, pe fundalul Brexit, este important ca Parlamentul European să capete mai multă putere, deoarece ,,este nevoie de oameni politici puternici care să contracareze tendințele populiste”. ,,Populiștii sunt cei care pun doar problemele pe masă fără a oferi soluții pentru rezolvarea lor”, a mai spus acesta. 

Referitor la felul în care va arăta Europa după alegerile pentru Parlamentul European, Antonio Tajani a spus că ,,acest lucru va fi hotărât de cetățenii europeni care vor ieși la vot pentru a alege o direcție pentru viitorul lor”. Acesta speră că Parlamentul European va avea o componență echilibrată și că va continua lupta pentru a avea mai puțină birocrație, dar mai multă politică. 

,,Personal, am fost întotdeauna în favoarea simplificării normative, în special în ceea ce privește regulile pentru accesarea banilor europeni, atât de importanți pentru dezvoltarea statelor membre, din diferitele fonduri ale UE”, a precizat Tajani. 

Transmițând aceste mesaje despre alegerile europene chiar înaintea participării la Consiliul European privind Brexit, Președintele Tajani a spus că principalul interes al PE în aceste discuții este și va rămâne asigurarea respectării drepturilor celor peste 3 milioane și jumătate de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, precum și a cetățenilor britanici aflați pe teritoriul UE. 

Antonio Tajani nu a dorit să facă comentarii referitor la participarea Regatului Unit la alegerile pentru PE din mai, susținând că va prezenta poziția instituției în acest sens la reuniunea Consiliului European.

Amintim faptul că Donald Tusk, președintele Consiliului European, le-a atras atenția eurodeputaților prezenți la dezbaterea din plenul de la Strasbourg, de acum două săptămâni, că nu va admite atitudinea de ,,deranjare” a unora dintre ei față de posibilitatea ca britanicii să participe la alegerile pentru Parlamentul European, din luna mai, în condițiile în care ar exista o prelungire a termenului de retragere după această dată. 

,,Și aici, permiteți-mi să fac o remarcă personală deputaților acestui Parlament. Înainte de Consiliul European, am spus că ar trebui să fie posibilă o extensie lungă în cazul în care Marea Britanie dorește să-și regândească strategia Brexit, ceea ce ar însemna, desigur, participarea Regatului Unit la alegerile pentru Parlamentul European. Și apoi au existat voci spunând că acest lucru ar fi dăunător sau incomod pentru unii dintre voi. Să fiu clar: o astfel de gândire este inacceptabilă”, a spus Tusk, avertizându-i pe europarlamentari că nu pot ,,trăda șase milioane de oameni care au semnat petiția pentru a revoca articolul 50, un milion de oameni care au mărșăluit pentru a cere un vot al cetățenilor privind Brexit, sau majoritatea tot mai mare de persoane care doresc să rămână în Uniunea Europeană. Ei pot simți că nu sunt suficient reprezentați de Parlamentul Regatului Unit, dar trebuie să simtă că ei sunt reprezentați de dvs. în această cameră. Pentru că sunt europeni”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Londra a anunțat luni faptul că s-au făcut pașii necesari prin lege pentru a participa la alegerile pentru Parlamentul European din mai, dar că acest lucru nu înseamnă că va fi inevitabil ca Marea Britanie să ia parte.

Guvernul intenţionează în continuare să părăsească Uniunea Europeană cu un acord şi să adopte legislaţia necesară până la 22 mai, pentru ca să nu avem nevoie să participăm la aceste alegeri”, care vor fi în acest caz anulate, a precizat purtătorul de cuvânt.

În prezent, după amânarea termenului inițial de 29 martie, Regatul Unit ar trebui să părăsească UE în data de 12 aprilie, caz în care ieșirea s-ar produce fără un acord. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending