Connect with us

CHINA

Biden și Xi, schimb de mesaje afabile la marcarea a 45 de ani de relații SUA-China, evocând consensul și speranța pentru relații stabile în favoarea întregii lumi

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut un schimb de mesaje de felicitare cu omologul său american, Joe Biden, cu ocazia celei de-a 45-a aniversări de la stabilirea relaţiilor dintre Washington şi Beijing şi a subliniat că respectul şi cooperarea “sunt calea corectă” pentru ambele puteri de a avea relaţii bune, au transmis, luni, agenţiile internaţionale de ştiri, citate de Agerpres.

Xi a apreciat că relaţia dintre China şi Statele Unite, de la a cărei stabilire se împlinesc 45 de ani în 2024, “a depăşit dificultăţile şi a avansat în general, de pe urma acesteia beneficiind nu numai cele două popoare, ci şi pacea, stabilitatea şi prosperitatea lumii”, potrivit postului de stat CCTV.

Preşedintele gigantului asiatic a subliniat că doreşte “să lucreze împreună cu Biden pentru a continua să ghideze şi să navigheze relaţiile dintre China şi Statele Unite, în beneficiul celor două ţări şi celor două popoare şi să promoveze cauza păcii şi dezvoltării mondiale”.x

“Cele două părţi ar trebui să pună în aplicare consensurile şi rezultatele la care au ajuns cei doi şefi de stat şi să promoveze dezvoltarea stabilă, sănătoasă şi durabilă a relaţiilor dintre China şi Statele Unite prin acţiuni concrete”, i-a transmis liderul chinez omologul său american, cu referire la întâlnirea pe care amândoi au avut-o în marginea summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) de la San Francisco în noiembrie anul trecut.

Xi a numit formarea relaţiilor dintre China şi SUA “un eveniment major” în istoria relaţiilor bilaterale şi internaţionale.

La rândul său, Biden a exprimat în mesajul său că, “de la stabilirea relaţiilor diplomatice în 1979, contactele dintre Statele Unite şi China au favorizat prosperitatea şi oportunităţile pentru Statele Unite, China şi întreaga lume”, potrivit CCTV. Preşedintele american s-a angajat să “gestioneze în mod responsabil” relaţiile şi i-a transmis lui Xi speranţa sa de a “continua promovarea legăturilor dintre Statele Unite şi China pe baza progreselor înregistrate de predecesorii săi şi a multiplelor întâlniri ale acestora”.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite se confruntă cu o perioadă de dezgheţ după luni de ostilităţi din cauza tensiunilor comerciale, a concurenţei tehnologice şi a noilor episoade de sancţiuni reciproce, printre altele.

Președintele american Joe Biden găzduiește summitul APEC de la San Francisco, la care participă președintele chinez Xi Jinping, marcând prima dată din 2017 când Xi pășește pe teritoriul Statelor Unite. La încheierea summitului bilateral, Biden și Xi au decis să reia comunicarea militară și să deschidă o linie telefonică prezidențială directă, precizând că SUA și China sunt în competiție, dar trebuie să evite un nou Război Rece.

Deşi fricţiunile continuă să existe pe probleme precum Taiwan sau Marea Chinei de Sud, ambele puteri au reluat dialogul militar la nivel înalt pe 22 decembrie 2023, care fusese suspendat de Beijing după ce preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022, o călătorie care a înfuriat autorităţile chineze.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele Chinei, Xi Jinping, va începe o vizită în Europa în prima săptămână a lunii mai, unde este așteptat să facă opriri în Franța, Ungaria și Serbia, informează AFP, preluat de Agerpres. Acesta este primul turneu european al liderului chinez post-pandemie.

Unul dintre motivele vizitei este decizia Italiei de a se retrage – după unele ezitări – din ambițiosul program al Chinei privind Noul Drum al Mătăsii, pe care premierul italian Giorgia Meloni urmează să o finalizeze la Beijing în luna iulie.

Decizia Romei sporește importanța Ungariei și a Serbiei, situate în Europa Centrală și de Est, pentru ca China să aibă acces neîngrădit la UE pe cale terestră.

Un nou acord cu guvernul italian nu va fi încheiat până când Xi nu își va finaliza turneul european din luna mai, unde va încerca să evalueze intențiile altor țări europene.

În acest sens, calea ferată de marfă Belgrad-Budapesta este un subiect-cheie și explică o mare parte din vizita în cele două capitale vecine.

Călătoria lui Xi la Paris face parte din agenda anuală a celor două țări, întrucât președintele francez Emmanuel Macron a promis să viziteze China în fiecare an atunci când a fost ales pentru prima dată și ar dori ca aceste vizite să fie returnate de către liderul chinez.

Cele două puteri doresc să ajungă la acorduri privind reducerea excedentului comercial al Chinei, problema încă controversată a drepturilor intelectuale și tehnice și măsuri reciproce în materie de politică climatică.

De asemenea, ele se confruntă cu probleme de politică de securitate, întrucât atât UE, cât și Franța consideră că este vital ca China să nu intervină de partea Rusiei în războiul din Ucraina și că aceasta ar trebui să înceteze sprijinul aparent mic acordat Chinei.

Discuţiile din Franţa „se vor axa pe crizele internaţionale, în primul rând pe războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, pe aspectele comerciale, pe cooperarea ştiinţifică, culturală şi sportivă, precum şi pe acţiunile noastre comune în faţa provocărilor globale, în special urgenţa climatică, protecţia biodiversităţii şi situaţia financiară a celor mai vulnerabile ţări”, a informat preşedinţia franceză.

Potrivit Budapestei, este în interesul economiei ungare să mențină relații bune cu cât mai multe țări.

Autoritățile consideră că China este o mare putere care reprezintă o forță considerabilă, împotriva căreia nu este util să fie puse bariere ideologice.

Continue Reading

CHINA

Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

Published

on

© Ministry of the Foreign Affairs of PRC

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că SUA și China ar trebui să fie „parteneri mai degrabă decât adversari”, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o vineri cu secretarul de stat american Antony Blinken, în Marea Sală a Poporului din Beijing, relatează Politico și CNN.

Întâlnirea, care a avut loc în ultima zi a vizitei de trei zile a lui Blinken în China, are loc în contextul în care cele două țări încearcă să continue să-și stabilizeze relațiile dificile și să extindă comunicarea – inclusiv în ceea ce privește o serie de dispute, de la tehnologie la Taiwan.

„China ar dori să vadă o SUA încrezătoare, deschisă și prosperă. Sperăm că Statele Unite vor vedea dezvoltarea Chinei într-o lumină pozitivă”, a declarat Xi pentru Blinken.

„Odată ce această problemă fundamentală va fi rezolvată… relațiile sino-americane se vor îmbunătăți cu adevărat și vor avansa”, a spus el. „China și SUA ar trebui să fie parteneri, mai degrabă decât adversari; să se ajute reciproc să reușească, mai degrabă decât să se rănească reciproc.”

Comentariile lui Xi vin în contextul în care oficialii chinezi se arată iritați de acțiunile pe care Washingtonul le-a luat în numele securității naționale în fața unei Chine din ce în ce mai asertive, dar pe care Beijingul le consideră ca fiind menite să îi suprime dezvoltarea. Printre acestea s-au numărat controale americane asupra exportului în China de bunuri de înaltă tehnologie care ar putea avea utilizări militare, precum și restricții asupra investițiilor americane în anumite sectoare de înaltă tehnologie din China.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a semnat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea la nivel național a platformei de socializare TikTok dacă ByteDance, compania mamă chineză a acesteia, nu o vinde – legislație pe care Beijingul a criticat-o anterior.

Blinken i-a comunicat lui Xi că SUA s-au „angajat să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China și „să trateze în mod responsabil diferențele noastre, astfel încât să nu avem nicio eroare de comunicare, nicio percepție greșită și niciun calcul greșit”.

Printre exemplele de progrese recente pe care Blinken le-a citat se numără „restabilirea comunicării între militari, combaterea traficului de droguri și reflectarea în comun asupra viitorului inteligenței artificiale”.

Întâlnirea lor a avut loc după cinci ore de întâlniri față în față între Blinken și omologul Wang Yi, pe care ambele părți le-au caracterizat ca fiind „substanțiale și constructive”.

Totuși, Wang a fost, de asemenea, clar cu privire la tensiunile puternice care există încă între cele două superputeri ale lumii. La începutul întâlnirii lor, Wang a declarat că China și SUA se confruntă cu o alegere între stabilitate și o „spirală descendentă”.

„Ar trebui oare China și Statele Unite să păstreze direcția corectă de a merge înainte în condiții de stabilitate sau să se întoarcă la o spirală descendentă? Aceasta este o întrebare majoră care se află în fața celor două țări ale noastre și ne testează sinceritatea și capacitatea”, a declarat Wang lui Blinken în timpul unei întâlniri la Casa de Oaspeți de Stat Diaoyutai, după ce a afirmat că legăturile dintre SUA și China „încep să se stabilizeze”.

„Ar trebui oare ca cele două părți ale noastre să ghideze cooperarea internațională împotriva problemelor globale și să obțină câștiguri pentru toți? Sau să se angajeze în rivalitate și confruntare – sau chiar să alunece în conflict, ceea ce ar fi o pierdere pentru toți?”, a spus el, vorbind prin intermediul unui interpret.

În timpul unei întâlniri ulterioare cu ușile închise, Wang a acuzat SUA că „iau măsuri nesfârșite pentru a suprima economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei” și că au exagerat cu îngrijorările recente legate de „supracapacitatea” industrială a Chinei care inundă piețele globale.

„(Măsurile SUA) nu sunt) concurență loială, ci reținere, și nu elimină riscuri, ci creează riscuri”, a spus el, potrivit unei redactări a presei de stat chineze.

În comentariile adresate lui Wang înainte de sesiunea cu ușile închise, Blinken a subliniat o „responsabilitate comună” între cele două țări pentru a se “asigura că suntem cât se poate de clari în ceea ce privește domeniile în care avem diferențe”.

„Sper că putem face progrese în ceea ce privește chestiunile asupra cărora președinții noștri au convenit că ar trebui să cooperăm, dar și să ne clarificăm divergențele, intențiile noastre și să ne spunem foarte clar unii altora care este poziția noastră”, a declarat Blinken.

Călătoria este cea mai recentă dintr-o serie de angajamente la nivel înalt care a inclus o întâlnire la nivel înalt între președintele Biden și liderul chinez Xi Jinping în California în noiembrie, după o perioadă de tensiuni imense.

Cele două părți au discutat, de asemenea, despre următorii pași în ceea ce privește angajamentele asumate de cei doi lideri cu privire la avansarea cooperării în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari, discuții privind riscurile și siguranța inteligenței artificiale și facilitarea schimburilor interumane, a declarat Departamentul de Stat al SUA în urma întâlnirii.

Vorbind cu reporterii după întâlniri, Blinken a declarat că cele două țări vor purta primele discuții privind inteligența artificială și riscurile acesteia „în următoarele săptămâni”.

Continue Reading

CHINA

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Beijing pentru discuţii cu privire la o serie de probleme complexe, inclusiv tensiunile din ce în ce mai mari cu privire la sprijinul Chinei pentru invazia Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.

Blinken avea în program câteva ore de discuţii cu Wang într-o întâlnire cu uşile închise la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai şi la un prânz de lucru, timp în care ce cele două părţi încearcă să menţină progresul în relaţiile bilaterale, în pofida unei agende ample şi spinoase.

Secretarul de stat american a declarat că speră că SUA şi China vor face “progrese”, în deschiderea discuţiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi, care a subliniat dezacordurile din ce în ce mai mari între cele două puteri.

Aflat la a doua sa vizită în China în mai puţin de un an, Blinken a spus că va ridica probleme sensibile în timpul acestor discuţii, precum practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova sau chiar Taiwan, consemnează Agerpres.

La rândul său, ministrul chinez de externe Wang Yi a subliniat că relaţiile dintre cele două puteri “încep să se stabilizeze” în urma unei întâlniri între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping la San Francisco, în noiembrie. Dar “se dezvoltă elemente negative” între Washington şi Beijing, a subliniat Wang Yi.

“Relaţiile se confruntă cu tot felul de dificultăţi. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre fundamentale sunt contestate”, a adăugat el.

“Ar trebui China şi Statele Unite să continue să se mişte în direcţia corectă, cea a stabilităţii, sau să revină la o spirală descendentă?”, a întrebat el, potrivit transcrierii difuzate de Departamentul de Stat al SUA.

“Aceasta este o problemă majoră cu care se confruntă ambele ţări şi una care ne testează sinceritatea şi capacităţile”, a continuat șeful diplomației de la Beijing.

În deschiderea întâlnirii cu Wang Yi, Antony Blinken a spus că va fi “foarte clar, foarte direct”, adăugând, de asemenea, că speră în “progrese în problemele asupra cărora preşedinţii noştri au convenit”.

Cele două ţări ar trebui să fie “cât mai clare posibil în domeniile în care sunt diferenţe, cel puţin pentru a evita neînţelegerile şi calculele greşite”, a declarat Blinken.”Aceasta este cu adevărat o responsabilitate comună pe care o avem nu numai faţă de propriul popor, ci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a insistat el.

Sosit miercuri în China, şeful diplomaţiei americane a făcut o primă oprire la Shanghai şi a aterizat la Beijing joi după-amiază.

Până acum nu a fost anunţată o primire a secretarului de stat american de către preşedintele Xi Jinping. În timpul vizitei anterioare a şefului diplomaţiei americane la Beijing, în luna iunie, organizarea unei astfel de primiri a fost însă făcută publică în ultimul moment.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică “sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut, cei doi trecând în revistă “progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA59 mins ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO5 hours ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA6 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO7 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.8 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

NATO7 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 202412 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending