Băsescu: Vilnius va fi un esec pentru UE, dar un succes pentru Romania si Moldova

traian basescuPresedintele Traian Basescu este de parere ca summit-ul de la Vilnius, care are loc in aceasta saptamana, va reprezenta un esec pentru Uniunea Europeana cata vreme Ucraina a anuntat ca suspenda procedurile de aderare.

Seful statului a fost invitat luni la postul public de radio,Radio Romania Actualitati,  intr-o editie speciala, prilej cu care a vorbit despre importanta summit-ului de la Vilnius pentru Republica Moldova si Romania.

”Asa cum se prefigureaza acum, Vilnius va fi un esec pentru UE, dar un succes pentru Romania si Moldova. Rog sa fiu scuzat pentru aceasta abordare, dar aceasta este realitatea. Ratarea semnarii acordurilor cu Ucraina, este un esec. Din punctul de vedere al Romaniei, este un succes faptul ca Republica Moldova va parafa cele doua acorduri.”  a declarat președintele Băsescu.

”Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament de aroganta din partea UE si care nu ar tine cont de realitatile Rep Moldova. Vor fi alegeri in 2014, le pot impinge pana in 2015. Daca in acest interval nu se produce liberalizarea vizelor si nu se semneaza si ratifica de catre Chisinau cele doua acorduri, in eventualitatea revenirii la putere a comunistilor se pot produce rasturnari de situatie.”  a declarat șeful statului, potrivit Ziare.com.

”UE trebuie sa tina cont de realitatile Republicii Moldova. Daca vor veni politicieni care sa spuna sa mai introducem conditii, sa mai dam check-list, se va rata obiectivul. Imi asum responsabilitatea ca la nivelul Consiliului European sa transmit aceste lucruri. Nu as vrea sa stric atmosfera la Vilnius, dar o voi face in primul Consiliu European.” a adăugat președintele.

 

Sursa: Ziare.com
Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.