Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE majorează cu 500 mld. de euro Programul de Achiziții Urgente în Pandemie pentru a contracara consecințele valului al doilea de COVID-19

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Având în vedere consecințele economice de la reapariția pandemiei, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să-și recalibreze principalele instrumente de politică monetară menținând nemodificată dobânda pentru operațiunile principale de refinanțare la cel mai scăzut nivel din istorie şi majorând cu 500 de miliarde de euro Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), potrivit unui comunicat, citat de Agerpres

În primul rând, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală și facilitatea de depozit vor rămâne neschimbate la 0.00%, 0.25% și, respectiv, -0,50%. Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca principalele rate ale dobânzii BCE să rămână la nivelurile lor actuale sau mai scăzute până când va observa că perspectivele inflației converg cu fermitate la un nivel suficient de apropiat, dar mai mic, de 2 % în orizontul de proiecție.

În al doilea rând, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze pachetul financiar al Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie  cu 500 miliarde EUR, până la un total de 1,850 miliarde EUR. De asemenea, acesta a extins orizontul achizițiilor nete în cadrul PEPP până cel puțin la sfârșitul lunii martie 2022. În orice caz, Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții nete până când va considera că faza de criză a coronavirusului s-a încheiat.

Consiliul guvernatorilor a decis, de asemenea, să extindă reinvestirea principalelor plăți din titlurile de valoare cu scadență achiziționate în cadrul PEPP până cel puțin la sfârșitul anului 2023. 

Nu în ultimul rând, Consiliul guvernatorilor a decis să lanseze patru operațiuni suplimentare de refinanțare pe termen mai lung pentru situații de urgență pandemică (PELTRONs) în 2021, care vor continua să asigure o plasă de siguranță pentru asigurarea lichidităților. 

Potrivit BCE, măsurile de politică monetară luate astăzi vor contribui la păstrarea condițiilor de finanțare favorabile pe perioada pandemiei, sprijinind astfel fluxul de credite către toate sectoarele economiei, sprijinind activitatea economică și protejând stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

În același timp, BCE avertizează că incertitudinea rămâne ridicată, inclusiv cu privire la dinamica pandemiei și la momentul lansării unui vaccin anti-COVID în UE, însă va continua să monitorizeze evoluția cursului de schimb în ceea ce privește posibilele implicații ale acestuia asupra perspectivelor inflației pe termen mediu.

Prin urmare, Consiliul guvernatorilor continuă să fie pregătit să își adapteze toate instrumentele, după caz, pentru a se asigura că inflația se îndreaptă către obiectivul său într-o manieră susținută, în conformitate cu angajamentul său față de simetrie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cere o reglementare globală a Bitcoin: Trebuie să existe reglementări. Orice scăpare va fi folosită

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut miercuri apel la o reglementare globală a Bitcoin, precizând că în unele cazuri moneda digitală a fost utilizată în activități de spălare a banilor iar orice deficiențe trebuie rezolvate, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele afaceri haioase şi unele activităţi de spălare de bani interesante şi complet reprobabile”, a declarat Christine Lagarde la o conferinţă organizată de Reuters Next.

Oficialul european nu a furnizat exemple în care s-a constatat spălarea banilor, dar a precizat că înțelege că sunt în derulare cercetări penale privind activități ilegale cu Bitcoin.

”Trebuie să existe reglementări, ele trebuie aplicate şi implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi folosită”, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Săptămâna trecută, a înregistrat o creștere până la 38.655 de dolari, adică de 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari, înregistrată în luna martie a anului trecut.

Acest avans are loc în contextul în care guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului, măsuri care ua alimentat temerile referitoare la inflație și devalorizare a dolarului american.

Mai mult, criptomonedele câștigă teren și în rândul investitorilor obișnuiți, care au convingerea că Bitcoin va fi un activ pe termen lung și nu o bulă speculativă, cum se tem unii analiști și investitori.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Uniunea Europeană depune eforturi în lansarea unei monede virtuale la nivel european.

Marți, Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale, au finalizat perioada de consultare publică deschisă în toamnă pentru a strânge opiniile cetăţenilor, academicienilor, ale celor din sectorul financiar şi ale autorităţilor privind euro digital.

La finele anului 2019, a fost creat un grup la nivel înalt în Europa pentru a analiza oportunitatea lansării acestei monede virtuale şi, în urma acestor demersuri, în octombrie BCE a publicat un raport în care se preciza ce trebuia pregătit în eventualitatea, în viitor, a unui euro digital, dacă va fi necesar.

Viziunea acestora ar putea servi pentru rezolvarea eventualelor probleme, printre care modalitatea în care ar putea fi evitată spălarea de bani sau modul în care poate fi inclus acest euro virtual în aşa-numitele portofele electronice, pentru a facilita plata la comercianţi. Pentru toate acestea se consideră necesară, zi de zi, colaborarea cu sectorul privat, cu banca supervizată de către BCE.

Momentan, există mai mult chestiuni cărora trebuie să li se găsească o soluție pentru a putea lansa această monedă europeană virtuală. Printre acestea se numără cele de natură tehnică, și anume identificarea tehnologiei potrivite în vederea garantării siguranței și o acoperire la scară largă.

Se adaugă și problema confidențialității sau dacă trebuie transferate sectorului privat costurile pentru emiterea acestei noi monede, dacă trebuie limitată utilizarea sa, ori consecinţele pe care le-ar putea avea pentru sectorul financiar.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE: Pandemia COVID-19 a accelerat tranziția de la numerar spre modalitățile de plată electronice

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Pandemia COVID-19 a accelerat tranziția de la numerar spre modalitățile de plată electronice, motivul fiind că o mare parte dintre europeni încearcă să prevină riscul infectării în urma folosirii bancnotelor, a arătat un sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE), în a doua jumătate a lunii iulie, relatează Agerpres

Sondajul, la care au luat parte 17.779 de persoane din zona euro, a arătat că 40% dintre respondenți au utilizat mai puțin numerarul de la începutul pandemiei și intenționează să facă același lucru și după terminarea acesteia. 

Cel mai frecvent motiv pentru această schimbare este acela că plăţile electronice au devenit mai convenabile pentru retaileri, urmat de frica de a se infecta prin intermediul bancnotelor, cel mai accentuată printre respondenții din Spania și Portugalia. La polul opus, se situează cei din Estonia, Austria și Slovenia. 

În paralel, BCE a publicat rezultatele unui sondaj separat, realizat anul trecut, potrivit căruia 49% dintre respondenţi preferă deja să utilizeze cardul şi alte mijloace de plată fără numerar, în creştere faţă de 43% în 2016.  Mai mult, anul trecut, consumatorii din zona euro au utilizat numerar pentru 73% din tranzacțiile cu amănuntul de la un punct de vânzare la altul și de la o persoană la alta (48% în termeni valorici). Într-un studiu anterior al BCE, realizat în 2016, cifra a fost de 79% raportat la aceste tranzacții (54% din valoare).

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, avertizează că deși veștile privind un vaccin anti-COVID-19 par încurajatoare, redresarea economică ”s-ar putea să fie instabilă”

Published

on

©Christine Lagarde/ Twitter

Banca Centrală Europeană a fost acolo când s-a produs primul val de COVID-19 și va fi acolo și în cadrul celui de-al doilea val, a transmis președintele BCE, Christine Lagarde, în cadrul Forumului Băncii Centrale Europen pe activitatea băncilor centrale.

Aceasta a completat că ”suntem și continuăm să fim total dedicați să sprijinim cetățenii Europei în această criză”.

Lagarde a explicat că pandemia de coronavirus a produs o ”recesiune extrem de neobișnuită. S-a infiltrat și a paralizat sectoare care, în mod normal, sunt mai puțin sensibile la ciclul economic. În cadrul unei recesiuni obișnuite, producția și construcțiile sunt de obicei mai afectate de recesiunea ciclică în vreme ce serviciile sunt mai rezistente. Dar în vremea lockdown-ului din primăvară, am văzut o situație exact inversă”, a punctat președintele Băncii Centrale Europene care a reamintit că pandemia de COVID-19 a dus la o scădere cu 9.8 puncte procentuale în domeniul serviciilor în vreme ce producția a scăzut doar cu 3.2 puncte procentuale.

Făcând trimitere la recentele vești legate de un vaccin anti-COVID-19, Christine Lagarde a menționat că redresarea economică ”s-ar putea să fie instabilă”.

Deși cele mai recente știri despre un vaccin par încurajatoare, încă am putea vedea cicluri recurente de accelerare a răspândirii virale și restricții mai multe până când imunitatea va fi larg răspândită. Așa că redresarea s-ar putea să nu fie liniară, ci instabilă, stop-start și condiționată de ritmul derulării vaccinului”, a detaliat președintele Băncii Centrale Europene, potrivit Digi24

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunțat luni că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.

Anunțul companiei americane reprezintă o primă victorie importantă obţinută în lupta împotriva pandemiei care se face răspunzătoare de pierderea a peste 1 milion de vieți, afectând grav economia mondială şi bulversând viaţa de zi cu zi a oamenilor din lumea întreagă.

Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, el va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze. Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, inclusiv aceea despre perioada de timp pentru care noul vaccin oferă protecţie. Cu toate acestea, anunţul de luni oferă o rază de speranţă comunităţii internaţionale legată de posibilitatea ca şi alte vaccinuri create împotriva noului coronavirus, aflate în prezent în etapa de dezvoltare, să fie eficiente.

Comisia Europeană a anunțat deja că a aprobat un al patrulea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede achiziționarea inițială a 200 milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 100 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

La 17 iunie, Executivul european a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și punerii la dispoziție a unor vaccinuri eficiente și sigure împotriva COVID-19.

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma acordurilor de achiziție în avans. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de statele membre.

Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investiția într-un vaccin împotriva COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite prin urmare realizarea unor investiții care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obține oriunde în lume, nu doar în Europa.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Executivul european a strâns aproape 16 miliarde de euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea de la nivel mondial pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru redresarea economică mondială, și și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri accesibile, pretutindeni pe glob.

De asemenea, ca parte a unui efort al Team Europe, Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane de euro sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

S&D1 hour ago

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE15 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D16 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending