Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE reduce dobânzile și lasă deschisă posibilitatea unor noi relaxări monetare: Procesul de dezinflație este bine ancorat

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi ratele dobânzilor, conform așteptărilor pieței, și a menținut opțiunea pentru noi măsuri de relaxare monetară, insistând asupra faptului că inflația din zona euro este tot mai mult sub control, în ciuda îngrijorărilor legate de comerțul global, se arată într-un comunicat al instituției.

Aceasta este a cincea reducere a dobânzii de referință de la începutul lunii iunie, iar decizia a fost anticipată de piețele financiare. Astfel, rata dobânzii la depozite a fost redusă la 2,75%, de la 3,0%.

Odată cu reducerea de joi, BCE a scăzut și alte rate cheie:

  • rata dobânzii pentru împrumuturile pe o săptămână a fost redusă la 2,90%, de la 3,15%
  • rata pentru împrumuturile overnight a fost ajustată la 3,15%, de la 3,40%

Inflația, aproape de ținta BCE 
Economia zonei euro rămâne slabă, în ciuda unor semne recente de redresare, iar inflația a stagnat puțin peste ținta de 2% a BCE, consolidând argumentele în favoarea reducerii de joi.

„Procesul de dezinflație este bine ancorat”, a transmis BCE într-un comunicat.

Banca a recunoscut însă că inflația internă rămâne ridicată, fiind influențată în special de ajustările întârziate ale salariilor și prețurilor în anumite sectoare. „Creșterea salariilor se temperează conform așteptărilor, iar profiturile companiilor atenuează parțial impactul asupra inflației”, a precizat BCE.

Factorii de decizie din cadrul BCE au fost probabil ușurați după ce noua administrație a președintelui american Donald Trump nu a impus taxe vamale generalizate, așa cum se temeau analiștii. Totuși, amenințările lui Trump asupra comerțului mondial rămân un factor de incertitudine, notează The Guardian.

Taxele vamale pot încetini creșterea economică și, în cazul unor măsuri de retorsiune, pot alimenta inflația, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării strategia de relaxare monetară a BCE.

BCE va continua să monitorizeze evoluțiile economice și inflaționiste pentru a decide asupra următoarelor măsuri de politică monetară.
 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE avertizează că UE trebuie să fie pregătită pentru tentativele lui Donald Trump de „a folosi tarifele ca armă” și „șantaj”

Published

on

© European Central Bank

Europa trebuie să fie „pregătită pentru orice”, inclusiv pentru tentativele de „a folosi tarifele ca armă” și „șantaj”, a declarat joi președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Politico Europe.

Răspunzând unei întrebări din partea legiuitorilor cu privire la efectele politicilor președintelui american Donald Trump, într-un limbaj neobișnuit de direct, șefa BCE a declarat că „strategia altora de a consolida, slăbi, consolida, repatria producția, de a folosi tarifele ca armă, de a șantaja … ar trebui să ne întărească determinarea de a fi puternici”.

Christine Lagarde s-a adresat Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European înainte de a se îndrepta spre o reuniune a șefilor de guvern din UE, în cadrul căreia se va discuta despre modul în care se va răspunde amenințării cu tarife vamale din partea SUA asupra bunurilor europene.

Lagarde a declarat că BCE estimează că tarifele unilaterale ale SUA ar afecta rata de creștere a zonei euro cu 0,3 puncte procentuale în primul an și cu până la 0,5 puncte procentuale în cazul în care UE ar riposta în același mod. Inflația ar putea crește cu 0,5 puncte procentuale, a spus ea.

De asemenea, Lagarde a declarat că estimările sunt supuse unei „incertitudini maxime” din cauza ritmului rapid al evenimentelor și a subliniat că orice bariere în calea comerțului ar diminua creșterea. Cu toate acestea, a adăugat ea, UE ar putea compensa acest lucru prin legături mai strânse cu alți parteneri comerciali.

„O integrare mai strânsă cu restul lumii, cu excepția SUA, ar putea compensa mai mult decât pierderile cauzate de tarifele unilaterale, inclusiv de represalii”, a spus ea. 

Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a declarat că va reacționa la amenințarea Uniunii Europene de a impune, începând de luna viitoare, taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele vamale generale impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu. 

„Desigur că voi răspunde”, a spus Trump în fața presei la începutul unei întâlniri cu premierul irlandez Michel Martin în Biroul Oval. Mai mult, el a acuzat Irlanda, țară membră a Uniunii Europene, că se numără printre țările care profită de Statele Unite.

Uniunea Europeană a reacționat rapid la noile tarife de până la 25% impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel, aluminiu și produse derivate, printr-un set de măsuri compensatorii menite să protejeze companiile și lucrătorii europeni afectați de aceste restricții comerciale.

Citiți și: Donald Trump amenință că va impune un tarif de 200% asupra vinului și șampaniei din UE, ca răspuns la taxa de 50% pe care UE a anunțat-o pentru whisky-ul bourbon

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Majorarea cheltuielilor militare în Europa ar putea sprijini creșterea economică, afirmă un oficial BCE

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Creșterea economică a zonei euro este deja afectată de războiul comercial declanșat de administrația Trump, însă o posibilă creștere a cheltuielilor militare interne ar putea sprijini redresarea economică, a declarat marți guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În ultimii doi ani, economia zonei euro a stagnat în mare parte și există din ce în ce mai multe semnale că un război comercial total cu SUA frânează deja investițiile companiilor și îi face pe consumatori să amâne cheltuielile. În plus, reducerea sprijinului pentru Ucraina al administrației Trump pune o nouă povară asupra blocului comunitar, care a promis că va finanța o parte mai mare din efortul de apărare al Ucrainei.

„Deși există puține vești bune cu privire la situația de securitate în Europa, așteptatele majorări ale cheltuielilor și investițiilor în apărare este posibil cel puțin să susțină creșterea PIB-ului pe termen mediu”, a spus Olli Rehn, la un eveniment organizat de MNI.

Acest impuls ar putea fi unul binevenit, în contextul în care perspectivele generale erau pesimiste încă înainte de anunțarea măsurilor comerciale de către administrația de la Washington.

„Tarifele americane și incertitudinea crescută au deja efecte negative asupra perspectivelor de creștere economic în zona euro pe termen scurt și mediu”, a adăugat acesta.

Citiți și: Donald Trump amenință UE cu noi represalii comerciale, după măsurile de retorsiune europene ce au urmat taxelor vamale americane: „Vom câștiga această bătălie financiară”

În acest context, Olli Rehn a arătat că Banca Centrală Europeană păstrează toate opțiunile deschise. „Consiliul guvernatorilor vrea să își păstreze o libertate deplină de acțiune, în special în momentul actual de incertitudine generalizată. Nu suntem deciși dinainte cu privire la o anumită direcție a dobânzilor”, a spus Rehn.

Cu toate acestea, ca un subtil indiciu că BCE nu a terminat încă ciclul de reducere a dobânzilor, Olli Rehn a precizat că inflația evoluează în linie cu prognozele. 

„Inflația în zona euro se stabilizează în jurul țintei BCE de 2%”, a subliniat oficialul BCE. 

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Published

on

© Official White House Photo by Molly Riley

Politicile președintelui american Donald Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, a menționat vicepreședintele Băncii Centrale Europeane, Luis de Guindos, pentru publicația Sunday Times, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.

”Trebuie să ținem cont de incertitudinea contextului actual, care este mai mare decât era în perioada pandemiei. Ceea ce vedem este că noua administrație americană nu este foarte deschisă la continuarea multilateralismului, care este despre cooperarea între jurisdicții și găsirea de soluții comune la probleme comune. Aceasta este o schimbare foarte importantă, și o sursă importantă de incertitudine”, a spus Guindos.

Președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial prin impunerea de tarife suplimentare de 25% asupra importurilor de oțel și de aluminiu.

Uniunea Europeană, în persoana președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la aceste taxe suplimentare care afectează comerțul liber și a dezvăluit un pachet de retorsiune ce va viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.

Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.

Între timp, comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a avut o discuție telefonică cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick în încercarea de a înțelege mai bine partenerul american.

”Este încă mult de muncă, dar să rămânem concentrați și să explorăm cele mai bune căi de a avansa în direcția corectă”, a menționat Sefcovic într-un mesaj publicat pe platforma X.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA9 minutes ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 minutes ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU54 minutes ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.1 hour ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA2 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA2 hours ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending