SUA
Biden, aproape de încheierea unui acord pentru repararea navelor militare americane în Japonia
Published
1 year agoon

Președintele american Joe Biden este pe cale să ajungă la un acord cu premierul japonez Fumio Kishida pentru a permite ca navele militare americane de dimensiuni mari să fie reparate în Japonia, a relatat luni cotidianul nipon Nikkei, fără a cita vreo sursă oficială, relatează Agerpres.
Măsura ar spori mobilitatea forțelor americane în Asia de Est, a precizat Nikkei.
Biden intenționează să îl primească pe Kishida pentru o vizită oficială în Statele Unite pe 10 aprilie.
Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat în ianuarie că Washingtonul și Tokyo caută să încheie un acord pentru ca șantierele navale japoneze să revizuiască și să întrețină în mod regulat navele de război ale marinei americane, astfel încât acestea să poată rămâne în apele asiatice, pregătite pentru orice potențial conflict
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial
ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă
Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect
Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin
SUA
UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului
Published
17 hours agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană salută comentariile președintelui american Donald Trump care recunosc că atacurile necontenite ale Rusiei asupra Ucrainei nu pot fi acceptate și a descris sprijinul acordat de Coreea de Nord Moscovei drept o dovadă a disperării Kremlinului.
”Președintele Zelenski a adoptat în mare măsură poziția UE și viceversa. Am adoptat în mare măsură poziția președintelui Zelenski privind pacea și negocierile referitoare la un acord de încetare a focului, în care poziția Ucrainei este absolut determinantă. De asemenea, am auzit, într-adevăr, comentariile președintelui Trump după aceste discuții și salutăm aceste comentarii care recunosc, de asemenea, că atacurile Rusiei asupra Ucrainei, care, apropo, au continuat în weekend, nu pot fi acceptate”, a declarat Paula Pinho, purtător de cuvânt-șef al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări legate de întâlnirea dintre liderul ucrainean și cel american, ce a avut loc cu ocazia participării acestora la ceremonia de adio dedicată Papei Francisc, trecut în neființă în a doua zi de Paști.
Anita Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru politică externă, a venit cu o completate și a declarat că ”intensificarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord … transmite un mesaj foarte clar: Rusia nu este interesată de pace, dimpotrivă. Obiectivul Rusiei rămâne suprimarea Ucrainei, iar Rusia caută cu disperare orice ajutor pe care îl poate obține pentru a continua această agresiune ilegală”, informează The Guardian.
Hipper a calificat acest ajutor drept un semn al ”disperării” Rusiei, care arată ”cât de izolați sunt”.
Președintele american Donald Trump i-a solicitat duminică omologului rus Vladimir Putin ”să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord cu privire la Ucraina, sugerând în același timp că liderul ucrainean Volodimir Zelenski a fi de acord să renunțe la Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova în 2014.
“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey.
Sâmbătă, Trump a dezvăluit că atacurile necontenite ale lui Putin asupra Ucrainei îl fac să se gândească că ”poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară și că trebuie să fie tratat diferit”, făcând trimitere la sancțiuni suplimentare solicitate și de Zelenski.
Luni, Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe să lupte alături de forțele ruse în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, arătând încă o dată intențiile Moscovei cu privire la acest conflict pe care l-a pornit în februarie 2022, conform Politico Europe.
Într-o declarație transmisă prin intermediul agenției de presă de stat KCNA, Comisia militară centrală nord-coreeană a susținut că soldații săi au ajutat forțele ruse să ”elibereze complet” regiunea de frontieră Kursk, în urma unui ordin dat de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Anterior, Vladimir Putin le-a mulțumit lui Kim Jong-Un și trupelor nord-coreene pentru ”solidaritatea” și ”eroismul lor”.
Potrivit oficialilor serviciilor de informații americane, sud-coreene și ucrainene, Coreea de Nord a trimis aproximativ 10 000 până la 12 000 de soldați în Rusia toamna trecută. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că aproximativ 4 000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în timp ce oficialii americani au oferit o cifră mai mică, de aproximativ 1 200 de victime.
ENERGIE
Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie
Published
18 hours agoon
April 28, 2025
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a avut luni, la Varșovia, prima întâlnire cu omologul din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, el arătând că a fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre.
Burduja a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a avut o întâlnire bilaterală “excelentă” la Varșovia, în marja Three Seas Summit, cu omologul său american.
”Astăzi, la Varşovia, în marja Three Seas Summit, am avut o întâlnire bilaterală excelentă, pe larg, cu ministrul omolog din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie. Absolvent al prestigioaselor universităţi MIT şi Berkeley, este unul dintre cele mai respectate personalităţi în sectorul energetic din SUA, adept al unei linii pragmatice, identică cu poziţia mea: avem nevoie de energie sigură, ieftină şi curată — în această ordine de priorităţi”, a scris Burduja.
Ministrul energiei a subliniat că discuția a fost esențială pentru viitorul energetic al României și al întregii regiuni.
”Am reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care ne vor aduce mai aproape de un obiectiv major: transformarea României într-un hub energetic regional, puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Sebastian Burduja.
Agenda discuțiilor a inclus mai multe proiecte-cheie:
- Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești — viitorul energiei nucleare sigure și curate, cu tehnologie americană de ultimă generație (NuScale);
- Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — proiect strategic pentru care România a semnat la finalul anului trecut contractul EPCM, inclusiv cu două mari companii americane (Fluor și Sargent & Lundy);
- Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, vital pentru integrarea regenerabilelor și consolidarea rețelei, proiect la care Fluor este de asemenea partener;
- Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanț de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica și prestigiosul National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului Energiei al SUA.
”Vă anunţ în premieră că săptămânile trecute am semnat un memorandum între NREL şi Hidroelectrica, demers care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în tot lanţul Carpatic. Urmează studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, dezvoltate cu sprijin american”, a declarat Burduja.
Alte teme abordate au fost:
- Energia geotermală — acordul ELCEN cu partenerii americani pentru cartografierea și dezvoltarea potențialului geotermal în București, proiect susținut prin Fondul pentru Modernizare;
- Producția de gaze — România este deja cel mai mare producător din UE și își va dubla producția începând din 2027 prin proiectul Neptun Deep, unde platforma americană Transocean Barents execută forajele.
Potrivit ministrului, discuțiile au pornit de la realitățile actuale ale Europei: creșterea prețurilor la energie din cauza lipsei de interconectare între state, închiderea centralelor pe cărbune fără alternative viabile și costurile ridicate ale certificatelor de CO₂, care afectează competitivitatea.
”America ştie: o Europă puternică şi competitivă este un garant al stabilităţii globale. Pentru asta, avem nevoie să trecem de la Green Deal la Smart Deal. România îşi asumă parteneriatul strategic cu SUA la nivel politic şi militar, şi îl duce şi în zona vitală de business, acolo unde se construiesc viitorul economic şi securitatea energetică. Aşa cum am mai spus, relaţia bilaterală România-SUA în sectorul energetic este de excepţie, dovadă fiind şi întâlnirea de astăzi. Proiectele majore au fost, de altfel, începute în timpul primei administraţii Trump. Am reafirmat determinarea noastră de a colabora în spiritul valorilor democratice şi al libertăţii economice care definesc alianţa SUA-România”, a afirmat Burduja.
În încheiere, ministrul energiei a transmis un mesaj optimist:
”Împreună, România şi Statele Unite deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie. Sunt mai încrezător decât oricând în viitorul comun al energiei sigure, ieftine şi curate — repet, în această ordine de priorităţi. Înainte, împreună!”, a conchis el.
SUA
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Published
21 hours agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Ucraina a convenit cu SUA că ajutorul american acordat Kievului în trecut nu va fi luat în considerare în acordul privind mineralele pe care ambele părți intenționează să îl semneze, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, informează Deutsche Welle, Reuters și The Kyiv Independent.
”S-a ajuns la un acord conform căruia documentul nu ia în considerare asistența acordată înainte de semnarea sa”, a declarat Shmyhal.
Shmyhal a fost prezent la Washington în cadrul unei delegații ucrainene care a purtat discuții tehnice cu oficiali americani cu privire la acordul privind mineralele, îndelung dezbătut, în perioada 24-26 aprilie. Prim-ministrul s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta „aspecte politice importante” ale acordului.
Delegațiile ”au făcut progrese bune” în negocierile lor, a declarat Shmyhal într-o postare pe Telegram pe 27 aprilie.
”Principalul lucru este că am definit în mod clar liniile noastre roșii, acordul trebuie să respecte obligațiile europene și să nu contravină Constituției și legislației Ucrainei”, a declarat Shmyhal.
La 27 aprilie, SUA și Ucraina au semnat un memorandum privind acordul privind mineralele, însă nu au finalizat încă acordul. În conformitate cu memorandumul, discuțiile tehnice ar fi trebuit finalizate până la 26 aprilie, cu obiectivul de a semna la scurt timp după aceea.
Președintele american Donald Trump s-a plâns la 25 aprilie că Ucraina a întârziat cu ”cel puțin trei săptămâni” semnarea acordului.
Trump a prezentat acordul privind mineralele drept o modalitate prin care SUA ”recuperează” ajutorul acordat Ucrainei pe parcursul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Versiunile anterioare ale acordului acordau Statelor Unite un control extins asupra unui fond comun de investiții, fără a oferi în schimb garanții de securitate.
Acordul privind mineralele a fost amplu dezbătut timp de luni de zile. Discuțiile au intrat într-un blocaj din cauza îngrijorărilor că acesta contravine legislației ucrainene și ar putea interfera cu speranțele Kievului de a adera la Uniunea Europeană.
Acordul a reprezentant un element de tensiune între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american Donald Trump, cel din urmă având în reacție furibundă în luna februarie, când l-a primit pe liderul Ucrainei la Casa Albă, unde urma să fie semnat documentul, moment care nu a mai avut loc.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA7 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE7 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice