Connect with us

CONSILIUL UE

Belgia, țară fondatoare a UE, a preluat președinția Consiliului UE, mandat ce va coincide cu alegerile europene: Avem Uniunea Europeană în ADN-ul nostru

Published

on

© Belgian Presidency of the EU Council

Belgia, una din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene și țara natală a președintelui Consiliului European, Charles Michel, a preluat la 1 ianuarie 2024, de la Spania, preşedinţia semestrială a Consiliului UE, într-un moment de inflexiune la nivel european, președinția belgiană urmând să coincidă cu alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie înainte de a fi succedată de președinția Ungariei conduse de Viktor Orban, o țară care s-a aflat în conflict constant cu instituţiile europene şi cu majoritatea statelor membre în ultimii ani.

Sub motto-ul “Protejează. Consolidează. Pregătește“, Belgia deține președinția Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024. Bruxelles-ul va continua activitatea președinției precedente (Spania) înainte de a preda mandatul următoarei președinții (Ungaria). Este pentru a 13-a oară când Belgia, stat fondator, deține președinția Consiliului.

“După cum știți, noi, belgienii, avem Uniunea Europeană în ADN-ul nostru. Atât de multe instituții europene au sediul aici, în capitala noastră. Dacă există o țară care întruchipează ceea ce înseamnă UE, aceasta este Belgia”, a spus premierul Alexander De Croo.

Pentru Belgia, preluarea rolului de președinte al Consiliului UE este “o adevărată onoare”, dar și “o responsabilitate” în aceste vremuri dificile, a adăugat el.

“Evoluția Uniunii Europene nu a fost niciodată o linie dreaptă. Și deseori în cele mai dificile momente s-au făcut cele mai mari pași înainte”, a observat Alexander De Croo.

Șase priorități

În timpul președinției, Belgia va urmări obiectivele stabilite atât în prioritățile belgiene, cât și în programul trio pe care îl împarte cu Spania și Ungaria. De asemenea, va continua să se bazeze pe inițiativele puse în aplicare în timpul președinției spaniole.

Cele șase priorități ale președinției belgiene sunt:

1) Apărarea statului de drept, a democrației și a unității;

2) Consolidarea competitivității noastre;

3) Continuarea unei tranziții ecologice și echitabile;

4) Consolidarea agendei sociale și de sănătate;

5) Protejarea cetățenilor și a frontierelor;

6) Promovarea unei Europe globale;

Asigurarea continuității: trei agende

Uniunea Europeană nu se oprește la o singură președinție. Prima sa datorie este de a asigura continuitatea agendei, continuând activitatea președinției precedente (Spania) înainte de a preda președinția următoare (Ungaria). Principala sarcină practică a președinției este de a da un impuls activității legislative a Consiliului, menținând în același timp continuitatea programului UE și asigurând buna desfășurare a procesului legislativ și o bună cooperare între statele membre.

Printre priorităţile preşedinţiei sale, Belgia a evidenţiat protejarea cetăţenilor, întărirea economiei şi pregătirea pentru un viitor comun.

Principalul obiectiv al preşedinţiei semestriale belgiene va fi armonizarea propunerilor legislative între cele două instituţii europene cu putere legislativă – Parlamentul European şi Consiliul UE.  De data aceasta, Belgia va avea la dispoziţie doar patru luni pentru negocieri în numele Consiliului UE, deoarece ultima sesiune plenară a actualului Parlament European va avea loc în aprilie, înaintea scrutinului europarlamentar de la începutul lunii iunie.

În prezent, peste 150 de dosare sunt în curs de examinare. Belgia se va strădui să finalizeze cât mai multe într-un context special, deoarece sfârșitul mandatelor europene este foarte aproape (alegerile europene sunt programate între 6 și 9 iunie).

De altfel, Ungaria premierului conservator Viktor Orban, care în ultimii ani s-a aflat în conflict constant cu instituţiile europene şi cu majoritatea statelor membre, notează HINA, va deţine preşedinţia Consiliului UE în semestrul al doilea al acestui an. 

Agenda strategică și de reforme

Belgia va conduce discuțiile privind agenda strategică pentru perioada 2024-2029. Acestea sunt importante și vor pune bazele Uniunii Europene în a doua jumătate a ceea ce se anunță a fi un deceniu crucial.

De altfel, o sarcină importantă se află pe masa UE încă de la 1 februarie, dată la care a fost programat un summit extraordinar al liderilor Uniunii Europene. La acest summit, liderii europeni trebuie să ajungă la un acord cu privire la revizuirea bugetului multianual al UE, care include totodată un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Douăzeci şi şase de state membre ale UE au ajuns deja la un acord de principiu asupra acestui subiect la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie trecut, dar o ţară, Ungaria, s-a opus.

“Nu avem timp de pierdut. Președinția belgiană trebuie să facă față provocării. Aceasta este ceea ce așteaptă cetățenii. Și asta este ceea ce vom face”, a afirmat premierul belgian Alexander de Croo. “Tinerii Europei au speranțe și așteptări mari. Este de datoria noastră să le răspundem”, a adăugat Hadja Lahbib, ministrul afacerilor externe, a cărei administrație se pregătește de mai mulți ani pentru această președinție. Ea a asigurat că Belgia dorește ca “această președinție să fie un succes colectiv pentru Belgia, Europa, cetățenii săi și locul său în lume”.

Președinții belgiene și momente-cheie

Președințiile belgiene din trecut au cunoscut mai multe momente cruciale în istorie, unele marcate de speranță, altele de îngrijorare.

Speranță în 1958, când a luat naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE). Belgia a fost prima țară care a deținut președinția rotativă a noului Consiliu.

Tristețe și îngrijorare atunci când, în 1961, a fost ridicat Zidul Berlinului, simbolizând un Război Rece care a tăiat Europa în două. În Occident, în 1968, cele șase state membre ale CEE au pus capăt restricțiilor vamale între ele.

Tot Belgia a deținut președinția atunci când a fost lansat Erasmus, popularul program de schimb de studenți, în 1987 – o oportunitate extraordinară de deschidere.

Cu toate acestea, în septembrie 2001, președinția belgiană a fost zguduită de închidere și obscurantism, deoarece a trebuit să facă față atacurilor teroriste care au zguduit lumea. În ciuda sau datorită acestor crize, pacea și prosperitatea aduse de Europa nu au încetat niciodată să se afirme, iar astăzi Uniunea Europeană reunește 27 de state membre.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Pachetul Omnibus: Statele membre vor negocia simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza cca. 50 mld. de euro pentru investiții în direcția consolidării competitivității europene

Published

on

© European Union, 2025

Consiliul Uniunii Europene a făcut luni un pas important în direcția consolidării competitivității europene, prin aprobarea de către reprezentanții statelor membre (Coreper) a poziției oficiale asupra uneia dintre propunerile legislative cheie din Pachetul Omnibus. Propunerea vizează simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza aproximativ 50 miliarde de euro în investiții publice și private suplimentare în sprijinul unor politici esențiale, precum Busola pentru Competitivitate, Pactul pentru o Industrie Curată, politica industrială de apărare și mobilitatea militară.

„Simplificarea legislației existente este indispensabilă pentru consolidarea competitivității UE. În vremurile tulburi pe care le trăim, acordul de astăzi din Consiliu este un prim pas spre deblocarea unor oportunități suplimentare de investiții care ne vor întări cu siguranță poziția economică pe scena globală”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru Afaceri Europene al Poloniei.

Propunerea face parte din Pachetul Omnibus prezentat de Comisia Europeană la finalul lunii februarie 2025, care are ca scop reducerea poverii administrative și îmbunătățirea cadrului de reglementare în domeniul sustenabilității și investițiilor.

Modificările aduse Regulamentului InvestEU includ:

  • creșterea dimensiunii garanției oferite de UE;

  • facilitarea combinării garanției InvestEU cu resurse neutilizate din trei programe existente: Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), instrumentul de datorie al Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) și instrumentul „InnovFin” pentru cercetare și inovare;

  • sporirea atractivității compartimentului pentru statele membre din cadrul InvestEU;

  • reducerea cerințelor de raportare, în special pentru IMM-uri.

După aprobarea mandatului de negociere în Coreper, Președinția poloneză a Consiliului UE este autorizată să înceapă negocierile interinstituționale (triloguri) cu Parlamentul European, în vederea ajungerii la un acord provizoriu asupra propunerii.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Hurezeanu a reafirmat sprijinul României pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE care s-a desfășurat la Luxemburg, transmite MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Miniștrii au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluțiile din Orientul Mijlociu și Siria, relațiile UE-Africa, precum și Balcanii de Vest. La punctul afaceri curente au fost discutate relațiile Armenia – Azerbaidjan.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe a reiterat sprijinul ferm pentru o pace justă și durabilă, susținută de garanții de securitate solide, cu sprijinul SUA și cu implicarea statelor europene. A subliniat necesitatea continuării și consolidării sprijinului multidimensional pentru Ucraina, exprimând susținere pentru inițiativa Înaltului Reprezentant Kallas de sprijin militar pentru Ucraina. Șeful diplomației române a pledat atât pentru continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive, cât și pentru consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale Rusiei.

De asemenea, a reiterat sprijinul pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE în timpul Președinției poloneze a Consiliului UE.

Situația din Orientul Mijlociu

Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat îngrijorare cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza și a subliniat importanța continuării negocierilor în vederea implementării integrale a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza. A menționat, de asemenea, rolul important al României în operațiunile de evacuare medicală din Gaza, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă a UE, și tratarea în spitalele românești a unor pacienți pediatrici palestinieni. Ministrul a reiterat susținerea pentru soluția celor două state, ca singură opțiune durabilă pentru rezolvarea conflictului și a salutat inițiativa arabă cu privire la reconstrucția în Fâșia Gaza și identificarea unei soluții de securitate regionale.

Relațiile UE-Africa  

Discuția privind relațiile UE-Africa a avut loc în pregătirea reuniunii ministeriale Uniunea Europeană-Uniunea Africană, care se va desfășura la Bruxelles, la 21 mai 2025. Miniștrii de externe au evidențiat importanța parteneriatului UE-Africa, apreciind că viitoarea reuniune ministerială va oferi oportunitatea ca, în actualul context politic, UE să fie percepută drept un partener de încredere și predictibil. Totodată, va fi un bun prilej pentru reafirmarea angajamentului comun pentru multilateralism și ordinea internațională bază pe reguli, Carta ONU și principiile suveranității și integrității teritoriale.

Balcanii de Vest

Cu privire la Balcanii de Vest, miniștrii europeni de externe au exprimat îngrijorarea cu privire la contextul regional marcat de instabilitate și au subliniat necesitatea unui mesaj coerent din partea UE și a partenerilor internaționali. A fost evidențiată importanța strategică a politicii de extindere a UE, precum și necesitatea consolidării comunicării strategice pentru combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării în regiune. De asemenea, miniștrii au subliniat importanța alinierii complete a partenerilor din Balcani la Politica Externă și de Securitate Comună a UE pentru a pune în practică valorile europene.

Dialogul Politic la nivel înalt UE-Palestina

În marja CAE, ministrul afacerilor externe a participat la Dialogul Politic la nivel înalt UE-Palestina, găzduit în Luxemburg. În cadrul intervenției sale, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat sprijinul României pentru implementarea integrală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și reluarea rapidă a accesului asistenței umanitare pentru populația civilă. Ministrul român a reiterat disponibilitatea țării noastre pentru continuarea evacuărilor medicale din Fâșia Gaza, în vederea asigurării unui tratament adecvat civililor aflați în situații critice. În plan regional, a fost reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul unei reglementări negociate a conflictului palestiniano-israelian, în baza soluției celor două state, care să coexiste în pace și securitate.

Reuniunea informală organizată de Înaltul Reprezentant Kaja Kallas

Totodată, în data de 13 aprilie, ministrul român al afacerilor externe a participat la reuniunea informală organizată de ÎR/VP Kaja Kallas cu partenerii din Balcanii de Vest. Discuțiile s-au axat pe modalitățile de întărire a cooperării dintre UE și Balcanii de Vest, în special în domeniul securității, mai ales în contextul geopolitic complex actual, de la nivel regional și global. Ministrul Hurezeanu a reiterat angajamentul puternic al României față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, alături de cea a Republicii Moldova și Ucrainei, și a reiterat disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de pregătire. Totodată, ministrul român s-a referit la importanța menținerii unui mediu de securitate stabil în regiune și a reamintit de contribuția consistentă oferită de România în acest context, prin participarea cu trupe și tehnică militară la misiunile KFOR și EUFOR-Althea, la aceasta din urmă România asigurând comanda forțelor începând cu ianuarie 2025.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri

Published

on

© European Union, 2024

Consiliul Uniunii Europene a adoptat oficial luni o nouă directivă menită să reducă birocrația pentru companii, amânând cu până la doi ani termenele pentru aplicarea unor cerințe de raportare și diligență corporativă în domeniul sustenabilității.

Noua reglementare, cunoscută sub numele de directiva “Stop-the-clock” face parte din pachetul „Omnibus I” lansat de Comisia Europeană în februarie 2025, care urmărește simplificarea legislației UE în domeniul sustenabilității. Decizia de simplificare, cerută la cel mai înalt nivel european, vine pe fondul preocupărilor din partea mediului de afaceri cu privire la complexitatea noilor reguli și impactul lor asupra competitivității europene.

“Astăzi ne-am onorat promisiunea privind simplificarea legilor UE. Adoptarea rapidă a acestei directive este un prim pas important către reducerea birocrației, oferirea de certitudine juridică companiilor noastre și creșterea competitivității UE”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru Uniunea Europeană al Poloniei, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ce prevede noua directivă

Concret, măsurile adoptate includ:

  • Amânarea cu doi ani a intrării în vigoare a cerințelor din Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD) pentru companiile mari care nu au început raportarea și pentru IMM-urile listate;

  • Amânarea cu un an a termenului de transpunere și a primei faze de aplicare a Directivei privind Diligența Corporativă de Sustenabilitate (CSDDD), care se referă în special la cele mai mari companii.

Obiectivul este de a acorda timp suplimentar atât co-legislatorilor europeni, cât și companiilor vizate, pentru a se adapta și pentru a permite adoptarea unor modificări substanțiale la legislația existentă.

În urma adoptării, actul legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în ziua următoare publicării. Statele membre trebuie să transpună această directivă în legislația lor națională până la 31 decembrie 2025.

O simplificare cerută la cel mai înalt nivel

Directiva vine ca răspuns la solicitările formulate de liderii europeni.

În octombrie 2024, Consiliul European a cerut tuturor instituțiilor UE, statelor membre și părților interesate, ca prioritate, să avanseze lucrările, în special ca răspuns la provocările identificate în rapoartele realizate de Enrico Letta (“Mult mai mult decât o piață”) și Mario Draghi (“Viitorul competitivității europene”).

Declarația de la Budapesta din 8 noiembrie 2024 a cerut ulterior “lansarea unei revoluții a simplificării”, prin asigurarea unui cadru de reglementare clar, simplu și inteligent pentru afaceri și reducerea drastică a sarcinilor administrative, de reglementare și de raportare, în special pentru IMM-uri.

La 26 februarie 2025, ca urmare a apelului liderilor UE, Comisia a prezentat două pachete “Omnibus”, cu scopul de a simplifica legislația existentă în domeniile sustenabilității și investițiilor, respectiv.

La 20 martie 2025, liderii au cerut instituțiilor co-legislatoare să avanseze lucrările privind aceste pachete de simplificare Omnibus ca o chestiune de prioritate și cu un nivel ridicat de ambiție, în vederea finalizării lor cât mai curând posibil în 2025. Cu această ocazie, Consiliul European a cerut în mod specific co-legislatorilor să adopte mecanismul “Stop the clock” fără întârziere și cel târziu până în iunie 2025.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA13 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA13 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA19 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.19 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.19 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending