Connect with us

U.E.

Berlinul mai face un pas în răcirea relațiilor cu Moscova prin închiderea a patru dintre cele cinci consulate rusești din Germania

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Ministerul german de Externe a anunțat miercuri că Berlinul a revocat licențele a patru dintre cele cinci consulate rusești, ca măsură de retorsiune împotriva Moscovei, relatează DW.

Măsura a fost luată după ce guvernul rus a stabilit o limită maximă de 350 pentru numărul de funcționari guvernamentali germani, inclusiv cei care lucrează în instituții culturale și școli, care pot rămâne în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat reporterilor că măsura a fost luată pentru a crea o „paritate de personal și structuri” între cele două țări.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Rusia a „făcut un pas de escaladare” prin limitarea prezenței germane. „Această decizie nejustificată forțează guvernul german să facă o reducere foarte semnificativă în toate domeniile prezenței sale în Rusia”, a spus acesta.

La sfârșitul anului, Rusia va putea continua să opereze doar ambasada din Berlin și încă un consulat.

„Acest lucru a fost comunicat astăzi Ministerului rus de Externe”, a adăugat oficialul. El a precizat că, deși această decizie este regretabilă, războiul din Ucraina a însemnat că „pur și simplu nu există nicio bază” pentru multe activități bilaterale între cele două țări.

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că sute de funcționari publici și angajați locali care lucrează pentru instituțiile germane din Rusia vor trebui să părăsească țara sau să își piardă locurile de muncă.

Câteva sute de persoane au fost afectate. În timp ce ordinul s-a aplicat funcționarilor consulatelor și ambasadelor, majoritatea celor afectați sunt angajați ai institutului cultural Goethe, plus școli și grădinițe germane.

Decretul Moscovei înseamnă că consulatele germane din Kaliningrad, Ekaterinburg și Novosibirsk vor fi închise, rămânând în funcțiune doar ambasada germană din Moscova și consulatul din Sankt Petersburg.

Măsura reflectă înrăutățirea în continuare a relațiilor dintre Moscova și Berlin de când Rusia a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EP

Premierul Ungariei, după lungi critici la nivel european la adresa președinției maghiare la Consiliul UE, a declarat că va fi noua opoziție a Bruxelles-ului, potrivit declarației făcute la un post public de radio, preluat de MTI, potrivit Agerpres

Viktor Orban a spus că, pe lângă formarea noii Comisii Europene, Partidul Popular European (PPE), liberalii şi socialiştii europeni au intrat într-un acord politic, cu „consecinţe directe pentru Ungaria” dat fiind că ei sunt „pro-migraţie, pro-gender şi pro-război” şi promovează o politică economică „proastă pentru Ungaria”: „Noi suntem noua opoziţie faţă de Bruxelles. Prin urmare, noi trebuie să acţionăm ca opoziţia faţă de Bruxelles. Trebuie să opunem rezistenţă până când vom reuşi să preluăm majoritatea”, a spus el.

Social-democrații din Parlamentul European au criticat Ungaria pentru modul în care s-a desfășurat președinția maghiară a Consiliului UE în timpul mandatului de șase luni, care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie, urmând ca Polonia să preia președinția rotativă la 1 ianuarie 2025. 

   Citiți și: ”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE

„Ne aflăm într-un moment geopolitic crucial, cu un război la porțile Europei și cu puterea forțelor pro-europene, amenințată de jocul unora la două capete. Acum, mai mult ca oricând, viitoarea președinție a Consiliului UE, în mâinile Poloniei, este esențială pentru a vedea ce preferă alții. Imediat după demararea Comisiei Europene și după o președinție maghiară inexistentă, în care prim-ministrul Orbán nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false, ne așteptăm din partea președinției poloneze la un angajament față de valorile UE, democrație, statul de drept și leadership pentru a avansa în politicile UE de care Uniunea noastră are nevoie”, a transmis social-democrata într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru suveranitatea tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, solicită companiei chineze TikTok să remedieze urgent politicile sale de moderare și amplificare a conținutului pe platformă în contextul alegerilor prezidențiale din România.

Într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, aceasta a detaliat măsurile pe care le-a adoptat Comisia Europeană împotriva TikTok, în conformitate cu Actul european privind serviciile digitale:

  • o solicitare de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală
  • o solicitare urgentă de informații în lumina ultimelor informații declasificate
  • o solicitare de remediere urgentă a politicilor sale de moderare și amplificare și de respectare a Orientărilor electorale DSA

La 5 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că a emis către TikTok un ”ordin de păstrare” în temeiul RSD, prin care obligă această platformă să ”înghețe” și să păstreze datele legate de riscurile sistemice efective sau previzibile pe care serviciul acesteia le-ar putea prezenta în ceea ce privește procesele electorale și discursul civic din UE.

Citiți și: Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral

Acest lucru are ca scop păstrarea informațiilor și a dovezilor disponibile, în eventualitatea unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul RSD.

TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul de manipulare intenționată prin utilizarea neautentică și coordonată a serviciului său.

Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor referitoare la orice încălcare sistematică a condițiilor de utilizare ale TikTok care interzic utilizarea elementelor de monetizare pentru promovarea de conținut politic în cadrul acestui serviciu.

Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024-31 martie 2025.

Până atunci, gestionarea alegerilor prezidențiale din România de către TikTok prin intermediul conținutului electoral difuzat pe platforma chineză va fi discutată în cadrul următoarei reuniuni plenare a Parlamentului European.

Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai inovatoare regulamente orizontale ale UE menit să garanteze un mediu online mai sigur și mai responsabil: Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA)

DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.

În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:

  • stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
  • introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
  • sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
  • impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genulrasa și religia;
  • interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

Published

on

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că a încheiat negocierile pentru acordul de liber-schimb UE-Mercosur, cu prilejul celui de al 65-lea summit al blocului latinoamerican.

„Acesta marchează începutul unei noi povești. Acum aștept cu nerăbdare să îl discut cu țările UE. Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi. Mai multe locuri de muncă. Mai multe opțiuni. Prosperitate împărtășită”, a scris Ursula von der Leyen, pe platforma X.

Potrivit comunicatului oficial, acest acord vine într-un moment critic pentru ambele părți, reprezentând oportunități pentru câștiguri reciproce majore prin consolidarea cooperării geopolitice, economice, durabile și de securitate.

Acordul va stimula legăturile comerciale și politice strategice între partenerii care împărtășesc aceleași idei și care sunt de încredere și va sprijini creșterea economică, va stimula competitivitatea și va consolida reziliența ambelor părți prin deschiderea de oportunități comerciale și de investiții și prin asigurarea accesului durabil și a prelucrării materiilor prime.

De asemenea, acordul reprezintă o etapă majoră în combaterea schimbărilor climatice, prin angajamente ferme, specifice și măsurabile de stopare a defrișărilor și ia în considerare interesele tuturor europenilor, inclusiv ale sectorului agricol al UE, care este extrem de important.

Mai mult, va contribui la creșterea exporturilor agroalimentare ale UE, protejând în același timp sectoarele sensibile.

Un impuls pentru competitivitatea și securitatea economică a UE și a Mercosur

Acest acord istoric va:

  • securiza și diversifica lanțurile noastre de aprovizionare;
  • crea noi oportunități pentru toate tipurile de întreprinderi, prin eliminarea tarifelor adesea prohibitive pentru exporturile UE către Mercosur;
  •  scuti întreprinderile UE de taxe în valoare de 4 miliarde EUR pe an;
  • asigurarea preferințelor comerciale în sectoarele industriale strategice cu zero emisii nete, cum ar fi tehnologiile energiei regenerabile și combustibilii cu emisii reduse de carbon;
  • sprijini întreprinderile mici și mijlocii să exporte mai mult prin reducerea birocrației;
  • asigurara unui flux eficient, fiabil și durabil de materii prime esențiale pentru tranziția ecologică globală.

Un angajament consolidat privind durabilitatea

Acest acord duce angajamentele UE-Mercosur în materie de durabilitate la nivelul următor prin:

  • transformarea Acordului de la Paris într-un element esențial al relației UE-Mercosur;
  • angajamente concrete de stopare a defrișărilor;
  • angajamente clare și executorii privind dezvoltarea durabilă, inclusiv privind drepturile lucrătorilor și gestionarea durabilă și conservarea pădurilor;
  • un rol activ pentru organizațiile societății civile în vederea supravegherii punerii în aplicare a acordului, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului sau problemele de mediu.

„Acesta este un acord reciproc avantajos, care va aduce beneficii semnificative consumatorilor și întreprinderilor, de ambele părți. Ne concentrăm pe echitate și beneficii reciproce. Am ascultat preocupările agricultorilor noștri și am acționat în consecință. Acest acord include garanții solide pentru a vă proteja mijloacele de subzistență. UE-Mercosur este cel mai mare acord încheiat vreodată în ceea ce privește protecția produselor alimentare și a băuturilor din UE. Peste 350 de produse din UE sunt acum protejate de o indicație geografică. În plus, standardele noastre europene în materie de sănătate și alimente rămân de neatins. Exportatorii Mercosur vor trebui să respecte cu strictețe aceste standarde pentru a avea acces pe piața UE. Aceasta este realitatea unui acord care va permite întreprinderilor din UE să economisească taxe de export în valoare de 4 miliarde EUR pe an”, a declarat Ursula von der Leyen.

În plus, sprijinul UE în valoare de 1,8 miliarde EUR va facilita tranziția ecologică și digitală echitabilă în țările Mercosur, ca parte a portalului global.

Acordul UE-Mercosur propus este compus dintr-un pilon politic și de cooperare și un pilon comercial. Încheierea negocierilor constituie primul pas în procesul de încheiere a acordului. Documentele oficiale vor fi publicate online în următoarele zile.

În urma verificării juridice finale de către ambele părți, textul va fi tradus în toate limbile oficiale ale UE și apoi prezentat Consiliului și Parlamentului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA2 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ2 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA2 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.2 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ2 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA3 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL3 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

JUSTIȚIE3 hours ago

Oficial: Curtea Constituțională anulează, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending