Bătălia pentru banii europeni

de Dan Cărbunaru

Președintele României, Guvernul, europarlamentarii români. Acesta este triunghiul de foc al reprezentării în negocierile pe care le vom duce în următorul an pentru zecile de miliarde de euro de care România are nevoie în continuare din fondurile europene.

Jean-Claude Juncker a degajat puternic mingea, cu o propunere de 1,2 trilioane de euro, mai mare decât bugetul care includea și Marea Britanie. Noi linii de finanțare, pierderea unuia dintre cei mai importanți contributori, reașezarea influențelor de la masa decizională sunt tot atâtea motive să fim atenți la ceea ce urmează.

România a beneficiat de peste 30 de miliarde de euro în perioada 2007-2013 și de alte 40 în perioada 2014-2020. Cei mai mulți bani au fost alocați pentru implementarea celor mai bogate politic europene – cea de coeziune și cea agricolă. La negocierile din decembrie 2013, Președintele de atunci, Traian Băsescu, s-a luptat din toate puterile pentru a crește alocările pentru România și recupera din decalaje de plăți pentru fermieri. Disputele cu Guvernul din acea perioadă au fost lăsate parțial deoparte, pentru că era nevoie de un efort comun. Chiar și așa, în spațiul public au existat contre.

Dincolo de reprezentarea prin persoană, România, care astăzi este teatru de dispute pe atribute, preogative și orientări de politică penală, va avea o sarcină dură în aceste negocieri pe fonduri europene. Fonduri care reprezintă peste 70 la sută din investițiile realizate anual. Ambele politici care aduc bani europeni în România – Agricolă și de Coeziune și sunt afectate deja de tăieri așa cum propune Comisia: 5, respectiv 7 la sută. Cum vor fi operate aceste tăieri? De la fiecare țară? Doar de la cele mai bogate, așa cum se propunea într-unul dintre scenarii, pentru politica de Coeziune?

Prima rundă după lansarea propunerii de către Comisie se va derula în Consiliul European de Vară, din perioada 28-29 iunie. Președintele Klaus Iohannis, în cazul în care nu își va delega atribuțiile de reprezentare Premierului, va negocia în numele României. Va avea nevoie de poziția Guvernului, de calcule realizate de experți. Echipa prezidențială beneficiază de expertiza primului Comisar European propus de țara noastră, Leonard Orban. Dar poziția de țară va avea nevoie de o armonizare cu poziția Guvernului. Poate și Parlamentul va dori să aibă un cuvânt de spus.

Pe 12 septembrie a.c., Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va susține, probabil, ultimul său discurs despre Starea Uniunii în actuala calitate. Va fi un nou moment de dezbatere pe tema bugetului, de această dată în Parlamentul European. Urmează Consiliul European din perioada 18-19 octombrie 2018 și cel de Iarnă, din 21-22 decembrie a.c. Din nou, Președintele Klaus Iohannis va avea un cuvânt important de spus alături de liderii europeni. Deciziile se vor lua, apoi, în funcție de evoluția negocierilor din Consiliul Europen din 21-22 martie 2019, culminând cu Summit-ul de la Sibiu, din 9 Mai. Ambele reuniuni la vârf vor avea loc sub Președinția rotativă a Consiliului UE deținută de România în care Guvernul și ministerele de linie vor avea un rol esențial.

Îmi este imposibil să imaginez un rezultat bun pentru România în urma acestui proces complicat, cu 27 de actori statali și instituții europene, în absența unei coordonări care să implice dialog, respect și susținere reciprocă. România de astăzi pare să nu ofere acest cadru. Pregătirea Președinției Rotative a UE și mai ales mandatul de negociere a intereselor României – evaluat la sume de ordinul zecilor de miliarde de euro ar trebui să fie mai presus de calculele de politică internă.

România ar trebui să înceapă deja bătălia pentru banii europeni. Dar pare că singura bătălie în care sunt implicați actorii de care avem nevoie pentru a izbândi îi regăsește în tabere opuse. În plus, inclusiv noile condiții de protejare a statului de drept prin blocarea accesului la bani europeni pare să devină o temă de dispută internă și nu o contribuție la concertul european.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.