Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO si FOTO. Corespondenţă specială. Traian Basescu, intalnire cu presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas. Preşedintele oferă compromisul franco-german drept model pentru negocierile Israel – Palestina

Published

on

Corespondenta speciala. Caleaeuropeana.ro  va transmite cele mai importante informatii din cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Israel şi Palestina.

basescu abbas conferintaPreşedintele Băsescu şi omologul palestinian Mahmoud Abbas
Foto: caleaeuropeana.ro


Live VIDEO coming soon.

***Orice preluare video sau foto se va face cu mentionarea sursei, conform legislatiei in vigoare.

UPDATE 15:33

romani basescu

Traian Băsescu s-a întâlnit la Ramallah, cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene. Preşedintele a fost întrebat despre acordarea de vize şi  de cetatenie, însă “majoritatea depind de procesul de pace”, a susţinut Băsescu.

De asemenea, românii au cerut şi cărţi în limba română şi o bibliotecă . Preşedintele le-a răspuns glumind “Vă promit că o rezolvăm. Cărţile sunt mai uşor de trimis decât vizele”.

BASESCU C

Video:

Video streaming by Ustream

UPDATE 14: 47

Ultimul punct in programul oficial al preşedintelui este intalnirea cu membrii comunitatilor romanesti. La ora 15:00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16:45, la Tel Aviv, la Fundatia “The Peres Centre for Peace”, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei “The Peres Centre for Peace”.

Băsescu este deja aşteptat la Ramallah:

9850_703956986292165_1050401848_n

photo (2)photo (1)

Ce vor românii de la Băsescu

Video streaming by Ustream

UPDATE 1:15

Traian Băsescu: Problemele dintre Israel şi Palestina se pot rezolva doar „printr-un compromis care să însemne două state şi pace”

Principalele declaraţii făcute de şeful statului:

Este pt mine o onoare sa fiu primit de dvs. cu ocazia acestei vizite

Ca de obicei, de cate ori ne-am intalnit, discutiile au avut substanta si au fost pragmatice

In ceea ce priveste relatia bilaterala:

Obiectivul este sa crestem nivelul de cooperare

Romania va continua programele de asistenta

Romania va continua aa ofere burse pentru tineri palestinieni asa incat sa contibuie la cresterea capacitatii administrative

Am discutat un subiect de mare interes: negocierile de pace

L-am informat pe dl presedinte ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry si am subiniat faptul ca ne sunt cunoscute dificultatile negocierilor.

In acelasi timp, am mentionat ca (…) niciuna dintre probleme nu poate fi rezolvata fara compromisuri. Un compromis care sa aiba un singur obiectiv: doua state in securitate si pace.

Este foarte usor cand nu vrei sa ajungi la un compromis sa te cramponezi in istorie, dar rostul negocierilor dintre Palestina si Israel este sa adca pacea, nu sa restabileasca adevarul istoric

Nimeni nu va nega istoria, insa scopul procesului de pace nu este restabilirea adevarului istoric, ci pacea

O Europa care in toata istoria ei a fost bantuita de razboaie, singura solutie care a garantata pacea a fost compromisul franco-german, un compromis foarte dureros

Cele doua tari au inchis cartea de istorie si au negociat viitorul

Toate cele 28 de state din UE au cedat cate o bucatica mica din suvernitatea lor si au pus-o intr-un cosluet la Bruxelles si au asigurat pacea

Eu mi-am exprimat speranta ca se va gasi formula compromisului

Niciun compromis nu va fi posibil pana cand din negocieri nu se va ajunge la garantarea securitatii pentru Israel si Palestina.

Pentru Israel securitatea este vitala – este o tara mica intr-o lume araba

Pentru Palestina, de asemenea, securitatea este fundamentala

Aceasta oportunitate va trebui valorificata de cele doua parti

Romania va fi un partener bilateral al celor doua tari si va incerca sa le incurajeze sa ajunga la un compromis favorabil popoarelor lor.

Niciun popor nu poate spera la prosperitate fara pace

Va multumesc, dle presedinte!

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor:

Fiind un proces de negociere in desfasurare, Romania nu doreste sa se pronunte public pe niciuna din aceste chestiuni. Deci nu ma voi pronunta transant, dar o sa fac referire la ce am spus in interventia mea: ca in toate probleme, inclusiv cea teritoriala, trebuie gasit un compromis. Cand imi adresati intrebarea mie, adresati unui politician care stie situatia. Si stiu care ar fi dificultatile solutiilor radicale si de o parte, si de cealalta.

Romania nu sustine nicio soutie radicala pentru ca ne dam seama ca ar bloca pacea, dar solutiile intelepte le sustinem. (…)

Compromisul franco-german poate fi utilizat nu numai in Orientul Mijlociu, ci oriunde acolo unde razboaiele tine de cantonarea in istorie, fara sa existe o capacitate de a privi in viitor. (…) A fost un compromis care a adus pacea.

Video in Exclusivitate:

 

UPDATE 12:20

Băsescu va susţine o conferinţă de presă alături de omologul său, președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas în jurul orei 13:00.

UPDATE 11:40

Traian Băsescu se va afla, începând cu ora 11.45, în Ramallah (Teritoriile Palestiniene), la Complexul Prezidențial al Teritoriilor Palestiniene „Mikata’a” pentru depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat.

Băsescu va avea convorbiri tete-a-tete şi cu omologul său, președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Cei doi vor discuta despre continuarea asistentei Romaniei pentru constructie institutionala, acordarea de burse si asistenta umanitara pentru cetatenii palestinieni, dupa cum a declarat Traian Basescu, duminica, la plecarea din tara.

Luni, Traian Basescu a avut o intalnire cu omologul sau israelian Shimon Peres, in cadrul careia si-a exprimat speranta ca Israelul va face tot posibilul pentru a obtine pacea cu Palestina.

basescu palestina

Traian Băsescu şi omologul său palestinian, Mahmoud Abbas

basescu abbas

Preşedintele Traian Băsescu a depus o coroană de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat:

base arafat

Video1 – Traian Băsescu, primit la Complexul Prezidențial al Teritoriilor Palestiniene „Mikata’a”

Video 2:

Video 3

UPDATE  marți, 21 ianuarie, 9:10

Traian Băsescu are programată o întâlnire cu liderul opoziției din Knessetul Statului Israel, Isaac Herzog, începând cu ora 10:00.

1609793_703852036302660_1971250617_n

VIDEO:


UPDATE 16:30

In jurul orelor 16:30, presedintele s-a aflat in Orasul Vechi, unde a vizitat Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 a avut loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala “Beit Hanasi”.

UPDATE 13:20:

VIDEO Traian Basescu a vizitat Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” si a participat la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului, preşedintele fiind reprezentat de consilierul sau prezidential Cristian Diaconescu.

Declaratiile integrale facute de seful statului, după vizitarea Muzeului Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”

«Yah Vashem-ul» este un loc care pe mine mă impresionează pentru că el reflectă ce s-a putut întâmpla mai rău și mai urât omenirii ca urmare a abordărilor extremiste. «Yad Vashem-ul» te impresionează, în primul rând, pentru că este simplu, Poate la fel de simplu cum niște ticăloși în istoria omenirii, în istoria Europei au gândit să extermine un neam, o națiune, și națiunea nu era alta decât poporul sfânt. Cred că «Yad Vashem-ul» de aici, de la Ierusalim, Muzeul «Yad Vashem» de la Washington, Monumentul Holocaustului din București, sunt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie să facă niciodată plecând de la discriminare. Sunt simboluri care ne arată unde se poate ajunge atunci când oamenii urăsc alți oameni, atunci când politicieni iresponsabili încearcă să parvină la putere stimulând ce este mai rău în om: capacitatea de a-și urî semenii. Mă voi întoarce aici întotdeauna cu pioșenie, cu respect și mă bucur că o comunitate românească a avut contribuții importante la mobilarea cu exponate specifice, au fost donate din diverse sinagogi, de la Bârlad, de la Rădăuți, de la București și din alte părți, și completează imaginea a ceea ce este un lăcaș de cult, o sinagogă, un loc în care credincioșii își găsesc liniștea și își descarcă sufletul. Vă mulțumesc mult pentru ospitalitate și voi reveni aici întotdeauna cu respect pentru ceea ce simbolizează Muzeul «Yad Vashem» din Ierusalim. Vă mulțumesc mult!”

“Prin acest acord stabilim lărgirea acestui cadru de cooperare şi încercăm să ne adresăm clasei politice din România, tinerilor care studiază şi care dincolo de aspectele stricte educaţionale înţeleg că formarea într-o astfel de ştiinţă a recunoştinţei şi a amintirii reprezintă un argument foarte puternic în a combate ceea ce astăzi considerăm a fi un lucru rău, faţă de care şi noi, românii, suferim, şi anume discriminarea, separarea pe criterii etnice, lipsa de respect pentru identitate culturală şi religioasă”, a spus Cristian Diaconescu.

traian basesu muzeu h

semnare protocol

photo (1)

VIDEO: DECLARATIILE PRESEDINTELUI


Ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

 

UPDATE 10:45

VIDEO Basescu va vizita, la ora 12:20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, iar la 12:40 va urma ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

In programului presedintelui mai sunt trecute vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, dar si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

UPDATE 10:00

traian basescu israelPreşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită de stat în Israel, a fost primit, luni dimineaţă, la Ierusalim, de omologul israelian Shimon Peres care l-a numit pe şeful statului român “prieten” şi “căpitan de navă”.

“Vă primesc aici cu toată inima, domnule preşedinte şi un prieten. Pentru mine este şi mai important că sunteţi căpitan de navă şi de aceea antrenamentul de căpitan, pentru preşedinte, este foarte bun”, a declarat Shimon Peres.

Basescu: “Avem domenii de excelentă colaborare”

“În privinţa relaţiei bilaterale, avem domenii de excelentă colaborare: domeniul tehnicii militare, lupta anti-terorism, combaterea crimei transfrontariere” a comentat preşedintele Băsescu relaţiile dintre cle două ţări.

“Discuţiile pe care le vom avea azi vor consolida aceste lucruri şi vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a mai spus Traian Băsescu.

Despre securitate:

Acesta a mai declarat că a venit în Istrael într-un moment important, când “israelienii şi palestinienii încearcă găsirea unei formule de pace”.

“Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israel va face tot ce îi stă în putinţă să asigure pacea. Pacea nu se obţine uşor. În Europa, s-a obţinut cu sacrificii uriaşe, uneori sacrificii de suveranitate. Compromisul franco-german poate fi o lecţie şi pentru această regiune”, a declarat Traian Băsescu.

Declaratiile integrale ale presedintelui:

Stimate domnul președinte Shimon Peres, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru invitația ce mi-ați adresat-o să vizitez Israelul. Este pentru mine nu numai o onoare să fiu invitatul dumneavoastră, dar este și o bucurie să vizitez Țara Sfântă. O țară de care suntem legați, în primul rând prin numărul mare de evrei români care au plecat din țara de origine pentru a contribui la construcția și dezvoltarea Israelului. Suntem mândri de acest lucru și, mai ales, suntem mândri că aprecierea pentru evreii plecați din România este foarte bună aici, în Israel. Ei au două țări, țara de origine şi ţara pe care au servit-o şi au slujit-o cu credinţă pentru valorile ei, pentru valorile Israelului. N-au plecat din România de dragul de a se plimba, au plecat din România, o ţară în care era pace, pentru a veni într-o ţară şi a trece prin războaie, prin pericole, prin viaţa care, în anumite perioade, le era ameninţată zi de zi. Aceasta cred că este puntea extraordinar de solidă dintre România şi Israel.

Am venit într-un moment important pentru Israel, un moment în care Israelul şi palestinienii încearcă găsirea formulei de pace, de pace continuă, de pace temeinică, de pace care să aducă prosperitatea şi în lumea arabă. Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israelul va face tot ce ţine de el pentru a asigura poporului lui şi regiunii pacea. Cred că nu este lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, să spună poporului: «eu v-am adus pacea». Sigur, pacea nu se obţine uşor. În Europa s-a obţinut cu sacrificii uriaşe şi chiar cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. Marea concepţie reciprocă, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani şi care n-a mai fost întâlnită în Europa. Compromisul franco-german poate fi lecţie şi pentru această regiune.

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, o să vă spun un lucru care pare lipsit de importanţă, dar am foarte mulţi martori: lângă locuinţa mea din Bucureşti este un loc cu o grădină, unde se poate servi masa în weekend şi unde mă duc adesea, pentru că ştiu că sâmbătă seara întâlnesc grupuri de israelieni care vizitează România. Este pentru mine o mare plăcere să petrec o oră-două împreună cu grupurile care ne vizitează şi impresionant este că nu vin numai foşti cetăţeni români, acum cetăţeni israelieni, dar vin şi copiii lor şi constat că ştiu limba română, că ştiu multe despre locurile în care părinţii lor s-au născut. Este impresionant pentru mine acest lucru.

Venind la relaţia bilaterală, domnule preşedinte, trebuie să vă spun – şi cu siguranţă ştiţi aceste lucruri – avem domenii de excelentă colaborare cum ar fi domeniul tehnicii militare, colaborăm excelent în lupta antiteroristă, colaborăm excelent în combaterea crimei transfrontaliere şi – trebuie să o spun – cele peste 6.200 de firme israeliene reprezintă investiţii ale oamenilor de afaceri israelieni în dezvoltarea României. În domeniul medical, un mare număr de clinici au fost deschise de cetăţeni israelieni în România şi oferă cea mai bună asistenţă medicală în sectorul privat. Cu siguranţă, discuţiile pe care le vom avea astăzi vor consolida aceste lucruri deja făcute şi vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre România şi Israel.

Şi simt nevoia să mai spun un lucru, ca urmare a ceea ce am văzut în presa israeliană. Așa este, încă mai avem, sporadic, câte un politician, câte un om care are tentația de a nu recunoaște Holocaustul. Am văzut preluările în presa israeliană ale declarațiilor unui politician care și-a cerut scuze și vreau să vă asigur că în România nu există un sentiment antisemit, că încă avem oameni care nu știu și nu au apucat să învețe la școală istoria adevărată a țării lor, dar România și-a asumat prin voința predecesorului meu, președintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realităților Holocaustului, România a recunoscut Holocaustul și România încearcă acum să transfere generațiilor de astăzi ceea ce nu li s-a spus în timpul comunismului, realitatea începutului anilor 1940. În România există un monument al Holocaustului în București care este vizitat de foarte mulți copii care vin din țară și vizitează capitala. În România este o lege care pedepsește drastic discriminarea, în România nu există instituție a statului care să tolereze discriminarea sau nerecunoașterea realităților istorice ale începutului anilor 1940.

Pot să vă spun că cei 65 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Statul Israel sunt, de asemenea, un element cu care ne mândrim. Ne aducem aminte, în anul 1967 toate țările foste comuniste au întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul. România nu a făcut-o din credința că Israelul este o țară prietenă, o țară de la care avem ce învăța și o țară care are ce învăța de la noi, o țară pe care o considerăm un pilon de stabilitate în Orientul Mijlociu și, de ce nu, o țară care a demonstrat, așa cum spuneați, că se poate face o grădină în Orientul Mijlociu, în nisipurile deșertului din regiune. Vă mulțumesc, domnule președinte, dumneavoastră, guvernului dumneavoastră și poporului israelian pentru ospitalitate.”

Traian Băsescu a semnat totodată un cuvant de multumire in Cartea de Onoare:

carte onoare

UPDATE 9:07

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, aseară, la Tel Aviv, iar astăzi urmează să fie primit oficial de către preşedintele israelian, Shimon Peres, la Reşedinţa Prezidenţială „Beit Hanasi” începând cu ora 9:30

garda

masuri siguranta

UPDATE 16:05

traian basescuPresedintele Traian Basescu a sustinut duminica, in jurul orei 16:15, o declaratie de presa in salonul oficial al Aeroportului International “Henri Coanda”, inaintea de inceperea vizitelor de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, informeaza Administratia Prezidentiala.

Basescu efectueaza de duminica pana marti in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene. In cadrul vizitei in Israel, seful statului va fi primit de presedintele Shimon Peres, si va avea intalniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu si cu presedintele Knessetului Yuli Edelstein.

Declaratiile sefului statului, redate de Administratia prezidentiala:

Bună ziua! În Israel mă întâlnesc cu preşedintele Peres, cu premierul Netanyahu, cu preşedintele Knessetului, cu ministrul de Externe Lieberman, cu românii şi, bineînţeles, voi vizita Muzeul Holocaustului – Yad Vashem-ul şi alte obiective de interes care se includ într-o vizită de stat. În Palestina voi avea doar o întâlnire cu preşedintele Mahmoud Abbas, după care voi reveni la Tel Aviv pentru revenire în ţară.

Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. După cum ştiţi, avem o colaborare consistentă atât din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al operaţiunilor comune, fie că vorbim de cooperare economică, fie că vorbim de cooperare în domeniul militar sau cooperare ştiinţifică. De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică este cu privire la transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi, în acelaşi timp, la invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul Laserului de la Măgurele. În acelaşi timp, dorim extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare. Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist – motiv pentru care şi o delegaţie a SRI-ului se va afla în delegaţia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere; nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri – sunt alte obiective în discuţiile cu demnitarii şi instituţiile din Israel. De asemenea, un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry. Şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate, sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului.

În ceea ce priveşte discuţiile cu preşedintele Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, în pregătirea specialiştilor – România oferă anual 30 de burse începând cu 2014 pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti. Nu în ultimul rând, continurea asistenţei pentru construcţie instituţională, dar şi asistenţa umanitară pe care România o asigură Palestinei în perioada 2012 – 2013 – asistenţa României a fost în valoare de 400.000 de euro; pentru anul 2014 avem prevăzută o asistenţă de 100.000 de dolari pentru Autoritatea Palestiniană. Cu preşedintele Abbas voi discuta şi problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei. După cum ştiţi, România a asigurat asistenţă umanitară, a participat la asistenţa umanitară pentru cetăţenii sirieni, fie aflaţi pe teritoriul Siriei, sau refugiaţi din Siria.

Nu în ultimul rând, atât în Israel, cât şi la Ramallah, voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului şi a teritoriilor palestiniene, este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune. O oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată. Iar România este una din ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care ştim foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, ştim şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi avem şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc făcute. În orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul că oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum, deci, este mai bun un compromis, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru proprii tăi cetăţeni. Cam acestea vor fi problemele, în linii mari. Sigur, cu ocazia conferinţelor de presă din timpul deplasării şi de la întoarcere, voi da mult mai multe amănunte în urma discuţiilor. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o şedere plăcută în ţară, luni şi marţi, cât lipsesc.

——

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Kol Israel, că în cadrul vizitei pe care o va face în următoarele zile în Israel va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu românii din zonă.

Traian Băsescu a anunţat că în cadrul vizitei oficiale în Israel se va întâlni de asemenea cu preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, şi cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, potrivit Gandul.info.

Şeful statului a mai spus că va avea o întâlnire şi cu românii din Israel.

“Pe fondul acestei multitudini de întâlniri cu personalităţi extrem de importante ale statului Israel, vom discuta probleme extrem de serioase care vizează relaţia bilaterală Israel-România”, a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că motivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, relaţii care sunt “excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate”.

“Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite”, a mai spus Traian Băsescu.

“Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecvenţi din România”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să transmită salutările sale şi israelienilor vorbitori de limbă română, dar şi multora dintre colegii săi de şcoală generală şi liceu care astăzi sunt cetăţeni ai Statului Israel, inclusiv o fostă colegă de bancă.

Programul vizitei preşedintelui

Pe agenda intalnirii de la Resedinta Prezidentiala “Beit Hanasi” se afla de asemenea un cuvant de multumire adresat de presedintele Romaniei, semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a “Flacarii Vesnice” si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat si vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala “Beit Hanasi”.

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

La ora 11.45, presedintele Traian Basescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), in Complexul Prezidential al Teritoriilor Palestiniene “Mikata¬a”, unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat.

La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc primirea oficiala de catre presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmata de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Potrivit programului, presedintele Basescu va sustine, la ora 13.10, o declaratie de presa comuna cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaratiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas in onoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundatia “The Peres Centre for Peace”, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei “The Peres Centre for Peace”.

Foto: presidency.ro

Continue Reading
Advertisement
5 Comments

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Rovana Plumb: Președinția română a Consiliului Uniunii Europene susține principiul flexibilității fondurilor și simplificării regulilor pentru un acces facil al negocierilor

Published

on

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Corespondență de la Bruxelles

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 martie: politica de coeziune și beneficiile obținute prin utilizarea fondurilor europene sunt temele principale. 

Rovana Plumb a declarat jurnaliștilor aflați în vizita de lucru la Bruxelles principalele etape parcurse de președinția română la Consiliul Uniunii Europene. ,,Am negociat in trialog regulamentul comun pentru fondurile alocate din politica de coeziune pentru urmatorul exercițiu financiar – 2021-2027. ”

,,Președinția română a Consiliului Uniunii Europene susține principiul flexibilității fondurilor si simplificării regulilor pentru un acces facil al negocierilor. Principiul după care ne ghidam în abordare este ,,less is more”. Dezvoltarea teritorială, în opinia noastră, trebuie să țină cont de specificul fiecărui stat membru și să fie ,bottom-up”, adică să se bazeze pe viziunea de dezvoltare de la nivelul local.”, menționează ministrul Fondurilor Europene. 

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Până acum au avut loc trei runde de negocieri, pe parcursul carora Consiliul si Parlamentul si-au exprimat si explicat pozitiile de negociere asupra elementelor legate de abordarea strategica in programarea viitoarelor  fonduri europene. 

,,Am facut progrese substantiale care vor facilita un accord, sub  Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene, cu privire la viitoarele fonduri europene alocate prin politica de coeziune.”, a declarat Rovana Plumb jurnaliștilor.

Punctele discutate în cel de-al treilea dialog au fost principiul partenetiatului, acordul de parteneriat (ce elemente vor fi incluse si procedura de adotpare), conținutul noilor programe operaționale, dezvoltarea teritorială și asistența tehnică, la initiativa Comisiei Europene și a Statelor Membre. 

Pentru Romania, dar si pentru alte țări membre este important ca aceste reguli sa fie clare, proporționale cu sumele alocate si în vigoare din 2021 când începe următoarea perioadă de programare a fondurilor.

Acordul de partenariat este un document strategic care ofera o radiografie a modului in care Statele Membre vor folosi, vor cheltui fondurile europene. Am reușit, în calitatea noastră de Președinție rotativă a UE  împreună cu cei doi raportori din Parlamentul European, să convingem Comisia să propună o varaintă mai simplă de acord. De ce am tinut la acest lucru? Pentru a raspunde nevolilor acelor tari cu alocari reduse sau care gestioneaza 3 programe. ”, subliniază oficialul român.

Citiți și:  Ministrul Rovana Plumb continuă seria negocierilor președinției române la Consiliul UE asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Corina Crețu: Prin reguli clare și coerente, politica de coeziune post 2020 va genera investiții europene eficiente

Published

on

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Corespondență de la Bruxelles

Aseară a avut loc, la Bruxelles, cea de-a treia rundă de negocieri a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene cu Parlamentul European și Comisia Europeană asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene. Ministrul Fondurilor Europene. 

În cadrul negocierilor a participat și Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, declarându-se mulțumită de progresul făcut până acum în ceea ce privește abordarea strategică și programarea, o parte dificilă, dar importantă a Regulamentului privind dispozițiile comune pentru fondurile europene. ,,Am subliniat nevoia de a avea reguli clare și coerente în ceea ce privește programarea, pentru că astfel de reguli vor genera investiții europene eficiente și vor asigura, în același timp, atât de mult dorința de simplificare pentru politica de coeziune post 2020.”

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Negocierie au fost conduse  Rovana Plumb, președintele Consiliului UE pe Coeziune.

Remintim că ultimul trialog, cel de-al doilea, a avut loc la sfârșitul lunii februarie, unde Rovana Plumb a condus cea de-a doua rundă de negocieri politice cu Parlamentul European, sub Președinția română a Consiliului UE privind regulamentul comun dedicat fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune în următoarea perioada de programare (2021-2027). Parlamentul European și Consiliul UE au negociat, prevederile legate de viitoarele obiective politice dar și acordul de parteneriat care se referă la implementarea viitoarelor fonduri europene de care vor beneficia Statele Membre UE după anul 2021.

Primul trialog sub Președinția română a Consiliului UE, cu privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, a avut loc în data de 19 februrie.

Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE Această politică se adresează tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană, sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții

Cea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate către țările și regiunile europene mai slab dezvoltate, în scopul sprijinirii acestora în vederea recuperării și reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale existente în continuare la nivelul UE.

În perioada 2014-2020, au fost alocate 351,8 miliarde de euro – aproximativ o treime din bugetul total al UE – pentru politica de coeziune, în vederea atingerii acestor obiective și a îndeplinirii diverselor nevoi existente la nivelul tuturor regiunilor din UE.

România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde EURO. Situația Fondurilor Structurale de Investiții pentru perioada 2014-2020 poate fi vizualizată pe Platforma actualizată de ,,Date Deschise” a Comisiei Europene.

Citiți și: Ministrul Rovana Plumb continuă seria negocierilor președinției române la Consiliul UE asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Ministrul Rovana Plumb continuă seria negocierilor președinției române la Consiliul UE asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene

Published

on

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Corespondență de la Bruxelles

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 martie: politica de coeziune și beneficiile obținute prin utilizarea fondurilor europene sunt temele principale. Aseară a avut loc, la Bruxelles, cea de-a treia rundă de negocieri a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene cu Parlamentul European și Comisia Europeană asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene.

În cadrul negocierilor a participat și Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, declarându-se mulțumită de progresul făcut până acum în ceea ce privește abordarea strategică și programarea, o parte dificilă, dar importantă a Regulamentului privind dispozițiile comune pentru fondurile europene. ,,Am subliniat nevoia de a avea reguli clare și coerente în ceea ce privește programarea, pentru că astfel de reguli vor genera investiții europene eficiente și vor asigura, în același timp, atât de mult dorința de simplificare pentru politica de coeziune post 2020.”

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Vizita de lucru se concentrează pe proiectul ,,Ce înseamnă Coeziunea în UE?”, care face parte din Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. 

Remintim că ultimul trialog, cel de-al doilea, a avut loc la sfârșitul lunii februarie, unde Rovana Plumb a condus cea de-a doua rundă de negocieri politice cu Parlamentul European, sub Președinția română a Consiliului UE privind regulamentul comun dedicat fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune în următoarea perioada de programare (2021-2027). Parlamentul European și Consiliul UE au negociat, prevederile legate de viitoarele obiective politice dar și acordul de parteneriat care se referă la implementarea viitoarelor fonduri europene de care vor beneficia Statele Membre UE după anul 2021.

Primul trialog sub Președinția română a Consiliului UE, cu privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, a avut loc în data de 19 februrie.

Ministrul Rovana Plumb, în calitate de președinte al Consiliului Afaceri Generale format Coeziune, în numele Președinţiei Consiliului UE, deţinută acum de România, coraportorii Parlamentului European și Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională au convenit asupra unui calendar ambiţios de negocieri. Un astfel de demers este necesar pentru asigurarea programării, gestionării și implementării viitoarelor fonduri europene la nivelul tuturor Statelor Membre ale UE.

În acest sens, pentru a conveni asupra cadrului legal necesar și pentru a reuşi pregătirea în timp util a viitoarelor programe europene, care să permită beneficiarilor de fonduri din toată Uniunea să aibă acces la fondurile alocate, Președinţia Consiliului UE, reprezentată de ministrul Rovana Plumb, și instituțiile Uniunii Europene ,,cooperează îndeaproape, în toată această perioadă.”

Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE Această politică se adresează tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană, sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții

Cea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate către țările și regiunile europene mai slab dezvoltate, în scopul sprijinirii acestora în vederea recuperării și reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale existente în continuare la nivelul UE.

În perioada 2014-2020, au fost alocate 351,8 miliarde de euro – aproximativ o treime din bugetul total al UE – pentru politica de coeziune, în vederea atingerii acestor obiective și a îndeplinirii diverselor nevoi existente la nivelul tuturor regiunilor din UE.

România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde EURO. Situația Fondurilor Structurale de Investiții pentru perioada 2014-2020 poate fi vizualizată pe Platforma actualizată de ,,Date Deschise” a Comisiei Europene.

Obiectivele politicii de coeziune sunt realizate prin intermediul a trei fonduri principale:

  1. Fondul european de dezvoltare regională (FEDR): urmărește să consolideze coeziunea economică și socială la nivel regional
  2. Fondul social european (FSE): investește în oameni, punând accentul pe îmbunătățirea oportunităților în materie de ocupare a forței de muncă și educație.
  3. Fondul de coeziune: investește în creștere ecologică și dezvoltare durabilă și îmbunătățește interconectarea în statele membre cu un PIB sub 90% din media UE-27.

Acestea constituie, împreună cu Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (EMFF), Fondurile structurale și de investiții europene (ESI).

Citiți și:  Comisarul european Corina Crețu: ,,Am realizat Platforma de Date Deschise privind situația Fondurilor Structurale si de Investiții din România pentru o mai bună transparență”. România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde de EURO

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending